Zobacz pełną wersję : D5300 - CLS - sterowanie - lampa SB - która?
Witam.
Przeszukałem forum - myslę, że dokładnie, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Krótko i na temat:
Nikon d5300 - chciałbym się pobawić lampą zewnętrzną, ale nie montowaną w sankach - zdalne odpalanie mnie kusi. Otóż w grę wchodzą JEDYNIE systemówki Nikona - do wyboru sb-910 lub sb-700 - nic innego. Teoretycznie wystarczy mi 700ka ale! Nie jestem pewien, czy wyzwoli ją lampa wbudowana d5300. Przeczytałem coś takiego: "Nikon D5300 umożliwia pracę z zewnętrznymi lampami błyskowymi kompatybilnymi z kreatywnym systemem oświetlenia (CLS), rzwijanym przez firmę Nikon. Według instrukcji aparatu, należą do nich lampy o następujących oznaczeniach: SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-400, SB-R200. Do zdalnego sterowania grupą lamp niezbędne jest użycie jednej z lamp SB-910, SB-900, SB-800 lub SB-700 albo skorzystanie z bezprzewodowego sterownika błysku SU-800."
Pytanie: czy czy 700, 910 może być zdjęta z sanek i odpalona zdalnie przez... no właśnie tu chyba lampa wbudowana nie odpali zdalnie, czy tez muszę mieć albo dwie lampy stystemowe (zgodnych z powyższym cytatem) - jedna na aparacie jako sterownik, a druga zdalna?
Mam nadzieję, że nie pokręciłem - z góry dzięki za pomoc i odpowiedź.
Pozdrawiam
madebyzosiek
26-11-2015, 15:09
Nic nie pokręciłeś, zgodnie z instrukcją jak założysz lampę na sanki, to możesz wyzwalać inną lampę... Może kup sobie 700 czy 910 i zestaw pixel king, albo yongnuo 622 tx, to da Ci możliwość wyzwalania lampy nie będącej na aparacie. Dlaczego tylko systemówki? W cenie 910 będziesz miał dwie yongnuo 560 IV z wyzwalaczem 560 tx i statywami, modyfikatorami itp. Nie mówię, że nie warto sabinek, mam sabinki do błyskania z sanek, ale do strobingu chyba lepiej yn kupić. Pozdrawiam
Dzieki za błyskawiczną odpowiedź.
Nic nie pokręciłeś, zgodnie z instrukcją jak założysz lampę na sanki, to możesz wyzwalać inną lampę...
Czyli uzywając d5300 jedynie z lampą na sankach (zgodną z CLS) mogę wyzwolić lampę zewnętrzną... czyli albo dwie lampy, albo lampa i sterownik...
Dlaczego tylko systemówki?
Mam pozwoleństwo tylko na sprzęt nikona - nie mogę mieć zamienników - choćby były tańsze i nie ustępowały nikonowskim... Paradoksalnie nie mam dostępnej kasy bez ograniczeń ;-)
W cenie 910 będziesz miał dwie yongnuo 560 IV z wyzwalaczem 560 tx i statywami, modyfikatorami itp. Nie mówię, że nie warto sabinek, mam sabinki do błyskania z sanek, ale do strobingu chyba lepiej yn kupić. Pozdrawiam
Szalenie kuszące... cały zestaw w cenie lampy... może przebłagam płatnika ;-) A jeśli o strobing chodzi - będzie jedynie okazyjnie stosowany - chciałbym pobawić się w inne portrety niż do tej chwili, inne oświetlenie scen... - Wiem... zacznę od jednej lampy - zrobię kilka fotek , które się spodobają i zacznę chorować na zestaw... Pewnie tak, ale jak na razie chciałbym mieć jedną lampę, którą doświetlę z boku... ;-)
Kajteknr1
26-11-2015, 15:37
mam podobne pytanie w tym temacie , aparat d3300 , na aparacie SB800 , SB 600 obok i chcę wyzwolić TYLKO SB600 , w ustawieniach lampy trym lampy master "--" (więc zakładam , że jest OFF) , Działa , lampa SB600 jest wyzwolona , ale przy tym lampa na aparacie zawsze błyska.
