Zobacz pełną wersję : proszę o pomoc. NIKON D40+stałka
zahariev
17-05-2007, 21:09
Witam. Z racji problemów z ww modelem NIKONA i niektórymi obiektywami postanowiłem kupić obiektyw z manualnym ostrzeniem. Moje pytanie: Jak z mocowaniem takiego: http://www.allegro.pl/item196032539_hit_nikon_50_1_8e_filtr_b_w_uv_mc_mr _germany_.html obiektywu na D40tce? Może ktoś używał? Oczywiście zdaję sobie sprawę z problemu pomiaru światła dlatego pytam tylko o mocowanie:D Dziękuję za ew.pomoc.
BugsBunny
17-05-2007, 21:14
jeżeli wierzyć instrukcji to da się założyć i używać tylko w trybie M, bez pomiaru światła, przysłona kręcona ręcznie
prawdopodobnie będzie działać potwierdzenie ostrości
zahariev
17-05-2007, 21:16
instrukcji nie ufam...zaufam Tobie...dzięki:D
Przysłony nie będzie trzeba kręcić ręcznie, trzeba ustawić na maxymalną wartość (f22) a aparat sam domknie w momencie robienia fotki do tej ustawionej w aparacie... jak kolega pisał będzie działać w trybie M bez pomiaru światła ale z potwierdzeniem AF. Nie lepiej kupić coś z AF... przynajmiej pomiar światła będzie
BugsBunny
18-05-2007, 07:21
tez bym raczej sugerował jakiś AF 50/1.8
różnica w cenie niewielka, optycznie lepszy niż E-seria, będzie mierzył normalnie światło ( w tym z lampą, bo z manualami lampa tez tylko w trybie manual! ) a jak kupisz inny korpus to i AF będzie biegał
gdyby to było jakieś cudo optyczne typu 35/1.4 to owszem....
co do przysłony to nie jestem pewien - po założeniu np. AIs na wyświetlaczu jest F--, więc aparat nic nie ustawi
jak kupisz inny korpus to i AF będzie biegał
Albo i nie :)
Kup Sigme http://www.allegro.pl/item194030498_fotorimex_sigma_30_1_4_ex_dc_hsm_nik on_f_vat_3_2.html
Będzie działać ostrzenie bo obiektyw ma swój napęd AF. Tylko ta cena... :-(
zahariev
28-05-2007, 14:52
Ostatecznie kupiłem Nikona 50mm 1.8 serii E czyli manuala. Potwierdzenie ostrości działa. Na wyświetlaczu oczywiście F--. Minimalna odległość ostrzenia ok.40cm. Jestem zadowolony:D