Zobacz pełną wersję : Szarpanie w grach
r.pszczolkowski
10-12-2015, 13:12
Cześć. Kupiłem sobie Dirta Rally. Mój sprzęt to procek i5 4440, karta GTX 760 OC i 8gb ramu. Gra działa w 80-90fpsach, a mimo to mam wrażenie, że gra szarpie. Nie ma takiej płynności, jaka powinna być przy tylu klatkach. Monitor ma 60Hz. Orientuje się ktoś w temacie i mógłby mi pomóc? :)
Przede wszystkim, to włącz synchronizację pionową. Bez tego i 100fps może sprawiać wrażenie szarpania.
r.pszczolkowski
10-12-2015, 14:10
Vsync jest włączony cały czas
Jakim cudem chcesz wywietlic 80-90 klatek na sekunde jak monitor wydala tylko 60?
r.pszczolkowski
10-12-2015, 18:42
Gdzie napisałem, że chcę wyświetlić tyle klatek? Moja karta graficzna tyle klatek generuje, i zdaję sobie sprawę, że więcej niż 60 nie wyświetlę. Ale chodzi mi o to, że próg 60fps został osiągnięty, więc zastanawiam się, skąd te szarpanie :)
a w tle czasem nie ma jakis procesow ???
poprzestawiaj grafike na wydajnosc tak samo z rozdzielczoscia i wtedy zobacz czy jest poprawa
r.pszczolkowski
11-12-2015, 00:52
Na każdej rozdzielczości to samo, ale chyba się przyzwyczaję. System mam tak spersonalizowany, że w tle na pewno nie działa nic, co mogłoby powodować ten efekt.
A nie masz jakichś spadków fps? Może po prostu gra jest ciulowo zrobiona.
dmcreative
11-12-2015, 03:51
Jeżeli widzisz szarpanie to znaczy że karta nie synchronizuje odpowiednio klatek w buforach. Zanim pierwsza zostanie wyświetlona, wysyłana już jest następna aby zrobić miejsce w buforze. Jeżeli jest taka możliwość, to ustaw maksymalą liczbę klatek na 60. Włącz też buforowanie, lecz w tym przypadku nie koniecznie działa zasada "im więcej tym lepiej". Sprawdź najpierw "x3", czyli potrójne buforowanie. Przy włączonej synchronizacji pionowej powinno to wystarczyć.
Polecam ten materiał: https://www.youtube.com/watch?v=UiXFwSmzdRE
r.pszczolkowski
11-12-2015, 09:54
Wiem czym jest vsync. Mogłem wprowadzić Panów w błąd, nie precyzując problemu należycie. Problem objawia się delikatnym szarpaniem pojazdu w przestrzeni. Kamera też delikatnie szarpie. Chodzi mi o brak płynności mimo co najmniej 60-ciu klatek
RobertMiernik
11-12-2015, 10:40
a propos da się na karcie ustawić maksymalny FPS?
w większości przypadków karta twierdzi, że wyświetla 90-160 FPS już nie mówiąc o Sniper Eite gdzie pokazuje prawie 800 ;P
Niby nie widać, żeby np. pracowała na maksymalnych mocach bo wentylatory się ledwo kręcą i temperatura też jest niska, ale w zasadzie ustawienie na max 60 klatek byłoby genialnym tematem...
dmcreative
11-12-2015, 18:53
Chodzi mi o brak płynności mimo co najmniej 60-ciu klatek
Ale posiadanie wysokiej ilości klatek wcale nie musi zapewniać płynności. Mimo wszystko polecam zapoznać się z tym materiałem.
Mam to samo w NFS:MW z 2005 chyba - przycina czasami na c2d dzialalo plynnie z 7300gt.
r.pszczolkowski
13-12-2015, 08:51
Pomogła wymuszona synchronizacja pionowa z poziomu programu od nvidii :)
Czyli wcześniej albo była w sterowniku wyłączona, albo gra nie radzi sobie że sterownikiem karty.
r.pszczolkowski
13-12-2015, 16:33
W sterowniku było ustawione, że decyduje program :)