PDA

Zobacz pełną wersję : Tło fotograficzne - duże i przenośne

Faflock
07-12-2015, 12:36
Szukam pomysłu na duże, przenośne tło. Takie, na którym mogłabym wykonać zdjęcia takie jak poniższe

https://alexapoletti.files.wordpress.com/2010/07/img_9713.jpg
https://rachelneville.files.wordpress.com/2015/04/rebekah-burke.jpg?w=630

Niestety tło potrzebne do tych zdjęc musiałoby mieć wymiar conjamniej 6 x 6 m...
Jak podziałać w tym temacie? Czy to po prostu duża zasługa obróbki graficznej?
No i dodatkowo, potrzebuje żeby cały zestaw był mobilny

r_m
07-12-2015, 13:53
Niestety tło potrzebne do tych zdjęc musiałoby mieć wymiar conjamniej 6 x 6 m...

A może wystarczyłoby odpowiednio dużo miejsca za plecami fotografa i obiektyw o węższym kącie widzenia? Jednak myślę, że od obróbki i tak nie dałoby się uciec.

Faflock
07-12-2015, 14:10
Probowałam tę wersję, niestety miejsce też jest zawsze w pewien sposob ograniczone. Nie chce również, żeby kadr był przycięty zaraz przy ciele, chciałabym zostawić troche więcej swobody między obiektem a krawędzią.

RobertMiernik
07-12-2015, 14:36
To cyklorama jest, nie tło tylko pomalowane pomieszczenie.

Zamiast majstrować przenośne raczej stacjonarne studio znajdź i u nich sesję realizuj.

Wujot
09-12-2015, 15:38
To cyklorama jest, nie tło tylko pomalowane pomieszczenie.

Zamiast majstrować przenośne raczej stacjonarne studio znajdź i u nich sesję realizuj.

To chyba najlepsza rada - przy tak dużych rozmiarach tło pod wpływem wagi będzie się marszczyło. Jest duża szansa, że i tak trzeba będzie zrobić na komputerze. Ściana o odpowiednich rozmiarach będzie najlepsza.

Pozdro
Wiesiek

Faflock
09-12-2015, 19:47
Cyklorama byłaby najlepsza, niestety szukam innego rozwiązania ponieważ koszt jej wynajęcia i wypożyczenia/przetransportowania sprzętu dla modela jest zbyt duży. No i kolejny koszt to malowanie cykloramy, jeżeli potrzebuje się inne tło niż białe.
Zostaje chyba tylko kombinowanie ze szkłem i poźniejsza czasochłonna obróbka

RobertMiernik
09-12-2015, 20:12
koszt za duży?
w dużych miastach poniżej 50 zł za godzinę, w mniejszych i 30 zł...

rozejrzyj się może, bo wydaje mi się, że przeszacowujesz koszty.

Co do kolorów - nie zawsze trzeba malować, filtr kolorowy na lampie i masz dowolny kolor białej cykloramy, odsunięcie modela od tła i masz szare albo czarne tło... Trzeba tylko pokombinować, w każdym razie w studio wszystko co jest potrzebne do kombinowania powinno być 'na stanie'...

r_m
09-12-2015, 20:26
Cyklorama byłaby najlepsza, niestety szukam innego rozwiązania ponieważ koszt jej wynajęcia i wypożyczenia/przetransportowania sprzętu dla modela jest zbyt duży. No i kolejny koszt to malowanie cykloramy, jeżeli potrzebuje się inne tło niż białe.
Zostaje chyba tylko kombinowanie ze szkłem i poźniejsza czasochłonna obróbka

No niestety, albo koszty wynajęcia miejsca i transportu sprzętu, albo koszty własnej czasochłonnej pracy, i nie zawsze te drugie będą niższe :/

Faflock
09-12-2015, 22:14
Nawet nie chodzi o koszt cyloramy, bardziej o koszt wynajęcia sprzętu sportowego do tego typu zdjęć.
No nic, dzięki za rady, będe kombinować dalej ;)