Zobacz pełną wersję : Winietowanie (Sigma 17-50+ Nikon d90)
Na zdjeciach robionych nowa sigma 17-50 2.8 zauwazylam winietowanie. Moze mi ktos podpowiedziec z czego to wynika? Kiedys juz robilam zdjecia takim duetem, jednak nie zauwazylam czegos takiego. Popsulo mi to pare portretow, poniewaz przy obrobce wyglada to fatalnie i nie moge sie tego pozbyc...
cezary-k
04-12-2015, 14:49
Może poprzednio robiłaś na innej ogniskowej, tej bliżej 50mm?
madebyzosiek
04-12-2015, 15:09
Wrzuć takie zdjęcie do wątku, bo to jakiś dziwny przypadek... A masz dobrze założoną osłonę słoneczną? Może to ją widzisz na zdjęciu?
cz4rnuch
04-12-2015, 15:18
Na 50mm ten obiektyw też winietuje na pełnej dziurze, nawet bez osłony przeciwsłonecznej. To normalne. Najmniej problemów jest w środku zakresu. Może wcześniej bardziej przymykałaś obiektyw, używałaś środka zakresu albo miałaś inne tło na którym wada nie rzucała się aż tak w oczy. A może korzystałaś wcześniej z oprogramowania które automatycznie aplikowało odpowiedni profil pod to szkiełko?
https://drive.google.com/file/d/0B3DG-0cdLvDIMjlmQ3RVMFNtVTA/view?usp=sharing
Link do zdjęcia, tak na szybkości, poglądowo.
Słyszałam, że w sigmie trafiają się problemy z soczewką? Zauważyłam, że obraz jest również nieco wypukły...
Przepraszam za być może głupie pytania. Nie mam za bardzo jeszcze doświadczenia ze sprzętem.:(
Co teraz począć?
Ty to nazywasz winietowaniem? Sorry, lekkie zaciemnienie rogów i tyle. Odpuść sobie i rób zdjęcia.
No mimo wszystko nie odpowiada mi taki efekt. Zastanawia mnie tylko czy trafil mi sie wadliwy sprzet czy tak ma byc...
lukasz.antoniak
05-12-2015, 12:46
1 kliknięcie w LR i ta winieta zniknie...
No mimo wszystko nie odpowiada mi taki efekt. Zastanawia mnie tylko czy trafil mi sie wadliwy sprzet czy tak ma byc...
tak ma być, przecież kupiłeś "tani" obiektyw
cz4rnuch
05-12-2015, 16:49
"Drogie" nie winietują?
Praktycznie każdy obiektyw na "pełnej dziurze" winietuje. I w porównaniu do tego zdjęcia co wrzuciłaś, to Twoja sigma praktycznie wcale nie ma tej wady ;)
Tak już jest z optyką, to zjawisko naturalne. Generalizując, to mniej winietują stałki od zoomów (na analogicznych przysłonach). Problem jest też mniejszy przy zastosowaniu "pełnoklatkowych" obiektywów na matrycy DX. Jeżeli odpowiada Ci ogniskowa 50 mm do portretów to kup może jakąś 50 f 1.8 - będziesz mieć mniejszą winietę (na 2.8 na pewno) i lepsze światło. A także nie będzie problemu z dystorsją którą opisujesz (wypukły obraz).
Natomiast winieta jest raczej pożądana przy portrecie :) No i jest to chyba najprostsza wada optyczna do usunięcia w sofcie.
-tomasz-
06-12-2015, 22:14
Niemożliwe żeby Sigma 17-50 wariowała z D90. Miałem taki zestaw, żadnych zaciemnień w pełnym zakresie. Tak jak już ktoś pisał, może jakiegoś bubla kupiłaś.
Testowałem go na sali weselnej (na razie fotografia ślubna to miły dodatek dla klientów, bo zajmuję się filmem), a tam mocny zoom się przydaje :)