Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5d3+6d czy Nikon d750+d700

merida.
08-12-2015, 15:27
Jestem po sezonie ślubnym, poznałem dobrze cały sprzęt, który posiadam znając już jego wady i zalety. Konkretnie 2x6d + stałki 20-135mm. Ogólnie brakuje mi LEPSZEGO i pewnego af z krzyżowymi. Jest idealny moment na ewentualną zmianę systemu (d750 -800zł cashbacku). Ogólnie bawiłem się tym aparatem i zrobił na mnie znakomite wrażenie podczas robienia zdjęć i samej obróbki dzięki znakomitej matrycy. Wiem,że nawet zmieniając jedno 6d->5d3 i tak nie będę miał tak elastycznych plików jak w Nikonie. 5d3 nigdy nie miałem w ręce i nie mam żadnego porównania. Fotografia jest moim głównym źródłem dochodu więc najważniejsza jest przyjemna i bezkompromisowa praca. Jestem w stanie zmienić system jeśli chodzi na finanse, jednak trzyma mnie jeszcze to,że nie miałem do czynienia z 5d3. I co tu robić? Do końca grudnia muszę podjąć decyzję. Szkła jakie koniecznie chcę mieć w którymkolwiek systemie to 20,35,50,85mm. Wiem, że są*tu osoby z obu systemów, więc chciałbym poradzić się praktyków :)

lukasz.antoniak
08-12-2015, 16:34
Zaraz rozlegnie się fala krytyki w moim kierunku, ale uważam, że 5DMK3 posiada lepszy AF niż D750. Ułożenie sensorów krzyżowych jest korzystniejsze w przypadku Canona - poza środkiem również w strefie złotego podziału z prawej i lewej strony. Obejrzyj to porównanie na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=oOC7D6U-Xp4 (szczególnie końcówkę). D750 bardzo szybko potwierdza złapanie AF, ale jest mniej pewny w trudnych sytuacjach niż 5DMK3. Nie jestem zawodowym fotografem, ale z powtarzalności AF w D750 nie jestem w 100% zadowolony. Za to AF łapie o dziwo w totalnych ciemnościach :).

maxwawa
08-12-2015, 16:58
Z testów wynika że Mark III ma trochę lepszy AF od D750 TUTAJ (https://youtu.be/EsZtUZvoeO0?t=412)wyjaśnione dlaczego ale nie na tyle żeby to AF miał decydujące znaczenie, bardziej obiektywy tutaj zdecydują.
Natomiast D700 czy D3 mają bardzo dobry AF może
Może lepiej i taniej zestaw D700/D3 (kościół itp) + D600/610 (plener itp)

Ja sobie bardziej cenie niezawodność i jakość szkieł Canona z drugiej strony świetne możliwości obróbki w Nikonie.
Generalnie, faktycznie trudny wybór.

Peterpl
08-12-2015, 17:22
Jeśli zmienisz system, będziesz musiał się przyzwyczaić do innej klawiszologii. Jeśli przyjemnie pracuje ci się na canonach to zostań przy nich 5d III to świetny aparat. Z tego co mi wiadomo ma na środku podwójne krzyżowe punkty i krzyżowe na brzegach. Myślałeś nad 1dx?

