Zobacz pełną wersję : Które body - 5300, 7100, 7200, (ew. 5500) ???
Witam!
Zastanawiam się co wybrać, jaką puszkę Nikona (chce ją kupić z końcem stycznia 2016 - korzystając z cashback).
Ograniczam wybór do czterech modeli: D5300, D7100, D7200 (i ew. D5500 - ten jest strasznie drogi).
NIKON D5300:
główne zalety (jak dla mnie):
+ ruchome LCD
+ WIFI - czasem się przyda do sterowania z tabletu
główne wady:
- GPS niepotrzebny
- brak AF Tune
- słabsza ergonomia niż w D7xx
NIKON D7100:
zalety:
+ wysoka ergonomia D7xx, AF Tune i inne
+ dobra cena
wady:
- brak wbudowanego WIFI / NFC - czasem by się przydało
NIKON D7200:
zalety:
+ wysoka ergonomia D7xx, AF Tune i inne
+ WIFI / NFC
+ flat picture video profile
wady:
- spora cena
NIKON D5500
główne zalety (jak dla mnie):
+ ruchome LCD
+ WIFI - czasem się przyda do sterowania z tabletu
+ profil flat picture video, małe rozmiary/waga, więcej zdjęć na jednym ładowaniu niż D5300
główne wady:
- brak AF Tune
- słabsza ergonomia niż w D7xx
- b. wysoka cena jak na D5xxx
Jeszcze dodam, że śrubokręt w D7xx nie jest zaletą dla mnie, nie potrzebuje go (nie mam starych szkieł).
Banding w D7100 mnie nie trapi, nigdy go nie widziałem na zdjęciach z tej puszki.
Mam ograniczony budżet (najchętniej bym się zamknął w 5000 zł za body + szkła + flash np. SB-400 i filtr POLAR), więc D7200 praktycznie odpada, chyba że ktoś mnie przekona, że jest wart dopłaty jakby nie patrzeć dość sporej kasy.
W zasadzie D5300 jest optymalny, tylko nie ma AF Tune - co przy dzisiejszej loterii jeśli chodzi o jakość szkieł jest trochę ryzykowne. Nie mam racji?
D7100 ma wszystko po dodaniu sterownika WU1-a (czy jakoś tak), ale szczerze wolałbym mieć wbudowane WiFi.
D5500 jest bardzo fajny, ale cena bliska D7100 - trochę wygórowana i nadal nie ma AF Tune.
Jeśli bym się zdecydował na D5xxx to biorę (na początek) do tego zestawu:
N 18-55 VR II
oraz
N 55-300 VR
Przy zakupie D7xx wezmę:
N 18-55 VR II
oraz
T 70-300 VC USD
Co wybrać, jakie body?
Moim zdaniem, jeśli wybór z D5xxx, to D5500, jeśli wybór z D7xxx, to D7200.
Zapewne kupujesz puszkę na kilka lat, więc kombinuj tak, żeby za kilka miesięcy nie narzekać, że jest przestarzała i właściwie warto ją wymienić. Odnośnie tego, co potrzebne, a co wydaje się niepotrzebne, często jest tak, że jak się jakiejś funkcji nie ma w puszce, to człowiek musi się bez niej obchodzić, ale jak jest, to się zaczyna korzystać i po jakimś czasie jest czymś normalnym, a czasem nawet przydatnym, czy niezbędnym. W twoim przypadku różnica to raptem kilka stówek - powiedzmy tysiąc - czyli może warto to przeboleć, kupić tylko jeden obiektyw na start, a za kilka miesięcy dokupić kolejne szkiełka, filtry, lampy, itp. To jest właśnie jedna z zalet systemu, że nie trzeba wszystkiego kupić od razu, jak np. w kompakcie.
Moim zdaniem, jeśli wybór z D5xxx, to D5500, jeśli wybór z D7xxx, to D7200..
Wybór: najnowszy/najlepszy/najdroższy nie zawsze jest najlepszy :)
Powinienem to napisać wcześniej, to nie będzie pierwsze moje lustro. Już miałem "luszczanki" Nikona, chce po prostu wrócić do tego hobby.
