Zobacz pełną wersję : Ergonomia D750 a D600/610
Witam wszystkich
W końcu nadszedł moment kiedy będę mógł sobie sprawić pierwszego FF ile razy już się do tego przymierzałem i zawsze jakieś niefortunne zdarzenia losu niweczyły mój plan, do rzeczy do tych co przesiedli się z D600/610 na D750 jak jest z ergonomią obu body, D750 ma głębsze wcięcie na uchwycie ze spustem czy trzyma się to wygodniej ? Oglądałem na youtubie użytkownika D610 który komentował że dla niego lepiej się trzyma D610 , jakie są wasze wrażenia ?
Powiedźcie coś proszę. Pozdrawiam
A nie lepiej pójść do sklepu i sprawdzić?
Esperal mass rację jak znajdę sklep u siebie w którym mają oba body na miejscu sprawdzę to, póki co na szybko podpytuję was.
Miałem w rękach D600 kolega ma ale nie miałem bezpośredniego porównania więc trudno się odnieś.
Czy moderator mógłby przenieść wątek do działu Nikon DSLR - D100 - D810 (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=67) poproszę, pospieszyłem się z wpisem.
zeberek1
30-11-2015, 15:23
Każda łapka inna, każde body inne... Dla mnie nie ma nic idealniej wpasowanego nad D3. No jakby mnie było stać na D4s to pewnie... nawet D700 plus MB-D10 tak mi nie leżał.
Fakt , spróbuję znaleść sklep gdzie będę 2 body. Inna sprawa że się zastanawiam jeszcze czy nie lepiej wziąć D610 a za zaoszczędzoną kasę dokupić szkiełko. Moje szkła to stare 50 1.4 D Samyang 85 1.4 potrzebowałbym albo zooma 24-70 2.8 może być Tokiny albo Sigmy albo zostanę przy stałkach i dokupię 35 i 24 , ślubów nie robię, ech te dylematy.
Andrzej1974
30-11-2015, 20:03
@wulisu,
jak chcesz wirtualnie porównywać obydwa body to możesz się pobawić tym linkiem... http://camerasize.com/compare/#567,486
Dzięki za linka fajnie zrobiona strona żeby zobaczyć ogólnie wymiary.
Dla mnie na plus większe wcięcie w D750 ale większy górny wyświetlacz w D600. D750 ma kilka rzeczy więcej jeśli chodzi o menu.
Kurczę panowie powiem szczerze że jestem w kropce bo tak :
Z jednej strony chciałbym mieć body z szybszym AF wiadomo, wychylanym ekranem, i lepszymi parametrami do filmu tym się bawię zwłaszcza że mam kilka stałek i do tego nadają się idealnie.
Z drugiej strony na chwilę obecną D610 ma lepszy stosunek ceny do jakości za zaoszczędzoną kasę mogę kupić szkiełko pewnie stałkę 35 nie wiem jeszcze którą o to was podpytam później :)
Takie D610 zawsze może zostać jako zapasowe body a kiedyś to może D810 ;) Biorę nawet pod uwagę D700 ale niestety brak opcji filmowania i nie ma kilku rzeczy jakie ma D610 czy D750.
Optymalny byłby dla mnie korpus z matrycą 16mln taka jak w DF siedzi ale niestety póki co brak takiego body. DF nie biorę pod uwagę bo za taką kasę to dopiero przegięcie.
Ech kiedyś jak był D3 i D700 wybór był prosty i oba body są świetne , niestety Nikon kastruje różne swoje produkty żebyśmy sięgali po te z wyższej półki. Co robić panowie co robić, chęć zakupu jest ale trudno podjąć właściwy wybór.
Jeśli bawisz się trochę filmowaniem, to w tej kwestii D750 jest zdecydowanie lepszy. Pytanie czy to jest dla Ciebie aż tak istotne ;)
Nie to jest tylko coś dodatkowego tak więc to nie jest priorytet.
Inna sprawa że uwielbiam kolory jakie daje Olympus jedna z fajniejszych stron gdzie można zobaczyć fajne zdjęcia http://robinwong.blogspot.co.uk/2014/02/olympus-mzuiko-25mm-f18-review-part-1.html oraz http://robinwong.blogspot.co.uk/2012/11/olympus-mzuiko-17mm-f18-review-street.html i jeszcze http://robinwong.blogspot.co.uk/2014/07/olympus-mzuiko-12-40mm-f28-pro-lens_6.html odpowiednik 24-70 2.8 fajny zoom wszystkie szkła Olympusa są świetne . Tak wiem że to nie FF nawet nie dyskutujmy o tym w tym wątku nie jedna dyskusja już się na ten temat odbyła.
Dla mnie to świetny system na codzień mały lekki, niestety póki co muszę wybrać jeden.
Oczywiście ja zostaję przy pełnej klatce ;) mam kilka szkieł więc nie widzę sensu takiej przesiadki. Dylemat D610 czy D750
Maciek N
01-12-2015, 16:57
w kwestii filmowania 610 do 750 to wedle mojej oceny przepaść.
Odchylany monitor to podstawa. Ciężko ocenić ostrość jak monitor jest pod ostrym kontem.
Druga sprawa to ilość klatek. W D750 jest ich 60. Idealne spowolnienia!
Trzecia sprawa to bardzo poręczne menu a w nim najważniejsze funkcje filmu np. płynna przesłona, czułość mikrofonu itp.
Czwarta to szumy na wysokich czułościach.
D610 też da się nakręcić film ale to inna półka.
Jeśli chodzi o zdjęcia to znaczącą różnicę widzę tylko w działaniu AF. Reszta podobnie...
w kwestii filmowania 610 do 750 to wedle mojej oceny przepaść.
