PDA

Zobacz pełną wersję : Eizo CG247 + laptop Samsung 530u

robank
30-11-2015, 14:03
Witam forumowiczów,

Dopóki nie zacząłem wywoływać swoich zdjęć a tylko oglądałem je na swoim laptopie lub publikowałem je w sieci to wydawało mi się, że nie jest tak źle z moimi zdjęciami, chociaż gdy zacząłem podglądać mistrzów to zacząłem się zastanawiać jak oni to robią, że kolory są tak intensywne, czerń taka głęboka itp. no i już wiem....monitor!! Niestety mam laptopa na którym pracuje, który ma jeden z najgorszych wyświetlaczy.....edycja zdjęć na tym laptopie pod kątem odzwierciedlenia kolorów, nasycenia, jasności itp to po prostu koszmar wiec postanowiłem w końcu kupić dobry monitor. Mój wybór padł na Eizo CG247 ale do tego przydałby się również nowy komputer i tu mój wybór padł na iMac Mini 2.8GHz z 16GB RAM no ale niestety nie stać mnie na razie na kupno kompletu, przynajmniej przez kolejne 6 miesięcy i tu moje pytanie....Czy to ma sens podłączanie Eizo do mojego laptopa przez HDMI i taka praca przez kolejne kilka miesięcy czy lepiej odczekać i kupić całość ?

pozdrawiam

KaarooL
30-11-2015, 14:40
Jeśli tylko Twój lap obsłuży natywną rozdzielczość tego EIZO, to nawet się nie zastanawiaj. Szkoda oczu...

Moim (i nie tylko) zdaniem największy nacisk powinno się kłaść na monitor, potem dopiero myśleć o kompie.

robank
30-11-2015, 15:13
Dzięki KaarooL
tak, wiem (w końcu) że monitor to podstawa, gdybym mógł cofnąć się trochę w czasie to najpierw kupiłbym monitor + iMac mini a dopiero poźniej N24-70 2.8 ;)
Zastanawiam mnie tylko jak sobie winda poradzi z profilami kolorów bo naczytałem się że ma z tym masę problemów i że Mac jest pod tym względem o niebo lepszy

madebyzosiek
30-11-2015, 15:43
Z profilem kolorów to sobie może nie poradzić przedewsystkim hdmi, musisz pilnować, żeby karta graficzna nie wykrywała monitora jako telewizora, bo będzie wyższy kontrast i nasycenie. Lepiej jest jak w laptopie jest display port. Oczywiście oprócz monitora musisz mieć kalibrator i odpowiednio przygotowane miejsce do pracy

robank
30-11-2015, 16:52
Oczywiscie display portu nie ma, wiec jedyna opcja to hdmi a jesli chodzi o monitor to tyle dobrze ze Eizo ma wbudowany kalibrator

mmluty
30-11-2015, 16:57
Z tym CG247 to jesteś pewny, że go w pełni wykorzystasz? Oczywiście jest to świetny monitor, ale taki przeskok z laptopa na monitor referencyjny nie koniecznie musi być najlepszym lokowaniem pieniędzy. Ja bym rozważył jeszcze z monitorów 24": CS240, Cx241 albo jeżeli budżet pozwala to Cx z ekranem 27". Natomiast jeżeli chodzi o HDMI to jest to chyba "ostateczna ostateczność" przy podłączaniu monitora graficznego do komputera. Z takimi połączeniami bardzo czesto są problemy. Prawdopodobnie znacznie lepiej jest zastosować przejściówkę HDMI-DVI przy komputerze.
Zapytaj jeszcze naszego kolegę forumowego Tom1, ktory jest specjalistą od monitorów i ich podłączeń, on zapewne wyjaśni Ci wszystko dokładnie i w szczegółach.

madebyzosiek
30-11-2015, 17:46
Ja polecam też skontaktować się z kolegą Skinny500, ma ogromną wiedzę na temat monitorów i wszystkim co z tym związane :-)

ThomasVoland
30-11-2015, 18:08
Na Twoim miejscu brałbym CX241, albo coś większego w tej kwocie (ale wtedy hdmi będzie problemem. Można ew zwiększyć rozdzielczość kosztem odświeżania). Do tego i1 Display Pro. CG wtedy kiedy cena nie ma żadnego znaczenia.