merida.
08-12-2015, 17:53
Brałem pod uwagę już*niemal wszystko. Przerobiłem trochę wątków na tutejszym forum od różnic w obiektywach G,D po CLS w lampach SB, jak również wady,zalety i możliwości wszystkich korpusów FX. Pościągałem również Nefy i wywoływałem je na presetach tych samych, które używam obecnie dla Canonów (Posiadam również Fuji bardziej do zabawy). Faktycznie bardziej podoba mi się klawiszologia i kształt Canonów, mimo,że pierwszym aparatem był Nikon d40, to i tak wolę w tej kwestii Canona. W sumie użytkując jedną 6d 2lata i drugą rok nie miałem z nimi najmniejszego kłopotu, ani raz aparaty się nie zawiesiły ani nic z tych rzeczy. W d750 widzę,że dość często się to zdarza. Co by nie było najbardziej obecnie zależy mi na tej pewności af tzn ostrzę i mam pewność,że będzie ostro. Obecnie z tym jest różnie, szczególnie przy środkowym af i przekadrowywaniu. Uwielbiam Sigmę 35 1.4, ale w Nikonach działa zdecydowanie wolniej. Podoba mi się za to nowy N20 1.8, 50G, 85G i sb800, które bym za pewne nabył. d700 fajna puszka, uogólniając lepszy af niż*6d, ale znacznie bardziej szumi i zwykle używane egzemplarze mają*już*spore przebiegi i przy używce nie wiadomo na co się trafi. Większej puszki typu D3 nie chcę, mimo, że ich cena do możliwości jest obecnie naprawdę fajna. 1dx analogicznie odpada ze względu na gabaryty. Najnowsze 5ds i 5dr nie są puszkami skrojonymi na moje potrzeby, więc jeśli zostanę w Canonie to kupię po prostu używanego 5d3, jeśli Nikon to nowy d750+używane d700. Ah te dylematy :roll:

tomek67
08-12-2015, 19:41
Miałem możliwość używania 5DIII i 6D.
O ile przy używaniu zoomów 2.8 to różnica w AF nie jest zbyt dokuczliwa,
to stałki 1.8 to już na 6D dla mnie są dość trudne w użyciu.
Odsetek nietrafionych zdjęć jest nieporównywalny przy małej GO.

merida.
08-12-2015, 20:13
Miałem możliwość używania 5DIII i 6D.
O ile przy używaniu zoomów 2.8 to różnica w AF nie jest zbyt dokuczliwa,
to stałki 1.8 to już na 6D dla mnie są dość trudne w użyciu.
Odsetek nietrafionych zdjęć jest nieporównywalny przy małej GO.

O widzisz to już*mi coś mówi. Czy teraz używasz jakiegoś*Nikona?

d90
09-12-2015, 05:20
Z tymi "sporymi" przebiegami d700 to ja bym nie przesadzał.
Znajdziesz bez problemu uzywke do jakis 30-40 tysięcy. Sam bede wystawiał swojego z takim wlasnie przebiegiem. Mi af teraz nie potrzebny w sumie zupełnie, za to matryca wieksza sie przyda, bo czesto drukują se ludzie większe formaty na ścianę.

Kupując z forumowej giełdy, raczej na "minę" nie wpadniesz. A aparat jeszcze zarobi na siebie pare groszy...
Mz odbiór osobisty zrób i patrząc na aparat oraz na właściciela, można spokojnie kupić i być zadowolonym. Większość ludzi jednak dba o klamoty i nie oszukuje.

A co do Twoich dylematów z af - mz zdecydowanie zostań z N. Na własność nie miałem nigdy żadnego FX z C ale zdarzało sie ze na zlecenia z agencji dostawałem miedzy innymi wlasnie C do roboty jako uzupełnienie innych klamotow. I moim zdaniem roznica była na plus ( spory) dla N.
Pliki na karcie oddawałem zawsze do edycji. Czasem pare sobie zostawiłem do zabawy na kompie, i jakis drastycznych (zeby nie powiedziec żadnych) różnic nie widziałem na plus dla C...wiec.

A sam wybór d750 i d700 wydaje mi sie zupełnie uzasadniony. Co innego jakby puszka miała byc jedna, ale dwie - spoko.

Co będziesz tym focił? Kotleta ?

tomek67
09-12-2015, 09:10
O widzisz to już*mi coś mówi. Czy teraz używasz jakiegoś*Nikona?
Miałem kiedyś D700.
Wydaje mi się, ze w 5DIII punkty są nieco szerzej rozstawione.
I ma dużo więcej krzyżowych.
AF pracuje szybciej z 85mm 1.8 jak i z 70-200mm 2.8 niż Nikon D700

coldphate
09-12-2015, 09:46
Mam D750 i D700 do takiego zastosowania jak Ty. Nie narzekam, aczkolwiek dwie generacji puszek do jednego tematu zawsze generują nieco więcej pracy w postprodukcji. Nie mniej jednak efekt finalny jest dla mnie zadowalający.