Odchylany monitor to podstawa. Ciężko ocenić ostrość jak monitor jest pod ostrym kontem.
Druga sprawa to ilość klatek. W D750 jest ich 60. Idealne spowolnienia!
Trzecia sprawa to bardzo poręczne menu a w nim najważniejsze funkcje filmu np. płynna przesłona, czułość mikrofonu itp.
Czwarta to szumy na wysokich czułościach.
D610 też da się nakręcić film ale to inna półka.
Jeśli chodzi o zdjęcia to znaczącą różnicę widzę tylko w działaniu AF. Reszta podobnie...
Tak wiem że odchylany monitor to przydatna rzecz nie tylko w filmowaniu.
Szkoda że Nikon nie wypuścił poprawki żeby D610 mogło nagrywać 60 klatek , tutaj polityka Olympusa bardziej mi się podoba ciągle dodają mnóstwo rzeczy w swoich puszkach ostatnie dużo wniosły w EM1, Olympus udoskonala swoje puszki jak się tylko da software-owo, Nikon nie robi nic niestety w tym kierunku ;( Wiem że za bardzo mi nie pomożecie w tej kwestii i wyboru będę musiał dokonać sam. Już byłem bliski zakupu D750 był w dziale sprzedaży ale niestety spóźniłem się zobaczymy co się trafi czy d610 czy D750 z obu będę na pewno zadowolony.
ja musiałem się nieco przyzwyczajać do 750 po wieloletnim używaniu D200, 700, 300s i mimo wszystko wolę ich ergonomię, ale już się polubiłem z 750 i odpowiada mi "chwyt" tego aparatu.
kurczeblade
03-12-2015, 13:47
Używam D750 i D600 jednocześnie. Bezpośrednio porównując bez gripa D750 wygodniej się trzyma, ale podczas fotografowania zapominam o tym... który jest wygodniejszy, jednym i drugim aparatem dobrze się foci. Do filmu lepszy D750 :) Jeśli ktoś ma troszkę większy budżet to brać D750, jeśli mniejszy to brać D600.
Używam D750 i D600 jednocześnie. Bezpośrednio porównując bez gripa D750 wygodniej się trzyma, ale podczas fotografowania zapominam o tym... który jest wygodniejszy, jednym i drugim aparatem dobrze się foci. Do filmu lepszy D750 :) Jeśli ktoś ma troszkę większy budżet to brać D750, jeśli mniejszy to brać D600.
Dzęki za twoją opinię. Ja już postanowiłem że wolę kupić D600 bo można go najtaniej kupić a za oszczędzone pieniądze dokupić jedno szkiełko. Póki co nie zarabiam z fotografii jak przyjdzie taki czas to D600 będzie zapasowym body a D750 w międzyczasie stanieje, takiego trzymam się planu. Odrazu człowiek lepiej się czuje ma plan ;) Teraz szukam dobrych okazji jak już będę miał D600 i wypróbuję moją szklarnię dopytam was o brakujące szkła. Dziękuję za podzielenie się swoimi uwagami. Pozdrawiam wszystkich.
na d600 sa dobre okazje we Francji ja juz mam 3 aparat z tego sklepu ost D600 wyrwalem za 699 euro 18 k przebiegu
http://www.priceminister.com/boutique/cashsimply/nav/Hifi_photo-numerique
Chyba moje hobby fotograficzne się odradza :-) również zacząłem polować na d600, żona jeszcze nie wie :-)
kurczeblade
04-12-2015, 17:33
Dzęki za twoją opinię. Ja już postanowiłem że wolę kupić D600 bo można go najtaniej kupić a za oszczędzone pieniądze dokupić jedno szkiełko. Póki co nie zarabiam z fotografii jak przyjdzie taki czas to D600 będzie zapasowym body a D750 w międzyczasie stanieje, takiego trzymam się planu. Odrazu człowiek lepiej się czuje ma plan ;) Teraz szukam dobrych okazji jak już będę miał D600 i wypróbuję moją szklarnię dopytam was o brakujące szkła. Dziękuję za podzielenie się swoimi uwagami. Pozdrawiam wszystkich.
Dobry wybór, w tej chwili D600 to moim zdaniem najlepszy wybór (stosunek/jakość/cena) niektórzy przerażeni "kurzem" i faktem że jest niby wyższy model D610 - wystawiają na aukcjach swoje D600 za dobrą kasę, nic tylko brać, nie wspominając nic o akcji serwisowej, dożywotniej wymianie matrycy :) Ja bardzo długo fotografowałem D600, komercyjnie też, aparat się sprawdzał i sprawdza do tej pory. Podczas fotografowania nie zwraca aż się tak na wygodę tych dwóch aparatów, generalnie bezpośrednie porównanie na spokojnie pokazuje że D750 ma wygodniejsze "trzymanie" ale to nie jest jakaś przepaść. :)
A mi w d750 nie podoba się wąski ekran na górze, nie wspominając już ceny oczywiście.
Maciek N
04-12-2015, 20:32
nie wspominając już ceny oczywiście.
Cena jest adekwatna do możliwości tej puszki. Wręcz napiszę że atrakcyjna ze względu na rozbudowane funkcje filmu.
Wolałem czasy kiedy sprzęt dla zawodowców był znacznie droższy. Teraz trzeba się znacznie bardziej starać żeby się wyróżnić w tłumie:-P
No ok.
Ja nie filmuję, dla mnie te funkcję zbędne są.
kurczeblade
04-12-2015, 21:24
Cena D750 mz jest w stosunku do możliwości aparatu niska :) gdyby ten aparat kosztował nawet 8 to brałbym!
No ok.
Ja nie filmuję, dla mnie te funkcję zbędne są.
