Zobacz pełną wersję : Nowy firmware do D750 (1.10)
No to mamy nowy firmware do D750, zmiany dotyczą głównie pracy z zewnętrznymi urządzeniami nagrywającymi po HDMI.
http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/157.html
http://nikonrumors.com/2015/11/26/firmware-updates-1-10-for-nikon-d750-and-1-30-for-nikon-d4s-released.aspx/
Ciekawe ciekawe :)
"Optymalna redukcja drgań jest teraz dostępna w połączeniu z obiektywami z redukcją drgań."
A to co to?
Jakas poprawa stabilizacji chyba w obiektywach ze stabilizacja, przetestuj ktos przed i po aktualizacji :D
tomisiek
26-11-2015, 11:40
Liczę na to, że poprawek (związanych ze stabilnością działania) jest więcej, tylko nie do końca jest się czym chwalić. No bo jak napisać - nasz aparat nareszcie nie będzie się zawieszał co kilka tysięcy zdjęć? Poza tym nie widzę poprawki, którą wydano ostatnio do d810 (z tego co pamiętam) - czyli niemożliwości przesuwania filmu przy podglądzie, gdy ustawione jest wyświetlanie pełnoekranowe. W moim d750 ten bug występuje. Zaraz wgram 1.10 i zobaczymy czy zmienili. ;)
Maciek N
26-11-2015, 12:09
Dzięki za info. Zainstalowałem i przy domowych testach różnicy nie widzę, ale może podczas pracy coś wyjdzie.
A co ma wyjść? Mrówka z wizjera? Poprawili jakieś drobiazgi, które gdzieś tam komuś wyszły podczas normalnej pracy, a których nie przewidziano wcześniej i tyle. Producent po to zrobił nowy soft, żeby naprawić te drobne błędy, które uznał za istotne. Można instalować lub nie. Każdy wybiera sam, ale nie należy się spodziewać, że puszce wyrosną skrzydła.
Ciekawe czy poprawili białe kropki przy długich ekspozycjach (bo mam coś podobnego jak wadliwe D810) i czy coś z odwzorowaniem kolorów lub Auto WB (nowe profile bym musiał zrobić).
Zawsze przy kolejnym firmware do jakiegokolwiek Nikona pojawiają się takie spekulacje, czy może Nikon przemycił jakieś "usprawnienie", bez oficjalnej informacji o tym ;)
Nie przypominam sobie jednak by coś takiego miało kiedykolwiek miejsce. A jeśli ktoś tam coś dostrzegał to bardziej chyba na zasadzie placebo ;)
Od razu przychodzi mi do głowy prosty przykład - w Nikonie V1 zniknął problem z przegrzewaniem podczas robienia timelapsów.
tomisiek
26-11-2015, 17:42
Mój po upgradzie jest jakiś taki bardziej do D4s podobny... wyciągł mu się grip, nabrał muskulatury.. ;) a na poważnie. Na pewno usunięto to o czym pisałem (komunikat jednak to potwierdzał - po prostu muszę się nauczyć czytać ze zrozumieniem). W tej chwili można regulować głośność odtwarzanych filmów nawet gdy jest włączony podgląd pełnoekranowy (bez dodatkowych informacji). Wcześniej tego nie można było zrobić.
:)
Ciekawe czy nowy soft likwiduje incydentalne zawiechy body? Niech się wypowiedzią ci co zainstalowali soft
Ciekawe czy nowy soft likwiduje incydentalne zawiechy body? Niech się wypowiedzią ci co zainstalowali soft
To chyba nie była kwestia firmware, bo jak do tej pory (odpukać!) żadnej zwiechy od zakupu nie doświadczyłem.
Wojteksw
29-11-2015, 13:55
Soft zainstalowany 1.10 bezpośrednio z 1.01 bo taki był, w wolnej chwili przetestuję czy coś się zmieniło.
I ktoś coś zauważył ciekawego? Warto czy lepiej nie ryzykować?
Pytam o aspekty foto nie video.
Wojteksw
05-12-2015, 19:03
Kazali, to zainstalowałem nowy soft, aparat jeszcze robi zdjęcia. Różnic nie widzę.
