Zobacz pełną wersję : nikon d7200, otwieranie RAW
dawidvq1
06-12-2015, 10:00
Witam, dla większości pytanie wyda się banalne lecz dla mnie to ciężka kwestia.
Więc ostatnio nabyłem body d7200, aparat super itp lecz mój lightroom 5.7 nie czyta mi rawow. Dodam że mam oryginalnego.
Moje pytanie brzmi czy jest jakiś sposób żebym mógł dalej odrabiać rawy? Nie chce kupować najnowszej wersji programu za 700 zł.
Jedynym wyjściem jakie przychodzi mi do głowy to fotografowanie w jpeg co daje niższa jakość
Liczę na wasze rady itp
cz4rnuch
06-12-2015, 10:14
Pobierz ze strony adobe darmowy dng converter.
dawidvq1
06-12-2015, 10:44
Posiadam program "raw therapee" ale jest strasznie wolny. Szybciej obrobie 50 jpeg ów. Może znacie jakiś program który nie kosztuje aż tyle
Tak. Darmowy DNG converter.
Albo Capture NX-D
cz4rnuch
06-12-2015, 11:52
Dawid, to w końcu w czym chcesz te pliki obrabiać? Jeśli chcesz to robić nadal w LR i nie chcesz dopłacać do najnowszej wersji to zrób tak jak napisałem. Pobierz najnowszy DNG converter i konwertuj pliki do formatu .dng który bez problemu otworzysz swoim Lightroomem. Jest to dodatkowy krok ale nie wydasz na to ani złotówki. Jeśli to odpada to robisz upgrade do nowszej wersji (podobno trudno to w tej chwili znaleźć na stronie adobe ale jeśli Ci się to uda to na bank nie kosztuje to 7 stów, pewnie góra 3) albo korzystasz z tego co jest np darmowego softu od Nikona lub idziesz w oprogramowanie innych firm jak capture one czy dxo optics pro.
dawidvq1
06-12-2015, 13:31
Oki dzięki za pomoc;) będę próbował wszystko co pisaliscie sprawdzić
dawidvq1
25-05-2016, 08:32
Witam, chciałbym się zapytać jak potoczyła się twoja sytuacja. Też posiadam Nikona d7200 i starsza wersję lightrooma i nie czyta mi rawow, jeśli znalazłeś jakiś dogodny program proszę daj znać.
Pozdrawiam
Przecież już napisali, że jest Adobe DNG Converter. DNG to też format RAW.
qwerty44
25-05-2016, 22:17
Ale co tu "kombinować" ... do podstawowej obróbki RAW (NEF) jest do pobrania DARMOWY CAPTURE NX-D ze strony nikon.pl.
Podstawowa zaleta tego softu to to, że synchronizuje się/czyta ustawienia (profile itp.) z aparatu Nikona.