Jeszcze dodam: fotki robię zwykle (70%) na zewnątrz zwykle przy dobrym nasłonecznieniu (za dnia, wiosna/lato/jesień). 100% statyczne, prawie nigdy w ruchu (więc wielkość bufora też nie jest istotna ;) ). Rzadziej (te 30%) robię w pomieszczeniach lub przy słabej pogodzie. Tematyka: pojazdy (samochody, jednoślady) - wszystko statycznie. krajobrazy oraz architektura. Chciałbym trochę też spróbować swoich sił w video.
Myślę, że D5300 by zupełnie mi wystarczył (ma prawie wszystko co potrzeba, cena dobra) tylko boje się, że bez AF tune nie będzie ciekawie a mam w planach rozszerzenie szklarni.
Ja niedawno też rozważałem D7xxx vs D5xxx. Chciałem mieć guziki wyciągnięte na wierzch i to przesądziło sprawę.
Aha, i na przewagi związane z filmowaniem nie patrzyłem, bo to trochę nieporozumienie w większości lustrzanek przy amatorskim filmowaniu, i jakoś D5xxx z tego co wiem nie odbiega tutaj od średniej.
D5300 jest tańsze i, dlatego jak kasy Ci wystarczy to zamiast 18-55 bierz N18-105 , a zamiast 55-300 bierz N70-300 . Mogę się pokusić o stwierdzenie że z gps będziesz więcej korzystał niż z wifi :-) .
Ja niedawno też rozważałem D7xxx vs D5xxx. Chciałem mieć guziki wyciągnięte na wierzch i to przesądziło sprawę.
Aha, i na przewagi związane z filmowaniem nie patrzyłem, bo to trochę nieporozumienie w większości lustrzanek przy amatorskim filmowaniu, i jakoś D5xxx z tego co wiem nie odbiega tutaj od średniej.
Różnice w ergonomii są oczywiste, jeśłi chodzi o filmowanie to taki D5500 ma trochę przewagi nad D7100 (np. profil flat picture) i wynika to z tego, że jest nowszy (D7200 już ma ten profil).
Wbrew pozorom, nie jest łatwo wybrać, ale mam jeszcze 2 miechy....
- - - - kolejny post - - - - - -
D5300 jest tańsze i, dlatego jak kasy Ci wystarczy to zamiast 18-55 bierz N18-105 , a zamiast 55-300 bierz N70-300 . Mogę się pokusić o stwierdzenie że z gps będziesz więcej korzystał niż z wifi :-) .
Nie sądzę żeby GPS mi się do czegokolwiek przydał. WIFI owszem - do sterowania aparatu zdalnie z tabletu.
Czytałem, że nowszy 18-55 VR II jest ostrzejszy od 18-105 VR, a jeśli chodzi o N 70-300 VR, to jego odpowiednikowi od Tamrona chyba nic nie brakuje.
jeśłi chodzi o filmowanie to taki D5500 ma trochę przewagi nad D7100 (np. profil flat picture) i wynika to z tego, że jest nowszy (D7200 już ma ten profil).
Co ci z profilu, jak AF nie będzie działał, a jeśli już zadziała, to bedzie go tak słychać na wbudowanym głośniku że o dźwięku będziesz mógł zapomnieć?
Mówię o amatorskim filmowaniu, czyli nie masz zewnętrznego mikrofonu i nie sklejasz "artystycznych" kilkusekundowych ujęć bez AF ;)
Nie wiem dokładnie jak to jest z video w każdym z tych czterech modeli, ale przykładowo D5500 ma kilka zalet nad D7100. Nawet nie mając ograniczonego budżetu czasami ciężko wybrać konkretny model.
Sonicmind
30-11-2015, 02:40
Może podzielę się swoimi doświadczeniami, bo bylem w podobnej sytuacji. 5500 to cholernie udane body Nikona. Sam się niedawno zastanawiałem 7100 / 5500 i padło na 5500. Bardzo wygodny i głęboki grip, wbrew temu co wiele osób mówi, dotykowy i ruchomy ekran, wi fi to fantastyczne dodatki. Matryca w 5500 jest nieco lepsza niż w 7100 ( http://cameradecision.com/compare/Nikon-D5500-vs-Nikon-D7100 ). Nie ma wsparcia dla szkieł bez AF i co wiele osób mówi, mniej punktów dla AF. Nie przemawiał do mnie ten argument przy wyborze, bo co z tego, że tych punktów 7100 ma więcej, skoro są upchane na tej samej powierzchni? Gdyby one jeszcze pokrywały jakąś większą część kadru, to bym się zastanawiał. Koniec końców wyżej nie zawsze znaczy lepiej, bo zależy do czego kupujesz aparat. Gdybym strzelał 'zawodowo' zdjęcia i miał parcie na szybkość zmiany ustawień, to faktycznie 7xxx by było lepszym wyborem z uwagi na dodatkowe pokrętło i ekran u góry. Jeśli zaś chodzi o video, to 5500 zdecydowanie góruje nad modelem 7100 pod względem wygody i kilku dodatkowych opcji w ustawieniach. Tyle z mojej strony.
