PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja aparatu

Todziu
07-12-2015, 11:07
Witam - mam pytanie odnośnie kalibracji aparatu a w zasadzie kolorów zdjęć wywoływanych w LR za pomocą ColorCheckera firmy X-rite -
zrobiłem zdjęcie colorcheckera w warunkach domowych przy zew. lampie błyskowej zapisałem profil do formatu DNG (jest OK) teraz mam pyt. czy to samo muszę powtórzyć przy innych warunkach oświetleniowych na na zewnątrz przy pełnym słońcu, popołudniu przy zachodzącym słońcu itp. czy ten profil barwny nadaje się tylko do zdjęć w domowych warunkach oświetleniowych ?

Dziękuje i pozdrawiam

madebyzosiek
07-12-2015, 11:32
Profil jest poprawny dla danych warunków, dla jakich powstał, w każdych innych musi powstać nowy, bo światło jest inne. Generalnie zawsze możesz zabrać checkera, zrobić mu zdjęcie w każdych warunkach i wtedy szykować profile dla każdych warunków w jakich focisz :D

Todziu
07-12-2015, 12:02
Tak myślałem - dzięki za odpowiedź a jak skonwertować profil z LR DNG do formatów zjadliwych NCP w nikonie tak żeby zaraz w aparacie wybrać poprawny profil barwny ?

madebyzosiek
07-12-2015, 18:41
Nie pomogę, używam tylko LR, poszukaj u wujka Google, na pewno wie :-)

GonzoG
08-12-2015, 00:43
Ogólnie, to profil zrobiony przy świetle z pełnym widmem będzie poprawny dla sporego zakresu temperatur światła i nie trzeba go robić za każdym razem.

A jeśli chodzi o konwersję do NCP - nie da się, bo NCP to nie profile kolorystyczne, a kilka ustawień (jasność/kontrast albo krzywa, wyostrzenie, nasycenie, odcień i w najnowszych puszkach jeszcze przejrzystość) , które zmieniają 6 czy 7 fabrycznych profili.