Zobacz pełną wersję : Uszkodzony autofokus nikkor 24-70
Ponoć naprawić się nie da. Części zamiennych brak.
Serwis wymienia cały środek zostawiając kawałek obiektywu z numerem seryjny - koszt 3.800 (nie pytałem czy netto czy brutto).
Pytanie.
Znacie kogoś kto jest w stanie to taniej naprawić?
Wiecie o kimś kto chce sprzedać obiektyw jako dawcę organów?
W Warszawie możesz podejść do studio5s na Ciołka.
Gdyby to było uszkodzenie mechaniczne (zablokowany zoom itp), to zawsze da się naprawić taniej niż w serwisie. Jeśli padła elektronika, to już gorzej (ja nie mam na stanie).
QuiteCherry
16-12-2015, 20:54
Ten sam obiektyw co w temacie, mam walnięty tył z numerem seryjnym albo aluminiowy pierścień zoom, bo chodzi ciężko od upadku. Czy wie ktoś jak wygląda wymiana tych części, koszt itp.
Z góry dzięki za odp.
Sam pierścień z numerem seryjnym ok 400 zł, ale różni się lekko kolorem (bo to chiński). Można go też wyklepać. Pierścienia zoom aktualnie nie ma na ebay. Oczywiście może być skrzywiona też reszta. Sprawdź też jakość obrazu w rogu. Po upadku bardzo często soczewki się przestawiają.
QuiteCherry
16-12-2015, 21:45
Wygląda na to że jest ok. Szukam jeszcze kogoś drugim takim egzemplarzem co by porównać obrazek na jednym body. Soczewki zewnętrzene ok, w grupie AF nie dłubałem bo nie mam aparatury, potrzebny tylko ten tył żeby nie chodził ciężko. Pytanie jak wygląda klepanie tego pierścienia i cena za to ?
Klepanie wygląda tak. Dokładność 0,02 mm. Przy bardzo dużych odkształceniach, można szlifować. Traci się tylko szczelność.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/TP9_2931-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-mC5dvRSzDxA/Vih1TyXhC9I/AAAAAAAHtOo/6TEnxJ9yUP4/s800-Ic42/TP9_2931.jpg)
Studio5s
17-12-2015, 10:29
Wygląda na to że jest ok. Szukam jeszcze kogoś drugim takim egzemplarzem co by porównać obrazek na jednym body. Soczewki zewnętrzene ok, w grupie AF nie dłubałem bo nie mam aparatury, potrzebny tylko ten tył żeby nie chodził ciężko. Pytanie jak wygląda klepanie tego pierścienia i cena za to ?
Jeżeli masz ochotę to ślij do TOP67 albo podejdź do mnie.
Pozdrawiam
Naprawione w studio5s !!!
ps. dzięki za nakierowanie i naprawę.