Też tak myślałem:-)
Ja zakup uzależniam od okazji na jaką trafię, jak wspomniałem wolę kupić D600 albo D610 który się trafi w dobrej cenie, i kolejne szkło i mieć już frajdę z robienia zdjęć, niż kupić D750 a potem odkładać kasę na brakujące szkło. Oczywiście że w D750 filmowanie i odchylany ekran fajnie mieć ale obędę się bez tego póki co, zobaczymy. Prawdopodobnie w pierwszej kolejności będę się rozglądał za szkłem 35 1.4/1.8/2 czego szukać za czym się rozglądać ? Coś z Sigmy czy Tamrona jak Tokina ?
Mojego starego N 50 1.4 D zatrzymam bo mam dobrą sztukę i lubię to szkło. W następnej kolejności coś z 24 mm może jakiś dobry zoom np: 12-24 i na samym końcu coś do makro np: Tokina AF 100mm f/2.8 AT-X M100 Pro D Macro Lens, lubię szkła z ładną plastyką , i na samym samym końcu zoom w zakresie 24-70-80 2.8 ? i znowu Sigma , Tamron czy Tokina ? Podajcie mi proszę sprawdzone szkła żebym wiedział za czym się rozglądać w necie, zrobię sobie listę i w zależności co się trafi to kupię. Jakich wielkości używacie kart 2x16GB 2x32GB czy te są sprawdzone z D600/610 ? ktoś używa albo może polecić jakieś inne ?
http://www.mymemory.co.uk/SDHC/SanDisk/SanDisk-16GB-Extreme-Pro-SD-Card-(SDHC)---95MB_s-UHS-I-U3
Pozdrawiam
Miałem D610 i już bym do niego nie wrócił. Pomijam fakt dużo słabszego af-u względem D750, bo pytanie jest o ergonomię. Mam spore dłonie i D750 okazał się dobrym wyborem. Nie męczy rąk jak D610 i zdecydowanie pewniej się go trzyma. Aha, niby D610 miał nie mieć problemów z kurzeniem a jednak ma.
Tak, miejcie sobie dożywotnią akcję serwisową na D600, ale czy to nie jest frustrujące nie mieć pewności puszki? Mnie by krew zalała...
P.S. Nie porywaj się z motyką na słońce. Przeanalizuj jakie szkła Ci potrzebne i co warto kupić, bo przeskok na FX to ogromne koszty...
Miałem D610 i już bym do niego nie wrócił. Pomijam fakt dużo słabszego af-u względem D750, bo pytanie jest o ergonomię. Mam spore dłonie i D750 okazał się dobrym wyborem. Nie męczy rąk jak D610 i zdecydowanie pewniej się go trzyma. Aha, niby D610 miał nie mieć problemów z kurzeniem a jednak ma.
Tak, miejcie sobie dożywotnią akcję serwisową na D600, ale czy to nie jest frustrujące nie mieć pewności puszki? Mnie by krew zalała...
P.S. Nie porywaj się z motyką na słońce. Przeanalizuj jakie szkła Ci potrzebne i co warto kupić, bo przeskok na FX to ogromne koszty...
Miałem D610;-po kilku miesiącach używania amatorskiego przy 1700 zdjęciach pojawiły się plamy oleju. Pojechał do serwisu na miesiąc...
ja wiem czy amatorsko wejscie w FX musi wiazac sie z zaraz z kupowaniem drogich szkiel ??
to i w DX mozna tez tak podejsc sa jedni co kupia Nikkora 17-50 i sa inni co wybiora taniego tamrona 17-50
i przy FX tez tak jest mozna miec puche FX i miec tanie szkla kiedys mialem przy D700 i D600 tamrona 28-75 i nie bylo zle
a obecnie dosc mam gromadzenia i pakowania kasy w szklarnie po powrocie kolejnym do D600 (notabene kupiony w dobrej cenie za cene uzywanego D7100)
udalo mi sie kupic nowke 28-105 D i rewelka jak dla mnie lekko i przyjemnie i zakres mi pasuje a cena 30 euro w komplecie z F80 ktorego juz sprzedalem tez za 30 i szklo mam na free
do tego dobre cenowo jakosciowo tele nikkor 70-300 VR i tania stalka 50mm 1.8 D lub G jak za szeroko to 35mm 1.8 G ta z DX i za cene jednego dobrego szkla np nikkora 24-120 4 mamy kompromis wcale nie taki zly
nikoniarz
05-12-2015, 10:28
przeskok na FX to ogromne koszty...
Ty tak na poważnie? Przecież do FX można kupić przyzwoite szkła w cenie nieodbiegającej od DX'owych... Także nie na miejscu jest "straszenie" jakimiś mitami... :)
Chyba przesadziłeś że AF w D600 jest dużo słabszy
TEST D750 AF (https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=407)............TEST D600 AF (https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=407)
Ergonomia: dla mnie najwygodniejszy był D3 i D800 ale to jest kwestia ... indywidualnej fizjonomii.
Borat1979
05-12-2015, 10:46
Ty tak na poważnie? Przecież do FX można kupić przyzwoite szkła w cenie nieodbiegającej od DX'owych... Także nie na miejscu jest "straszenie" jakimiś mitami... :)
Ja bym się z tym nie zgodził bo przykładowo ceny obiektywów UWA pod DX kończą się na ok 3 tyś a do FF od tej kwoty to się dopiero zaczynają. 35/18 pod DX kosztuje w granicach 800 zł pod FX kosztuje 2 tyś.
nikoniarz
05-12-2015, 11:19
Ja bym się z tym nie zgodził bo przykładowo ceny obiektywów UWA pod DX kończą się na ok 3 tyś a do FF od tej kwoty to się dopiero zaczynają. 35/18 pod DX kosztuje w granicach 800 zł pod FX kosztuje 2 tyś.
