Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektywy FX czy DX pod lustrzankę DX

alyko988
28-11-2015, 21:49
Witam.
Na początku roku zakupiłem nikona d7100 z kitowym obiektywem 18-105. Obecnie chciałbym rozszerzyć szklarnie o obiektyw stałoogniskowy. Po sprawdzeniu ogniskowych okazuje się ze bardzo dużo zdjęć wykonuje w okolicach ogniskowej 35mm. Większość fotografuje przy słabym świetle i małych pomieszczeniach oraz krajobrazy.
W związku z tym planuje zakup stałki nikkora 35mm f1.8. I tu zaczyna się mój problem. Zastanawiam się nad obiektywem przeznaczonym pod pełną klatkę... Może w przyszłości uda mi się zakupić pełna klatkę bo aktualnie myślę że bakcyla załapałem.
I teraz pytanie pytanie do Was.
Jak uważacie, czy lepiej zakupić owa 35 przeznaczona do fx czy nie zobaczę różnicy w zdjęciach i lepiej zakupić obiektyw do dx i pozostała gotówkę przeznaczyć na lampę błyskowa?

Drogis
28-11-2015, 22:11
Moim zdaniem tu nie ma co się zastanawiać.

Masz body DX, więc wykorzystaj w pełni jego zalety - w tym przypadku jest to możliwość podpięcia bardzo fajnego obiektywu za śmieszne pieniądze.
Nie ma co kupować na zapas - jeżeli kiedyś zdecydujesz się na FX, zawsze możesz sprzedać 35/1.8DX i kupić wersję FX. Inna sprawa, że wiele osób pracuje na tym obiektywie nawet na pełnej klatce, ale to już kwestia indywidualna.

notdot
28-11-2015, 22:12
Lepiej 35/1,8 pod dx, bo tani, używany jeszcze tańszy, a całkiem dobre szkło, nadwyżkę daj na lampę. Będziesz miał Fx to ze sprzedażą 35 nie powinieneś mieć problemu i kupisz coś pod Fx

alyko988
28-11-2015, 22:40
Dzięki wielkie za pomoc panowie ;)

Jacek_Z
28-11-2015, 22:46
Kup uzywaną 35 DX. Skoro kiedyś ją sprzedasz to strać na tym najmniej.

smigaacz
29-11-2015, 10:43
Moim zdaniem 35 1,8 DX do D7100 będzie lepsza optycznie od 35 2,0 dla FX
ale to moja subiektywna ocena
Poczytaj na forum opinie co różnić w tych obiektywach
Kiedyś miałem możliwość testowania ponoć bardzo dobrego obiektywu pod FX N 28-105 na swoim korpusie ( Dx ) w porównaniu jego odpowiednika pod dx N 18-70 Stwierdziłem że efekt jest gorszy pod względem optycznym
Dlatego zacząłem wyznawać zasadę dedykowania obiektywów do systemu
Powodzenia