PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 - jaki wybrać obiektyw?

Lukesh
05-12-2015, 23:09
Witam,

Od przeszło 3,5 roku posiadam D5100 z kit'em Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED.
Teoretycznie mi wystarcza, jednak oczekiwałbym czegoś więcej, bo wydaje mi się, że obiektyw ten trochę ogranicza możliwości tego aparatu - chyba przydałoby się coś 'jaśniejszego' ze stałym światłem (oczywiście ze stabilizatorem) celem np wyodrębnienia fotografowanego obiektu na tle otoczenia.

Sprzętu przede wszystkim używam do pracy, zajmuję się sprzedażą maszyn ogrodniczych, w związku z powyższym fotografuję je zwykle w 'plenerze' jak tutaj:
(rzadziej prywatnie, ale i to się zdarza - wycieczki, spotkania rodzinne etc.)

Przykłady zastosowań:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jokergroup.pl/images_/traktorki_ogrodowe/CC_1024_KHJ/CC_1024_KHJ_1_)

źródło (http://jokergroup.pl/images_/traktorki_ogrodowe/Wolf_Garten_Ambition_96-155_H/Wolf_Garten_Ambition_96-155_H_21_.jpg)

źródło (http://jokergroup.pl/images_/traktorki_ogrodowe/Stiga_Estate_2084/Stiga_Estate_2084_2.jpg)

źródło (http://jokergroup.pl/images_/traktorki_ogrodowe/MTD_LE_160-92H/MTD_LE_160-92H_24_.jpg)

Chciałbym kupić coś, co zdecydowanie polepszy jakość zdjęć - tak, aby móc wyciągnąć głębię ostrości i pstrykać zdjęcia z rozmyciem.
Czytałem o Sigmie 17-70 F2.8-4 C MACRO OS HSM, ale czy to dobry wybór? Może macie jakieś inne, lepsze sugestie?
Budżetem mocno się proszę nie przejmować - chciałbym być mocno zadowolony, jednak wiadomo, wszystko w granicach rozsądku :).

Z góry dziękuję za pomoc.

maniekk
05-12-2015, 23:22
Portale przeznaczone na reklamę są pod innym adresem ;)

PiotrekW
05-12-2015, 23:30
Reklama reklamą, ale jaki doskonały sposób na pozycjonowanie strony :)

Lukesh
05-12-2015, 23:42
Przepraszam, jeśli tak zostało to odebrane... w żadnym wypadku nie chodziło mi o żadną reklamę ani pozycjonowanie.

Zależy mi tylko i wyłącznie na doborze jak najlepszego obiektywu do moich potrzeb - a z doświadczenia wiem, że najlepiej jest jak najdokładniej opowiedzieć o tym, do czego sprzęt będzie faktycznie wykorzystywany.

Zwróciłem się do Was o pomoc, ponieważ w temacie fotografii jestem amatorem, a nie chcę znów kupić czegoś... średniego, z czego nie będę zadowolony.

harpooon
06-12-2015, 14:58
Nie zrozum mnie źle, ale lepiej poszukaj dobrego fotografa bo to nie wina sprzętu a wiedzy powoduje ze masz mydło na zdjęciach.

Tibi7
07-12-2015, 09:42
Koledze pewnie chodziło byś więcej potrenował z ostrzeniem.
Zmieniając szkło na te z dużą dziurą będziesz miał jeszcze mniejsza GO, i jeśli wybierzesz zły punkt do ostrzenia to efekt nie będzie wcale lepszy.

Zastanów się jaką GO chcesz uzyskać, wstaw swoje parametry w jakiś kalkulator DOF i oceń czy naprawdę chcesz mieć tak płytko.

Ten "większy kit" jest całkiem niezły optycznie jak za taką cenę. Do tego ma oczekiwany przez Ciebie VR ?

Lukesh
07-12-2015, 12:02
Rozumiem, jednak reasumując - czy na takim obiektywie, wybierając dobry punkt do ostrzenia (produkty które fotografuję do najmniejszych nie należą, a więc nie powinno być z tym problemu) - nie będzie łatwiej uzyskać zdjęcie np o zróżnicowanej ostrości przy jednoczesnym wyostrzeniu produktu i tym samym rozmyciu różnych obiektów w tle na tej samej fotografii? Czy jasny i ostry obiektyw, najlepiej z małą przysłoną mi tego nie ułatwi? Zdjęcie dla docelowego odbiorcy wydawałoby się chyba wtedy nieco czytelniejsze, odbiorca dostawałby czytelny sygnał, co jest najważniejsze na zdjęciu, a sam produkt wyglądałby korzystniej - tak mi się przynajmniej wydaje.

