PDA

Zobacz pełną wersję : Ubezpieczenie mieszkania ze sprzętem foto

smogg9
11-12-2015, 10:54
Witam,

Poszukuję najlepszego (nie znaczy najtańszego) ubezpieczenia mieszkania od kradzieży, pożaru, zalania itp. które uwzględnia w sobie wypłatę odszkodowania za zniszczony/skradziony profesjonalny sprzęt fotograficzny.
Możecie coś polecić... Widziałem ubezpieczenia, które w regulaminie miały, że pokrywają koszt sprzętu foto, ale do kwoty np. 5000 PLN.

Możecie coś polecić?

MARTINK
17-12-2015, 22:59
W PZU możesz ubezpieczyć tzw ruchomości, albo o wartości nowych albo uzywek/amortyzacja. Kwota zależy od Ciebie.

jerry1333
17-12-2015, 23:18
W Ergo Hestii też tak jest, sam decydujesz na jaką kwotę ubezpieczasz i czy interesuje Cię odzyskanie kwoty zakupu nowego sprzętu w dniu zdarzenia czy wartość pomniejszona o amortyzację/zużycie sprzętu.

Sam korzystałem już z tego (nie do sprzętu foto ale do komputerów) i na jednym elemencie oddali mi więcej niż zapłaciłem za niego :)

smogg9
18-12-2015, 12:17
Dzięki za odpowiedź, poczytam regulaminy, popytam przedstawicieli.

swidy
21-12-2015, 13:41
A gdzie znalazłeś ubezpieczyciela który dyskryminuje sprzęt fotograficzny?? :) widziałem takie zapisy, ale odnosiły się do trzymania elektroniki w piwnicy... w domu to normalnie jako ruchomości domowe na ustaloną kwotę.

wąski
22-12-2015, 13:40
W Proama też mają ubezpieczenie ruchomości w pomieszczeniu. dodatkowo Assistance Domowe, w którym jeden z punktów jest następujący i może się przydać :) : "serwis informatyczny (telefoniczna konsultacja informatyczna, odzyskiwanie danych jesli w wyniku awarii PC Ubezpieczony utracił dostęp do danych zapisanych na twardym dysku)."

pioterkow
22-12-2015, 15:46
Zwróć uwage czy te zapisy to na prywatne mieszkanie czy sprzęt używany w firmie - to wielka różnica jak mi tłumaczył znajomy agent.
Generalnie w PL te zapisy drobnym drukiem to przede wszystkim po to żeby Ciebie wydym...ać.
Owszem każdy chętnie przyjmie od Ciebie składkę ale w przypadku kiedy to oni mają CI zapłacić to możesz zostać na lodzie... :(

.:Gerard:.
23-12-2015, 02:44
Jeżeli zażądają od niego metraż pomieszczenia tzn ( prawdopodobnie ) będzie to znaczyło ze wszystko co znajduje się w tym pomieszczeniu jest ubezpieczone
nie wiem czy istnieje a gdyby nawet to nie brałbym ubezpieczenia na pojedyncze graty,
sa pakiety i tabele na przykładowe rzeczy, sprzęt audio do X sumy, gotówka czy biżuteria do Y sumy, rowery z pod domu czy piwnicy sumy itd. wyobraź sobie ze u Ciebie byl pozar, nie masz nic i przez Ciebie inn, warto ubezpieczyć pakiet od pożaru, zalania, huraganu-gradu i kradzieży

Robisz tak, idziesz do dwóch maklerów ubezpieczeniowych, najlepiej którzy współpracują z różnymi ubezpieczalniami i prosisz o 3 oferty, najkorzystniejszą wybierasz
zaznacz ze nie masz za dużo na to przeznaczone ale jesteś przezorny

Walle
23-12-2015, 08:46
Sprawdź sobie ubezpieczenie ''Warta Dom Komfort +''