Zobacz pełną wersję : Jakie pierścienie pośrednie do Nikon D90/Nikkor AF-S VR 18-105
Witam.
Jakie polecacie pierścienie do sprzętu w/w? Domyślam się że ma być z przenoszeniem automatyki, najlepiej chyba z metalowym bagnetem.. średniej klasy..
Obecnie min. odległość jak kojarzę to ok. 25cm. Chciałbym przybliżyć ostrzenie. Obiektyw f/3.5-5.6 DX ED.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Do Nikkora 18-105 żadne.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177528
upsssssssss.................
Proszę o link wątku - jak ktoś się natknął - gdzie pisze co najlepiej do makro przy takim zestawie.... a raczej przy takim body :razz:
Stałe szkło i pierścień?
Przy tym obiektywie (N18-105) odpadają pierścienie, soczewki i Raynox, body tu nie ma nic do rzeczy. Zostają kombinacje z innymi obiektywami (odwrotne mocowanie, pierścienie, itp.), albo porządne szkło makro. Wątków o sprzęcie do makro jest u nas baaaardzo dużo, poszperaj w archiwum.
A do czego to ma służyć? Jak na początek, aby sprawdzić, czy będzie bawić i będzie wykorzystane sugeruję: przelotka nikon-M42, najtańsze pierścienie, obiektyw 50 od zenita. Jak dobrze poszukasz to zamkniesz się w 50 zeta. Jak będzie bawić i sprawi frajdę pozbierać kasiorkę i kupić porządny obiektyw do makro. Wszystkie inne zamienniki: pierścienie, soczewki itp. wynalazki mają wpływ na jakość obrazu.
Bawiłem się kiedyś analogiem... A da się przejściówkę kupić do bagnetu Yashica/Contax? Manualnie będzie to działać? Szkło i pierścienie mam..
Próbuję jeszcze kompaktem coś działać ale szukam opcji na jeszcze mniejsze obiekty..
Google twierdzi, że tak, ale się w temat nie zagłębiałem. Chodzi Ci o coś takiego? http://allegro.pl/adapter-contax-yashica-nikon-jakosc-ma-znaczenie-i5828495112.html
Dokładnie tak, nie wiedziałem, że coś takiego w ogóle istnieje :) Na początku myślałem ze mocowania na odwrót bo obiektyw Y/C jest mniejszy od Nikkor'a, ale po sprawdzeniu faktycznie bagnet N jest mniejszy od Y/C - więc ok. Kwestia jak w praktyce.... Wrzucę nowy wątek może ktoś z takim czymś działa/łał.... Niby wszystko powinno być w porządku, więc to najtańsze na razie rozwiązanie.
A jak się wkręcę to będziemy myśleć o zaopatrzenie w szkła makro
Dziękuję !!!
Do Nikkora 18-105 żadne.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177528
Czy aby na pewno??? Po różnych konsultacjach nie wynika,że to nie będzie działać. Oczywiście rozumiem, że obiektyw nie służy do tego typu pstrykania (bo to nie stałka i nie ta jasność), ale ponoć "będzie funkcjonował" jak każdy inny... Więc jeśli ktoś na tym sprzęcie z pierścieniami robi lub próbował robić zdjęcia to proszę o opinię... Przykład: ustawimy ogniskową na 70mm a pierścień wrzucimy najkrótszy 12mm. Nie da się...? Autofocus nie zadziała w jasny dzień lub nie da się ustawić ręcznie ostrości? Z jakiej odległości?
Nie chcę kupować w ciemno pierścieni za przeszło dwie stówki, żeby to osobiście sprawdzić... i odpowiedzieć sobie samemu na to pytanie :(
Taki sprytny i oszczędny jesteś? Niech inni kupią i sprawdzą za ciebie. Jaśnie pan wydał polecenie i teraz już tylko trzeba czekać, aż służba to polecenie wykona. Tak to sobie wyobrażasz?