Czy da radę zrobić tak , aby lampa SB800 na aparacie nie błyskała , a działała tylko jako sterownik?
Druga rzecz - SB800 jako 'tylko' sterownik jest dość duża, czy alternatywą jest tylko ten nikonowski SU800 ?
Dopytam do Kajtkowego: czy wyzwalacze Yongnuo do lamp będą współpracowały z lampami SB? Jeśli tak, to zakupię SB700 i np. YONGNUO RF-603N3 II, który jest ponad 5 razy tańszy od firmowego SU800. Jeśli nie współpracują, to są tańsze, kompatybilne z sabinkami zamienniki?
madebyzosiek
26-11-2015, 16:16
Dopytam do Kajtkowego: czy wyzwalacze Yongnuo do lamp będą współpracowały z lampami SB? Jeśli tak, to zakupię SB700 i np. YONGNUO RF-603N3 II, który jest ponad 5 razy tańszy od firmowego SU800. Jeśli nie współpracują, to są tańsze, kompatybilne z sabinkami zamienniki?
Jak masz nieograniczony budżet to bierz sterownik Nikona [emoji4]
Musisz jeszcze wiedzieć, czy masz mieć ttl czy nie, jeśli nie to wystarczy rf-603, jeśli ma być to 622
madebyzosiek
26-11-2015, 16:17
mam podobne pytanie w tym temacie , aparat d3300 , na aparacie SB800 , SB 600 obok i chcę wyzwolić TYLKO SB600 , w ustawieniach lampy trym lampy master "--" (więc zakładam , że jest OFF) , Działa , lampa SB600 jest wyzwolona , ale przy tym lampa na aparacie zawsze błyska.
Czy da radę zrobić tak , aby lampa SB800 na aparacie nie błyskała , a działała tylko jako sterownik?
Druga rzecz - SB800 jako 'tylko' sterownik jest dość duża, czy alternatywą jest tylko ten nikonowski SU800 ?
Lampa błyskiem wyzwala błysk, inaczej się nie da,nawet sterownik Nikona błyska podczerwienią. Żeby nie było błysków muszą być wyzwalacze radiowe.
madebyzosiek
26-11-2015, 16:19
To nie jest jedyna opcja, poszukaj na forum trochę o strobingu i wyzwalaczach :-)
Jak masz nieograniczony budżet to bierz sterownik Nikona [emoji4]
Musisz jeszcze wiedzieć, czy masz mieć ttl czy nie, jeśli nie to wystarczy rf-603, jeśli ma być to 622
hehehe... jakbym miał prawie-nieograniczony to miałbym d7100 z sb910 i po sprawie... sterowanie z body bez dodatków zewnętrznych, a tak mam d5300 - lampa będzie SB700 i potrzebuję TTL.
Czyli RF-622 mnie tu wspomoże? ;-)
madebyzosiek
26-11-2015, 17:58
hehehe... jakbym miał prawie-nieograniczony to miałbym d7100 z sb910 i po sprawie... sterowanie z body bez dodatków zewnętrznych, a tak mam d5300 - lampa będzie SB700 i potrzebuję TTL.
Czyli RF-622 mnie tu wspomoże? ;-)
Jak najbardziej [emoji4]
Jak najbardziej [emoji4]
Wielkie dzięki ;-) Taaa... chyba nieco zmieni się koncepcaja - oczywiście pozostaje d5300, ale chyba namówię na zamienniki - argument cena (jednak to działa!) i dorzucę w cenie sabinki kilka dodatkowych "atrakcji".
Ostatnie pytanie: d5300 + Metz 52 AF-1 + YongNuo YN-622N (2 szt. w kpl. nadajnik i odbiornik), obsługa TTL załatwi sprawę?
To ostatnie pytanie w temacie - jeśli usłyszę/przeczytam, że tak, to dla mnie można będzie wątek zamknąć ;-)