Radek Radziszewski
07-12-2015, 11:47
dokładnie
Z tego, co mi się przydarzyło i o czym czytałem, to problem *)
występuje średnio raz na pół roku, więc trzeba jeszcze długo poczekać, by wyciągnąć wnioski.
Poprawili numerację plików na karcie - może to coś mieć wspólnego.
*) zwiecha po zrobieniu zdjęcia i świecąca zielona lampka
Problemu podmiany jpg nie usunęli, ale ja się nie spodziewam, by się tym zajęli.
Problemu podmiany jpg nie usunęli, ale ja się nie spodziewam, by się tym zajęli.
Tzn mieli naprawić to, że edytujesz plik jpg w jakimś programie od MS, który zmienia dane w pliku i przez to staje się on nieczytelny w aparacie?
Tzn mieli naprawić to, że edytujesz plik jpg w jakimś programie od MS, który zmienia dane w pliku i przez to staje się on nieczytelny w aparacie?
Oczywiście nie.
W opisach, które czytałem w necie przewija się się objawem zawieszenia jest świecąca zielona lampka.
Jeśli podmienię plik, to aparat się wiesza i lampka też się świeci.
Czy to ma coś wspólnego, czy tylko przypadek? Ja nie wiem.
Ja ją po prostu potrafię zapalić na stałe. :)
No to otwórz szkołę fotografii. Kwalifikacje do zapalania "zielonych lampek" już masz. :wink:
Widzę, że się kompletnie nie rozumiemy. Pewnie zły dobór słów z mojej strony.
Jeszcze ktoś odbierze wrażenie, że próbuję oszkalować tę puszkę.
Proponuję zakończyć wątek o zielonych...
Serdecznie zapraszam na PW. Prześmiewców też :)
Body zakupione kilka mcy temu,eksploatacja intensywna-sesje ślubne. Zaliczal sporadyczne zawiechy lustra.Po wgraniu nowego softu działa bez problemu. Zakładam, że kilka poprawek było przemyconych, po cichutku.
tomisiek
01-01-2016, 11:52
Mam pytanie do użyszkodników d750 i 35/1,8 FX. Czy nie zauważyliście po wgraniu nowego softu pogorszenia pracy AF w tym duecie? no jak dla mnie to się niestety spierniczyło :( wcześniej ten zestaw potrafił ustawić ostrość praktycznie wszędzie. Teraz ma jakieś "przemyślenia", nie może wyostrzyć (migają dwa trójkątne symbole od indykatora ostrości). Zaraz wgrywam ponownie soft i zobaczę co się będzie działo. Ale jak dla mnie zmiana jest na niekorzyść :(
Nic takiego nie zauważyłem
Maciek N
01-01-2016, 12:49
też mam takie wrażenie, szczególnie z 50mm 1.4. Być może jest tak, że w zimowym okresie spotykamy się z warunkami które prędzej nie występowały?
tomisiek
01-01-2016, 13:48
Maciek N. Nie sądzę. D750 z 35/1.8 zrobiłem dużo zdjęć. I niestety coś chyba jest na rzeczy. A może ktoś ma stary soft? Zaryzykowalbym downgrade nawet kosztem tego cholerne wieszania się puchy; (
tomisiek
01-01-2016, 14:28
Maciek N. Nie sądzę. D750 z 35/1.8 zrobiłem dużo zdjęć. I niestety coś chyba jest na rzeczy. A może ktoś ma stary soft? Zaryzykowalbym downgrade nawet kosztem tego cholerne wieszania się puchy; (
kurczeblade
01-01-2016, 16:57
Słuchajcie, czy podczas aktualizacji oprogramowania, trzeba instalować je w kolejności. Mam oprogramowanie 1.01, nie zainstalowałem tego 1.02 i chciałbym go ominąć (na stronie nawet go nie ma) i przejść od razu do 1.10 najnowszego?