Aeon88
09-12-2015, 11:38
Mam obydwa systemy. Z Canona znacznie łatwiej uzyskać poprawny balans bieli już podczas robienia zdjęcia, a w nikonie duża matryca z D800 w połączeniu z najlepszymi szkłami daje takie obrazki że szczęka opada i się długo nie podnosi. Za to szkła pod Canona firmowe są tańsze, dużo łatwiej znaleźć też używki w dobrym stanie i dobrej cenie, powiedziałbym że dla kotleciarza ten system jest tańszy. Jednak ja mam D800, D750 dużo lepiej pracuje na wysokich czułościach i podobno idzie bardziej w czerwień niż żółć/zieleń, a AF jak już pisali poprzednicy trafia od -3EV, więc w dość mocnych ciemnościach sobie radzi jak należy. Nad 5D3 ma też przewagę w wyciąganiu z cieni, w sieci wiele na ten temat napisano. Pracowałem na C85/1.2L i powiem szczerze że dość muli w porównaniu do N85/1.4G, a to jest często drugie główne szkło jak się stałkami pracuje na ślubach. Z trzeciej strony masz już system C.

Ja bym Ci radził pożyczyć 5D3 i przetestować ten aparat na własnej skórze. Być może będzie dla Ciebie świetnym sprzętem i nie będziesz potrzebował zmiany całego systemu. Szkoda że o testach nie pomyślałeś wcześniej, mając canony mogłeś pożyczyć nikona z 2-3 szkłami i wziąć na jedno zlecenie. Dużo by Ci to wyjaśniło, a tak to już po sezonie a Ty masz miesiąc na decyzję.

tomek67
09-12-2015, 11:41
http://wypozycz.proclub.pl/pl/Canon.html

merida.
09-12-2015, 12:12
Faktycznie zrobię tak,że pierw pożyczę lub od razu kupię 5d3 i zobaczę w praktyce czy mi wystarcza. W razie czego za rok przejdę na Nikona. Praca na tym co posiadam nie jest zła, ale zdaję sobie sprawę,że lepsze wrogiem dobrego. Przeciętny klient - ślubny czy inny rzadko to zauważy różnicę, ale tu się liczy mój komfort i pewność podczas robienia reportażu czy obróbki. Gdybym pracował na taryfie też*bym wolał by mój samochód był możliwie najlepszy, gdyż sam z tym lepiej bym się*czuł i miał większą przyjemność z wykonywanego zawodu :)

Aeon88
09-12-2015, 12:25
5D3 w porównaniu do 6D to przepaść jeśli chodzi o komfort pracy właśnie ze względu na punkty AF, gdzie 6D ma jeden krzyżowy, 5D ma ich kilkadziesiąt i to zarówno na bokach kadru jak i w centrum. Guzikologia jeszcze wygodniejsza niż w 6D bo więcej rzeczy masz pod ręką bez łażenia po menu. Mnie kusiło przejście na Canona żeby mieć jeden system do filmu i zdjęć, ale do zdjęć zostałem w nikonie i nie żałuję, ale to głównie dlatego że na tym systemie siedzę od lat i mnie on nie zawodzi a po zakupie D800 i dobrych szkieł wręcz zwala z nóg. Jednak gdybym miał całą szklarnię najlepszą Canona pod śluby to zdecydowanie najpierw przetestowałbym 5D3 zanim bym się podjął zmiany na N. Kup 5D, pożycz D750 + dwa najważniejsze szkła. Porównaj, potestuj, obrób zdjęcia, będziesz wiedział na 100% co wybrać. Jak będziesz chciał wymienić sprzęt nawet w sezonie na szybko to zawsze możesz wziąć pożyczkę, kupić zestaw od N, a po sprzedaży na spokojnie C ze szkłami oddać kasę. Zapłacisz może 2-3 raty miesięczne, ale za to będziesz miał płynność w pracy, nie będziesz musiał się śpieszyć i pochopnie podejmować decyzje.

