PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do ślubu?

misiek20
08-12-2015, 19:41
Witam,
Prosze o porade w sprawie doboru obiektywu do ślubu. Jest to mój pierwszy reportaż, który odbędzie się w Sylwestra tego roku. Chciałbym dokupić sobie obiektyw jednak nie wiem jaki.
Na tą chwilę posiadam Nikon D3200 z obiektywami: 18-55, 50mm 1/8, 55-200mm, oraz będę miec od znajomego sigme 10-20mm. Wiem dobrze, że tym sprzetem będzie ciężko wykonac fajny reportaż z tego dnia, jednak niestety chciałbym wykonać to jak najlepiej.
Dlatego prosze o poradę jaki obiektyw sobie dokupić czy jakąś stałke czy moze sigme 17-50?

smogg9
08-12-2015, 20:23
Nie podałeś budżetu jaki masz na ten obiektyw. Podejrzewam, że nie masz za wiele doświadczenia... w takim przypadku jakiś jasny zoom 17-50/2.8 powinien być ok. Sprawdzi się znacznie lepiej niż 10-20.
Na Twoim miejscu brałbym 17-50, 50/1.8 i ewentualnie 55-200.

PanMarecq
08-12-2015, 20:39
A ja powiem, że nie obiektyw a lampę lepiej dokupić, skoro ktoś Ci zlecił taką robotę. Z kitem na 18mm powinieneś dać radę w kościele z dużym iso, tak samo z 50mm 1.8 . Na sali bez lampy raczej nic nie porobisz, a i będziesz mógł jej użyć na przygotowaniach ;) .

smogg9
08-12-2015, 21:09
A ja powiem, że nie obiektyw a lampę lepiej dokupić, skoro ktoś Ci zlecił taką robotę. Z kitem na 18mm powinieneś dać radę w kościele z dużym iso, tak samo z 50mm 1.8 . Na sali bez lampy raczej nic nie porobisz, a i będziesz mógł jej użyć na przygotowaniach ;) .

Lampa też może być rozwiązaniem w tej sytuacji. Jednak jej nieumiejętne używanie może narobić więcej szkód niż pożytku... ze zdjęć nawet na bardzo wysokim ISO coś zawsze można wygrzebać, z przejaranymi palnikiem niewiele się zdziała. Najlepiej 17-50/2.8 i lampę :D

madebyzosiek
08-12-2015, 21:29
Lampa też może być rozwiązaniem w tej sytuacji. Jednak jej nieumiejętne używanie może narobić więcej szkód niż pożytku... ze zdjęć nawet na bardzo wysokim ISO coś zawsze można wygrzebać, z przejaranymi palnikiem niewiele się zdziała. Najlepiej 17-50/2.8 i lampę :D
Dokładnie tak, 17-50, lampę i trochę czasu na naukę błyskania [emoji1]

Archibald6803
08-12-2015, 21:34
Ślub w limanowskiej Bazylice ?

misiek20
08-12-2015, 23:40
Budżet jak i doświadczenie ograniczony. Lampe posiadam Sb-900 zapomniałem dopisać powyżej.
Czyli jednak polecacie 17-50?

- - - - kolejny post - - - - - -

Ślub w limanowskiej Bazylice ? Niestety nie, w innym kosciele blisko Limanowej

madebyzosiek
09-12-2015, 00:04
Jeżeli lampę posiadasz, to Sigma 17-50 jest Ci potrzebna :-) Choć ja osobiście wolę Nikkora 17-55 2.8 albo Sigmę 18-35 1.8, ale jeżeli budżet masz ograniczony, to 17-50 będzie bardzo dobrym pomysłem :-)

smogg9
09-12-2015, 00:05
Budżet jak i doświadczenie ograniczony. Lampe posiadam Sb-900 zapomniałem dopisać powyżej.
Czyli jednak polecacie 17-50?

Jak masz czym błyskać to sprawa wygląda jasno - 17-50/2.8 :) Poćwicz błyskanie, porób trochę próbnych zdjęć w miejscach gdzie odbędzie się ślub i wesele.

