PDA

Zobacz pełną wersję : D5300 vs iPhone 6 Plus i obiektyw

mkol1
30-11-2015, 09:22
Witam,
1) Chciałbym się dowiedzieć , a najlepiej zobaczyć zestawienie kilku zdjeć tej samej sceny wykonanej nikonem i IPhone 6 Plus, aby zobaczyć kolosalna różnice pomiędzy aparatami.
2) Jaki obiektyw będzie najbardziej uniwersalny do nikona - główny cel wykorzystania Podróże i Spotkania rodzinne

tomek s
30-11-2015, 10:46
Zapowiada się ciekawy wątek :twisted:
Pozdr.

mpsk2
30-11-2015, 10:48
2) Jaki obiektyw będzie najbardziej uniwersalny do nikona - główny cel wykorzystania Podróże i Spotkania rodzinne
Najbardziej uniwersalne są mega zoomy, jakieś 18-300, ale o super jakości i super głębi ostrości możesz pomarzyć, a zbyt szeroki to on nie jest.
Co fotografujesz podczas tych podróży? Tym bardziej szczegółowo tym lepiej, bo podróże jeszcze nic nie znaczy. Możesz robić zdjęcia dzikim ptakom, a możesz robić architekturze.

- - - - kolejny post - - - - - -

Zapowiada się ciekawy wątek :twisted:
Pozdr.Byle nie shitstorm

JK
30-11-2015, 11:04
Smartfon rządzi. Nie ma nic lepszego na świecie.

Mój znajomy nazywa to "pokoleniem palucha" - jeśli czegoś nie da się zrobić jednym palcem na smartfonie, to to coś jest do d..y . On jest belfrem i twierdzi, że młode pokolenie już tak ma, prawie bez wyjątków. :wink:

amirez
30-11-2015, 11:16
Smartfon rządzi. Nie ma nic lepszego na świecie.

Mój znajomy nazywa to "pokoleniem palucha" - jeśli czegoś nie da się zrobić jednym palcem na smartfonie, to to coś jest do d..y . On jest belfrem i twierdzi, że młode pokolenie już tak ma, prawie bez wyjątków. :wink:
Jako belfer potwierdzam. O czym nie wie "wujek gu-gu" - nie istnieje. Jak nie da rady paluchem, znaczy, że nie można ;)
ps. niestety, lustrzanki skonstruowano po to, aby zmieniać szkła. Możesz zooma spacerniaka ale coś za coś, ew. wydać dużo kasy na obiektyw zmiennoogniskowy wysokiej klasy i stwierdzić, że to też nie to.

sl011
30-11-2015, 11:42
Zakładając, że to nie jest prowokacja - kolego założycielu wątku, to nieprawda, że lustrzanka jest jedynie słusznym aparatem do robienia "ładnych" zdjęć. Dla wielu najlepszym pozostanie Iphone. I nie ma w tym nic złego.
Na tym forum jest dział "zdjęcia", gdzie zamieszczono wiele zdjęć, często z komentarzami autora i innych użytkowników. Większość tych zdjęć wykonano lustrzankami lub aparatami o możliwościach podobnych do lustrzanek (np Fujifilm serii X, Sony NEX itp). Jeżeli nie potrafisz samodzielnie dostrzec różnicy, to zostań przy iphone. Piszę to bez ironii. Po prostu szkoda kasy.
Pozdro

P.S. Uniwersalny obiektyw do tańszych lustrzanek Nikona na początek: moim zdaniem Nikkor 18-105vr. Najlepszy stosunek ceny do uniwersalności i jakości zdjęć.

madebyzosiek
30-11-2015, 12:18
Witam,
1) Chciałbym się dowiedzieć , a najlepiej zobaczyć zestawienie kilku zdjeć tej samej sceny wykonanej nikonem i IPhone 6 Plus, aby zobaczyć kolosalna różnice pomiędzy aparatami.

Jeżeli stawiasz takie pytanie, to znaczy że powinieneś kupić sobie IPhona... Piszę to szczerze i bez ironii...

