Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zablokowanie adaptera w NikonD5100 i nieuznanie gwarancji przez serwis

orion81
07-12-2015, 20:42
Witam.
Chciałbym prosić o radę bardziej doświadczonych kolegów w związku wysłaniem mojego body do serwisu Nikona. W aparacie D5100 zablokował się adapter od kart pamięci. Wcześniej nie miałem z tym żadnych problemów, lecz ostatnio kiedy chciałem wyciągnąć adapter z kartą, by zrzucić zdjęcia na komputer to adapter nie chciał wyjść z body. Aparat w dniu wysyłki, a było to ponad 3 tygodnie temu był jeszcze na gwarancji. Na chwilę obecną minął już rok od kupna i gwarancja się skończyła. Uzywałem adaptera Kingston.
W końcu po długim oczekiwaniu otrzymałem z serwisu Nikona kosztorys z którego wynika, że będzie mnie to kosztować ponad 232 zł. A to w związku z :
- Naprawą portu karty,
- Wymianą przedniej okleiny,
- Wymagane części : 1H998-213 GRIP RUBBER UNIT
plus robocina i transport

Moje pytania:
1 - Powinienem walczyć o to by naprawiono to gwarancji, tym bardziej że nic nie kombinowałem przy tym adapterze po zablokowaniu. To znaczy ani go na siłę nie ciągłem ani nic innego nie robiłem co mogło by wpłynąc na uszkodzenie portu kart. Wedłu mnie to tylko się tam adapter zablokował.
2- czy te koszty nie są zbyt wygórowane ? Może lepiej zrezygnować z naprawy w serwisie Nikona i wysłać na przykład do studia5 gdzie podobno dobrze i tanio naprawiają aparaty?
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuje.

zgera
07-12-2015, 21:54
Podejrzewam że nie wywalczysz naprawy gwarancyjnej bo uszkodzenia slotu karty pamięci serwis zwali na użytkownika z kilku powodów.
Pierwszy to niewłaściwa marka karty, mogła być uszkodzona lub pęknięta, za mocno wciskałeś lub na siłę wyciągałeś itd.
Jak im udowodnisz że nigdy coś takiego nie miało miejsca, ja Ci wierzę ale serwis to już inna bajka.
Co do kosztów to zadzwoń do studia5 i dowiesz się ile oni sobie zażyczą za naprawę bądź wymianę slotu karty, będziesz miał porównanie czy zmienić serwis.

Obelix
07-12-2015, 22:41
Po pierwsze to oklein nie trzeba wymieniać podczas naprawy - ale serwis fabryczny robi to z automatu. Dla nich zdjęta okleina to zniszczona okleina - i basta.
A naprawić slot z reguły można, z tym że z aparatu trzeba wyjąć płytę, a to już trochę zabawy. I pozostaje kwestia czy slot da się uratować, czy jest konieczna jego wymiana.

Nikkoś
16-12-2015, 21:11
W wielu egzemplarzach D5100 są problemy z gniazdem karty pamięci ( karty dedykowane ) , z trzech znajomych mających ten model trzech ma problemy , ja zresztą też :-) . Podejrzewam wadę fabryczną .

zgera
16-12-2015, 21:54
W wielu egzemplarzach D5100 są problemy z gniazdem karty pamięci ( karty dedykowane ) , z trzech znajomych mających ten model trzech ma problemy , ja zresztą też :-) . Podejrzewam wadę fabryczną .

U mnie na początku używania D5100 dość ciężko wychodziła karta, trzeba było ją umiejętnie wyciągać, wyglądało to tak jakby coś ją blokowało.
Teraz już wychodzi normalnie, w D3100 i D90 nie było takich problemów nawet wtedy gdy aparat był nowy.

kenika
27-02-2016, 22:04
A może ktoś wie czy można w D5100 zablokowac pukty autofocusa?

madebyzosiek
27-02-2016, 22:08
Nie można...

kenika
27-02-2016, 22:18

madebyzosiek
27-02-2016, 22:25
Czekaj... Jakieś rozdwojenie jaźni mam... Napisałem, że się nie da...

sl011
28-02-2016, 14:48
To ewidentny błąd w matriksie. Czas sięgnąć po pigułkę.