Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowiec do 2500 zł
BialyBST
06-12-2015, 14:41
Witam, pisze w imieniu mojej kuzynki która chce kupić aparat do 2500zl. Poczatkowo myslala nad nikonem d5200/d5300 ale za moją namową zaczeła brać pod uwage bezlusterkowce. Z racji tego ze nie jestem na bieżąco w temacie bezlustrkowców chciałbym zwrocic sie do was z prośbą o rade. Jaki aparat powinienem jej doradzic? Ma on służyć do wszystkiego, nie ma jakiś sprecyzowanych wymagań. Lustro jej odradzam bo nie wydaje mi się ze potrzebne jej jest dźwiganie całego sprzetu itd. W oko wpadł mi Panasonic DMC- G5H +14-140.
Czekam na wasze propozycje.
Dzieki
Jeśli nie jestes na bierzaco, to moze źle jej doradziles ?
Masz obok wątek taki sam. Cena taka sama. Poczytaj.
Jeśli nie jestes na bierzaco, to moze źle jej doradziles ?
Masz obok wątek taki sam. Cena taka sama. Poczytaj.
bierzaco --> bieżąco !!
Na początek przejść się do sklepu, oglądnąć i potrzymać w ręce, jakość zdjęć zapewne będzie podobna, no i jak zdecydowana większośc nie będzie dokupywać obiektywów, więc wybierać z wyglądu i tyle.
Polecam z bezlusterkowców sony, fuji, samsung.
BialyBST
06-12-2015, 18:22
A jakies konkretne modele ? co mysliscie o tym Pansie co podałem? Co do innego tematu nie jest on taki sam, kolega zamienia d90 na bezlusterkowca. W przypadku mojej kuzynki to ma być pierwszy "poważniejszy" aparat
KadryZpodróży
06-12-2015, 18:41
Może GX7 plus stałka 20mm? Były takie zestawy w dobrej cenie.
Może Fuji x-t10 z kitowym 16-50 w okolicach 3000zł ale z cashbackiem 215, lekko przekracza budżet ale matryca apsc więc lepsze osiągi niż w m4/3 na wyższym iso, płytsza go, do tego tryb auto aktywowany jednym guziczkiem - przyda się jeśli kuzynka jeszcze niezbyt wtajemniczona, ładne jpegi, ogólnie ciekawa maszynka, no chyba że w gre wchodzi jeszcze filmowanie to gorzej, tutaj panas zapewne będzie lepsiejszy ;-]
A3000 + Sigmy 19, 30, 60.
Archibald6803
06-12-2015, 21:40
Może warto rozważyć zakup Samsunga nx300/nx500 z 16-50 ? Śmiesznie mało to kosztuje, a wyjątkowo dużo w zamian daje.
Olympus E-PL6 + M. Zuiko 14-42 (teraz wyprzedażach jest tani) i Panasonic 20mm. Olympus że względu na świetny silnik JPG. Pomyślałem, że raczej w RAWy nie będzie się bawiła, a Fuji za drogie w tym budżecie.
KadryZpodróży
08-12-2015, 10:42
Jak widać co wpis to inna propozycja ;) Najlepiej samemu się przejść do sklepu obmacać sprzęty i wybrać co najlepiej pasuje :)
Wybór bezlusterkowca IMHO należy bezwzględnie zacząć od decyzji czy ma być on z wizjerem czy bez.
Gdybym nie potrzebował (chciał, tbh) wizjera, to pewnie wziąłbym jakiegoś taniego Samsunga i pozostawił sobie lustrzankę, zamiast sprzedawać stare zabawki w celu sfinansowania nowych.