PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-105

r.pszczolkowski
06-12-2015, 09:36
Cześć. Poprzedni wątek, który zakładałem, dotyczył Nikona d7100 po upadku wraz z obiektywem. Zauważyłem wczoraj, że na ostatniej soczewce obiektywu (ta co zagląda do korpusu) jest drobna ryska. Korpus jeszcze nie wrócił z serwisu, więc nie mam jak sprawdzić, ale czy może mieć to duży wpływ na zdjęcia? Czy doświadczenie któregoś z Was może odpowiedzieć na to pytanie? Martwię się, że będzie miał problem z silnym oświetleniem. Pozdrawiam :)

madebyzosiek
06-12-2015, 10:30
Musisz sprawdzić w praktyce. Nie powinno być widoczne na zdjęciach. Pozdrawiam

amirez
06-12-2015, 11:55
No właśnie, że może być widoczne. Zapytaj wujka gu-gu. Rysy /oczywiście drobne/ na przedniej - zewnętrznej soczewce nie stanowią wielkiego kłopotu. Ew. mogą być widoczne przy zdjęciach pod ostre światło. Rysy na tylnej soczewce są problematyczne.

MilekS
06-12-2015, 19:28
Rysy na tylnej soczewce są problematyczne.[/I]
"... są problematyczne" oznaczałoby że raczej nie istnieją. Chyba chodzi o to że rysy takie mogą powodować problemy.
Prawdopodobnie takiej samej wielkości rysa na przedniej soczewce w mniejszym stopniu wpływa na obraz niż położona na ostatniej soczewce. Po prostu przez mniejszą soczewkę przechodzi bardziej skupiony strumień światła a więc wszelkie artefakty bardziej znacząco winny wpływać na obraz. Ale jeśli chodzi o powodowanie dodatkowych artefaktów pod światło - przypuszczam że rysa na frontowej powierzchni będzie miała większy wpływ.
Ale jak wpłynie TA KONKRETNA RYSA - to mogą pokazać tylko próby, a i tak ich rezultat będzie "na oko", bo nie da się już zrobić w tych samych warunkach zdjęć z rysą i bez rysy.

r.pszczolkowski
06-12-2015, 20:04
Tak jak myślałem. Widziałem na allegro taką soczewkę za 130zł. Warto w razie czego wymienić?

-tomasz-
06-12-2015, 21:49
Nie powinno być problemów. Sprzedawałem Nikkora 18-105 z ryskami z przodu, kupujący osobiście testował go 15 minut i zdjęcia sobie w body powiększał, żadnych artefaktów nie było.
Mój Tamron ma ryski na tylnej i przedniej soczewce, fotografowałem kartkę papieru, nic nie widać.
Ale jest jedno ale: rysa rysie nierówna.