Wiem, że ten mój 'większy kit' do najgorszych nie należy, jednak uzyskać zdjęcie, o którym wyżej wspomniałem, ze zróżnicowaną ostrością jest bardzo ciężko - wydaje mi się, że to właśnie przez dużą wartość przesłony, skąd moja prośba o fachowe doradztwo.

avlimoney
07-12-2015, 12:29
hej, płytka głębia przy jaśniejszym zoomie szerokokątnym to pewnik ale różnica pomiędzy 3,5 a 2,8 przy tych dystansach i rozmiarach obiektów, będzie nieznaczna. Jeśli chcesz zmniejszyć GO a jednocześnie utrzymać ostrość w zakresie kilkudziesięciu centymetrów, potrzebny Ci jasny Zoom... Wtedy jednak będziesz musiał dość znacznie oddalić się od obiektu fotografowanego. Ale biorąc pod uwagę specyfikę branży, nie będzie to stanowić żadnego problemu - po trawce i na drugi na koniec ogródka ;-)
Ale nawet inna-lepsza optyka (z mniejszą GO) nie wpłynie tak znacząco na poprawę ekspozycji materii reklamowanej jak oświetlenie od którego w tym przypadku zależy najwięcej. Dwie lampki, rozpraszacze światła i wyzwalanie radiowe - tego przede wszystkim potrzebujesz aby ładnie wyeksponować tak szerokie a jednocześnie skoncentrowane plany.
Wniosek końcowy? Zatrudnij profesjonalistę! ? Oczywiście, jeśli nie chcesz się przebranżowić, he he he...
Pozdrawiam ☺

MstrG
07-12-2015, 12:36
Trawa równiutka, a teraz bardzo pochyły ;)

Czemu obiektyw musi być ze "stabilizatorem"?

Lukesh
07-12-2015, 13:00
Dla wprawionego fotografa brak stabilizatora raczej różnicy nie robi, ale amatorowi chyba nieco pomaga przy ewentualnych 'poruszeniach'? Jeśli nie - być nie musi.

Co więc jeszcze jaśniejszego od wspomnianego 2,8 moglibyście polecić? Na co zwrócić szczególną uwagę?

Czy przy szkle poniżej 2,8 lepsze oświetlenie, tj. focenie przy lepszym świetle słonecznym, w 'jaśniejszy dzień' załatwiłoby sprawę, czy konieczne byłoby jednak doświetlenie dodatkowymi lampami?

d90
07-12-2015, 13:34
Moze 135mm/1,8 da rade "rozmyć" tak jakbyś chciał ?
Warto spróbować !!!

:)

Tibi7
08-12-2015, 02:40
Sądzę że taka stałka nie zaspokoi potrzeb założyciela tematu.
Pisał że czasami zabiera aparat na wycieczki i rodzina.

Tak patrzę na twoje fotki i nadal przychodzi mi na myśl:

+ owszem Sigma 17-70 2,8-4 C jest spoko, ale niech zostanie przy swoim obiektywie, przynajmniej na razie bo może się okazać wydatek niepotrzebny na ten czas,

+ kalkulator GO
(może być na smartfon
np. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.almightylabs.focus)
+ niech trochę poczyta o tym 18-105.
+stabilizacja nie zastąpi stabilnej postawy i prawidłowego trzymania aparatu (łokcie przy tułowiu).

Domyślam się że fotki robione przy max otwartej przesłonie f/3,5 oraz ogniskowa zakres 18mm?.... Odległość 1-1,5m?

Dla tych parametrów masz GO ok. 40 cm... reszta to mydło.

Zapewne myślisz by ostra była cała kosiarka, a do tego wymagałoby przymknąć bardziej, np do f/4,5
(dla przykładu dziura na f/5,6 jest to zakres niemal maksymalnej ostrości tego obiektywu dla ogniskowych 18-35mm, tak w centrum jak i brzeg)

ale by na 35mm uzyskać taki sam kadr musiałbyś odejść kilka metrów. Tak ze 3.

Dostaniesz GO ok.1-1,3m co oznacza że ostrząc na światła kosiarki masz ostre 50 cm przed (trawa) i około 80 za punktem ostrzenia czyli cała niemal kosiarka ....
Do tego by tło było w miarę rozmyte ustawił bym maszynę dalej od tego żywopłotu, tak z 10 m, albo starałbym się wogóle ich nie łapać by nie psuł swoją obecnością.
Można by też zastosować z tyłu jakieś jednolite tło, np. Zielone lub błękitne ?