Z UWA owszem... Ale to, że DX'ową 35 porównujesz z FX'ową 35 to już ciężko zrozumieć, szczególnie kiedy odpowiednik czyli 50/1.8 G kosztuje tyle samo ;) O 50/1.8 D nie wspomnę, bo to 250 zł taniej...
Borat1979
05-12-2015, 11:36
Tylko obie pięćdziesiątki to obiektywy FX :mrgreen:
nikoniarz
05-12-2015, 11:58
Tylko obie pięćdziesiątki to obiektywy FX :mrgreen:
Nooo... dlatego twierdziłem wyżej, żeby nie przesadzać z wysokimi cenami szkieł FX :mrgreen: Bo 35 na DX to analogicznie jak 50 na FX...
Znajomy właśnie kupił 24-85D w świetnym stanie i jest mile zaskoczony, jak dobry, uniwersalny i poręczny obiektyw można mieć za 850zł ;)
Potwerdzam też, że 28-105D jest zadziwiająco ostry - mam go jeszcze z czasów F90X i używałem trochę z nowymi korpusami.
Jeśli chodzi UWA, ja mam też starego 18-35 i spokojnie się sprawdza, a jest przyjemnie mniejszy od jasnych i drogich odpowiedników. Minus był tylko taki, że nie znalazłem do niego profilu korekcyjnego, ale zrobiłem sobie swój i wszystko mam ładnie i prosto ;)
Czyli - jak się chce i poszuka, to wcale na FX nie musi być tak drogo :)
Mówicie o 28-105mm F/3.5-4.5 D AF Nikkor Macro, jeśli o tym to miło go wspominam jeszcze z czasów analoga, właśnie też o nim myślałem jako zoomie spacerowym.
Jak wypada ten obiektyw z D600/610/750 napotkaliście jakieś problemy ?
A ja mam nikon 28-85 I mało go DX używam bo mam sigmę 17-50 ale jak kupię d600, to będzie pewnie moje podstawowe szkło, do niego.
A z lepszym światłem, to mam pełno stałek FX , 14, 20, 28, 50, 85.
Mogę potwierdzić że oba obiektywy (28-105 mm f/3.5-4.5D i 24-85 mm f/2.8-4D) spisują się bezproblemowo na współczesnych korpusach. Nie mają silnika AF, ale wcale to nie kłopot bo głośno nie chodzą i szybkość i celność jest ok.
28-105 można dostać za śmieszne pieniądze jak się trafi - a mile byłem zdziwiony jaki jest ostry na dużych rozdzielczościach, jak go na D610 trochę używałem - pozostał jako dobry zapas nawet dla D810.
24-85 będzie droższy, ostrość podobna, ale za to mamy szerzej, jaśniej, nieruchomą przednią soczewkę z profilowaną osłoną i makro zaczyna się już od 35mm (50mm w 28-105).
Obiektywy oczywiście mają swoje lata i gumy mogą być już wyślizgane i spuchnięte, ale da się trafić mało używane w świetnym stanie. Mój 28-105 zaczyna mieć problemy z pojawiającym się spadkiem ostrości w jednym rogu, ale dużo przeszedł i nie mam mu tego za złe ;)
Jest mnóstwo bardzo tanich szkieł do FX i to z AF z czasów analogów. Sęk w tym, że generalnie te tanie to szkła ciemne, wszystkie z napędem typu śrubokręt i z jednak słabszą ostrością niż współczesne konstrukcje z lepszymi powłokami.
Pytanie brzmi - czy kupujemy FX po to by mieć FX, czy też jednak kupujemy obiektywy podobnej generacji jakie mieliśmy na DX. Do FX można podpiąc nawet ruskie szkła M42 - tanio, a i bokeh fajny. Co innego powie tu portrecista, a co innego fotoreporter (którego nie zadowolą ciemne śrubokrętowe obiektywy).
PS - mam takie szkła. Np 35-105. Całkiem OK, służy mi w Nikonie FA i FM, bo ma pierścień przysłon. I ma filtry 52 mm - a taki mam filtr IR. Tylko że dzisiejsze matryce sie do IR już nie nadają.
Jest mnóstwo bardzo tanich szkieł do FX i to z AF z czasów analogów. Sęk w tym, że generalnie te tanie to szkła ciemne, wszystkie z napędem typu śrubokręt i z jednak słabszą ostrością niż współczesne konstrukcje z lepszymi powłokami.
Pytanie brzmi - czy kupujemy FX po to by mieć FX, czy też jednak kupujemy obiektywy podobnej generacji jakie mieliśmy na DX. Do FX można podpiąc nawet ruskie szkła M42 - tanio, a i bokeh fajny. Co innego powie tu portrecista, a co innego fotoreporter (którego nie zadowolą ciemne śrubokrętowe obiektywy).
PS - mam takie szkła. Np 35-105. Całkiem OK, służy mi w Nikonie FA i FM, bo ma pierścień przysłon. I ma filtry 52 mm - a taki mam filtr IR. Tylko że dzisiejsze matryce sie do IR już nie nadają.