https://www.youtube.com/watch?v=3rovMOdEFFI tu przykładowe video, zgrane prosto z karty.
https://www.youtube.com/watch?v=kD6TltFPffc i tu kolejne, manualnymi szkłami nagrane + post produkcja
O możliwościach video D5500 trochę poczytałem, rzeczywiście możliwości są spore. D5500 ma sporo ficzerów (tak jak pisałem, mnie już D5300 by wystarczył), gdyby miał jeszcze AF Tune to pewnie byłby moim faworytem z tej czwórki. Boje się, że szkła będą miały BF/FF czy inne problemy, a słać nowy sprzęt do serwisu to się wydaje trochę chore. Jeszcze serwis Nikona w PL nie jest zbyt udany ;) Kilku znajomych miało już podobne problemy z nowiutkimi obiektywami. Problem ten dziś dotyczy wszystkich: N, S, T,........
Widzę, że masz fajną Sigmę 17-50 2.8 EX - też o niej myślałem. Jak się sprawuje z D5500?
Pugilares
30-11-2015, 17:20
D5500 mam od ok. 2 tygodni i jest super, poza jedną rzeczą - backfocusuje mi na obiektywach AF-S, które kupowałem wcześniej do D70s. Dziś byłem na Łopuszańskiej - bez szemrania przyjęli korpus do regulacji AF. Zdziwiłem się, że nie chcą mieć przy regulacji tych obiektywów, z którymi backfocusuje, ani w ogóle żadnego obiektywu - wzięli sam korpus. Pracownik serwisu autorytatywnie stwierdził, że obiektywy nie są potrzebne do regulacji. AF zostanie wyregulowany w korpusie i "będzie dobrze". Za tydzień się przekonam.
Poza tym aparat jest super. Mały, lekki a dobrze leży w ręku. Po pierwszym szoku nastąpiło zapoznanie się z instrukcją i przyzwyczajenie do nowej guzikologii/funkcji ekranu dotykowego i brak drugiego pokrętła już nie przeszkadza, ani brak wszystkich guzików na wierzchu. Jakość zdjęć super, dynamika cienie-światła SUPER, wysokie ISO super. Ekranik kręcony i WiFi oraz dotyk są fajne - wbrew temu, co mówią ci, co ich nie mają tego w swoich droższych puszkach. Jeśli chodzi o wideo, to trzeba mieć świadomość, że to nie jest amatorska kamera Canona i nie nadaje się do kręcenia ujęć z ręki na pracującym cały czas autofokusie, pracującej stabilizacji i z automatycznym ustawieniem dźwięku. Pięknie za to wychodzą ujęcia semi-pro, czyli np. ze statywu z ręcznym ostrzeniem, zewnętrznym mikrofonem itp.
Tak więc przesądzający dla mnie będzie wynik regulacji AF.
Właśnie to jest to czego się boje. Miałem D5100 i z dwoma szkłami ostrzył dobrze (no, względnie dobrze), a z dwoma kiepsko (które świetnie działały z D90). Natomiast serwis Nikona nic nie pomógł, odesłali po kilku tygodniach jako "w pełni sprawny" :)
Tak więc przesądzający dla mnie będzie wynik regulacji AF.
Napisz jak u Ciebie skończyło się serwisowanie.
Sonicmind
02-12-2015, 16:31
Romuś jeśli chodzi o Sigmę, to jestem bardzo zadowolony. Pracuje jak na moje potrzeby idealnie. Jest sporo testów w sieci i na yt, ja się*oparłem o to rozważając zakup i nie żałuję. Solidne, ciężkie i jakościowo zadowalające szkło. Pod światło może nie najlepiej się sprawuje, ale przy reszcie plusów i cenie nie ma co narzekać*:)
Jak kasa pozwoli to wezmę 17-50 2.8 EX lub 17-70 2.8-4 - to moi faworyci. EX to była najlepsza seria Sigmy, miałem okazję używać kilku takich obiektywów i złego słowa nie powiem o nich.
