PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Błyskowa do nikona D5300

kasiula13311
01-12-2015, 20:08
Witam Bardzo potrzebuje pomocy a właściwie porady jaką kupić lampę do mojego nikona . Czytałam wiele opinni lecz kazda jest inna . Dodam ze jestem amatorką także potrzebuje jak narazie lampy gdzie bede uzywać opcji podstawowych . Polecano mi odpowiednik nikonowski Canonowskiego 430ex II tylko jaki dokładnie co polecacie . Z góry dziekuje bardzo dziekuje za pomoc :)

damian_g
01-12-2015, 21:16
SB 600 używane na forumowe giełdzie bywają po około 400 zł

Romuś
03-12-2015, 04:13
Nie polecam dużych lamp SB-600, SB-700, SB-900 - te są pomyślane o seriach D90 i D7xxx oraz jeszcze większych body.

Do serii 5xxx i 3xxx to ja bym polecił:
- NIKON SB-400 lub coś podobnego
- METZ 36 / 40
lub te nowe NISSINy i40.

Miałem METZa 44 - bardzo dobry!, ale do tej pory najbardziej zadowolony byłem z Nikonowskich flashy. Takie akcesoria jak lampa błyskowa najlepiej chyba kupić po prostu systemowe, nie ma problemów niekompatybilności (co zdarza się rzadziej przy łączeniu np. body i obiektywu). Unikniesz kłopotów.

Zauważyłem, że dużo osób poleca tu YongNuo, ja osobiście nie kupiłbym chińszczyzny (z wielu powodów), choć dostrzegam ich pewne zalety (dobre parametry).

madebyzosiek
03-12-2015, 08:02
SB 600 i 700 to są duże lampy? Interesujące...

nikoner89
03-12-2015, 14:52
I przez to, że są duże nie da się używać ich z amatorskimi aparatami? Przecież mają większą moc, więcej funkcji i działają dokładnie tak samo jak z modelami z wyższej półki. Taką popierdówką pokroju sb400 nie zawracałbym sobie głowy. Szybko zacznie Cię ograniczać i jest słaba. Nie ma obracanego palnika, co przekłada się na brak wygody. Ze swojej strony mogę polecić sb700, sb910, metzy i nissina di866 mk ll. Tej ostatniej używam na co dzień i cóż... jest dobra, kosztuje ok 800zł, ale jest specyficzna. Trzeba do nie się przyzwyczaić. I jeśli myślisz w przyszłości o blyskaniu za pomocą wyzwalaczy radiowych w ttl, to pierwszą opcją tanią i dobrą jest yongnuo yn622. Niestety nissin z nimi nie pracuje w tym trybie (tylko manual, albo trzeba znaleźć odpowiednik 0.0ev :/ ) Powodzenia w wyborze :)

nikoner89
03-12-2015, 14:59
Co do nowych nissinow i40, to są naprawdę ok, tylko płacisz za nią 600 zł i masz małą moc :/ Ta lampka jest zaprojektowana do naprawde małych i lekkich aparatów pokroju nikon 1v1. W tej cenie lepsza będzie yongnuo yn565 lub nissin di700. Lepszy minimalnie jest chyba yongnuo. Pozdrawiam :D

lucek92
03-12-2015, 15:00
SB-700 i SB-910 to faktycznie trochę duże lampy jak do D5300 - miałem okazję biegać z SB-700 na nim i jest to niewygodne. Polecam zerknąć na SB-500 (ma obracany palnik, komunikację bezprzewodową, HSS) albo ewentualnie Metz 44.

madebyzosiek
03-12-2015, 15:11
SB-500 to jest chyba największym mistrzem w kategorii stosunku możliwości do ceny... Nie wiem jak bardzo zdesperowanym trzeba być, żeby płacić 800 za to coś...
Wracając do tematu, SB910 jest faktycznie duża, ale już SB700 jest mała moim zdaniem. Dobry stosunek możliwości, wielkości i ceny ma SB800 ale ją trzeba kupić używaną. Jak chcesz kupić wynalazki w stylu SB400 czy 500 to lepiej błyskaj wbudowaną lampą...

