Zobacz pełną wersję : RAW + JPEG w d5300 - POMOCY
Witajcie.
Po raz pierwszy w życiu chciałem coś na RAW/NEF porobić. Nigdy tego nie wywoływałem, ale nic to... Ustawiłem sobie zapis na RAW+F myśląc, że na karcie zapisze fotkę w RAWie oraz JPEGu obok siebie. Mocno się zdziwiłem, gdy po podłączeniu do kompa pokazało mi tylko RAWy. A chciałem ludziom pokazać choć poglądowo zdjęcia - oczywiście w JPEGach, bo RAWów u siebie nie zobaczą. Niestety komp, przy którym siedzi nie da rady obsłużyć programu do wywoływania RAW (w moim przypadku RAW Therapee). Jak mogę wyciągnąć jpegi z poziomu aparatu, by je pokazać?
Z góry dzięki za pomoc
pan.lukasz
11-12-2015, 13:27
do windowsa jest wtyczka pozwalająca oglądanie plików RAW
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/how-do-i-view-raw-pictures
do windowsa jest wtyczka pozwalająca oglądanie plików RAW
Dzieki, ale nie o to mi chodziło ;-) Może niezbyt jasno napisałem... chodzi o to, by aparat zapisywał zarówno RAW, jak i JPEG na karcie (d5300 - jedna karta). Teraz, po podłączeniu korpusu do komputera pokazało mi ikony RAWów - a nazwy plików są zdublowane np: DSC_1943.NEF i DSC_1943 (1).NEF - myślałem, że będzie DSC_1943.NEF oraz DSC_1943.jpg - niestety. Przewertowałem w tą i na zad instrukcję i nic nie ma o tym. Siedzę teraz jak jakiś świstak i klikając w aparacie z MENU wywołuję na karcie RAWy do JPEGów... myślałem, że jest prostszy sposób. A zainstalować wtyczek na kompach ludzi nie mogę ;-)
arturmsi
11-12-2015, 16:14
Dzieki, ale nie o to mi chodziło ;-) Może niezbyt jasno napisałem... chodzi o to, by aparat zapisywał zarówno RAW, jak i JPEG na karcie (d5300 - jedna karta). Teraz, po podłączeniu korpusu do komputera pokazało mi ikony RAWów - a nazwy plików są zdublowane np: DSC_1943.NEF i DSC_1943 (1).NEF - myślałem, że będzie DSC_1943.NEF oraz DSC_1943.jpg - niestety. Przewertowałem w tą i na zad instrukcję i nic nie ma o tym. Siedzę teraz jak jakiś świstak i klikając w aparacie z MENU wywołuję na karcie RAWy do JPEGów... myślałem, że jest prostszy sposób. A zainstalować wtyczek na kompach ludzi nie mogę ;-)
A spróboj zmienić jakość jpg+ raw, np. na jpg basic +raw.
Jeśli w aparacie ustawiłeś RAW + F (fine) to musisz mieć też na karcie zdjęcia w formacie jpg. Oczywiście rawy da się wywołać też z poziomu aparatu (klikasz OK i pozycja Przetwarzanie NEF/RAW) - będą miały przedrostek csc zamiast dsc.
Tak jak ustawiłeś, tak się zapisało na karcie. NEF + JPEG jako dwa osobne pliki. Namieszałeś najprawdopodobniej zgrywając zdjęcia kabelkiem.
Ale nic straconego. W każdym NEF jest zaszyty JPEG BASIC. Jednym poleceniem można je wszystkie wyciągnąć. Użyj np. IJFR16Win64
Jak mogę wyciągnąć jpegi
Najprosciej, na szybko: uzyj czytnika kart.
Jeśli w aparacie ustawiłeś RAW + F (fine) to musisz mieć też na karcie zdjęcia w formacie jpg. Oczywiście rawy da się wywołać też z poziomu aparatu (klikasz OK i pozycja Przetwarzanie NEF/RAW) - będą miały przedrostek csc zamiast dsc.
Właśnie tak wywołałem RAWy - z menu aparatu...
TOP97 - faktycznie zgrywam zdjęcia z aparatu podłączając go do kompa kablem, korzystając z domyślnego, windowsowego "Eksplorator Windows"... i, tak jak pisałem wyżej nie widział ni cholery plików NEF + JPEG, tylko NEF + NEF - powinienem korzystać z załączonego na krążku oprogramowania? Zobaczy JPEGi?
Najlepiej zgrywać z czytnika. A jak kabelkiem, to najnowszy Nikon Transfer, który sam się instaluje z View NX2.
Najlepiej zgrywać z czytnika. A jak kabelkiem, to najnowszy Nikon Transfer, który sam się instaluje z View NX2.
OK - wielkie dzięki - zapakuję kartę do czytnika i zobaczę, czy znajdę te "zapodziane" jpgi ;-)