merida.
09-12-2015, 16:05
Dzięki bardzo za opinię :)

MstrG
09-12-2015, 19:01
D750 bardzo szybko potwierdza złapanie AF, ale jest mniej pewny w trudnych sytuacjach niż 5DMK3

Miałem D700, D800 i zdecydowanie D750 ma najlepszy AF. Niektórzy piszą, że lepszy od D3 - ja go zbyt krótko używałem, aby to potwierdzić. Osobiście w trudnych warunkach 5Dmk3 nie używałem, więc nie mam jak się do niego odnieść.
Jakie to są te trudne sytuacje? Czemu nie jesteś zadowolony?

Niektórzy nawet twierdzą, że AF D750 ma lepszy niż D4s o.O:
http://www.dpreview.com/forums/post/54367108
Więc ten AF w 5Dmk3 to musi być przekozak.

//edit
Gdybym siedział głęboko w Canonie to pewnie bym kupił 5Dmk3. Budując system od nowa bym wybrał D750 + stałki 1.8G: 20/24mm, 35mm 85mm.

Aeon88
09-12-2015, 23:27
AF w 5D3 jest wydarty z 1Dx. Mając 6D na reportażu nie ciężko o trudne dla niego sytuacje z jednym punktem krzyżowym na wyposażeniu, wystarczy że łapiesz ostrość punktem innym niż środkowy (co akurat jest normą w repo) i akurat kontrast zmienia się na obiekcie równolegle do lini punktu AF którym ostrzysz :) A tego nie przewidzisz bo to repo. Sytuacja taka sama jak w starym poczciwym 5D2.

MstrG
09-12-2015, 23:53
AF w 5D3 jest wydarty z 1Dx.

D4s ma Advanced Multi-CAM 3500FX, D800 też, a czy działają tak samo? ;)
Tak samo jest z 5Dmk3 i 1Dx.

Aeon88
10-12-2015, 02:48
D810 też ma ten sam AMC 3500FX i działa ok, a puszka bliźniacza do D800. W D800 musieli spierniczyć soft, inaczej tego nie idzie wytłumaczyć, ew. wada konstrukcyjna na taśmie w fabryce. Za to na AF 5D3 nikt nie narzeka, podobnie jak właśnie w D810 czy D4s.

MstrG
10-12-2015, 09:16
D810 też ma ten sam AMC 3500FX i działa ok, a puszka bliźniacza do D800. W D800 musieli spierniczyć soft, inaczej tego nie idzie wytłumaczyć, ew. wada konstrukcyjna na taśmie w fabryce. Za to na AF 5D3 nikt nie narzeka, podobnie jak właśnie w D810 czy D4s.

Odniosłem się tylko do słów, że AF w 5Dmk3 jest wydarty z 1Dx.

Maciek N
10-12-2015, 10:59
Za to na AF 5D3 nikt nie narzeka,
Niestety narzeka. Znam 3 fotografów którzy chwalą ta puszkę poza wspomnianym AF. Spotykam ich czasem na weselach. Z jednym współpracuję przy niektórych zleceniach. W trudnych warunkach gdzie D750 nie ma najmniejszych problemów 5Dmk3 nie daje radę. Jeden mój znajomy twierdzi że AF w 5Dmk3 w miarę działa pod warunkiem że każdy obiektyw będzie dopasowany do puszki. Takich problemów nie mam w D750. Nie miałem w D800 ani D700.
Niczego to nie przesądza ale radzę się wstrzymać z tak jednoznacznymi stwierdzeniami.

tmk_t
10-12-2015, 15:39
AF w 5D3 jest wydarty z 1Dx. Mając 6D na reportażu nie ciężko o trudne dla niego sytuacje z jednym punktem krzyżowym na wyposażeniu, wystarczy że łapiesz ostrość punktem innym niż środkowy (co akurat jest normą w repo) i akurat kontrast zmienia się na obiekcie równolegle do lini punktu AF którym ostrzysz :) A tego nie przewidzisz bo to repo. Sytuacja taka sama jak w starym poczciwym 5D2.