lucek92
03-12-2015, 15:22
SB-500 to jest chyba największym mistrzem w kategorii stosunku możliwości do ceny... Nie wiem jak bardzo zdesperowanym trzeba być, żeby płacić 800 za to coś...
Wracając do tematu, SB910 jest faktycznie duża, ale już SB700 jest mała moim zdaniem. Dobry stosunek możliwości, wielkości i ceny ma SB800 ale ją trzeba kupić używaną. Jak chcesz kupić wynalazki w stylu SB400 czy 500 to lepiej błyskaj wbudowaną lampą...

A czego dokładnie tej SB-500 brakuje?

nikoner89
03-12-2015, 15:50
Chociażby wyświetlacza- aczkolwiek to najmniejsza wada, jednak rzucająca się w oczy w tej cenie

madebyzosiek
03-12-2015, 17:49
A czego dokładnie tej SB-500 brakuje?
Mocy... No chyba że planujesz zdjęcia robić tylko w domu, ale do tego możesz skorzystać z wbudowanej... 800 zł w kieszeni [emoji14]

lucek92
03-12-2015, 18:08
Mocy... No chyba że planujesz zdjęcia robić tylko w domu, ale do tego możesz skorzystać z wbudowanej... 800 zł w kieszeni [emoji14]

hmm,

SB-500 24mm ISO 100 GN 24
SB-700 24mm ISO 100 GN 23

nikoniarz
03-12-2015, 19:14
hmm,

SB-500 24mm ISO 100 GN 24
SB-700 24mm ISO 100 GN 23

A może warto też porównać moc przy innych ogniskowych... ;)

lucek92
03-12-2015, 19:26
Nie da się tego porównać, bo SB-500 nie zoomuje...

Nie wiem skąd u was uprzedzenia do tej małej lampki - miałem okazję się nią bawić i mi w zupełności wystarcza. A nad SB-700 ma tą przewagę, że jest od niej mniejsza i dużo lżejsza - co gwarantuje wygodę użytkowania z korpusami D3xxx oraz D5xxx. SB-700 z bateriami waży 450g, a body D5300 to 530g razem z aku i kartą. Niższa waga wynika nie tylko z mniejszych rozmiarów ale też z tego, że siedzą w niej 2 baterie zamiast 4 - co przekłada się na nieco dłuższy czas ładowania. A brak wyświetlacza dla amatora pewnie wielkiego problemu nie stanowi, odpalając taką SB-910 można się pogubić w symbolach na ekranie - dla niektórych prostota obsługi to też zaleta.

nikoniarz
03-12-2015, 19:44
Nie da się tego porównać, bo SB-500 nie zoomuje...

Otóż to... z każdym wzrostem ogniskowej moc SB-500 "spada", bo błyska szeroko marnując światło...Warto też mieć na uwadze, że nie każdemu przeszkadza wyższa masa, wymiary czy "skomplikowanie" obsługi... Są osoby które stawiają na większą funkcjonalność, moc...

kasiula13311
05-12-2015, 16:10
Moi drodzy potrzebuje w miarę małą i praktyczna :)

r_m
05-12-2015, 16:13
Mała nie będzie zbyt praktyczna (jak koledzy wyżej pisali) ;)

Sadeeq
07-12-2015, 11:56
A Metz 52 AF-1? Nikt nie wspomina... dlaczego? no chyba, że za duża... Generalnie o metz'ach nie piszecie. Włączyłem się, bo jestem na tym samym etapie (d5300 i wybór lampy) chciałbym też "liznąć" strobbingu, a ten Metz jest 2 razy tańszy od SB910, 200-300 zł tańszy od SB700 (piszę o nowych egzemplarzach)... i chyba nie bardzo gorszy?;-)

rfactor87
07-12-2015, 17:52
A ja właśnie niedawno zakupiłem Metza 52 i polecam śmiało,co prawda do Nikona 5100 ale śmiga elegancko bez żadnych problemów :-)

jarek_ns
07-12-2015, 21:32
A jak obsługa ekranu dotykowego?