PiKa
01-12-2015, 08:57
Był gdzieś wątek gdzie ktoś wrzucał zdjęcia z pełnej klatki, chyba jakiegoś kompakta, czy nie było tam też zdjęć z komórki?

Poza tym: https://www.google.pl/search?q=iphone+vs+nikon&client=tablet-android-samsung&prmd=ivn&tbm=isch&tbo=u&source=univ&fir=A8VJ7P8-mSMtNM%253A%252CqUfGo7DNFtzI9M%252C_%253BEFrsLTkNm 3hfAM%253A%252CwY_h23mBwoiaXM%252C_%253Bol_-3lG_RnxKQM%253A%252CLeKkbQY9NEu6-M%252C_%253Bgk2I-hpEVkRHtM%253A%252CqUfGo7DNFtzI9M%252C_%253BjlU011 SxhxFoIM%253A%252CKJP52vEIC80qjM%252C_%253B7zdeKtC iAChglM%253A%252COlOXGRmeNrqDbM%252C_%253BwbRRYtvs i4HBuM%253A%252CxaMPtZddO6dn7M%252C_%253BVBqcwbbUu 3jEdM%253A%252CKJP52vEIC80qjM%252C_%253BS-WdIl5taTbgnM%253A%252CxaMPtZddO6dn7M%252C_%253BeQd wSP0bYByVSM%253A%252CjTNEzsT8CGMEYM%252C_&sa=X&ved=0ahUKEwj3ubSTirrJAhUIvXIKHQodDisQ7AkIIQ&biw=1280&bih=800&usg=__eIfGj8IaqginpdQjgnDay4GyqwM%3D

maniekk
01-12-2015, 09:21
najlepszy aparat to taki który mamy przy sobie, co nam po super sprzęcie który akurat został w domu

mkol1
09-12-2015, 10:15
1) mam iPhone 6 Plus - nie muszę go kupować, a ze to jedyny sprzęt fotograficzny z jakim mam do czynienia dlatego mam do czego odnieść.
2) czasami korzystam z nikona d5100, który należy do rodziców , ale mam potrzebę własnego
3) głównym zadaniem aparatu było by reportażowanie wspólnych wyjazdów rodzinnych, przyjęć i zabaw z córka, architektury, i zdjeć do albumu rodzinnego
4) chciałbym zainteresować się fotografia na tyle, aby zacząć robić dobre zdjęcia , edytować do albumu rodzinnego

Zdebik
09-12-2015, 10:29
Aparat w tel robi zdjecie kiedy chce, lustro kiedy chcesz (nawet w ciezkich warunkach na MF)

O glebi ostrosci nawet nie wspominam, bo to oczywistosc.

Chcesz sie zajac fotografia, kup lustro lub bezlusterkowca. Zdjecia z aparatu w iphonie znajdziesz na fejsie, fotki z luster na np 500px. Roznice zobaczysz golym okiem.

GonzoG
09-12-2015, 10:40
Różnica między telefonem, nawet IP6, a lustrzanką to jakość zdjęć przy małej ilości światła i głębia ostrości - mowa o samych zdjęciach.

A co daje lustrzanką, czy bezlusterkowce - pełną kontrolę nad tym jak robimy zdjęcie, znacznie krótsze i dłuższe czasy migawki, możliwość użycia porządnej lampy błyskowej, wielokrotnie krótszy czas reakcji (szybkość ustawiania ostrości i opóźnienie spustu), zdjęcia seryjne, skuteczną stabilizacja i znacznie większy zakres ogniskowych.
Z takim 18-105 może robić i szerzej i znacznie przybliżyć.

Przy dużej ilości światła jakość zdjęć nie będzie się zbytnio różnić, ale podobną jakość dostaniesz również z kompaktu za 500zl.

cezet
09-12-2015, 12:56
Nie zgodzę się z tezą jakoby to tylko lustrzanka dawała kontrolę nad zdjęciem - to już nie są czasy matryc VGA.