Obiektyw f/2,8 nie załatwi ci rozmytych krzaczków jeśli są tak blisko kosiary. I tak musisz ją od tego żywopłotu odstawić. Do tego może się okazać że jest za płytko, i i tak przymkniesz do f/4-5...

Powtórzę to co wyżej napisałem: Sigma jest spoko, ostra, jasna i zawsze zdążysz ja kupić , ale na razie spróbuj popracować na tym co już masz.
Pozdrawiam ?

avlimoney
10-12-2015, 15:58
jasność obiektywu nie ma nic wspólnego z efektem kontrolowanego doświetlenia.. :) Po prostu w fotografii reklamowej, wypada w pełni zapanować nad źródłem światła a nie zdawać się na przypadek.
Innymi słowy: łatwiej przestawić lampę ze statywem niż słońce tudzież traktor :) Pozdro i powodzenia.

Romuś
10-12-2015, 22:16
Ja bym postawił na:
- statyw z średniej półki (takie minimum to 300-500 zł), VELBON, SLIK - brałbym coś z tych firm.
- lampa błyskowa (najlepiej Nikona, lub Metz czy Nissin)
- filtr polaryzacyjny (B+W są chyba najlepsze, ale też dość drogie, Hoya, Marumi mogą wystarczyć).
...i na razie poczekał ze zmianą obiektywu.

Tibi7
10-12-2015, 23:11
Tak czytam i czytam.... I ręce opadają...

......jasność obiektywu nie ma nic wspólnego z efektem kontrolowanego doświetlenia....

....

"...efektem kontrolowanego doświetlenia..."

Czy aby o taki efekt pytał się założyciel tematu??
---------
Odnośnie :

Ja bym postawił na:
- statyw z średniej półki
....
- Lampy...
- filtr polaryzacyjny...

.....

Przepraszam, a jak te rady maja sie do zapytania kolegi który założył temat?

O ile statyw może się odnosić do zapytania o VR, to jak się ma do tego lampy i polarki??

Wyjaśnienia dla obojga przedmówców.
Otóż podał założenia (cytuję):

.... N 18-105 3,5-5,6.
Teoretycznie mi wystarcza, jednak oczekiwałbym czegoś więcej, bo wydaje mi się, że obiektyw ten trochę ogranicza możliwości tego aparatu - chyba przydałoby się coś 'jaśniejszego' ze stałym światłem (oczywiście ze stabilizatorem) celem np wyodrębnienia fotografowanego obiektu na tle otoczenia.
....

celem np wyodrębnienia fotografowanego obiektu na tle otoczenia.....!!!!!

...
zajmuję się sprzedażą maszyn ogrodniczych, w związku z powyższym fotografuję je zwykle w 'plenerze'

Chciałbym kupić coś, co zdecydowanie polepszy jakość zdjęć - tak, aby móc wyciągnąć głębię ostrości i pstrykać zdjęcia z rozmyciem.

...móc wyciągnąć głębię ostrości i pstrykać zdjęcia z rozmyciem....!!!!

.....i dlatego zastanawia się nad zakupem obiektywu z dużą dziurą, choć tak naprawdę może on mu dać zbyt małą GO przy niektórych parametrach, w których krzaki owszem będą wyglądać jak zielona chmurka ale w GO znajdzie się tylko np.reflektor ...

Tu chodzi by merytorycznie mu coś poradzić odnosnie tematu, należałoby się więc go trzymać.

Romuś
11-12-2015, 00:10
Już wyjaśniam. Wbrew pozorom lampa flash nie służy tylko zdjęć w "ciemnicy", dużo daje też (z odpowiedniej odległości) w słoneczny dzień i na otwartej przestrzeni. A polar chroni przed odblaskami, itp. Jak zdjęcia się robi do e-sklepu, itp. to lepiej polegać na statywie a nie robić z ręki i liczyć że VR załatwi wszystko.

avlimoney
11-12-2015, 03:44
"Ale nawet inna-lepsza optyka (z mniejszą GO) nie wpłynie tak znacząco na poprawę ekspozycji materii reklamowanej jak oświetlenie od którego w tym przypadku zależy najwięcej." - dbaj żeby nic nie opadało.. wypnij pierś i otwieraj się na nowe horyzonty :)

Tibi7
11-12-2015, 11:45
Piszecie jaki efekt chcielibyście uzyskać, a pomijacie to jaki efekt chce uzyskać "pytający" Lukesh.