rfactor87
07-12-2015, 21:55
Szczerze mówiąc to nie ma co narzekać,co prawda to nie jest taki dotyk jak w telefonach i trzeba się do niego przyzwyczaić po prostu, też stałem nie dawno przed takim problemem i wybrałem Metza i nie żałuję ;-)

nikoniarz
07-12-2015, 21:58
A jak obsługa ekranu dotykowego?

Mnie nie przypasował. Wybierając między Metz'em 52 a YN 568 EX wybrałem tą drugą właśnie ze względu na obsługę. Nie odradzam Metza, ale proponuję by postarać się wziąć go w łapy przed zakupem...

GonzoG
08-12-2015, 00:27
Jak ktoś szuka małej lampy, to trzeba powiedzieć jeszcze o bardzo ważnej rzeczy - przy małych lampach będzie musiał bardzo często pamiętać o włączeniu trybu redukcji czerwonych oczu.
Im wyższa lampa, tym trzeba większej odległości od aparatu, aby wystąpiły czerwone oczy.

jarek_ns
08-12-2015, 08:58
A jak się mają gabaryty YN 568 EX do metza 52? Mam D7100 bez gripa i szukam czegoś poręcznego. Pasowała mi SB700 ale w porównaniu do w/w lamp jest słabsza.

GonzoG
08-12-2015, 09:08
Te lampy są podobne wielkością.

Sadeeq
08-12-2015, 09:44
A ja właśnie niedawno zakupiłem Metza 52 i polecam śmiało (ciach...)
Wielkie dzięki - kupuję!;-)

kaszydło
08-12-2015, 11:00
Witam,

włączęsie do dyskusji bo mam podobny dylemat...
A co powiecie o http://allegro.pl/lampa-yongnuo-yn-560-iv-canon-nikon-lp58-z-yn560tx-i5769538096.html#gallery
do mobilnego mini studio, 2 takie lampy - jedna na body 2-ga na statywie + duzy pasol 12-150 + tła 200cm x 400cm => fotografia przedszkolna

kaszydło
08-12-2015, 11:37
powiedzcie mi proszę jak jest z wyzwalaniem błysku w przypadku tych lamp czy potrzebuję dodatkowego sprzętu - wyzwalacza?
Czy to będzie Ok do mojego skromnego body DX3100?

Bardzo dziękuję za pomoc :)

JK
08-12-2015, 11:55

Podepnij SB700 do D5300, albo do D3300, to zobaczysz, czy jest mała, czy duża. To po pierwsze. Po drugie przeczytaj specyfikację to być może zauważysz, że ta lampka ma też funkcję światła ciągłego do doświetlania sceny podczas filmowania. SB700 też ma światło ciągłe? No, ale za to ma wyświetlacz, jest sporo droższa i cięższa - czyli same zalety. Jeśli do małego i lekkiego body podpina się duży i ciężki obiektyw to całość trzyma się za obiektyw, żeby bagnetu nie wyrwać, a jak podepniesz do D3xxx dużą lampę, to trzeba by chyba to trzymać za lampę, żeby stopka przeżyła. :wink: Jeśli chcesz pisać, że lepiej błyskać lampa wbudowaną, niż SB500, to może lepiej nic nie pisz. Na rynku dostępne są różne lampy, żeby była możliwość ich dopasowania do różnych potrzeb, ale jak widać niektórych to drażni - wolą jedną, ale za to najlepszą do wszystkiego. :wink:

madebyzosiek
08-12-2015, 14:10
Podepnij SB700 do D5300, albo do D3300, to zobaczysz, czy jest mała, czy duża. To po pierwsze. Po drugie przeczytaj specyfikację to być może zauważysz, że ta lampka ma też funkcję światła ciągłego do doświetlania sceny podczas filmowania. SB700 też ma światło ciągłe? No, ale za to ma wyświetlacz, jest sporo droższa i cięższa - czyli same zalety. Jeśli do małego i lekkiego body podpina się duży i ciężki obiektyw to całość trzyma się za obiektyw, żeby bagnetu nie wyrwać, a jak podepniesz do D3xxx dużą lampę, to trzeba by chyba to trzymać za lampę, żeby stopka przeżyła. :wink: Jeśli chcesz pisać, że lepiej błyskać lampa wbudowaną, niż SB500, to może lepiej nic nie pisz. Na rynku dostępne są różne lampy, żeby była możliwość ich dopasowania do różnych potrzeb, ale jak widać niektórych to drażni - wolą jedną, ale za to najlepszą do wszystkiego. :wink:
Używałem D5000 z założoną SB910 i zapietą Sigmą 18-35 1.8 i jakoś nic się nie wyrwało, ani bagnet, ani sanki... Jak masz pisać głupoty, to lepiej sobie podaruj...
Nie zmienia to faktu, że SB500 jest absolutnie nieopłacalna, jej możliwości są żadne w stosunku do jej ceny. Jak ktoś bardzo chce kupić tą lampę, to ma wolny wybór, ale nie pisz, że SB700 i 910 są przeznaczone do dużych aparatów, bo to straszna bzdura,która nie ma żadnego uzasadnienia...

Kajteknr1
08-12-2015, 14:26
potwierdzam , mam D3300 + Grip i z SB800 spokojnie daje radę ,

JK
08-12-2015, 15:15
Używałem D5000 z założoną SB910 i zapietą Sigmą 18-35 1.8 i jakoś nic się nie wyrwało, ani bagnet, ani sanki... Jak masz pisać głupoty, to lepiej sobie podaruj...
Nie zmienia to faktu, że SB500 jest absolutnie nieopłacalna, jej możliwości są żadne w stosunku do jej ceny. Jak ktoś bardzo chce kupić tą lampę, to ma wolny wybór, ale nie pisz, że SB700 i 910 są przeznaczone do dużych aparatów, bo to straszna bzdura,która nie ma żadnego uzasadnienia...

To może jeszcze tu załącz jakiś wiarygodny certyfikat (może być od prezesa :wink:) potwierdzający, że zostałeś ekspertem i masz prawo arbitralnie oceniać, co jest opłacalne, a co nie jest opłacalne. Być może ktoś ci wtedy uwierzy. Każdy ma prawo sam formułować oceny na temat opłacalności na własny użytek. Prawda?

Na "kotleta", a w tym się podobno specjalizujesz, z pewnością bym z SB500 nie poszedł (zresztą z D5300 również nie), ale do amatorskiego robienia zdjęć, czy oświetlenia planu i zrobienia krótkiego amatorskiego filmiku ta "nieopłacalna" SB500 jest dużo lepsza, niż wszystkie inne SB.cośtam, bo się do tego nadaje, a inne SB.cośtam się do tego nie nadają. Oczywiście możesz latać z dodatkowa lampą światła ciągłego, albo wspomagać się jakąś latarką, ale to też dodatkowa kasa i nie wiadomo, czy będzie opłacalna. :wink: Proponuję ponownie przeczytać pierwszy post tego wątku.

GonzoG
08-12-2015, 15:40
powiedzcie mi proszę jak jest z wyzwalaniem błysku w przypadku tych lamp czy potrzebuję dodatkowego sprzętu - wyzwalacza?
Czy to będzie Ok do mojego skromnego body DX3100?

Bardzo dziękuję za pomoc :)
Wyzwalacza nie trzeba bo Yn-560 IV ma wbudowany.