Nie wielu o tym pisze ale w C mogę użyć lampy jako wspomagania AF, z błyskiem lub bez, bez znaczenia
Czasem kiedy zależy mi tylko na zastanym świetle, a chcę mieć 99% że strzeli właściwie na bocznych to ustawiam sobie w preselekcji przesłony, włączam auto-iso, wyłączam błysk i boczne śmigaja jak krzyżowe
Pomaga też, nauczyłem się tego mając 5D II, przekręcenie aparatu w osi tak jakbym chciał zrobić ukośny kadr i ten sam czujnik liniowy zaczyna momentalnie ostrzyć, wracam do właściwego i strzał, mi jakoś wychodzi
Oczywiście nie zaprzeczę że więcej krzyżowych to większy komfort pracy
W 5D III najbardziej mi sie podoba rozstawienie punktów krzyżowych przy wyborze 9 tylko, a takze 41 punktów,

- - - - kolejny post - - - - - -

Do autora wątku, jesli chodzi o wspomaganie AF za pomocą lampy to wiedź że 430exII pokrywa tylka 9 punktów czyli jak 5D II - 6d
a 580ex II i 600ex wszystkie pola AF

nikoniarz
10-12-2015, 18:07
Nie wielu o tym pisze ale w C mogę użyć lampy jako wspomagania AF, z błyskiem lub bez, bez znaczenia

A to w Nikonie nie możesz?

tmk_t
10-12-2015, 18:22
Mając sb 700 nie pamietam bym mógł wyłączyć błysk i używać samego IR do wspomagania AF, a i na tym forum nie wspominano o takiej możliwości
Właśnie jazda jest bo trzeba wyłączać by AF w body nie wariował

nikoniarz
10-12-2015, 18:33
Mając sb 700 nie pamietam bym mógł wyłączyć błysk i używać samego IR do wspomagania AF, a i na tym forum nie wspominano o takiej możliwości
Właśnie jazda jest bo trzeba wyłączać by AF w body nie wariował

Okej, więc uważam, że nie warto generalizować. że w Nikonie się nie da, bo się da. Kwestia tego co się posiada. Wiem, że nie napisałeś wprost, ale właśnie tak to można było odebrać :)

lukasz.antoniak
10-12-2015, 18:34
Nie wielu o tym pisze ale w C mogę użyć lampy jako wspomagania AF, z błyskiem lub bez, bez znaczenia.
W Nikonie też jest to możliwe. W SB-910: Menu -> AF -> AF Only.

tmk_t
10-12-2015, 18:49
ok, w weekend sprawdzimy na koleżki D700+sb700
dzieki za info

nikoniarz
10-12-2015, 18:56
Ale jak ktoś chce wspomagania z lampy bez błysku (a lampa tego sama z siebie nie oferuje) to wystarczy pod wybrany klawisz funkcyjny podpisać wyłączenie błysku. Domyślam się, że to półśrodek, ale jak komuś to nie przeszkadza...

tmk_t
10-12-2015, 18:56
No i wszystko jasne
przejrzałem szybko instrukcje i wyszło że takie wspomaganie AF ma tylko SB900/910, ale SB700 już nie ma
Dzięki Panowie

kjakub
10-12-2015, 19:17
Ma, ma :wink:

http://cdn-10.nikon-cdn.com/pdf/manuals/Speedlights/SB-700.pdf - strona E-27

http://www.btobey.com/learn/af-assist.php

nikoniarz
10-12-2015, 19:20
Nie ma. Ma możliwość wspomagania ale z błyskiem.

tmk_t
10-12-2015, 19:32
Nie ma. Ma możliwość wspomagania ale z błyskiem.