Ta druga jest ciekawa ze względu na USB dock - przy body bez AF Tune to chyba lepsze wyjście.
Swego czasu gdzieś wyczytałem, nie wiem, czy czasem nie tutaj na forum, że AF w puszkach 3XXX i 5XXX z czasem się "rozjeżdża". O Ile na kitach i dziurze 3,5 i więcej jest to niezauważalne, o tyle na 1,8, ogólnie lepszych obiektywach już bardzo. Ktoś potwierdzi/zaprzeczy?
madebyzosiek
05-12-2015, 15:28
Jak kasa pozwoli to wezmę 17-50 2.8 EX lub 17-70 2.8-4 - to moi faworyci. EX to była najlepsza seria Sigmy, miałem okazję używać kilku takich obiektywów i złego słowa nie powiem o nich.
Ta druga jest ciekawa ze względu na USB dock - przy body bez AF Tune to chyba lepsze wyjście.
Bierz 17-50 i w razie czego wyślesz na kalibrację. Daje znacznie ciekawszy obrazek, no i 2.8 w pełnym zakresie, w 17-70 już na 19 po jasności... Ja 17-70 zamieniłem na N17-55 i dokupiłem S17-50 na spacery, bo nikkor to taki klocek, że ręce odpadają [emoji1]
Ja potwierdzę to o szklach F1,4 i F1,8.
nikoniarz
05-12-2015, 17:13
Swego czasu gdzieś wyczytałem, nie wiem, czy czasem nie tutaj na forum, że AF w puszkach 3XXX i 5XXX z czasem się "rozjeżdża". O Ile na kitach i dziurze 3,5 i więcej jest to niezauważalne, o tyle na 1,8, ogólnie lepszych obiektywach już bardzo. Ktoś potwierdzi/zaprzeczy?
Ja nie potwierdzę- przez 15 miesięcy nic się nie "rozjechało".
Patrząc w stopke, to nie bardzo miało co Ci sie rozjechać.
nikoniarz
05-12-2015, 22:19
Patrząc w stopke, to nie bardzo miało co Ci sie rozjechać.
Kolega pytał o serię D3xxx oraz D5xxx więc odpowiedziałem mu adekwatnie do tego o co pytał.
A ta "adektwatność" to z... netu ?
:)
Jak długo i jaką ilością puszek z tej seri focileś używając tylko F1,4 oraz f1,8 ?
To portret był prawdziwy gdzie faktycznie błędy widac od razu, czy takie cykanie na miescie ? Ile szkieł miałeś jasnych ? Nie 2,8 co masz w stopce...bo ja dwa moje, i kilka od dobrych znajomych.
Wszystkie zapięte na d700 trafiały zawsze bez pomyłki...
Sumując:
Seria ta ma problemy z jasnymi szklami.
Jakbym nie miał pewności to bym nie pisał. Tak samo jak d90. Ten tez ma problemy.
arturmsi
07-12-2015, 12:43
Co do w/w aparatów, d7200 ma auto iso podczas filmowania, a d5500/5300?
patefonik
07-12-2015, 14:00
Ja przesiadłem, się z 5100 na 7100 i osobiście uważam, że body 7XXX są po prostu wygodniejsze od tych 5XXX. 5500 w ręku nie miałem, ale czasem wracam do starego 5100 ( znajomy ma moją starą puszkę ) i zastanawiam się jak ja tak długo wytrzymałem z tym 5100. Ergonomia jest bez porównania lepsza w 7XXX. Co do samej jakości zdjęć to na zwykłych pstrykach 10 na 15 miałbym problem, żeby powiedzieć które zdjęcie którą puszką było robione, chyba że chodzi o zdjęcia wieczorne, przy słabym świetle tu przy wysokim ISO 7XXX jest zdecydowanie lepsze. Szczególnie na kitowym 18-105.
Do tego mikrokalibracja, w moim odczuciu zamyka dyskusję. Mam sigmę 18-35 i na tym szkle, po kalibracji 7100 dostaje skrzydeł.
Mam sigmę 18-35 i na tym szkle, po kalibracji 7100 dostaje skrzydeł.