A czy 2 takie starszą, to ciężko powiedzieć. Wszystko zależy od tego na jakich parametrach ekspozycji (ISO, przesłona) i z jakiej odległości będziesz chciał świecić.

madebyzosiek
08-12-2015, 15:54
To może jeszcze tu załącz jakiś wiarygodny certyfikat (może być od prezesa :wink:) potwierdzający, że zostałeś ekspertem i masz prawo arbitralnie oceniać, co jest opłacalne, a co nie jest opłacalne. Być może ktoś ci wtedy uwierzy. Każdy ma prawo sam formułować oceny na temat opłacalności na własny użytek. Prawda?

Może sobie też skombinuj taki certyfikat, szczególnie na umiejętność dobierania lampy do wielkości body...

Na "kotleta", a w tym się podobno specjalizujesz, z pewnością bym z SB500 nie poszedł (zresztą z D5300 również nie), ale do amatorskiego robienia zdjęć, czy oświetlenia planu i zrobienia krótkiego amatorskiego filmiku ta "nieopłacalna" SB500 jest dużo lepsza, niż wszystkie inne SB.cośtam, bo się do tego nadaje, a inne SB.cośtam się do tego nie nadają. Oczywiście możesz latać z dodatkowa lampą światła ciągłego, albo wspomagać się jakąś latarką, ale to też dodatkowa kasa i nie wiadomo, czy będzie opłacalna. :wink: Proponuję ponownie przeczytać pierwszy post tego wątku.

I tu jesteś w błędzie, kotleta mi się zdarza robić hobbystycznie, jestem amatorem, żyję z czegoś zupełnie innego. Tak na marginesie kotleta da się zrobić D5300 i nawet ta nieszczęsna SB500 dałby radę...
Autorka wątku nie chce doświetlać video (do którego akurat poza D5500, 7200 i 750 lustrzanki Nikona też się średnio nadają...) tylko chce kupić nikonowego odpowiednika 430ex II, którym jak na to nie patrzeć jest SB700 (cena, możliwości, wielkość). Dla Ciebie jest ona za duża i to też Twoja teoria. Inną sprawą jest, że w cenie polecanej przez Ciebie SB500 można kupić porządną lampę Metza, czy Yongnuo, która oferuje znacznie więcej od 500 (nawet więcej od 700), czyli jakby bardziej się opłaca...
Podsumowując tą nic nie wnoszącą do wątku dyskusję, każdy ma prawo kupować to na co ma ochotę (i pieniądze), każdy może wyrażać swoje opinie...

nikoniarz
08-12-2015, 19:22

Prawda, i dlatego madebyzosiek jak każdy ma prawo sam formułować oceny na temat opłacalności i wyraził swoją opinię :D A to, że ktoś ma inne zdanie... no cóż, też ma do tego prawo ;)

- - - - kolejny post - - - - - -
Ps. dla mnie SB-500 to też strata kasy... Wolałbym kupić fajny zapas dobrego piwa :D

Sadeeq
09-12-2015, 10:54
Finał moich poszukiwań nastąpił. Dzięki poradom na forum nabyłem w interesujących mnie kosztach body oraz dwa szkła, karty pamięci i zasilanie - wszystko dzięki szperaniu i czytaniu - trochę na czuja ;-) Ale teraz już na czuja nie chcę kupować i zadam pytanie po raz ostatni, a następnie rozpłynę sie w słowach wdzięczności za uzyskaną odpowiedź:
d5300 + metz 52 - czego potrzebuję by metza odpalać zdalnie (bez nikonowego sterownika CLS - drogo!). Chcę odpalać metza bez lampy wbudowanej i korzystać z możliwości zdalnego sterowania lampą.
Raz jeszcze dzięki za cierpliwość i z góry dzięki za odpowiedź.

