PDA

Zobacz pełną wersję : sterowanie przysłony pierścieniem w D600

hostman22
06-12-2015, 21:01
Witam.
Ganiam po menu jak kot z pęcherzem. Nie mogę znaleźć opcji, jak "wyłączyć" CPU, abym odzyskał władzę nad pierścieniem przysłon bez błędu fEE? ;)
Chyba, że to opcja tylko w puszkach jednocyfrowych :(...

TOP67
06-12-2015, 21:17
menu f5. Ustawienie przysłony

hostman22
06-12-2015, 22:11
aaa.. i ma być wyłączone.. ok podziękował :)

hostman22
04-01-2016, 00:15
Wyszła przy okazji jeszcze jedna sprawa, po wyłączeniu aparat dobiera parametry ekspozycji (pomiar adv.) w porządku po włączeniu czym mocniej domykam tym mam prześwietlone kadry?

TOP67
04-01-2016, 00:27
Czyli jak sterujesz przysłoną z kółka, to zawsze zdjęcia są poprawne?
A jak sterujesz pierścieniem na obiektywie, to masz prześwietlone? Sprawdź czy w trakcie robienia zdjęcia przysłona się domyka do zadanej wartości.

hostman22
04-01-2016, 00:55
TOP właśnie odwrotnie, ekspozycja dobierana jest w punkt (tylko zmniejsza sie winieta), jak włączę sterowanie przesłoną "z kółka" to przesuwa mi się cały histogram w prawo... .(profil kolorów ten sam, wszystkie wspomagacze /typu d-light,korekta winiety, itp./ wyłączone.
Chyba obiektyw jest walnięty :( przy afd nie mam takich problemów właśnie sprawdzone. Na szybko przeczyściłem styki w obiektywie manualnym z cpu i... przy wyborze przesłony z kółka nastaw dalej świruje :(

TOP67
04-01-2016, 01:05
Najprawdopodobniej masz skrzywiony popychacz w obiektywie.

Sprawdź czy przysłona się domyka i jak szybko.

Ustaw przysłonę o 1/3 mniejszą niż maksymalna i naciśnij podgląd GO? Czy widać jak przysłona się domyka?
Jeśli nie, to zwiększaj wartość kółkiem, aż listki zaczną się pokazywać. O tyle trzeba skorygować popychacz w obiektywie.

Jeśli przysłona się pokazuje już od 1/3EV, to może być za wolna.

Ustaw f8 i różne czasy + auto ISO. Czy wszystkie zdjęcia są prześwietlone tak samo?

Jeśli przysłona jest zaolejona, to na krótkich czasach będzie mocniej prześwietlał.

hostman22
04-01-2016, 01:15
chyba masz rację :( - f*ck :(

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s22.postimg.org/f4zb1pzpt/camerafv5_0023.jpg)

zakładam, że to tak nie powinno wyglądać i tu jest sprawca? (ale jak można to tak wygiąć?)

TOP67
04-01-2016, 01:27
Jak przesuwasz popychacz palcem, to przysłona powinna się otworzyć całkowicie na samym końcu. Jeśli po otwarciu możesz dalej przesuwać, to trzeba to wyregulować.

Zdejmij czarny plastik ze środka. Popychacz powinien być przykręcony wkrętami. Trzeba je poluzować i przesunąć tak, żeby listki pojawiały się już przy ustawieniu na kółku o 1/3EV więcej niż max.