To tak jakby iść do sklepu a Sprzedawca chce nam wcisnąć coś innego.

Wasze rady to: wydaj kasę ma rzeczy które wydają się wam potrzebne...wam potrzebne, nie jemu.

Ja radzę: zapoznaj się z tym co masz, trochę poczytaj dasz radę to zrobić tym obiektywem.....może przestaw fotografowany eksponat dalej od tła (da się to zrobić nawet z traktorem, a co dopiero kosiareczką "F1"), i poczekaj z nowymi zakupami.

Pugilares
11-12-2015, 13:53
Moim skromnym zdaniem mniejsza GO / jaśniejszy obiektyw to nie jest kluczowa sprawa, żeby kosiarki "apetyczniej" wychodziły niż na zaprezentowanych zdjęciach. Skupiłbym się na tym, żeby:
1. zdjęcia były proste, nie krzywe (ukośne),
2. nie robione w środku dnia, przy palącym słońcu, tylko przy słabszym, mniej kontrastowym oświetleniu,
3. unikałbym jasnego, prawie białego nieba w tle; ustawiałbym scenę tak, żeby tłem były rośliny, krzewy, a niebo żeby było poza kadrem,
4. sprawiłbym sobie statyw i precyzyjnie bym kadrował oraz ustawiał ostrość na każdej klatce w zaplanowany sposób,
5. odszedłbym z aparatem dalej od kosiarki i podzumował, żeby uzyskać węższą perspektywę i właściwy poziom rozmycia tła.
Tak ja bym do tego podszedł, zawodowiec pewnie zrobiłby to inaczej :-)

Romuś
11-12-2015, 14:17
Tu wszyscy doradzają co kupić, bo to forum sprzętowe. Jeśli chodzi o technikę wykonywania zdjęć to jest tu odpowiednie subforum.

Pugialres dobrze to wszystko opisał, takie traktorki można odseparować od tła 18-105 VR bez większych problemów.

Tibi7
11-12-2015, 14:50
Też się zgadzam z tym "odseparowaniem od tła".

Jeśli by prześledzić moje wcześniejsze wypowiedzi w tym temacie, to nawiązywałem już do tego samego, mianowicie by GO nie była płytka/mniejsza, ale wieksza, w której zmieści się obiekt...
No i by odseparować poprzez zdystansowania się od tła... (te na fotkach jest tuż za kosiarką... zbyt blisko )...

Odnośnie Pugilares pkt 1.:

Skupiłbym się na tym, żeby:
1. zdjęcia były proste, nie krzywe (ukośne),

Specyfika produktu którym handluje kolega "Luk" jest dość unikalna.
Sposób na łapanie go skośnie może się podobać odbiorcom tego produktu, i nam nic do tego (nasz sposób odbierania świata jest zupełnie inny niż specyficznych zleceniodawców/kupujacych).
Poradziłem jedynie aby zróżnicować ujęcia również w te proste kadry [emoji2]

Zrozumiałem to przy ostatnim zleceniu od producenta fikuśnych ręcznie robionych okien drewnianych.
(wcześniej nie pracowałem z "drewnem " [emoji2])
To co ważne dla nas, niekoniecznie jest tym samym dla nich.
Efekt? Kolejne zlecenie "drewniane" 3x większe i droższe [emoji13] [emoji2]

avlimoney
15-12-2015, 06:39
najlepiej jak użyjesz Prinz Galaxy! 200mm f/4 - świetny bokeh i pewna satysfakcja.. ;)

Tibi7
21-12-2015, 02:56
Super.. Świetnie i tanio... Ale jak się to ma do tematu???? (patrz "założenia użytkownika")
Co do obiektywu, wierzę że pięknie daje nieostrości....

avlimoney
27-12-2015, 23:53
wiara to nie wszystko - ponad nią stoi Empiryzm! ;)
Galaxy ostrzy miodzio..

Tibi7
28-12-2015, 00:43
Ale nie pasuje do założeń i potrzeb założyciela tematu.

A skoro nadajesz falą manuali to może lepszy byłby nikkor 50 1,8 D? Też spoko rysuje, a i nie będzie musiał tall daleko biegać jak z tą lufą co proponujesz....

Jest mały problem.
Ostrzenie na D5100 wymaga wiedzy i sporo praktyki.