PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 20-40 mm f/2.8 EX DG Aspherical, ktoś używał?

lodzermensch
03-12-2015, 19:59
Witam,

Potrzebuję na szybko szerokiego zooma pod FX. Mam okazję kupić w dobrych kosztach w/w obiektyw. Na forum nie znalazłem opinii.
Może ktoś z koleżanek i kolegów ma doświadczenie z tym obiektywem?
Będę wdzięczny za merytoryczne opinie.

Cichy
03-12-2015, 20:14
Witam,

Potrzebuję na szybko szerokiego zooma pod FX. Mam okazję kupić w dobrych kosztach w/w obiektyw. Na forum nie znalazłem opinii.
Może ktoś z koleżanek i kolegów ma doświadczenie z tym obiektywem?
Będę wdzięczny za merytoryczne opinie.

Slabo szukałeś ;) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=46191

Ogólnie mydło i powidło. Lepiej zainwestować w Sigmę 20A, jest rewelacyjna, ewentualnie zoom 24-35/2 lub któraś z pozostałych stałek serii A.

wyrwiflak
03-12-2015, 21:10
Miałem tą sigmę pod A900 i generalnie byłem zadowolony. Opinie o niej na dyxum są rózne bo jak to z sigmami - jak trafisz na "takąse sztukę" to będziesz przeklinał a jak na dobrą to będziesz zadowolony. Zresztą Cichy wie coś na temat powtarzalności obiektywów producentów niezależnych ;) Generalnie sama Sigma 20-40/2,8 jest na 20mm ostra już od f2,8 ale na 40mm trzeba ją odrobinę domknąć. Jak chcesz mogę poszukać jakichś sampli z A900 (FX 24mpix). aha - ona miała jakąś plastikową zębatkę która z wiekiem się psuła, mój egzemplarz był po naprawie przez magika od obiektywów z Poznania i miał nową zebatkę wzmocnioną metalem typu "niedozajechania". Ale bez naprawy obiektyw ze względu na swoją konstrukcję był łatwy do uszkodzenia.

lodzermensch
08-12-2015, 00:23
Dziękuję za pomoc.