PDA

Zobacz pełną wersję : Nowa galeria - prośba do wszystkich

pab1234
06-12-2015, 16:44
Cześć,

powstał pomysł stworzenia w Krakowie galerii fotografii, w której zarówno początkujący jak i zawodowi fotograficy mogliby wystawić swoje prace. Istnieje wiele pytań, na które nie znamy odpowiedzi. Rynek galeryjny jest bardzo złożony, a zadanie wydaje się szczególnie trudne, kiedy nowe miejsce ma funkcjonować niekomercyjnie w części lub całości. Dlatego chcielibyśmy Państwu, jako osobom zajmującym się fotografią, zająć parę chwil i poprosić o wypełnienie ankiety. Jej wyniki pozwolą nam się zorientować, na ile pomysł ma szansę realizacji, jaka jego część może funkcjonować nieodpłatnie a jaka powinna stanowić element komercyjny, pozwalający utrzymać i rozwijać przedsięwzięcie.

Będę bardzo wdzięczny za poświęcenie kilku chwil i wypełnienie ankiety. Mam nadzieję, że pomoże ona stworzyć nowe miejsce dla tych, których pasją jest fotografia.

Link do ankiety:
https://www.survio.com/survey/d/V0B5D8W3C7L0X3B7J

amirez
06-12-2015, 19:53
Przeczytałem, ankieta ma raczej mało wspólnego z pomysłem stworzenia galerii fotografii. Na 21 pytań - tylko 5 ociera się o galerię, reszta to gromadzenie danych. To jaki jest prawdziwy cel tej ankietki?

pab1234
06-12-2015, 20:13
Taki jest prawdziwy cel. Nie są gromadzone żadne dane, bo ankieta jest anonimowa. Jeśli któreś pytanie budzi wątpliwości co do intencji, to chętnie wytłumaczę dlaczego je zamieszczono. Generalnie chodzi o to, aby zorientować się czy osoby zajmujące się profesjonalnie lub amatorsko fotografią w ogóle mają potrzebę wystawienia swoich prac publicznie? Jeśli tak, to co do tej pory je powstrzymywało. Czy fakt, że mieszkają w małej miejscowości, gdzie nie ma galerii? A może w dużym mieście, ale nikt nie chciał wystawić ich prac? Jak sami oceniają*swoje prace? Czy obawiają się*pokazu ze względu na jakość? A może uważają że zdjęcia są świetne, ale nawet ich nie obrabiają? To wszystko daje obraz tego, jak wygląda przestrzeń do zagospodarowania galerią. Ludzie chętnie dzielą*się*swoimi fotografiami w internecie, ale dlaczego nie na żywo? Czy powstanie otwartej galerii może wypełnić jakąś lukę? W końcu są pytania o finanse, bo może okazać się, że ktoś*chętnie wystawiłby swoje prace, ale nie ma na to pieniędzy, albo uważa, że za 20 zł zrobi wydruk i oprawę i na całość może przeznaczyć najwyżej 100 zł. Jeśli otworzymy galerię i spotkamy się*z takim podejściem, to szybko będziemy musieli zamknąć całe przedsięwzięcie. Mimo wszystko w jakiś sposób galeria musi na siebie zarobić. Dlatego rozważamy też konkursy, które sfinansują wydruk, oprawę i wernisaż zwycięzcy, ale do tego celu musimy wiedzieć, czy w ogóle znajdą się*chętni, żeby brać w takich płatnych konkursach udział? Może nie jest to najbardziej profesjonalna ankieta, ale pozwala nam zorientować się*jak wyglądają ambicje, plany i możliwości ludzi, którzy zajmują się*fotografią i czy w ogóle galerie są potrzebne dla ludzi, którzy nie uważają się*za topowych artystów, a jedynie być może chcą czegoś więcej, niż tylko pokaz internetowy.

amirez
06-12-2015, 23:01
Nie wiem, nie znam się. Ja tu tylko marudzę. Mimo to pomysł ciekawy i szczerze życzę sukcesu. Zwłaszcza, że Kraków to miasto artystów.
W Polsce nie ma rynku fotografii. Będzie szalenie trudno utrzymać galerię i na tym zarobić prezentując prace "zaawansowanych amatorów". Znane nazwiska nie mają zwyczaju płacić za powierzchnię wystawową. To raczej znanym się płaci.
Za 20 złotych nie przygotuje się fotki do ekspozycji. Trzeba min. 50 zeta i w górę. Itp.
ps. Jestem ;) w stowarzyszeniu, które prowadzi galerię, a nawet dwie. Mam kontakt z kilkoma innymi galeriami. Prowadzimy sprzedaż fotek i obrazów, ale to właściwie leży. Sam od czasu do czasu wystawię jakąś pracę, na zasadzie czystej amatorki. Ludzie nie mają pieniędzy aby inwestować w sztukę. Samo wystawiennictwo to będzie mało.

2pompony
06-12-2015, 23:48
W Krakowie była galeryjka wyłącznie fotografii - mała powierzchniowo, ale bogata duchem - gdzie parę razy gadałem o zdjęciach, sprzedaży, co się sprzedaje, kto kupuje, kto wystawia, jak się interes kręci, co z planami i przyszłością, i tego typu...

Ogólnie nei było szału sprzedaży, sprzedawały się obrazy raczej określonego rodzaju, sprzedaż również jest sezonowa, jak meldowali właściciele... Na wystawy nie połączone ze sprzedażą, a raczej interesujące wystawienniczo z kolei nie ma publiki, to znaczy są ludzie łażący po muzeach, ale oni na zwykłą wystawę fotografii (zwłaszcza biletowaną) chyba nie przyjdą, jeśli galeria nei wyrobi się jako fajne miejsce.

Wyrobić galerii renomę czy choćby mir 'fajnego miejsca' nie będzie łatwo, zbyt wiele takich prób już widziałem - ale szczerze kibicuję. Mogę nawet pomóc bezinwestycyjnie, gdyby moja pomoc kogokolwiek w czymkolwiek mogła zainteresować... W razie czego - mieszkam w Krakowie.

pab1234
07-12-2015, 00:19
Bardzo dziękuję za te uwagi! To bardzo odpowiedzialna decyzja, szczególnie że wiąże się*z niemałą inwestycją. Zanim podejmiemy się*konkretnych działań, chcemy zebrać jak najwięcej opinii zarówno od fotografów, jak i ludzi, którzy mieli do czynienia z wystawami od drugiej strony. Galeria miałaby powstać bardziej z pasji i misji, niż w celach zarobkowych. Tak się*szczęśliwie składa, że dysponujemy lokalem blisko centrum, za który nie musimy płacić czynszu. Jest też wielki zapał do stworzenia miejsca sprzyjającego kulturze, a więc takiego, które umożliwi propagację sztuki fotograficznej, dyskusję i wspólne zaangażowanie twórców. Z wypowiedzi pytanych osób oraz ankiet wynika, że jest jednak kilka problemów, które dają o sobie znać. Nie chcę teraz pisać o szczegółach, wolałbym poczekać na więcej wyników, kiedy zbierze się jakaś bardziej znacząca statystyka. Za kilka dni opiszę czego udało mi się*z ankiet dowiedzieć i wtedy będzie fajny materiał do dyskusji.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wszystkie dotychczasowe i następne sugestie.