To prawda! :)
Inna rzecz, że ja sobie już pstrykania puszką bez górnego wyświetlacza nie wyobrażam. Jednak szybko się człowiek do dobrych rozwiązań przyzwyczaja.
nikoniarz
07-12-2015, 17:06
A ta "adektwatność" to z... netu ?
Jak długo i jaką ilością puszek z tej seri focileś używając tylko F1,4 oraz f1,8.
Potrafisz czytać? 15 miesięcy.
- - - - kolejny post - - - - - -
Sumując:
Seria ta ma problemy z jasnymi szklami.
Jakbym nie miał pewności to bym nie pisał. Tak samo jak d90. Ten tez ma problemy.
Sumujac- wszystko jest problematyczne poza super D700, N180 i pewnym Olympusem... To są niesamowite sprzety. Chlopie, nie chce mi się z Toba licytować bo jedziesz po wszystkim oprócz tego co posiadasz. Mnie oraz kilku znanym mi osobom nic się w serii Dxxxx nic nie rozjechalo na przy szklach f/1.8. Nie rozumiesz tego- trudno.
Nie trudno, ale - żeby problem zauważyć, nie robimy testów na bateryjkach i nie focimy na innej przysłonie jak tylko F1.8 lub jesli jest to F1.4.
Po paru miesiącach mozna wyrobić sobie zdanie.
Co do d700, n180 etc - jesli mam cos w reku, wiem co to robi. Nie bede chwalił czegos czego nie znam. I nigdy nie pochwale nic co mam raptem pare tygodni. Musze byc pewien.
A to ze bardzo wymagający jestem - to sie zgadza. Jestem wymagający i do tego dbam diabelnie o klamoty :)
Jesli mowie cokolwiek o szkle np: do portretu, znaczy ze portret nim focilem wiele razy a nie spinacze na balkonie... :)
Inaczej jeszcze:
Nie znałem fuji. Poznałem. Pobierznie. I nigdy wiecej.
Nie znałem Pentaxa. Miałem ze dwa miesiace. Poznałem. Polece kazdemu.
Tak samo - nie polece a7. Ktore nie jest dla każdego. Choc mi pasuje.
Ale z Toba dyskusje koncze.
Personalnie - z Toba - finito :)
A ze ja dziwny jestem i na giełdę poleci lada dzień chwalona przez innych n85/1,8g to fakt. D700 tez poleci. I n180/2,8 też.
I nie dlatego że złe są albo coś. Tak jak seria d5xxx miała problemy z af mz, tak wyzej wymienione klamoty śmigały jak odrzutowce. Co prawda 85mm mam w sumie nowe bo na body z dziesięć razy tylko było. Nie lubie tego szkła za obrazek :) Tak w/w do Żyda poleci w stanie idealnym tylko dlatego, że ciut inne klamoty zagoszczą w torbie. Za jakis czas tez sobie opinie wyrobie i bede mogł cos o nich powiedziec tak jak o af w D5xxx.
A że sa tacy co im ten af pasuje to oczywiste. Mz od f2,8 mozna focic każdą niemal puszką. Ja na d5xxx i d90 miałem n17-55/2,8 i zawsze było super :)
Tak wiec teges ...
nikoniarz
07-12-2015, 21:00
Pamiętaj o jednym- to, że Ty miałeś z czymś problem, że Twoi znajomi mieli, ktoś tam miał, nie oznacza, że każdy musi to mieć. Ja nie miałem, parę znanych mi osób (również z tego forum) również nie miało. Także nie "naskakuj" na moją opinię, bo ja nie zanegowałem Twojej. Nie masz podstaw by twierdzić, że nie mam racji. Kolega zapytał czy ktoś potwierdza/zaprzecza:
...ja nie potwierdziłem:
Ja nie potwierdzę- przez 15 miesięcy nic się nie "rozjechało".
..a Ty czepiasz się czegoś o czym nie masz pojęcia... argumentujesz coś moją stopką która zmienia się z miesiąca na miesiąc... dorabiasz jakieś bezpodstawne ideologie... Chłopie, trochę luzu... wyrozumiałości... Powtórzę- nie czepiaj sie ludzi którzy mają inne zdanie. Nie wiesz jak kto używa sprzętu. To, że nie narzeka nie oznacza, że ma niższe wymagania- może po prostu lepiej ogarnia sprzęt, może trafiła mu się lepsza sztuka... Nie mierz wszystkiego swoją miarą...