Czy najnowsze oprogramowanie posiada w sobie aktualizacje poprzednich ? Czy trzeba zachować kolejność instalowania ?
madebyzosiek
01-01-2016, 17:12
Nie, nowe wersje zawierają wszystkie poprawki starych :-)
Kojocisko
01-01-2016, 17:12
Firmware co do zasady nie jest instalowane przyrostowo. Za każdym razem wczytujesz kompletne oprogramowanie. Ergo - możesz wgrać dowolną wersję po dowolnej wersji.
Kurde mam te zawiechy lustra, ostatnio po dłuższym kilkugodzinnym odłożeniu aparatu, praktycznie za każdym razem. Właściwie to prawie juz go spakowalem do serwisu, firmware nie aktualizowałem, po przeczytaniu ostatnich wypowiedzi z tego wątku chyba odpuszczę ten krok.... Btw czy przed wgraniem nowego firmware można jakoś zbackupowac stary ?
Właśnie miałem się zebrać żeby zrobić aktualizację D750, a tu widzę że pojawiają się jakieś problemy.
Mam zachowaną instalkę poprzedniej aktualizacji - jesteście pewni, że w razie czego można wgrać wcześniejszą wersję?
Mógłby ktoś sprawdzić czy z najnowszym oprogramowaniem aparat potrafi w końcu zapamiętać włączenie sterowania przysłoną tylnym wybierakiem przy filmowaniu (trzecia od końca funkcja w podręcznym menu pod klawiszem "i" przy włączonym LV w trybie filmowym)?
Do tej pory każde wyłączenie aparatu kasuje to ustawienie i nawet tryby U1 i U2 nie zapamiętują opcji włączonej.
Maciek N
02-01-2016, 11:24
Nie polecam popadanie w panikę. Raptem 2 osoby zauważyły wolniejsze działanie AF. zainstalowały pewnie tysiące! Nie musi to oznaczać że to wina oprogramowania. Może być zabrudzony jakiś czujnik, lub słabo łączące styki. Okres zimowy to trudniejsze warunki oświetleniowe, skraplanie się wody itp. Powodów może być wiele.
Mógłby ktoś sprawdzić czy z najnowszym oprogramowaniem aparat potrafi w końcu zapamiętać włączenie sterowania przysłoną tylnym wybierakiem przy filmowaniu (trzecia od końca funkcja w podręcznym menu pod klawiszem "i" przy włączonym LV w trybie filmowym)?
Do tej pory każde wyłączenie aparatu kasuje to ustawienie i nawet tryby U1 i U2 nie zapamiętują opcji włączonej.
Po wyłączeniu i ponownym wł. pamięta,ale po wyjęciu akumulatora/włożeniu już nie.
Czyli jest postęp i może pod U1 albo U2 zapamięta - zaktualizuję i zobaczę - dzięki za sprawdzenie ;)
zrobiłem upgrade...
i dupa
szybki test sugerowany na forum dpreview
strzał na 1/4000sek
blokada, "Err" i to samo
wysyłam do serwisu
zrobiłem upgrade...
i dupa
szybki test sugerowany na forum dpreview
strzał na 1/4000sek
blokada, "Err" i to samo
wysyłam do serwisu
Mi 1szy strzał też zawiesiło- Err wyskoczył, ale po wyjęciu/włożeniu aku problem zniknął.
- - - - kolejny post - - - - - -
U1 U2 nie pamięta. osobiście wolę pokrętło.przy założonym micu nie słychać skoków.
tomisiek
04-01-2016, 16:43
Ja jestem po krótkich testach i moim zdaniem jest skopany af w nowym sofcie. Oczywiście, nie mówimy o jakichś wielkich problemach. Raczej o jakimś "zamyśleniu się" systemu. Aparat po skierowaniu na obiekt ma chwilkę zastanowienia (gdy jeden z trójkątów indykatora jest włączony) a potem ustawia ostrość. I jest to zauważalnie dłużej niż było przed aktualizacją. Żeby było śmieszniej, przełączenie w tryb AF-A pomogło (testy robiłem na AF-S, bo tak zawsze pracuję) i af działa tak jak działał przed aktualizacją. Testy robiłem z 35/1,8 bo nim najwięcej pracuję i najlepiej wiem, jak się powinien zachowywać.
