PDA

Zobacz pełną wersję : dwie irytujące pierdoły w D600 i 50/1.8G

Gippo
09-12-2015, 13:55
Witajcie

Zauważyłem ostatnio 2 rzeczy, których prędzej nie miałem (w tym jedna której teoretycznie mogłem nie zauważyć).

- zauważyłem ostatnio, że w moim D600 jak leży nieużywany w torbie, to co jakiś czas (pi razy oko co 10 sek) mrugnie dioda (ta na samym dole, co się pali podczas zapisywania zdjęć na kartę)... przy czym mruga ona w miarę regularnie, czyli powiedzmy co te 10 sek... jak aparat leży wyłączony i niedotykany w torbie. to jakiś dziwny tryb czuwania czy ki czort?
- druga sprawa - nie wiem czy nadaje się na gwarancję, choć chyba czas gwarki już mi minął..ale przełącznik ostrości M/A - M nie wyłącza mi autofocusa w obiektywie po przełączeniu na M. Żeby obiektyw mi sam z siebie nie ostrzył.. muszę w puszce przekręcić ten wichajster z przodu na dole. Dodam, że przełącznik na obiektywie przeskakuje tak jak od nowości.. w sensie nic się nie poluzowało itp.

Spotkaliście się może z takimi przypadkamii? :)

MstrG
09-12-2015, 14:28
ad1. odłącz obiektyw, załóż zaślepkę, wyjmij karty pamięci i zobacz czy nadal miga
ad2. patrzyłeś z innym obiektywem posiadającym własny silnik?

bic44
09-12-2015, 15:22
Masz podpięty jakiś nieoryginalny grip pod aparat?

hostman22
09-12-2015, 17:31
z niektórymi karty sd miga ;)

brzydkie kaczątko d600 no zawsze musi coś być.... :D

Jacek_Z
10-12-2015, 01:55
.. odłącz obiektyw, załóż zaślepkę, wyjmij karty pamięci i zobacz czy nadal miga.... wyjmij akumulator .... ;) sorry, nie mogłem się powstrzymać :)

Masz podpięty jakiś nieoryginalny grip pod aparat?Tak serio to też stawiam na to.

Gippo
11-12-2015, 17:58
Hmm.. po wtorkowej sesji, w tej chwili już nie mruga.... mam grype pixel vertax... wyjąłem i wrzuciłem kartę pamięci... i też już nie mruga... więc pewnie przez vertaxa to mruganie było :)

zostaje jedynie obiektyw.. bo to to raczej nie przez grip ;)