I tak tez jest w instrukcji, a szkoda, że tylko w najwyższych modelach jest to dostępne :(

kjakub
10-12-2015, 19:33
Wydaje mi się, że korzystałem kiedyś ze wspomagania bez błysku...
Jest jeszcze jedna możliwość o ile dobrze pamiętam: bodajże można przełączyć lampę w "commander mode" i wyłączyć błysk w głównej grupie. Może właśnie z tej opcji zdarzyło mi się korzystać :???:
Edit: przecież wtedy też błysk jest, ale jakoś nigdy nie rzucił mi się zbytnio w oczy.

Jacek_Z
10-12-2015, 22:23
Zawsze można odwrócić palnik do tyłu i ustawić minimalną moc. ;)

D810 też ma ten sam AMC 3500FX i działa ok, a puszka bliźniacza do D800. W D800 musieli spierniczyć soft, inaczej tego nie idzie wytłumaczyć, ew. wada konstrukcyjna na taśmie w fabryce.Była aktualizacja softu w D800. Nie bardzo wiem jaką wadę ma AF w D800, bo ja po przesiadce z D700 odczułem znaczną poprawę - nie muszę już używać wspomagania przy słabym świetle.

bryk77
11-12-2015, 05:55
Może nic nie wniosę do tematu, ale nasuwa mi się na myśl jedno pytanie. Mianowicie na kilku weselach byłem w tym roku (jako gość) i dlaczego na każdym fotograf używał sprzętu Canona? Tylko jednego zapytałem o powód. Powiedział, że miał Nikona, ale zmienił go na canona ze względu na filmowanie.

Z Nikonem się nie rozstaję, ale pewnie inaczej na sprzęt patrzy amator a inaczej zawodowiec.

maxwawa
11-12-2015, 11:25
Nikt o tym nie wspomniał ale jeśli do reportażu ślubnego itp niepowtarzalnym wydarzeń to szukałbym body z zapisem na kartach CF ponieważ nigdy z nimi nie miałem najmniejszego problemu,
natomiast z kartami SD statystycznie w ciągu roku jest zawsze kilka "małych" wpadek np. aparat potrafi się zawiesić na dłuższą chwilę przy zapisie zdjęć,
lub całkowicie go zawiesić owszem zdarza się to dwa może trzy razy w roku ale niezawodność w takim momentach to kluczowa sprawa i zdarza się to pomimo użytkowania markowych kart.

Ketosz
11-12-2015, 16:01
Lubię takie zabawne stwierdzenia, że fotograf miał Nikona ale woli Canona ze względu na filmowanie ;)
Akurat oba stwierdzenia mało sensowne - po co mu filmowanie jak robi zdjęcia, a do tego Canon w filmowaniu został z tyłu, tylko legenda pozostała (*nie dotyczy serii EOS Cinema) ;)

bryk77
11-12-2015, 16:27
Podejrzewam, że wszedł w Canona za czasów D700 i 5DmkII. Od tamtych czasów Nikon trochę nadrobił zaległości.

tyrpin
20-02-2016, 21:34
Jest idealny moment na ewentualną zmianę systemu
No i jak tam zmiana systemu? Ja właśnie robię totalną WYPRZ Canona i znowu (po raz trzeci !!!) będę jutro Nikoniarzem. Jutro, bo kupuję 2x D750 na początek oraz kilka stałek. Mam nadzieję, że będę bardziej zadowolony jak moich dwóch "szóstek" choć złego słowa nie mogę o nich powiedzieć :)

tmk_t
20-02-2016, 21:44
... jak moich dwóch "szóstek" choć złego słowa nie mogę o nich powiedzieć :)
Ok, to podziel się co zyskam/stracę przy tym przejściu

tyrpin
20-02-2016, 21:48
Stracisz dużo kasy, a co zyskasz? Powiem Ci za jakiś czas, najpierw muszę zakupić mnóstwo szpeju Nikona :)

tmk_t
20-02-2016, 22:01
Stracisz dużo kasy, a co zyskasz? Powiem Ci za jakiś czas, najpierw muszę zakupić mnóstwo szpeju Nikona :)