I dlatego mam pytanie - czy ma ktoś poprzedni soft? bo ja niestety skasowałem, a chętnie porównamy w tych samych warunkach na jednym i na drugim oprogramowaniu.
to jest chyba ten soft http://www2.arnes.si/~ucotar/foto/D750/F-D750-V102W.exe (http://www2.arnes.si/~ucotar/foto/D750/)
dobrze rozumiem, że to jest soft, który pozwala wrócić do wcześniejszego?
Tak czytam i wyciągam wnioski.: trzeba czekać na dobrą łatkę...
Choć z drugiej strony zastanawiam się jak się puszka sprawuje z nowym softem przy użyciu szkieł Tamrona np 24-70 który posiadam.. Robił ktoś update i używa tego szkła? Jeśli tak to czy może coś o tym powiedzieć?
Pytanie podstawowe. AF chodzi wolniej czy komuś się wydaje,że wolniej? Po wgraniu softu zaliczyłem próbę poloneza przed studniówką, AF działa bez problemu na 4 szkiełkach.
Jedynie co jest smutne to,że 35art jest wyraźnie wolniejszy na D600 :(
kurczeblade
06-01-2016, 15:45
Pytanie podstawowe. AF chodzi wolniej czy komuś się wydaje,że wolniej? Po wgraniu softu zaliczyłem próbę poloneza przed studniówką, AF działa bez problemu na 4 szkiełkach.
Jedynie co jest smutne to,że 35art jest wyraźnie wolniejszy na D600 :(
35 masz wolniejszą od samego początku z D600 ? Czy po wgraniu nowego softu na D750 zaczął szybciej chodzić AF na D600 ?
Mam również D750 i D600 + 35 art, tylko do D600 jeszcze nie podpinałem :)
Jak generalnie Ci się pracuje tą sigmą 35 z D750 podczas wesel/studniówek ? :)
marektrz
07-01-2016, 12:42
Witam,
Mój D750 dzisiaj pojechał do serwisu.
Problem występował sporadycznie przed aktualizacją softu, po aktualizacji praktycznie co 2-3 raz zaraz po włączeniu aparatu...
W ogóle to odnoszę wrażenie że AF też zwolnił, używam samych stałek z serii G, które nie są najszybsze - to wiadomo, ale coś mi się wydaję że zaraz po zakupie było lepiej i z szybkością i trafnością...
Pozdrawiam
Marek
35 masz wolniejszą od samego początku z D600 ? Czy po wgraniu nowego softu na D750 zaczął szybciej chodzić AF na D600 ?
Mam również D750 i D600 + 35 art, tylko do D600 jeszcze nie podpinałem :)
Jak generalnie Ci się pracuje tą sigmą 35 z D750 podczas wesel/studniówek ? :)
D600+35 szału nie ma,woniejsza niż 35dx którą też jeszcze posiadam.
D750+35art zaliczyłem kilka rodzinnych +chrzciny+próby poloneza-nie odczuwam zwonienia af po zmianie softu.
Witam,
Mój D750 dzisiaj pojechał do serwisu.
Problem występował sporadycznie przed aktualizacją softu, po aktualizacji praktycznie co 2-3 raz zaraz po włączeniu aparatu...
....
Jaki problem masz na myśli.? Pytam bo nie wyszczególniłeś niczego, poza tym że wcześniej sporadycznie, a po wgraniu softu 2-3 razy po włączeniu aparatu.
marektrz
07-01-2016, 22:44
Jaki problem masz na myśli.? Pytam bo nie wyszczególniłeś niczego, poza tym że wcześniej sporadycznie, a po wgraniu softu 2-3 razy po włączeniu aparatu.
Problem z zawieszeniem lustra i pokazaniem się błędu "Err".
Jedyną radą było nacisnąć spust migawki, wyszła czarna klatka i wszystko wracało do normy.
Jedyną radą było nacisnąć spust migawki, wyszła czarna klatka i wszystko wracało do normy.
Może wada mechaniczna? Daj info jak wróci z serwisu.
U mnie po aktualizacji dokładnie ten sam problem zniknął.