Nie wiem ile z powyższego zrozumiesz, ale obawiam się najgorszego :D
Ja w D5100 miałem problemy (mydło) w połączeniu z 35 / 1.8 i serwis po kilku tygodniach odesłał mi sprzęt w tym samym stanie, nie naprawiali go, stwierdzili, że jest wszystko OK.
Pugilares
11-12-2015, 14:15
U mnie D5500 z 35/1.8 backfocus + ustawianie ostrości na innym punkcie AF niż wybrany i podświetlony (tryb pojedynczy punkt AF).
Analogiczne zachowanie tego korpusu z AF-S 18-70/3.5-4.5, chociaż tu nieco mniej widoczne, bo to ciemniejszy obiektyw, lecz też nie do zaakceptowania.
Z kitowym 18-55/3.5-5.6 VRII jest ok :-)
Po tygodniu na Łopuszańskiej odebrałem korpus i problem zauważalnie pomniejszony, ale nadal nie do zaakceptowania :-(
Aby było śmieszniej - sprawdzałem też z AF 50/1.8D, czyli obiektywem bez silnika.
Wybieram punkt ostrzenia, nastawiam ręcznie ostrość, aparat potwierdza świecącą kropką, pstryk i na zdjęciu... BACKFOCUS :-o
Używałem statywu, motyw nieruchomy.
Sonicmind
11-12-2015, 14:30
Co do w/w aparatów, d7200 ma auto iso podczas filmowania, a d5500/5300?
Ma AUTO ISO, ale można to wyłączyć i ustawiać samemu. W 7200 na 100% też można to wyłączyć.
arturmsi
11-12-2015, 16:13
Ma AUTO ISO, ale można to wyłączyć i ustawiać samemu. W 7200 na 100% też można to wyłączyć.
Dzięki, potrzebowałem wiedzeć czy d5500 też to ma, bo raczej wyłączać bym tego nie chciał ;)
btw, jak Ci trafia i ogolnie sprawuje się body z sigmą i nikkorem 1.8? Bo widzę w większości rozpacz na forum, a taki lekki zestaw jak d5500 i 35mm 1.8 mam na celowniku...
Sonicmind
11-12-2015, 16:45
Widziałem komentarze odnośnie problemów, ale ja takowych nie spotkałem. Wcześniej miałem D5000 i też było ok wszystko. AF trafia 9/10, bo czasami faktycznie tło bardziej ostrzy, ale nie jest tak zbyt często. Na te 100 zdjęć kilka mam takich.
arturmsi
15-12-2015, 21:30
D5300, 5500, 7100, 7200...korzystając z tej samej optyki, w tych samych warunkach, na tych samych parametrach w przedziale iso 100-3200, bez sprawdzania croop 100%, chyba dadzą obrazek takiej samej klasy, ciężki do odróżnienia dla oka?
Pomińmy kwestie użytkowe każdego body, jego budowy, sprawności af itd. Chodzi mi tylko o finalny obrazek, można wysnuć takie przypuszczenia?
Gdyby ktoś przesiadał się z tych body w jedną czy drugą stronę i był w stanie coś na ten temat powiedzieć byłbym wdzięczny.
Artur - pewnie masz sporo racji, mimo niewielkich różnic w sensorach, zdjęcia w tych samych warunkach i tym samym szkłem będą identico, praktycznie nie do odróżnienia, tyle, że to jeszcze trzeba zrobić kilka założeń (że np. AF złapie obiekt szybko się poruszający czy obiektyw nie będzie miał BF / FF którego nie skorygujesz bez AF tune, itd. itd.)
Ja bym najchętniej kupił D5300 ma już wszystko co potrzebuje, poza AF tune, dlatego coraz bardziej rozważam D7100 czy D7200. A jakość obrazka z każdej z tych czterech puszek w dobrych warunkach będzie praktycznie identyczna.
arturmsi
15-12-2015, 22:46
Wszystko ok, chodzi o kwestię tylko czystego obrazka właśnie, wiadomo ze af nie będziemy porównywać d5300/5500 do 7100 czy 7200. D7100 ma tylko starszą, gorszą w pewnych sytuacjach matryce, reszta wydaje mi się że nawet w gorszych warunkach wypluje podobne obrazki...