PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki hosting polecacie na galerię

Nicky
28-11-2015, 15:58
Witam,

Chciałbym postawić sobie galerię na Wordpressie i zastanawiam się, który hosting wybrać. W sieci jest tyle opcji, że już zgłupiałem :).
Możecie polecić coś co używacie i wiecie, że się sprawdzi.

Chciałbym tego używać jako portfolio więc raczej dużo miejsca nie będę potrzebował a ponieważ wszystko jest do zastosowań nie komercyjnych zależy mi żeby nie było za drogo.

Pozdrawiam

SerU
28-11-2015, 18:53
Skoro nie ma być komercyjnie, to pomyśl o wix.com. Jeśli chcesz być niezależny, to np. linuxpl.com. Domenę masz?

Nicky
29-11-2015, 00:14
Dzięki za sugestie.

Niestety domenę też muszę kupić. Ale tu myślę, że najlepszą domeną będzie imię+nazwisko więc raczej nie powinno być bardzo drogo :)

Misher
29-11-2015, 00:22
hostinger.pl darmowy w podstawowym pakiecie. No i co ważne bez reklam. Ja mam dwie strony tam, polecam.

qzior
29-11-2015, 01:44
Polecam płatne - home.pl lub nazwa.pl, obie są bardzo dobre ale tu mała uwaga, po upływie pierwszego roku cena za hosting wzrasta. Na początek w sam raz ... po upływie roku trzeba wybrać konkurencję albo zaakceptować wyższe opłaty.

SerU
29-11-2015, 03:13
Niestety w obu firmach podobnie jest z domenami - cena 1 PLN na początek, a za odnowienia kasują niemal 2x więcej, niż konkurencja. Także zanim Nicky kupisz domenę sprawdź ceny odnowień. Ze swojej strony mogę znów polecić linuxpl.com lub aftermarket.pl (u nich mam wszystkie swoje domeny .pl) - mają bardzo dobre ceny odnowień. Więc jeśli zdecydujesz się np. na linuxpl.com - weź u nich domenę i hosting - wszystko będzie w jednym miejscu ;)

Nicky
29-11-2015, 10:54
Dzięki za rady,

Chyba zdecyduję się na linuxpl.com.

Pozdrawiam

Borat1979
29-11-2015, 11:16
Polecam płatne - home.pl
To najgorszy możliwy hosting pod wordpressa.

qzior
29-11-2015, 15:12
Nie mam zamiaru się upierać przy wyborze home.pl. Wybór ofert firm hostingowych jest szeroki ale tu otwarcie przestrzegam przed wyborem pierwszej lepszej, albo tej najtańszej. Rozczarowanie przyjdzie szybko. Oczywiście można też wszystko zbudować na własnym komputerze ... tylko czy warto?

obuch
29-11-2015, 16:00
Rownież odradzam home.pl pod wordpressa, miałem tam przez chwilę hosting i baaaardzo szybko przeniosłem na zenbox gdzie bardzo odpowiada mi sposób rozliczania. Na Home.pl limity bazy danych nie pozwoliły nawet na porządne przetestowanie.

Borat1979
29-11-2015, 17:00
Nie mam zamiaru się upierać przy wyborze home.pl. Wybór ofert firm hostingowych jest szeroki ale tu otwarcie przestrzegam przed wyborem pierwszej lepszej, albo tej najtańszej. Rozczarowanie przyjdzie szybko. Oczywiście można też wszystko zbudować na własnym komputerze ... tylko czy warto?
Wbrew pozorom często te mniejsza serwisy hostingowe działają lepiej i mają lepszą obsługę klienta niż takie molochy jak home, które zlewają klienta w sposób podobny jak serwis nikona.

madebyzosiek
29-11-2015, 17:08
Ja tam mam w homie stronę szkoły od 8 lat i jak już musiałem mieć kontakt z serwisem, to nigdy nie zawiedli... Stona dwa lata temu zaatakowana przez jakiegoś wesołka z Chin została przywrócona z automatycznie robiącej się kopii zapasowej w 10 minut od zgłoszenia... Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią na temat home.pl
Ale co tu się często podkreśla - to moja opinia i moje doświadczenie :-)

Nicky
29-11-2015, 18:28
No to mi zabiliście przysłowiowego ćwieka panowie :)

Czyli jak zawsze nic nie jest czarno białe ;)

JK
29-11-2015, 18:56
I jeszcze dodaj: ..... jak coś jest za darmo, albo za przysłowiową złotówkę, to musi być w tym jakieś drugie dno. Nie ma towarów, ani usług za darmo. Nigdy nie było.

Borat1979
29-11-2015, 19:14
Ja tam mam w homie stronę szkoły od 8 lat i jak już musiałem mieć kontakt z serwisem, to nigdy nie zawiedli... Stona dwa lata temu zaatakowana przez jakiegoś wesołka z Chin została przywrócona z automatycznie robiącej się kopii zapasowej w 10 minut od zgłoszenia... Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią na temat home.pl
Ale co tu się często podkreśla - to moja opinia i moje doświadczenie :-)

Podstawowe pytanie na jakim CMSie oparta jest strona? Jeśli chodzi o WordPressa to home jest jednym z najbardziej nieprzyjaznych hostingów i nikt go nie poleca.

madebyzosiek
29-11-2015, 19:28
Podstawowe pytanie na jakim CMSie oparta jest strona? Jeśli chodzi o WordPressa to home jest jednym z najbardziej nieprzyjaznych hostingów i nikt go nie poleca.
Na joomli, nigdy nie było problemów [emoji4]

Borat1979
29-11-2015, 19:32
Na joomli
No właśnie...