Jedyną radą było nacisnąć spust migawki, wyszła czarna klatka i wszystko wracało do normy.Masz duży przebieg? Objawy podobne jak przy padzie migawki.
marektrz
08-01-2016, 09:40
Masz duży przebieg? Objawy podobne jak przy padzie migawki.
Teraz dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć jaki jest przebieg ale coś ok 7000.
Zobaczymy co serwis na to powie...
Czyli migawka prawie nowa, co innego gdyby to było 70 tys.
Witam. Mam pytanie co do błędu Err i zwieszenia się aparatu. Aparat nowy zrobione około 800 zdjęć, po okresie około 7 dnie nie używania chciałem zrobić kilka fotek dla treningu i przypomnienia. Zrobiłem 3 foty i pokazał się "Err" na wyświetlaczu. Do aparatu podpięty jest grip Nevell. Odpięcie gripa i wyjęcie baterii z puchy pozwoliło na ponowne uruchomienie puszki i robienie fotek. Ponowna sytuacja pojawiła się po podpięciu do aparatu gripa z baterią. Odpiecie gripa i jest ok. A podpięty grip ale bez baterii działa i jest ok. I teraz pytanie. Gdzie leży przyczyna: aparat nie współpracuje z gripem czy uszkodzenie gripa. Dotychczas zrobione foty były z gripem i nic niepokojącego nie zauważyłem.
Witam. Mam pytanie co do błędu Err i zwieszenia się aparatu. Aparat nowy zrobione około 800 zdjęć, po okresie około 7 dnie nie używania chciałem zrobić kilka fotek dla treningu i przypomnienia. Zrobiłem 3 foty i pokazał się "Err" na wyświetlaczu. Do aparatu podpięty jest grip Nevell. Odpięcie gripa i wyjęcie baterii z puchy pozwoliło na ponowne uruchomienie puszki i robienie fotek. Ponowna sytuacja pojawiła się po podpięciu do aparatu gripa z baterią. Odpiecie gripa i jest ok. A podpięty grip ale bez baterii działa i jest ok. I teraz pytanie. Gdzie leży przyczyna: aparat nie współpracuje z gripem czy uszkodzenie gripa. Dotychczas zrobione foty były z gripem i nic niepokojącego nie zauważyłem.
Grip do kosza albo pod buta :) Było sporo napisane o tych problemach z gripami nevell , meike itd.
kurczeblade
10-01-2016, 11:57
Musisz spróbować na oryginalnym gripie :)
No to mnie pocieszyliście. Ha ha. Szczęście że gwarancje mam. Tylko czy zwrot dam rade zrobić i oddać to coś do sklepu.
no i jestem po wymianie migaweczki.... a przebieg zaledwie 7tys. ech.... :)
no i jestem po wymianie migaweczki.... a przebieg zaledwie 7tys. ech.... :)
Pisałem ;)
Masz duży przebieg? Objawy podobne jak przy padzie migawki.
co prawda nie do mnie pisałeś, ale zapewne to samo ;)
marektrz
15-01-2016, 09:20
Heh, to pewnie będę miał to samo :)
@Toma: A czy jeszcze coś wymienili w związku z Twoim problemem ?
Tylko shutter unit, mam delikatne wrażenie że teraz inaczej pracuje (dźwięk). Ale teraz śmiga bez zarzutu.
marektrz
15-01-2016, 10:14
Tylko shutter unit, mam delikatne wrażenie że teraz inaczej pracuje (dźwięk). Ale teraz śmiga bez zarzutu.
Miejmy nadzieję że po wymianie problem nie wróci za jakiś czas...
Długo czekałeś na naprawę ?
marektrz
01-02-2016, 12:54
Aparat wrócił z serwisu, nowa migawka... Póki co jest dobrze :)
Jest już najnowszy Distortion Control Data version 2 / Ver. 2.013
opublikowany 2016-02-02
Link: http://downloadcenter.nikonimglib.co.../175/D750.html (http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/175/D750.html)
Szczegóły uaktualnienia na stronie.
Tak ale to do zniekształceń.....