Jacku pełna zgoda ja też posiadam kilka manualnych stałek z czasów analogów , oraz te z AF np: 50 1.4 D , prawda że nowe szkła mają lepsze powłoki, szybszy AF, są cichsze itd..ale czasem warto zadać sobie pytanie do czego potrzebujemy danego szkła, a czasem z ciekawości próbując coś nowego może nawet odkrywczego. Dla mnie nie zawsze wymagana jest super ostrość, czasem cenię sobie bardziej mówiąc jednym słowem plastykę zdjęcia, a czasem lubię mieć obiektyw bardzo szczegółowy np: kiedy fotografuję krajobraz. Oczywiście że fotoreporter nie podepnie takiego szkła, ale jeśli mamy czas to czemu nie spróbować z takimi szkłami kiedy efekty mogą być więcej niż dobre ? Ja mam dużą frajdę z manualnych obiektywów , nie wiem dlaczego ale kiedy używam manualki, jakoś bardziej się koncentruję na zdjęciu pobudza to moją kreatywność nie pstrykam spustem jak popadnie, pewnie mam nawyk z czasów analogów ;) kiedy każda klatka była na wagę złota zwłaszcza jak się miało tylko 3 albo 4 rolki filmu na sesję, albo na jakimś wyjeździe tyle samo rolek plus jedna to slajdy bo na więc nie mogłem sobie pozwolić ewentualnie jakieś kilka rolek czarno białych na bazarze od ruskich ;) dokładnie tak pamiętam kiedy jechałem na dłuższą wyprawę na Syberię z kiev-em 19 w plecaku. Przy okazji ten obiektyw ma mocowanie Nikona i mam go do dzisiaj chociaż aparat nie przetrwał już próby czasu. Wracając do meritum, tak więc podsumowując szukajmy szkieł pod nasze potrzeby , a każdego z nas są inne. Pozdrawiam
Dobrze pamiętam jaka dziura w kieszeni mi została ;) Do Ferrari też byś tanie paliwo lał? ;) Autorowi tematu radzę jedynie najpierw przeanalizować to jakie szkła chce kupić.
Jest coś takiego, że jak już sobie człowiek sprawi taką droga zabawkę to i szkła chciałby mieć z najwyższej półki. A tak nawet z czystej chęci posiadania aby ego zaspokoić :)
Chyba przesadziłeś że AF w D600 jest dużo słabszy
TEST D750 AF (https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=407)............TEST D600 AF (https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=407)
Testy testami... D610 w ciemniejszych warunkach w ogóle ostrości nie łapał. Nawet w lepszych warunkach lubił błądzić.
Ergonomia: dla mnie najwygodniejszy był D3 i D800 ale to jest kwestia ... indywidualnej fizjonomii.
Dla mnie D700 był pod tym względem nieporównywalnie lepszy od D600/610 i D750 ;)
nikoniarz
06-12-2015, 09:00
Dobrze pamiętam jaka dziura w kieszeni mi została ;) Do Ferrari też byś tanie paliwo lał? ;) Autorowi tematu radzę jedynie najpierw przeanalizować to jakie szkła chce kupić.
Jest coś takiego, że jak już sobie człowiek sprawi taką droga zabawkę to i szkła chciałby mieć z najwyższej półki. A tak nawet z czystej chęci posiadania aby ego zaspokoić :)
Nie wiem skąd porównanie do ferrari- nie ta cena. A co do chęci posiadania szkieł z najwyższe polki- przy DX tez można miec taka chęć. O zaspokajaniu ego drogimi zabawkami tez nikt nie wspominal. Powtorze- szklarnia FX nie musi być droga. A tania nie oznacza, ze zla...
Bardzo dobre porównanie. Chodzi o to że różnica w cenie jest taka a nie inna. I wracając do Ferrari można dokupić mnóstwo tańszych elementów ale po to kupujesz takie auto aby wyciągnąć maximum. Ja zmieniłem z D300s i szarpnęło mnie to dosyć mocno ale satysfakcja jest. I widzę ludzi co mają puszki podobne do moich i przychodzi np. gorsza pogoda i nawet nie robią zdjęć bo nic z tego nie wyjdzie. Może też dlatego że robię głównie specyficzne zdjęcia i półśrodki nie wchodzą w rachubę.
kurczeblade
06-12-2015, 10:53
D600 nie łapie ostrości w ciemnych salach. Zrobiłem kilkanaście ślubów tym aparatem i ani razu nie miałem problemu z AF, jak są ciężkie warunki to się ciśnie srodkowym punktem AF z lampą i wspomaganiem. W Ciężkich warunkach to nawet D750 zacznie wariowac, Malborka odpali boczne punkty Af - ja zawsze jak jest ciemno to wrzucam na krzyżowe i używam wspomagania Af z lampy, lub diody... Nawet z d750. Af w 90% fotograficznych jest wystarczająco dobry. Po co komu lepszy af, jak foci zdjęcia stockowe, plenery z modelka, studio, streeta, czy jakieś wolne imprezy okolicznościowe "śluby" albo bierze aparat na rodzinny spacer... Jak ktoś potrzebuję do jakiejś superszybkiej fotografii superszybkiego Af to D4 ... :) z resztą temat o ergonomii przerodził się na milion innych aspektów. Ale fakt jest taki, że wchodząc w pełną klatkę, trzeba troszkę zapłacić, pójść z torbami, ale takie już jest to hobby, jak ktoś zaczyna myśleć o tym poważniej to trzeba zainwestować :)
Maciek N
06-12-2015, 14:15
D600 nie łapie ostrości w ciemnych salach. Zrobiłem kilkanaście ślubów tym aparatem i ani razu nie miałem problemu z AF, jak są ciężkie warunki to się ciśnie srodkowym punktem AF z lampą i wspomaganiem. W Ciężkich warunkach to nawet D750 zacznie wariowac,
Nie do końca się z tym zgodzę. Pracuję 2 puszkami D610 więc raczej nie mam wadliwego modelu. W trudnych warunkach oświetleniowych AF z D750 ma więcej celnych strzałów niż D610. Nie ma jakiejś przepaści, ale trafiłem warunki gdzie 610 trafiał co 10 raz a 750 dawał jeszcze radę.
Mimo wszystko jeśli ktoś nie filmuje, to polecam D610.
