Zobacz pełną wersję : Sigma 300 2.8 APO starsza wersja
Witam. Czy ktoś używa profesjonalnie szkła Sigma 300 2.8 Apo w starszej wersji bez stabilizacji? Chodzi mi o to jak spisuje się jeśli chodzi o autofokus, jakość obrazka. Głównie interesuje mnie tematyka sportowa (piłka nożna, sporty halowe)...Posiadam N700 i N7000. Wiem, Nikkor 300 2.8 miażdży ponoć konkurenta, ale ceną również więc pytam czy w ogóle warto zaprzątać sobie głowę tym obiektywem. Byłbym wdzięczny za jakieś przykłady foto...Pozdrawiam.
karp1225
27-11-2015, 12:23
Chyba wersji ze stabilizacją jeszcze nie ma - miałem ją 6 lat temu i byłem zadowolony.Szkło ostre od F/2,8 ale najostrzejsze od F/4 stosunkowo małe jednak dośc ciężkie,do focenia z ręki niewygodne.Co do AF nawet dobrze go nie przetestowałem bo miałem to szkło przez kilka miesięcy bo po kupnie 600/4 szybko ją sprzedałem więc tu nie pomogę.
Zdjęc już z niej nie mam ale mogę ci podac link do osoby która ją teraz używa.
http://www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/1845-toul
Na optyczne.pl jest test.
http://www.optyczne.pl/index.html?test=obiektywu&test_ob=99
ja zastanawiałem się nad nią i nawet testowałem. dość szybko sobie odpuściłem i wolałem dołożyć do używanego 300/2.8. ani obrazek, ani af nie spełniał moich oczekiwań. a brałem ją pod uwagę bardzo na poważnie. może akurat kiepski egzemplarz się mi trafił. nie wiem.
Używałem dwa sezony na piłce. Kombinacja dużego otworu i ogniskowej daje przyzwoitą separację obiektu z tła, ale przy pracy na naszych stadionach - często w słabych warunkach oświetleniowych autofocus nie jest na tyle pewny, żeby mu ufać. Zmieniłem na Nikkora 300/2.8vr, który faktycznie zapewnia spokój jeżeli chodzi o prace af i dystansuje obrazkiem. W międzyczasie używałem różnych szkieł na piłce, w kwestii ciekawostek: Sigma 120-300os miała znacznie gorszy autofocus. Moja rada - kup na okres przejściowy tańsze szkło, np. Nikkora 300/4afs, który nie jest gorszy optycznie od tytułowej Sigmy, a na pewno ma o niebo pewniejszy autofocus. Dozbieraj do Nikkora 300/2.8 z silnikiem, bo zawsze będzie "coś nie tak" ;-)
Acha - Sigma ma dwa razy za krótką osłonę, co jest szczególnie kłopotliwe przy kontrowym stadionowym świetle, pomaga wizyta w Obi lub Castoramie i chwila pomajsterkowania.