Mnie interesuje czy ten soft do puszki co w temacie, czy jest bezpieczny i można go spokojnie wgrywać, czy też coś patroli? Pytam, bo po pierwszych komentarzach że coś się zmieniło i że obiektywy po update ostrzą gorzej , tok rozmowy poszedł w naprawy migawki oraz "uwielbienie serwisu NP".
Tak ale to do zniekształceń.....
Mnie interesuje czy ten soft do puszki co w temacie, czy jest bezpieczny i można go spokojnie wgrywać, czy też coś patroli? Pytam, bo po pierwszych komentarzach że coś się zmieniło i że obiektywy po update ostrzą gorzej , tok rozmowy poszedł w naprawy migawki oraz "uwielbienie serwisu NP".
Wiem, że do zniekształceń. To tak w kwestii informacyji, aby nie otwierać nowego tematu.
Jeśli chodzi o firmware v. 1.10 jest bezpieczny. U mnie działa bez zarzutu od 27-11-2015r. i nic nie "partoli".
Praca z obiektywami jest taka jak przed update, nawet nowy kundelek T15-30 nie narzeka. Więc wgrywać i się nie przejmować, bo zmiany są tylko na plus.
Niedługo mam cykać wesele i nie chciałbym by "niemarkowy" Tamron 24-70 2,8 zaczął szwankować.....
Może jestem przewrażliwiony ale teorie spiskowe mają w sobie ziarenko prawdy, i może takie softy coś przemycają, bo przecież Nikon wydał właśnie niedawno szkiełko 24-70 2,8 z VR i na tym polu tylko Tamek mu bruździł ????
Spróbuję po zleceniu ?
voyager100
06-02-2016, 13:22
Zawsze można wrzucić stary firm no chyba, że teraz zablokują jakość
Niedługo mam cykać wesele i nie chciałbym by "niemarkowy" Tamron 24-70 2,8 zaczął szwankować.....
Mam zarówno Tamrona 24-70 VC jak i 70-200 VC i z tym softem nie mam żadnych problemów.
Mam zarówno Tamrona 24-70 VC jak i 70-200 VC i z tym softem nie mam żadnych problemów.
Mówisz to z doświadczenia, masz te obiektywy i tę puszkę?
I tak przezornie poczekam z softem do czasu wykonania zlecenia.
A ze tak spytam, czy soft naprawił/miał dobry wpływ na batery paki niemarkowe?
Posiadam cały zestaw osobiście. Patrz stopka.
Mówisz to z doświadczenia, masz te obiektywy i tę puszkę?
I tak przezornie poczekam z softem do czasu wykonania zlecenia.
A ze tak spytam, czy soft naprawił/miał dobry wpływ na batery paki niemarkowe?
Ze swej strony mogę również potwierdzić że T 24-70/2.8 VC z nowym softem śmiga jak i ze starym. Używając oryginału nie mogę oceniać ewentualnych zmian/wpływów względem niemarkowych BP, ale tak na zdrowy chłopski rozum: jeżeli współpraca z nimi do tej pory nie przebiegała wzorowo to po kiego tego i tamtego miałby nikon przy tym grzebać i naprawiać? Wali ich to po prostu, nawet słusznie moim zdaniem.
Tak, ale problem był również z oryginalnymi (ludzie dawali do reklamacji, no może nie tak często jak podróbki, ale pewnie dlatego że podróbki były kupowane częściej) i ciężko było dostać go (org) nawet w sklepach (ludzie szukali na ebay itp).
Możliwe że ze względu tych problemów
(coś jak zasada: dajmy im BP dopiero jak problem zostanie rozwiązany).
Stąd moje pytanie skojarzone softu z BP.
Aparat wrócił z serwisu, nowa migawka... Póki co jest dobrze :)
Pewnie to samo mnie czeka:(
Po aktualizacji softu ładnie chodził kilka tygodni. Ostatnio kilka razy zawiesił lustro+komunikat Err.
Padła chyba migawka,czarny pas na zdjęciu,i jakaś kurtyna zasłania część matrycy.
Dla mających zawiechy lustra +komunikat Err radzę wysyłać body do serwisu.