Sam często będąc w podróży sięgam po LG G4, który siedzi w kieszeni zamiast wyjmować lustrzankę z plecaka - w telefonie mam pełną kontrolę zarówno nad czasem, balansem bieli, kompensacją, pracą AF oraz czułością, a do tego mam stabilizację oraz zapis w raw :)

Owszem - nie zdarza się to zbyt często, bo jednak w jakimś celu człowiek nosi te kilogramy soczewek i elektroniki, ale są czasem sytuacje, w których wyjęcie telefonu jest szybsze oraz bezpieczniejsze.

Andi74
09-12-2015, 13:19
o boze to jak masz dostep do d5100 do zrob zdjecia przy zarowym tzn w domu wieczorem i zobaczysz roznice do czego sie 6s nadaje a do czego lustrzanka

na spacerku w dzien bedzie 6s super czy np na plazy na wakacjach do zdjec na fejsa lub na ogloszenia na allegro

sl011
09-12-2015, 14:18
o boze to jak masz dostep do d5100 do zrob zdjecia przy zarowym tzn w domu wieczorem i zobaczysz roznice do czego sie 6s nadaje a do czego lustrzanka
Robiąc w świetle żarowym zdjęcia nikonem d5100 trzeba pilnować balansu bieli (a najlepiej robić w raw). W przeciwnym wypadku wynik, a konkretnie kolorystyka, może być gorsza niż z iphona. Co nie zmienia faktu, że lustrzanką DA SIĘ zrobić lepsze zdjęcia niż telefonem - tylko niekoniecznie przy ustawieniach auto.

robanto
09-12-2015, 14:28
ciekaw jestem ile osób da się wkręcić e tę dyskusję??? ;)

MstrG
09-12-2015, 15:04
Robiąc w świetle żarowym zdjęcia nikonem d5100 trzeba pilnować balansu bieli (a najlepiej robić w raw). W przeciwnym wypadku wynik, a konkretnie kolorystyka, może być gorsza niż z iphona. Co nie zmienia faktu, że lustrzanką DA SIĘ zrobić lepsze zdjęcia niż telefonem - tylko niekoniecznie przy ustawieniach auto.

Nie mam iP6, ale tam AWB działa idealnie?

kjakub
09-12-2015, 15:33
Wprawdzie to nie najnowszy itelefon, ale poniżej masz linka do porównania z Fujufilm X-T1 - jeśli zamiast niego weźmiesz jakieś (nie za stary model) lustro APS-C Nikona, Canona, czy jakiegoś bezlusterkowca np. Sony, to rezultaty powinny być zbliżone do Fuji.
http://www.theverge.com/2014/8/22/6055591/iphone-vs-pro-camera
Myślę, że to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości. Jeśli jeszcze czegoś trzeba, to w internecie jest masa porządnych i szczegółowych testów i porównań - wystarczy poszukać.

sl011
09-12-2015, 15:34
Nie mam iP6, ale tam AWB działa idealnie?
Też nie mam, dlatego napisałem "może być". Bo robiłem różnymi komórkami i kompaktami i zdarzało się, że automatyczny balans bieli działał lepiej, niż auto w lustrzance Nikona.

edit: Dotyczy to głównie światła żarowego o niskiej temperaturze barwowej i oświetlenia jarzeniowego. W świetle dziennym auto balans bieli D5100 dziala moim zdaniem dobrze.

Romuś
10-12-2015, 22:09
Myślałem, że pytasz tak dla żartów. Może IPHONE jest najlepszym czy jednym z najlepszych telefonów, ale to tylko telefon. Nie wyobrażam sobie robienia fotek bardziej na poważnie telefonem czy tabletem. Widziałem, że niektóre zegarki mają teraz jakieś cuda, zaraz będą też pewnie robić zdjęcia. Mimo wszystko ja w to nie wchodze ;)

Co do D5300, to jest to chyba obecnie najlepszy wybór z linii D5xxx (tzn. optymalny, bo D5500 jest IMO za drogi).