Dho'ine
09-12-2015, 13:28
A ja odradzę Sigmę, zapomnij o używaniu na przysłonie 2.8 innego punktu ostrzenia niż centralny. Z małym doświadczeniem wolałbym wziąć tego kita 18-55 i lampę i jazda, do tego dokupiłbym jaką stalkę, najlepiej 50 1.8, bo i jakis portret się strzeli i głębia fajna. Sam niedawno robiłem chrzciny nowo nabytą Sigmą i mnóstwo zdjęć mam nietrafionych niestety. Tego szkła się trzeba nauczyć.

misiek20
10-12-2015, 08:04
A ja odradzę Sigmę, zapomnij o używaniu na przysłonie 2.8 innego punktu ostrzenia niż centralny. Z małym doświadczeniem wolałbym wziąć tego kita 18-55 i lampę i jazda, do tego dokupiłbym jaką stalkę, najlepiej 50 1.8, bo i jakis portret się strzeli i głębia fajna. Sam niedawno robiłem chrzciny nowo nabytą Sigmą i mnóstwo zdjęć mam nietrafionych niestety. Tego szkła się trzeba nauczyć.
Ja Kita juz nie uzywam od dluzszego czasu wole robic stalka 50mm 1.8. Chcialbym aby glebia fajnie wygladala, wiec z kitem tego mi sie nie uda wykonac, a z sigma mam nadzieje, ze bardziej

JK
10-12-2015, 09:23
Koledzy prawie dobrze ci radzą, tyle że trochę bez sensu. Nie od dziś wiadomo, że mało która Sigma nie wymaga kalibracji w serwisie, a kalibracji w body nie ma. Jeśli wygrasz na tej loterii, to OK. Ale jeśli kupisz obiektyw i będziesz miał FF/BF, to zapewne zostawisz go w domu i na ten ślub pójdziesz z tym, co masz dziś. A czasu na kalibrację już praktycznie nie ma. Popatrz na kalendarz - do sylwestra zostało 12 dni roboczych, o ile nie będzie żadnych "śledzików" i innych imprezek integracyjnych. Jak wyślesz body z obiektywem, to może się zdarzyć, że nawet body nie będziesz miał na tym ślubie, bo serwis i kurier mogą nie zdążyć.

Kilka lat temu zakończyłem moją przygodę z "kundlami" i jakoś tego nie żałuję.

Dho'ine
10-12-2015, 11:04
Kwestia doświadczenia, jak możesz błyskać i umiesz błyskać to weź tego kita, wbrew niektórym opiniom jest dobry, sam go długo używałem, ślub i chrzest tez zdarzyło mi się nim robić. Ślub robiłem z lampą, chrzest był w super jasnym kościele i N18-55 dał radę z D90 bez lampy z niskim Iso, rzędu 600-800. Jak nie chcesz błyskać to kup Nikorra 35 ale wiem że będzie często brakowało szerokości. Zakup Sigmy teraz bym odpuścił, okres przeświąteczny to dziwny okres i wszystko trwa często 3x dłużej. Ja bym też pomyślał o drugim body, będzie bezpieczniej i odpadnie kłopot z przepinaniem. Najgorzej kościół, jak ciemnica to tylko coś jasnego, rzędu 1.8 lub lampa, na sali lepiej błyskać, często są niskie jasne sufity.

karad
10-12-2015, 20:09
Witam. Ze swojego doświadczenia - jeśli to twój pierwszy ślub , to skup się na jednym obiektywie . Idż do tego kościoła wcześniej i przetestuj , którym obiektywem -kitem czy 50 jesteś objąć trzy osoby przed ołtarzem . Ustaw body w M czas max. 1/60 , przysłona zależnie od obiektywu 2,2 lub 3,5-5,6 , iso max. i auto wb . Lampa na minus 1,5 do 2 z wysuniętą kartką ,palnik w górę i dopasuj ev . Skup się przede wszystkim, aby zdjęcia były ostre i doświetlone , a nie prześwietlone lub z cieniami .Bez tych prób tego nie ogarniesz w dniu ślubu . Warunki będą ciężkie , a każda zmiana obiektywu powoduje zmianę w ustawieniach body . Zanim to ustawisz ,to będzie po przysiędze.Do tego jeszcze dojdzie stres i będzie wtopa .Niestety tego nie powtórzysz , a i przyjaciół po takiej wpadce już nie będziesz miał w młodych . Najlepiej jak byś miał drugie body .Oba włączone i ustawione . Ja pierwszy ślub robiłem d90 + 18-105 plus lampa , a żona miała d5100 + 50 1,8 i wyszło super . Drugie body to też gwarancja i pewność ,jak by co . Oczywiście zdjęcia robione w formacie RAW. Na sali możesz urozmaicić kadry , bo tam już takiej presji nie ma.Poćwicz z tym co masz , a będzie ok. Powodzenia

Andi74
11-12-2015, 09:33
szybko kupuj stalke 35mm lub 50mm G przy 24pix zomowanie bedziesz mial na kompie jest z czego wycinac i tak fotograf na slubie lata przy mlodych do kosciola to swiatlo 1.8 jest bardzo dobre i az tak dalego nie jest zeby zoomowac