Nie, Nie
Chodziło mi o twoje wnioski czyli co Ciebie skłoniło do ponownej zmiany. Na pewno masz lub znalazłeś jakieś + i - tego co zyskasz. Coś musiało zaistnieć że decydujsz sie na ponowna zmianę

tyrpin
20-02-2016, 22:17
Średnio co 4 lata zmieniam system, bo taką mam zasadę. Poza tym dużo pracuję i sprzęt się zużywa. W canonie pracowałem głównie na jasnych eLkach na szóstkach i czasem mi brakowało trafionych w punkt zdjęć zwłaszcza w dynamicznych scenach podczas tańców i w ciemniejszych pomieszczeniach. Poczytałem, że D750 dobrze sobie z tym radzi i... :)

tmk_t
20-02-2016, 22:21
Średnio co 4 lata zmieniam system, bo taką mam zasadę. Poza tym dużo pracuję i sprzęt się zużywa. W canonie pracowałem głównie na jasnych eLkach na szóstkach i czasem mi brakowało trafionych w punkt zdjęć zwłaszcza w dynamicznych scenach podczas tańców i w ciemniejszych pomieszczeniach. Poczytałem, że D750 dobrze sobie z tym radzi i... :)

A 5D III próbowałeś?

tyrpin
20-02-2016, 22:36
Tak, na jednym ślubie się bawiłem, bo wymieniłem się na jeden secik z kolegą - było lepiej. Ale Nikon zrobił duży skok od czasu kiedy używałem go ostatnio i teraz zapragnąłem znowu się nim cieszyć. Poza tym porównuję moje poprzednie zdjęcia z D700 i 70-200/2.8 II to miażdżą te z 6D i 70-200/2.8L, a do tego doszedł jeszcze N 200-500 (bo jestem w ZPFP) i już w ogóle nie mogę się doczekać sezonu, bo w planach jest razem z D500 :)

tmk_t
20-02-2016, 22:54
... Poza tym porównuję moje poprzednie zdjęcia z D700 i 70-200/2.8 II to miażdżą te z 6D i 70-200/2.8L...
Przepraszam jesli jestem zbyt dociekliwy, ale napisz pod jakim względem dla Ciebie

tyrpin
20-02-2016, 23:02
widzę, że jesteś dociekliwy, odchodzimy od tematu nawet :P - zdjęcia ostrzejsze i z lepszą mz plastyką :)

tmk_t
20-02-2016, 23:38
Ok, dzięki za info
Pozdrawiam

Jacek_Z
21-02-2016, 13:58
Canonowski nowy 70-200/2.8 IS jest wyzej notowany (ostrość) niz Nikkor (w wersji II). Roznica jest aptekarska ale .. Nikkor nie jest lepszy.

MstrG
21-02-2016, 14:00
Może na 12MP w D700 obiektyw wydawał się ostrzejszy.

A jeśli chodzi o 70-200mm, mam II i miałem okazję ją porównywać z najnowszą Canonowską wersją - różnic nie było. Żadnych.

tyrpin
21-02-2016, 14:21
Ja mam wersję bez IS, może dlatego widzę różnicę :)

kurczeblade
21-02-2016, 15:54
To ostrość i plastyka zależy od używanego systemu... hmmm ?

