PDA

Zobacz pełną wersję : Yongnuo 622N + SB910

Mont
29-11-2015, 22:39
Potwierdźcie przed zakupem słusznośc mojego wyboru.

Do obsługi zestawu D700+SB910 + lampa studyjna wystarczyłby tańszy RF-603.

Chcę jednak wykorzystać lampę również do doświetlania szybko jadących aut.
Wśród budżetowych wersji tylko Y 622N ma synchronizację z krótkimi czasami naświetlania ?
Konieczny jest zakup zestawu (sterownik+nadajnik/odbiornik) czy wystawrczy sam nadajnik ?

r_m
30-11-2015, 04:14
Nie mylisz dwóch pojęć? Błysku z krótkim czasem naświetlania z krótkim czasem błysku? To nie jest to samo, i nie jestem pewien, czy akurat do tego celu potrzebujesz błysku z krótkimi czasami.

Mont
30-11-2015, 13:07
Hmm miałem na myśli fotografowanie z czasami krótszymi niż zwykły czas synchronizacji wynoszący ok. 1/320.

Temat jest gorący bo jeszcze w listopadzie potrzebuję fak.VAT

r_m
30-11-2015, 14:00
Hmm miałem na myśli fotografowanie z czasami krótszymi niż zwykły czas synchronizacji wynoszący ok. 1/320

A do czego będzie Ci to potrzebne przy tym konkretnym temacie, fotografowaniu szybko jadących samochodów?

Mont
30-11-2015, 14:29
Do doświetlenia auta, ustawiam lampę przy drodze a sam staję w bezpiecznej odległości

kaku
30-11-2015, 15:04
Ale te auta skaczą? Sypią im się piach z pod kół? Czy zapierdzielaja po równym asfalcie? W trzeciej opcji to sie używa dłuższych czasów i panoramuje. Inaczej auto równie dobrze mogło by stać w miejscu. Jak będzie jechało nawet 250 km/h. to na zdjęciu z bardzo ktotkimczasem migawki będzie wyglądało jak by jechało 0 km/h.

Edyta podpowiedziała, że focisz rajdy. Już nie mogę usunąć. Ale tu has chyba sie nie sprawdzi, chyba że studyjna z hss lub bardzo krótkim czasem błysku.

Mont
30-11-2015, 15:39
Długie czasy też stosuję jak ujęcie pozwala panoramować ale miałem na myśli czasy 1/500s i krótsze

Wolałbym zaoszczędzić i kupić tańszy zestaw np.R603

r_m
30-11-2015, 17:50
Do doświetlenia auta, ustawiam lampę przy drodze a sam staję w bezpiecznej odległości

Chyba nie rozumiemy się. Synchronizacja z krótkim czasem naświetlania ogólnie mówiąc służy do ograniczenia wpływu światła zastanego, a Tobie chyba zależy na "zamrożeniu" ruchu? To co lampa doświetli będzie "zamrożone" czasem błysku (im mniejsza moc tym krótszy błysk, chyba do 1/20 000.
Nie neguję sensu wyzwalaczy z HSS (lepiej mieć i używać od czasu do czasu, niż nie mieć i potrzebować, nawet od czasu do czasu), ale dopytywałem się o konkretne użycie, bo nie bardzo rozumiałem dlaczego chcesz użyć krótkich czasów.