;) Autorowi tematu radzę jedynie najpierw przeanalizować to jakie szkła chce kupić.
Dzięki za porady ale ja wiem jakich ogniskowych używam najczęściej i do czego, również nie mam parcia na szkła z najwyższej półki i nie uważam że najdroższe znaczy zawsze najlepsze, miałem kiedyś N70-200 2.8 VR pod DX po roku sprzedałem bo się okazało że używałem tego szkła okazjonalnie, przeanalizowałem swoje zdjęcia i okazało się że to szkło było mi w ogóle nie potrzebne. Powtórzę to świetne szkło ale nie dla mnie , jak przyjdzie czas że taki zoom znajdzie u mnie zastosowanie to pewnie wrócę do niego. Pozdrawiam
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie do końca się z tym zgodzę. Pracuję 2 puszkami D610 więc raczej nie mam wadliwego modelu. W trudnych warunkach oświetleniowych AF z D750 ma więcej celnych strzałów niż D610. Nie ma jakiejś przepaści, ale trafiłem warunki gdzie 610 trafiał co 10 raz a 750 dawał jeszcze radę.
Mimo wszystko jeśli ktoś nie filmuje, to polecam D610.
Też mi się wydaje że wiele osób przesadza z tym AF w D600/D610 traktując te puszki jakby w ogóle nie robiły zdjęć, bawiłem się tylko u kolegi D600 z jego 3 Sigmami oraz moją szklarnią w ciemnym pomieszczeniu jak i na dworze, osobiście nie odczułem jakiś drastycznych męczarni z AF, kolega używa tego body bardzo intensywnie każdego dnia w studiu jak i w teatrze i robi świetne zdjęcia tą puszką. Wydaje mi się że wiele też zależy od nas samych i tego jak dobrze znamy niedoskonałości i ograniczenia naszego sprzętu.
z resztą temat o ergonomii przerodził się na milion innych aspektów.
Fakt temat się rozjechał może moderator zmieni temat wątku na Nikon D600/610 -D750 zalety i wady. Szkoda zamykać wątek ludzie stale będą szukać informacji odnośnie tych trzech body więc warto zostawić to co zostało już napisane.
kurczeblade
06-12-2015, 18:25
jaciekręce :) miałem dopisać znak zapytania do "D600 nie łapie ostrości w ciemnych salach" Na telefonie pisałem i się coś pośpieszyłem :)
D600 nie łapie ostrości w ciemnych salach?
Zrobiłem kilkanaście ślubów tym aparatem i ani razu nie miałem problemu z AF, jak są ciężkie warunki to się ciśnie srodkowym punktem AF z lampą i wspomaganiem. W Ciężkich warunkach to nawet D750 zacznie wariowac, Malborka odpali boczne punkty Af - ja zawsze jak jest ciemno to wrzucam na krzyżowe i używam wspomagania Af z lampy, lub diody... Nawet z d750. Af w 90% fotograficznych jest wystarczająco dobry. Po co komu lepszy af, jak foci zdjęcia stockowe, plenery z modelka, studio, streeta, czy jakieś wolne imprezy okolicznościowe "śluby" albo bierze aparat na rodzinny spacer... Jak ktoś potrzebuję do jakiejś superszybkiej fotografii superszybkiego Af to D4 ... z resztą temat o ergonomii przerodził się na milion innych aspektów. Ale fakt jest taki, że wchodząc w pełną klatkę, trzeba troszkę zapłacić, pójść z torbami, ale takie już jest to hobby, jak ktoś zaczyna myśleć o tym poważniej to trzeba zainwestować
Oczywiście na korzyść D600... :)
Chyba już ze dwa lata odkładam zakup tego FX, choć szkieł mam sporo.
Wreszcie dziś się stało.
Wylicytowałem d600 za 510 funtów z przebiegiem 9600.
Tylko czekać na dostawę i może ten zakup rozkręci mnie fotograficznie, bo przez pół roku chyba zdjęcia nie zrobiłem.
Chyba już ze dwa lata odkładam zakup tego FX, choć szkieł mam sporo.
Wreszcie dziś się stało.
Wylicytowałem d600 za 510 funtów z przebiegiem 9600.
To ty mnie ubiegłeś z tym D600 ;)
Ja w UK licytowałem.
No nie mów, że Ty też w tej licytacji brałeś udział :-)
Tak się złożyło, że sprzedający blisko mieszka, jutro jadę odebrać..
Ja w UK licytowałem.
No nie mów, że Ty też w tej licytacji brałeś udział :-)
Tak się złożyło, że sprzedający blisko mieszka, jutro jadę odebrać..
Zajrzyj na moją stopkę to zobaczysz gdzie mieszkam obecnie ;) tak brałem udział w tej aukcji i ty mnie przebiłeś ;) może umówmy się kto kiedy kupuje na ebayu ;)
No to niezły zbieg okoliczności.
Jeszcze kilka sztuk jest na licytacji i pewnie będzie ich teraz trochę, bo święta idą, to ludzie sobie wymieniają.
Ps.
Ja już nic nie kupuję, możesz licytować:-)
No to niezły zbieg okoliczności.
Jeszcze kilka sztuk jest na licytacji i pewnie będzie ich teraz trochę, bo święta idą, to ludzie sobie wymieniają.
Ps.
Ja już nic nie kupuję, możesz licytować:-)
Dzięki ;) teraz czaję się na D610 z wykupioną 5 letnią gwarancją może trochę więcej ale ma jeszcze 4 lata gwarancji więc wydaje mi się że warto.
Ech..niestety ktoś mnie przebił w ostaniej sekundzie , zatem wracam do poszukiwań D600
Dziś odebrany, po szybkim sprawdzeniu na kilku szkłach wygląda wszystko ok.