Jacek_Z
21-02-2016, 16:04
Ostrość zależy od obiektywu. Więc zmiana systemu wraz ze zmianą optyki może mieć takie konsekwencje. Ale trzeba rozwazać bardzo konkretne przypadki układu body-matryca. Generalizować nie wolno

tyrpin
21-02-2016, 16:26
Nikt nie mówi, że zależy, bo wszyscy wiedzą, że nie zależy o czym Jacek_Z wspomina. Szukasz kolego dziury w całym zamiast czytać ze zrozumieniem. EOT z mojej strony. Pozdrawiam

kurczeblade
21-02-2016, 16:36
Na obecną chwilę, Canon ma lepsze topowe szkla, jeśli chodzi o śluby. I jeśli miałbym wybierać system do ślubów biorąc pod uwagę "plastyke i ostrość" to kierowalbym się w stronę Canona, glownie dla ELek 24l 35l, i teraz jeszcze nowej 35mm. Nikon niestety nie rozpiescil tymi szkłami użytkowników jeśli chodzi o ostrość i szybkość afu :) ale są sigmy :) Nikon ma lepsze matrycę, ale matrycę się z każdym nowym body zmieniają, dziś Nikon lepsza matryca, jutro Canon lepsza. Optykę kupuje się na długie lata :)

nikoniarz
21-02-2016, 16:44
Na obecną chwilę, Canon ma lepsze topowe szkla, jeśli chodzi o śluby. I jeśli miałbym wybierać system do ślubów biorąc pod uwagę "plastyke i ostrość" to kierowalbym się w stronę Canona, glownie dla ELek 24l 35l, i teraz jeszcze nowej 35mm. Nikon niestety nie rozpiescil tymi szkłami użytkowników jeśli chodzi o ostrość i szybkość afu :) ale są sigmy :) Nikon ma lepsze matrycę, ale matrycę się z każdym nowym body zmieniają, dziś Nikon lepsza matryca, jutro Canon lepsza. Optykę kupuje się na długie lata :)

W wątku o 35/1.8 FX bardzo często wspominasz o błyskawicznym AF...

kurczeblade
21-02-2016, 16:51
To zrób zdjęcia 35 1.8 ed na 1.4 :)

nikoniarz
21-02-2016, 16:55
To zrób zdjęcia 35 1.8 ed na 1.4 :)

Nic nie wspominałeś o f/1.4... Gdybyś pisał jaśniej nie byłoby nieporozumień :D

Jacek_Z
21-02-2016, 18:29
Ktos zabrania zmienić system?
Podobno nowa L 35/1.4 zwala z nóg jesli chodzi o ostrośc. Inni oleją taką ostrość bo i tak zdjęcie zrobione mjiej ostrym szkłem będzie ostre w formacie A4 czy A3. Cenią sobie za to duze DR i wyciąganie z cieni. Jeszcze innym robi najlepszy system AFu czy tez rozłozenie punktów. Albo fps.
Tak się składa ze nie ma bezwzględnej przewagi jednego systemu nad drugim.
Kazdy ma wolny wybór. Nikt nie jest trzymany na siłę czy to w N czy w C.

himi
21-02-2016, 18:46
Darek, będziesz zadowolony. D750 to fajna pucha.

kurczeblade
21-02-2016, 19:19
Nic nie wspominałeś o f/1.4... Gdybyś pisał jaśniej nie byłoby nieporozumień :D

Przepraszam. Nie bij proszę :)

To się nazywa wolny wybór. Szkoda że nie można zebrać wszystkich cech z różnych systemów i wpakować w jedno :) W 5dmk3 mamy też lepszy rozkład punktów AF ... Mówię tylko ze mnie też czasami korci ucieczka do Canona dla 35l i Cmk3. Ale jadne sigmaluxy mnie zostawia chyba na dłużej z nikonem :)

Ale gdybym stał przed podobnym wyborem, to wzialbym teraz D750 i D610 jak w sumie teraz mam. Na jednym body D750 szkło które głównie foce 80% na d600 szkła na przemian dla urozmaicenia materiału. Później na weselu d600 w torbę i d750 pracuję do końca imprezki, wtedy nie ma co narzekać na af bo główną robotę robi d750 a na jakiś przygotowaniach do końca ceremonii ślubnej ciśnie się na dwóch body i w tym d600 do dodatkowych zabaw innymi szkłami, jako urozmaicenie materiału. Później podczas obróbki nie ma różnic w plikach i można z jednego i drugiego aparatu odrabiać materiał ta sama techniką :)