PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie akcesoria do serwisu Tamron?

lacov
04-12-2015, 17:14
Wybaczcie za tego rodzaju temat, ale od kilku godzin nie mogę dodzwonić się do serwisu, a paczka musi wyjść ode mnie w poniedziałek.

Chcę wysłać body i obiektyw do kalibracji AF.

Co powinno być dołączone do body? Będą potrzebować akumulatora lub karty pamięci? Skoro zastrzegają sobie brak odpowiedzialności za niepotrzebne do gwarancji akcesoria to wolę nie ryzykować.

Obelix
04-12-2015, 18:52
Zasadniczo to wysyła się samo szkło. Chyba że zostało z serwisem uprzednio uzgodnione że kalibracja będzie do konkretnej puszki, a nie do ichniejszego wzorca.

lacov
04-12-2015, 18:58
Dobrze wiedzieć.
Szkoda, że dziś nie odbierają telefonów.
Niedawno body wróciło z serwisu z informacją o ustawieniu do wzorca. Zobaczymy czy Tamron ma ten sam wzorzec :)

Obelix
04-12-2015, 19:17
Teoretycznie powinien mieć. Ale jak życie pokazuje różnie z tym bywa.
Do Tamrona samo szkło, i to z jak najmniejszą ilością akcesoriów - jedynie dekle plus pudełko z papierami. Tulipana na pewno nie będą potrzebować do kalibracji.

cezary-k
04-12-2015, 20:13
Ale jak mają skalibrować obiektyw do body bez body?

Obelix
04-12-2015, 21:10
Tak jak kalibrują w fabryce - posiadają zapewne wzorzec w postaci aparatu. Nie jest sztuką kalibrować szkło pod konkretny aparat, bo jeśli konkretny aparat ma fabrycznie źle skalibrowany AF, to szkło będzie poprawnie działać tylko na nim po kalibracji. Pozostaje tylko kwestia czy wzorzec mają dobry.

notdot
04-12-2015, 23:21
W tokinie i sigmie kalibrują pod twoje konkretne body, więc dziwię się, że tamron bez aparatu

busz
05-12-2015, 00:37
W tokinie i sigmie kalibrują pod twoje konkretne body, więc dziwię się, że tamron bez aparatuW Tamronie też, ale każdy (?) producent ma też swój wzorzec pod któy kalibruje aparaty.

Ja wysyłałem w pokrowcu lowepro (bo te fabryczne kartoniki do mnie nie przemawiają) i wszystko wróciło.

salas
05-12-2015, 01:42
Ja co prawda slalem canona ale watpie zeby w nikonie bylo inaczej. Wyslalem aparat z obiektywem.
Wydrukowalem im kartke ze spisem co wysylam, zrobilem sobie zdjecia aparatu i obiektywu (na wszelki wypadek) sprawdzilem sobie tez przebieg aparatu zeby wiedziec czy w ogole cos testowali. Po powrocie mial okolo 100zdjec wiecej, a kalibracja imo malo dala. Bylo lepiej ale nie tak bardzo jakbym chcial :D

notdot
05-12-2015, 18:44
W Tamronie też, ale każdy (?) producent ma też swój wzorzec pod któy kalibruje aparaty.
Nie chcę się kłócić, ale serwis obiektywów nie kalibruje (w ogóle nie rusza) aparatu, kalibruje szkło pod aparat, jeden konkretny czyli ten co mu się przyśle razem ze szkłem

busz
06-12-2015, 00:12
Nie chcę się kłócić, ale serwis obiektywów nie kalibruje (w ogóle nie rusza) aparatu, kalibruje szkło pod aparat, jeden konkretny czyli ten co mu się przyśle razem ze szkłemJak wyślesz z aparatem to skalibrują szkło pod aparat, ale można też wysłać sam obiektyw i poprosić o regulacje af.

jo44
06-12-2015, 00:20
Zobaczymy czy Tamron ma ten sam wzorzec :)
A co jeśli ma inny?
Nie lepiej wysłać z aparatem, by skalibrowali obiektyw do aparatu (skalibrowanego w Nikonie, jak rozumiem).

busz
06-12-2015, 11:50
A co jeśli ma inny?
Nie lepiej wysłać z aparatem, by skalibrowali obiektyw do aparatu (skalibrowanego w Nikonie, jak rozumiem).
Oczywiście ze lepiej. Ale nie każdy chce lub może pozbyć się puchy na kilka dni.

Obelix
06-12-2015, 14:41
Poza tym jak już napisałem jeśli puszka ma niewłaściwie ustawiony AF, to szkło po kalibracji działać będzie poprawnie tylko na tej konkretnej puszce, a chyba nie o to docelowo chodzi.

notdot
06-12-2015, 14:52
Jak wyślesz z aparatem to skalibrują szkło pod aparat, ale można też wysłać sam obiektyw i poprosić o regulacje af.
W sigmie na pewno nie, pytałem

busz
06-12-2015, 21:42
W sigmie na pewno nie, pytałem
Z tego co wiem to w Tamronie mają jakiś swój "wzorcowy".