Edit: tutaj umieściłem rozpiskę monitorów do fotografii: http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec

Tom01
30-11-2015, 20:50
Co to za tekst "nie wykorzystać" monitora? Patrząc na obraz "wykorzystujemy" 100% jego możliwości. Jeśli więc mamy oczy, mamy instrument do "wykorzystywania" obrazu.

Trochę rozwiania mitów:
1. CG to monitor high-endowy, czyli taki, który na obecnym poziomie technologii znanej ludzkości, który daje obraz z defektami poniżej ludzkiej percepcji. Mając taki monitor możemy wierzyć temu co widzimy. Czy warto? Moim zdaniem jak najbardziej, o ile tylko budżet pozwala.
2. Podłączenie HDMI może być problematyczne ale wcale nie chodzi o nasycenia. Przy HDMI, sterownik karty może zinterpretować urządzenie na drugim końcu kabla jako telewizor i skompresować dynamikę do odcieni 16-235. Spore ryzyko i czasem upierdliwość w wyłączeniu. Jeśli zamiast odcieni z zakresu 0-255 do monitora idzie 16-236 to pierwsze 16 i ostatnie 16 odcieni jest zlanych w czerń i biel. Jeśli monitor będzie "oczekiwał" normalnych 256 odcieni, nie będą rozróżnialne 16 najciemniejszych i 16 najjaśniejszych odcieni. EIZO CG ma konfigurowalną dynamikę obraz może wyglądać pozornie normalnie, ale będzie zaburzona kwantyzacja odcieni. W sumie ma Pan 4 sposoby przekazania obrazu:
1. karta 0-255, monitor 0-255
2. karta 0-255, monitor 16-236
3. karta 16-236, monitor 0-255
4. karta 16-236, monitor 16-236
Przy okazji, HDMI ma ograniczenie pasma do 1920x1200, czyli 24". Nie podłączy Pan do laptopa nic większego.

robank
30-11-2015, 21:53
powoli rozwiewają się moje wątpliwości....jako, że nie stać nie narazie na zakup kompletu iMac + Eizo muszę użyć mojego samsunga 530u z Intel HD Graphics 4000 po hdmi lub z przejsciówką hdmi-dvi (co lepsze?) który jak się okazuję nie obsłuży większej rozdzielczości niż 1920x1200 chociaż i tego nie jestem pewien...
Z tego co przeczytałem różnice miedzy Eizo CG a CX jest w sumie tylko taka, że ten pierwszy ma wbudowany kalibrator , czy tak ?
Wychodzi na to, że skoro nie stać mnie na komplet to muszę zadowolić się Eizo 24" czy to w wersji CG czy CX, biorąc CX i kupując zewnętrzny kalibrator zyskuję ok 1000 zł

Tom01
30-11-2015, 22:07
Przejście HDMI (laptop) na DVI (monitor) spowoduje ominięcie wewnętrznego skalera video jaki jest w EIZO CX/CG i zwiększy szanse na poprawną obsługę przez sterownik karty graficznej. Ponadto, sterownik Intela ma łatwo dostępną konfigurację dynamiki. Będzie dobrze. O rozdzielczości większej niż 1920x1080 lub 1920x1200 na HDMI proponuję zapomnieć i nie robić sobie nadziei. To nie zadziała. Są co prawda partyzanckie metody na uruchomienie wyższej z obniżoną częstotliwością "odświeżania" ale wówczas nawet mysz skacze jak się przesuwa po ekranie.

Różnice między CX a CG są duże i nie sprowadzają się do różnego czujnika. Przede wszystkim CG ma selekcjonowany w fabryce panel, równomierność jak kartka papieru, lepsze możliwości kalibracyjne włącznie z "self-testem" na zużycie panelu, podświetlenia i nawet starzenie się kalibratora.