Rada jest prosta. Rusz tyłek z fotela, weź swój sprzęt, pojedź do sklepu i poproś o możliwość sprawdzenia. Zapewne się zgodzą, a ty będziesz wiedział. Ale kasę na bilet autobusowy trzeba wydać, a to też poważna inwestycja. Nie warto wydawać.
jeśli ktoś na tym sprzęcie z pierścieniami robi lub próbował robić zdjęcia to proszę o opinię...
Taki sprytny i oszczędny jesteś? Niech inni kupią i sprawdzą za ciebie
Dostrzegasz różnicę??? Jeśli nie , i nie potrafisz pomóc, po co w ogóle komentujesz?!..
Rusz tyłek z fotela, weź swój sprzęt, pojedź do sklepu i poproś o możliwość sprawdzenia.
Wybacz, nie jestem bezrobotnym a w promieniu 100km takich akcesorii nie ma.. a przy zakupie przez neta po otwarciu, i tym bardziej używaniu, towar nie podlega zwrotowi - jak dobrze wiesz... a może i nie :-P
Wniosek - nie wszyscy mieszkają w aglomeracji warszawskiej i mają wszystko pod nosem. Jak widać są tego zalety i wady... ;)
Wychodzi, że rada nie trafiona....byle coś głupiego napisać....
... no może te 100km to przesadziłem :-D
Czy aby na pewno??? Po różnych konsultacjach nie wynika,że to nie będzie działać. Oczywiście rozumiem, że obiektyw nie służy do tego typu pstrykania (bo to nie stałka i nie ta jasność), ale ponoć "będzie funkcjonował" jak każdy inny... Więc jeśli ktoś na tym sprzęcie z pierścieniami robi lub próbował robić zdjęcia to proszę o opinię... Przykład: ustawimy ogniskową na 70mm a pierścień wrzucimy najkrótszy 12mm. Nie da się...? Autofocus nie zadziała w jasny dzień lub nie da się ustawić ręcznie ostrości? Z jakiej odległości?
Nie chcę kupować w ciemno pierścieni za przeszło dwie stówki, żeby to osobiście sprawdzić... i odpowiedzieć sobie samemu na to pytanie :(
Nie uzyskasz skali lepszej niż 1:2 z rozsądną odległością od soczewki. Tu masz to pokazane. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=241081&p=3278709&viewfull=1#post3278709
Lepiej kupić prawdziwy obiektyw makro za 350 zł.
a przy zakupie przez neta po otwarciu, i tym bardziej używaniu, towar nie podlega zwrotowi - jak dobrze wiesz... a może i nie :-P
To źle wiesz. Masz pełne prawo rozpakować i przetestować towar. W razie czego ponosisz tylko koszty odesłania.
No właśnie. Poczytaj sobie uważnie: http://ezakupy.uokik.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi/zwrot-towaru-i-odstapienie-od-umowy/
I zwolnij z tym pisaniem. Najpierw pomyśl i dopiero napisz. Nie odwrotnie.
wkiniorski
17-12-2015, 13:06
Nie uzyskasz skali lepszej niż 1:2 z rozsądną odległością od soczewki. Tu masz to pokazane. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=241081&p=3278709&viewfull=1#post3278709
Lepiej kupić prawdziwy obiektyw makro za 350 zł.
To źle wiesz. Masz pełne prawo rozpakować i przetestować towar. W razie czego ponosisz tylko koszty odesłania.
Potwierdzam, a są jeszcze takie sklepy, że jak kupisz z opcją przez paczkomat inpost, to nawet za przesyłkę zwrotną nie płacisz. Nadajesz zwrotnie w paczkomacie. Mnie się tak raz zdarzyło.
Czy aby na pewno???
Nie gniewaj się, ale marnujesz czas, swój i nasz.
w porządku - relaks!
Faktycznie nie wiedziałem...
Jak ktoś nie ma czasu to po co pisze?! Tego to już nie łapię... :P
Da się, ale przy 70mm z pierścieniem 12mm skala będzie zbliżona do tego co masz przy 105mm i możliwe mniejsza niż w samym 18-55.
A skalę 1:1 uzyskasz przy wszystkich pierścieniach jakieś 10mm od obiektywu.