Fajnie, że moje manualne szkła teraz mają pomiar światła.
Nie mogę jednak ustawić 90mm, jest 86 i potem 100, dziwne.
Ale trzymając się tematu, jestem bardzo zadowolony z ergonomi, puszka większa od d90, to i wygodniej się trzyma, chyba nawet gripa nie będę kupował, trochę cięższy od d90 ale nie tak bardzo, no a obrazek na ISO 800, to jednak jest spora różnica, do d90.
No to pięknie ja mam kolejne D600 na oku zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.
Hura w końcu ustrzeliłem jedną sztukę na aukcji D600 z kartą pamięci i dodatkową baterią przebieg 2692 powinien przyjść w środę w końcu moje pierwsze FX tyle lat na to czekałem..zobaczymy jak moja szklarnia się sprawdzi .
Wojteksw
14-12-2015, 13:17
Hura w końcu ustrzeliłem jedną sztukę na aukcji D600 z kartą pamięci i dodatkową baterią przebieg 2692 powinien przyjść w środę w końcu moje pierwsze FX tyle lat na to czekałem..zobaczymy jak moja szklarnia się sprawdzi .
Gratulacje i życzę, aby nowy nabytek sprawował się znakomicie.
Gratulacje i życzę, aby nowy nabytek sprawował się znakomicie.
Dzięki również tego sobie życzę ;)
Szybkie pytanko ponieważ mam kilka stałek manualnych zastanawiam się czy jest pod D600/610 jakaś muszla oczna powiększająca ułatwiająca ostrzenie , czy jest sens kupować Nikon DK-21M a może są inne rozwiązania o których nie wiem ?
Ktoś przerabiał temat używacie czegoś do manualnych szkieł ?
Znalazłem takie rozwiązanie ale trochę to duże mi się wydaje i kosztowne również. http://photolisticlife.com/2012/11/12/convert-the-d600-viewfinder-into-a-round-viewfinder-works-with-d5100-d7000-and-others/
jest jeszcze znana na forum przeróbka http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=58400
Zanim będziesz kupował wymyślne akcesoria do wizjera to najpierw poczekaj na aparat i jak już go będziesz miał, to popatrz przez wizjer. Różnica między DX a FX to nie tylko jakość obrazka ;)
Zanim będziesz kupował wymyślne akcesoria do wizjera to najpierw poczekaj na aparat i jak już go będziesz miał, to popatrz przez wizjer. Różnica między DX a FX to nie tylko jakość obrazka ;)
Tak zamierzam zrobić, w sobotę planuję wypad do miasta porobić pierwsze zdjęcia zobaczymy.
Gratulacje.
Muszla ta sama co do innych wizjerow w tym kształcie, DK 21m
Ja mam, bo przy d90 używałem, do d600 narazie jej nie używam ale sprawdziłem, że pasuje.
Właściwie koledzy wszystko już napisali. D750 klei się do rąk i cenowo to jest najlepsza (optymalna) puszka MZ z całej serii semi-pro Nikona (tj. trzycyfrowej).
Właściwie koledzy wszystko już napisali. D750 klei się do rąk i cenowo to jest najlepsza (optymalna) puszka MZ z całej serii semi-pro Nikona (tj. trzycyfrowej).
Mi tam się do rąk nic nie klei ;) a na poważnie właśnie stałem się posiadaczem D600 i jak na moje ręce nic mu nie brakuje, nie mówię wierzę że D750 będzie bardziej dopracowany mam czas teraz poczekam ,za 500 funtów mam jak nówka sztukę d600 a za drugie 500 funtów wolę dokupić jedno albo 2 szkła i spokojnie poczekać na następcę D750 albo jak stanieje i będę miał już potrzebę to wtedy kupię drugą puszkę. Póki co cieszę się z tego co mam bo j/w wspomniałem marzyłem o pełnej klatce 10 lat nawet pamiętam jak kupiłem D70 i tu na forum poruszałem wątek o pełnej klatce to wszyscy się oburzyli że po co nie ma sensu i same achy i echy nad DX ;) tak tak pamiętam. A teraz mogę znowu z przyjemnością podpinać 50 i moje oczy widzą jak za czasów analoga ;)
teraz poszukaj za srubki Nikkora 28-105 D i bedziesz mial fajne szkielko na spacer na grosze
u mnie w de mozna piekna sztuke wyrwac za 30-60 eu ale trzeba zapolowac
Mały off top.
Dziś jakoś mi się klikneło i za licytowałem tamrona 28-75 f2.8, no i wygrałem licytację, mam nadzieję że nie będzie gorszy niż nikkor 28-85 f3.5-4.5, którego posiadam, preferuje jednak stałe światło, nawet w spacerniaku.
teraz poszukaj za srubki Nikkora 28-105 D i bedziesz mial fajne szkielko na spacer na grosze
u mnie w de mozna piekna sztuke wyrwac za 30-60 eu ale trzeba zapolowac
Właśnie na to szkiełko poluję, 30-60 eu aż mi się wierzyć nie che na ebayu.de takie ceny ? W uk kosztuje on więcej zdecydowanie.
ja wyrwalem w gratisie tzn razem z F80 za 30 euro komplet szklo zostalo a za 30 euro poszlo F80 jak je wystawilem dalej na ebay
ale polowalem dosc dlugo na to szklo i bylo warto w DE czesto wlasnie stare analogi sprzedaja za tzw srubki w rubryce analogi
http://www.ebay.de/itm/NIKON-Macro-Zoom-AF-NIKKOR-28-105-1-3-5-4-5-D-Topp-gepflegt-/321950040984?hash=item4af5b7c398:g:RQ8AAOSwYaFWcHZ q
napewno zgodzi sie za 50 euro
A ja podpytam o lampę czy dalej SB800 dalej się broni i jest sens kupowania używki jest ich trochę na allegro. Dawno temu ją miałem potem sprzedałem i teraz pojawia się potrzeba więc pomyślałem o SB800 w duecie z D600, co myślicie ?