robank
30-11-2015, 22:20
wielkie dzięki Tom01
czyli pierwszy wybór najlepszy CG247 z resztą przesiadka z 13,3" na 24" to sporo, zawodowcem nie jestem i nie zarabiam na fotografii ale jak fotografowałem urodziny dziecka znajomej, obrobiłem RAWy i je wywołałem to coś to stwierdziłem że coś trzeba z tym zrobić :-)

igsux3
30-11-2015, 23:48
Sprawdziłem kiedyś takiego samsunga kalibratorem, najgorszy jaki kiedykolwiek widziałem. Kontrast na poziomie 150:1 i średnie dE 30% z odchyłami do 40%. Diagram CIE wyglądał jak ośmiornica :D może gdzieś znajdę przy okazji. Na takich wyświetlaczach powinno być ostrzeżenie, że widzimy całkowicie zakłamany obraz, który nadaje się co najwyżej do rozróżniania kształtów :twisted:

igsux3
03-12-2015, 15:38
oho, znalazłem. Jestem ciekawy, czy ktokolwiek wyprodukował kiedykolwiek gorszy wyświetlacz:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/14848901/Hardforum/przed_male.png)

robank
08-12-2015, 11:13
Igsux3 wielkie dzięki za wstawkę, jakbyś mógł (posiadał) rownież z Eizo CG/ CX to byłbym wdzięczny.

Tom01 jak byłem pewny że chce 24" tak po przeczytaniu kolejnych n-tych artykułów odnośnie Eizo juz taki pewny nie jestem i wcale nie chodzi o różnice w wielkości ekranów bo szczerze mówiąc (miałem okazje porównać obydwa w sklepie) różnicy wielkiej nie ma jeśli chodzi o wielkość ekranów, ale le już różnica w rozdzielczości jest i to kusi ale.....no właśnie, jak wspomniałem na początku muszę narazie pracować na moim laptopie którego karta graficzna powinna dać sobie radę z rozdzielnością natywną 27" ale niestety nie ma takich wyjść jak display port czy DVI, niestety ma tylko hdmi i VGA i tu moje pytanie...co jeśli podłączę ( narazie, dopóki nie kupię nowego komputera) przez hdmi ? Czy komfort pracy będzie jak gdybym pracował na 24"? Nie chcę kombinować z hardcorowym zmniejszaniem odświeżania o którym czytałem ale też nie chce kupować teraz 24" i żałować przy kupnie komputera, że nie kupiłem 27" niestety monitor potrzebuje teraz.....jakieś sugestie Panowie ???

Tom01
08-12-2015, 12:19
Będzie miał Pan 1920x1080 na 27-ce i nieostry obraz. Ale to dobrze, bo jak Pan po zobaczy to biegiem będzie Pan wymieniał laptopa. :)

robank
08-12-2015, 12:52
Tom01 no właśnie nie mogę sobie pozwolić za cholerę na wymianę kompa bo oprócz monitora w pierwszej kolejności muszę kupić lampy studyjne no może to za dużo powiedziane ale do małego studia a to kolejny wydatek +/- 5000 zł no i jeszcze święta z dziećmi czekającymi na DUŻE prezenty,więc jak bym się nie sprężał to nie dam rady a pracując na nieostrym obrazie też nie ma sensu.....dochodząc do konkluzji....witaj Eizo CX 241 !

Tom01
08-12-2015, 13:02
Dobry CX nie jest zły. :)

robank
08-12-2015, 14:48
No cóż, co zrobić.....za jakiś czas będę pewnie sobie w brodę pluł

HYPER
08-12-2015, 15:45
a nie lepiej wziac ten sprzet na raty i taki, ktory jest spelnieniem oczekiwan?

robank
08-12-2015, 16:13
Hyper....spełnieniem marzeń byłby 27" 4K ale niestety nie stać mnie na niego nawet na raty....niestety łącznie na tą chwilę muszę wydać 10k a połowa to właśnie raty....no nic, do zakupu pozostało jakieś 3 dni wiec może jeszcze wymyślę jakąś tymczasową opcję....mimo wszystko, przejście z jednego z najgorszych wyświetlaczy na Eizo mimo 24" to I tak kosmos :-)

HYPER
08-12-2015, 18:01
ja juz od wielu lat mam CG241W i nie narzekam. Wymienie go kiedys na 30 cali 4K. Pewnie za 5 lat :P

robank
12-12-2015, 14:26
CX241 zakupiony ale niestety będzie w domu dopiero w przyszłym tygodniu....podpiąłem mojego laptopa do sklepowego skalibrowanego CX i zdębiałem J 9,1-41 "Jedno wiem:Byłem niewidomy a teraz widzę":-)
Pozostaje organizacja stanowiska pracy co będzie nie lada wyzwaniem ale to inny dział pewnie.
Tom01 na pewno się jeszcze zgłoszę w sprawie ustawienia karty graficznej aby monitor nie był wykrywany jako telewizor
Pozdrawiam