trixiglk
09-12-2015, 11:33

Ech... Dlaczego nie kupiłbym SB-500 (kolejność ma znaczenie):
- cena w stosunku do lamp "dużych"
- z tego co widzę tylko trzy poziomy sterowania błyskiem w manualnym
- brak akcesoriów dedykowanych jak filtry (jak ja kocham ten żarowy) czy mydelniczki
- mała przez co niska i efekt czerwonych oczu zapewne łatwo przy niej uzyskać
- ograniczone możliwości ustawień TTL Błysk/Manual Błysk/Światło ciągłe/CLS
- waga, a dokładniej 83gramy lżejsza od SB-700
Dlaczego kupiłbym SB-500 (kolejność ma znaczenie):
- waga, jednak nie jestem na tyle schorowany aby te 83 gramy różnicy (SB-700 vs SB-500) coś dla mnie zmieniły. Zresztą same zapasowe baterie do lampy więcej ważą (ok 100gram)
- Namiastka oświetlenia wideo w postaci 3 ledów walących po gałach. Z założeniem że nie liczyłbym na efekt jak przy dużych lampach do wideo.

Jako totalny amator kiedyś wybrałem SB-700 do Nikona D5000. Jakoś nigdy nie wyrwało mi stopki czy ręki. Zaznaczam, że nie trzymałem aparatu za lampę jeno jak prawidła nakazują. Mocowanie bagnetu również się nie wyrwało mimo zapinania ciężkich szkieł którymi machałem za latającymi samolotami. Jedynie mnie po tym ręce bolały.
To tyle Panie 'JK' w kwestii moich doświadczeń. Z wypowiedzi wnioskuję, że Ty opierasz się jedynie na internetach i specyfikacjach. A jeśli masz jakieś doświadczenia w kwestii używania SB-500 proszę podziel się tym ze mną i forum. Zamiast rzucać teksty o certyfikatach od prezesa - swoją droga jakby go poprosić to może by i dał nawet taki z podpisem Dudy.
Pozdrawiam,
M.

P.S. Co do sterowania zdalnego Metz 52 sugeruję pobawić się lampką jakiś czas. u mnie okazało się np. że jak lampa jest poza stopka wystarczy manual i tanie wyzwalacze YN. A gdy lampa daleko nie wędruje od aparatu i potrzebny jest TTL to starcza kabelek z TTL. Ostatecznie można pomyśleć o jakiś wyzwalaczach YN z obsługą TTL. Jednak w mojej ocenie szkoda kasy.

kaszydło
09-12-2015, 11:53
Wyzwalacza nie trzeba bo Yn-560 IV ma wbudowany.

A czy 2 takie starszą, to ciężko powiedzieć. Wszystko zależy od tego na jakich parametrach ekspozycji (ISO, przesłona) i z jakiej odległości będziesz chciał świecić.

dziękuję :)
Kupiłam i już 2 do mnie jadą od jutra próby i nauka!

Sadeeq
09-12-2015, 13:24
(ciach...)
P.S. Co do sterowania zdalnego Metz 52 sugeruję pobawić się lampką jakiś czas. u mnie okazało się np. że jak lampa jest poza stopka wystarczy manual i tanie wyzwalacze YN. A gdy lampa daleko nie wędruje od aparatu i potrzebny jest TTL to starcza kabelek z TTL. Ostatecznie można pomyśleć o jakiś wyzwalaczach YN z obsługą TTL. Jednak w mojej ocenie szkoda kasy.

Wielkie dzięki - konkretna uwaga - warta zastanowienia... niestety nie mogę się pobawić i testować ;-( Zakup raz i ma być dobry ;-) jak będę miał fundusz to tylko raz i ani zeta więcej przez chooooolernie długi czas ;-)
Pozdrawiam

r_m
09-12-2015, 13:42
niestety nie mogę się pobawić i testować ;-( Zakup raz i ma być dobry ;-) jak będę miał fundusz to tylko raz i ani zeta więcej przez chooooolernie długi czas ;-)

Istnieje rynek używanych - można kupić, sprawdzić, czy wystarcza, a jeśli nie to sprzedać w zbliżonej cenie ;)

Sadeeq
09-12-2015, 14:26
Istnieje rynek używanych - można kupić, sprawdzić, czy wystarcza, a jeśli nie to sprzedać w zbliżonej cenie ;)

Niestety nie wchodzi w grę - tylko nowe może być.