Tu masz 28-85 w UK.
eBay: http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=172008543834&alt=web
ja wyrwalem w gratisie tzn razem z F80 za 30 euro komplet szklo zostalo a za 30 euro poszlo F80 jak je wystawilem dalej na ebay
ale polowalem dosc dlugo na to szklo i bylo warto w DE czesto wlasnie stare analogi sprzedaja za tzw srubki w rubryce analogi
http://www.ebay.de/itm/NIKON-Macro-Zoom-AF-NIKKOR-28-105-1-3-5-4-5-D-Topp-gepflegt-/321950040984?hash=item4af5b7c398:g:RQ8AAOSwYaFWcHZ q
napewno zgodzi sie za 50 euro
Dzięki złożyłem ofertę zobaczymy, akurat znajoma niemka mogłaby mi go nawet przywieść.
Tu masz 28-85 w UK.
eBay: http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=172008543834&alt=web
Dzięki za linka ale mowa jest o 28-105 ;)
Niczym się nie różni, oprócz zakresu ogniskowych.
gdzie to samo szklo ???
to jest inne szklo
AF w 28-105 nie myli sie w przeciwienstwie do tego starego AI 28-85
Przecież to jest śrubokręt, to jak ma się mylić lub nie mylić. Za szybkość i trafność af odpowiada puszka w tym przypadku.
Z resztą, używam go już jakiś czas i nie zauważyłem żeby miał problem z trafieniem af, niemniej chcę go wymienić na tamrona 28-75 f2.8 aby mieć stałe światło.
Ps
Stary ai, to był obiektyw manualny.
To jest af 28-85 f3.5-4.5
Niczym się nie różni, oprócz zakresu ogniskowych.
Za czasów analoga używałem obu wolę 28-105 właśnie ze względu na ogniskową.
No niestety ten z eBay.de się sprzedał szukam dalej jeszcze rozważam 24-120 VR F4 ale to już inna półka cenowa.
Możesz poszukać jeszcze 24-120 AF-D. Podobno całkiem przyzwoity optycznie.
24-120 F4 byl ost na forum DSLR niemieckim za chyba 300 euro
o tym 24-120 D Ken cos slabo polecal za to 24-85 jest podobno super
Akurat w testy Kena Rockwella to ja bym nie wierzył, ale na photozone.de są testy wszystkich tych starych szkiełek. Co prawda testowane na DX ale zawsze coś.
A ja mam już mojego tamrona :-)
To już odpada nie lubię szkieł powyżej 4.5 a ten co podałeś to na końcu ma 5.6 , optymalny byłby ten 24-120 4 VR ale tylko pod warunkiem że upoluję go w dobrej cenie, albo trafi się 28-105 w jeszcze lepszej cenie ;)
d600 ma tak elastyczna matryce ze nawet te 5.6 na koncu przy zarowym nie jest problem
ja nie zyje z aparatu i spoko styka mi ten nikkor 28-105 a mialem juz tamrona 28-75 2.8 ale wole tego nikkora jednak
lekki ostry i szybki w porownaniu to tamrona
d600 ma tak elastyczna matryce ze nawet te 5.6 na koncu przy zarowym nie jest problem
Nie chodzi o elastyczność matrycy jak dla mnie 5.6 nie daje już takiego ładnego rozmycia, nawet nie jestem przekonany nad tym 28-105 3.5-4.5 pomimo że z czasów analoga miło je wspominam. Od ponad 10 lat mam jednak szkła N 50 1.4 D, Falcon 85 1.4 (ten drugi od jakiś 5 lat ) kiedyś N70-200VR pod DX i cenię sobie jasne szkła. Chyba jednak zamiast wydać na zooma dozbieram na spokojnie i dokupię N35 1.8 G ED który uzupełni moją szklarnię.
Jeśli zależy by nieć trochę jaśniej, to polecam poszukać 24-85mm f/2.8-4D - ta sama generacja co 28-105, podobna ostrość, a ciut szerzej, jaśniej i też fajne makro :)
Jeśli zależy by nieć trochę jaśniej, to polecam poszukać 24-85mm f/2.8-4D - ta sama generacja co 28-105, podobna ostrość, a ciut szerzej, jaśniej i też fajne makro :)
Rozważałem to szkiełko inna sprawa że ono jest już droższe, jeśli bym już miał kupić droższego zooma, to nie wiem czy nie lepiej jednak 24-120 F4 VR
Kumpel ostatnio trafił tego 24-85 za 850zł, więc nie jest źle ;)
Nowy 24-120 jest ok - mam i używam częściej niż 24-70 - nie polecam za to starej wersji, bo był jakiś taki nijaki - zakres fajny, ale nieporęczny jak na swoją jasność i jako że pierwszy zoom Nikona z VR, to zachowywał się trochę dziwnie i można było mieć więcej poruszonych zdjęć ze stabilizacją jak bez ;)
Panowie, ostatnie 3 strony jest o różnych obiektywach, nawet nie wiem do jakiego watku to przenieść. Tzn pisać o tym proszę w dziale optyka. To watek o D750 vs D6xx.
Panowie, ostatnie 3 strony jest o różnych obiektywach, nawet nie wiem do jakiego watku to przenieść. Tzn pisać o tym proszę w dziale optyka. To watek o D750 vs D6xx.
Przepraszam Jacku masz rację temat się rozjechał, może przekleić to któregoś z wątków o D600/610 - vs D750 ?