KaarooL
29-11-2015, 21:23
Panowie, nie ma nic za darmo. Chcecie zarobić, to dajcie też zarobić innym.

Z opcji budżetowych ale działających jak należy polecam linuxpl.com

Molochów również nie polecam, bo często zamiast skupiać się na jakości usług, gonią za zyskiem i mamią promocjami.

Kurtz
30-11-2015, 05:31
Nie polecam home.pl.
Moje doświadczenia z ich obsługą klienta i podejściem są bardzo kiepskie. Kolega z pracy który miał kontakty z nazwa.pl uważa, że u nich jest jeszcze gorzej. Poza tym, home.pl po pierwszym roku ma nieatrakcyjne ceny w stosunku do konkurencji, warto czytać warunki promocji i lepiej się zastanowić czy to się opłaca.

docxxx
30-11-2015, 10:27
Superhost, home.pl, nazwa... Nie, dziękuję.
ps. Koledze na home.pl po roku zaproponowali hosting za 800 zł (tak, osiemset złotych) i przyslali taka fakture proforme. Przeszedl na linuxpl za 50 zł. Tyle mu wystarczyło. Ma stronę wizytówkę.

KELT
30-11-2015, 11:08
To najgorszy możliwy hosting pod wordpressa.
Potwierdzam. Do tego drogi[emoji51]

kwacek
30-11-2015, 22:33
Cześć, również powoli dojrzewam do decyzji o jakiejś darmowej "mini" galerii - trochę dla siebie i znajomych, a trochę, żeby "wyjść z cienia". Jakiś czas temu znalazłem na forum kilka przykładów darmowych galerii, bez domeny. Wyglądało to całkiem fajnie. Od dobrych 40 min próbuję odnaleźć ten wątek i niestety nic. Pamiętam, że był w tematach ogólnych. Jeśli ktoś kojarzy to proszę o link. Chętnie posłucham również innych propozycji. Kodowania i inne hateemely są dla mnie mało przystępne, więc raczej chciałbym skorzystać z gotowych szablonów.

Borat1979
30-11-2015, 23:36
Cześć, również powoli dojrzewam do decyzji o jakiejś darmowej "mini" galerii - trochę dla siebie i znajomych, a trochę, żeby "wyjść z cienia". Jakiś czas temu znalazłem na forum kilka przykładów darmowych galerii, bez domeny. Wyglądało to całkiem fajnie. Od dobrych 40 min próbuję odnaleźć ten wątek i niestety nic. Pamiętam, że był w tematach ogólnych. Jeśli ktoś kojarzy to proszę o link.
Nie ma sensu bawić się w jakieś dziwne galerie bo do tego wystarczy serwis typu OneDrive czy Picasa (teraz to chyba Google Photo). Prezentacja zdjęć wygląda tak: Ondrive Galeria (https://onedrive.live.com/?id=1103A8FCCEFE5522!3548&cid=1103A8FCCEFE5522&group=0). Proste szybkie i wygodne w obsłudze. Po zainstalowanie aplikacji po prostu wrzucasz pliki do folderów na dysku i automatycznie przesyłają się w tle.

Ewentualnie można skorzystać z portali dla fotografów takich jak Flickr (https://www.flickr.com/photos/norbert_maksymiuk/), 500px (https://500px.com/norbertmaksymiuk) itp.

Chętnie posłucham również innych propozycji. Kodowania i inne hateemely są dla mnie mało przystępne, więc raczej chciałbym skorzystać z gotowych szablonów.
Do zbudowania własnej galerii np. na Wordpressie nie trzeba żadnego kodowania, programowania czy jak tam to nazywasz. Wystarczy umiejętność obsługi przeglądarki i programu do przesyłania plików przez ftp.

Tu masz instrukcję do Wordpressa krok po kroku. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=266661&highlight=wordpress)

Jak widać sprowadza się to do wykupienia hostingu, utworzenia na nim bazy, skopiowani plików, wpisania kilku haseł i wybrania szablonu.

Zetec
01-12-2015, 08:36
Ja mam na 1and1.pl i całkiem ładnie biega. Ceny też da się wytrzymać. Problemy? No cóż typowe korpo jak coś wyjdzie po za procedury to się ciągnie tygodniami...

Bartek - NinoVeron
01-12-2015, 16:52
a ja od zawsze moją stronę i mojego bloga (adres w stopce) na worpresie mam na klatka.pl
teraz konto jest tam za 20 zł za rok i domena .pl gratis

Romuś
14-12-2015, 19:25
Jak ktoś zupełnie nie ma pojęcia jaki hosting, to niezłym rozwiązaniem jest hosting na chmurze i na dyskach SSD np. DigitalOcean.com - duża liczba pakietów więc lepiej kupić niższy i jak wzrosną wymagania można przeskoczyć wyżej.