Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Plaza de Espana
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/21868347819_224936a945_b_d-2.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/1/591/21868347819_224936a945_b_d.jpg)
Gdyby niebo było bardziej czarne... A tak podoba mi się tylko bardzo :) Minus to te aberracje na lampach.
Zgodzę się z ALF-em - zdjąć nieco nasycenia niebieskiego (albo go przyciemnić) i będzie cacy :mrgreen:
dziekuje za komentarze tak znamienitych kolegow. pzdr.
2pompony
09-12-2015, 17:17
Nie wiem czego używasz do obróbki, ale w sumie dzisiejsze wiodące komercyjne RAWery mają dość podobne możliwości, a przynajmniej dają narzędzia do podobnych manipulacji...
Mnie nie przeszkadza granatowe niebo, nawet uważam, że to pewien smaczek, uważam ponadto, że z tego trudnego pod względem oświetlenia sceny wyszedłeś dobrze, jak idzie o prawą stronę kadru. Podoba mi się i budowla i niebo z tamtej strony, oświetlenie jest nei tylko poprawne, ale bym powiedział, że po prostu dobre.
Niestety razi mnie ta wszechobecny pomarańczowy ton, jaki dają sodówki i to nie tylko po lewej stronie kadru, choć tam jest przeważający. Ja wiem, że światło sodowe jest sporym utrapieniem fotografow, ale dlatego wspominam o podobnych możliwościach RAWerów - chyba każdy z czołówki programów ma możliwości selektywnej ingerencji w kolorystykę. Tutaj aż sie prosi o zdjęcie pomarańczowych tonów ze zdjęcia (nie tylko z przeraźliwie pomarańczowej lewej strony kadru), ale po prostu z całości obrazka.
Zdecydowanie lepiej wyjdzie na takim działaniu cała lewa aleja pełna pomarańczowych pni, ale nie tylko! Również poprawi to wygląd nie tylko centralnej wieży, ale też całego rantu brzegu po prawej stronie kadru - w tej chwili pada na niego światło sodowe i cały brzeg jest prze-pomarańczowiony, że tak powiem.
Przeczytalem wszystkie uwagi jak zwykle- uwaznie. Nie mam zamiaru obrazka bronic. Napisze jedynie, ze chcialem aby jak najwiecej kolorow bylo- stad niebo (np) nienaturalny nieco kolor posiada i stad przepomaranczowiona lewa strona. Chcialem takze, aby mocno zolte sodowki po lewej roznily sie od sodowek poprawej a prawa strona z niebieska poswiata od lewej, sodowkowej sie roznila. Obrazek wykonany w PS wiec wszystko pedzlem mozna na dowolny kolor pomalowac. Za uwagi dziekuje raz jeszcze.