Zobacz pełną wersję : Zarządzanie zdjęciami.
Szukam alternatywy dla modułu LIBRARY z LR.
Warunki:
musi pracować na Macu
powinien być prawie tak dobry jak Library Lightrooma ( prawie, bo lepszych nie ma)
musi być w wersji "pudełkowej" lub free (abonament w tym przypadku mnie nie interesuje)
nie musi mieć , a nawet nie powinien mieć wbudowanej wywoływaczki Rawów.
Jakieś sugestie?
p.s brałem pod uwagę Media Pro Phaseone ale limit demo zmarnowałem jakiś czas temu i nie mam łatwej szansy by teraz ocenić samodzielnie.
RobertMiernik
25-11-2015, 16:46
Media pro jest fajne ale LR fajniejszy, czemu nie kupisz pudełkowej wersji po prostu?
Przecież jest na maki i jak sam zauważyłeś jest całkiem niezły...
Ja mam LR w abonamencie i nie zamierzam się go pozbywać ale tak pytam z ciekawości bo wywołuję często w C1 i zastanawiam się nad alternatywą zarządzania plikami. Być może nic lepszego jak Library LR+C1 nie wymyślę.
LR jest świetny i bardzo go lubię.
To dlaczego szukasz alternatywy?
A jakie to ma znaczenie dlaczego szukam czy dlaczego chcę mieć taką wiedzę.
A jakbyś uważniej czytał co napisałem to byś znał odpowiedź na swoje pytanie.
Ja nie proszę kolegów forumowiczów , żeby mi doradzili , czego i jak używać, tylko proszę kolegów forumowiczów , żeby podzielili się swoją wiedzą w temacie.
2pompony
25-11-2015, 23:56
Szukam alternatywy dla modułu LIBRARY z LR.
Będzie ciężko. Tak mniej więcej rok temu też szukałem jakichś alternatyw, nawet początkowo bez ograniczeń co do systemu i nie napotkałem czegoś w pełni satysfakcjonującego. Być może też dlatego, że LR dał mi narzędzia, które tak ułatwiają życie, że już stały się dla mnie nie do porzucenia, a gdybym o nich nie wiedział, może można by było jakoś ich brak albo przeboleć, albo nauczyć się żyć bez nich...
Myślę, że dobrym początkiem będzie wytypowanie które cechy Library są dla Ciebie najważniejsze. Całkiem sporo możliwości znanych z LRa mają inne programy - choć oczywiście jeszcze się nei narodził taki, który by miał je wszystkie... Sporo podobieństw na przykład ma zwykły Bridge (w końcu też ze stajni Adobe), który spełnia założenia o jakich mówisz; problem w tym, że to nie wystarcza każdemu, na przykład mnie nie. Ale wbrew pozorom to nie jest najgorsze wyjście: keywordy, flagi, gwiazdki, metadata... Nie wiem na ile nowsze wersje radzą sobie z metadatami, czy np. pozwalają szukać/sortować według danych z EXIFa, czy tak jak w starszych jest z tym kłopot - ale i tak na początku nie wydaje się, żeby było źle. Może trzeba rozpoznać tego Bridge'a i wgryźć się w temat.
Jeśli masz inne priorytety (np. kolekcje, Smart kolekcje, logiczne operacje na warunkach czy jeszcze coś innego) - może powinieneś poszukać programu, który celuje w taką niszę, jakiej akurat poszukujesz...
Na końcu powiem, że ja po poszukiwaniach przeprosiłem się z LRem, bo jako się rzekło alternatywy o zbliżonej choćby mocy i wygodzie po prostu jeszzce nie ma.
No właśnie , niczego lepszego od LR w tej materii nie ma. A miałem nikłą nadzieję , że ja nie wiem gdzie szukać.
A jakie to ma znaczenie dlaczego szukam czy dlaczego chcę mieć taką wiedzę.
A jakbyś uważniej czytał co napisałem to byś znał odpowiedź na swoje pytanie.
Ma takie znaczenie, że po pierwsze ja jestem ciekawy co jest nie tak, a po drugie, może ktoś wiedząc co ci nie pasuje zaproponowałby program w którym to coś działa lepiej.
Spróbuj Daminion to soft kategorii DAM pełną gębą, zarządza i tylko zarządza, możliwości ogromne.
@dko, THX
wyglada bojowo.
sprawdzam czy to nie za mądry soft jak na mój informatyczny rozumek.
I pierwszy zong. To nie chodzi w prosty sposób pod OSx. W tej chwili jeszcze nie chcę instalować Parallels Desktop czy VMware.
Ale aplikacja na pierwszy rzut oka ciekawa.
Jak ma być pod mac, sprawdź IDimager to tez typowy DAM
2pompony
28-11-2015, 20:02
Przeglądnąłem z ciekawości tego Daminiona - znalazłem parę ciekawostek, i choć zapowiadają się nieźle, jeszcze mnie nie przekonali.
Widać też wyraźnie (co mnie cieszy), że sporo użytkowników LRa szuka jakichś alternatyw, bo Daminion w kilku miejscach wyraźnei się do LRa odnosi. Napisali nawet kilka specjalnych artykułów, pod wspólnym wezwaniem w stylu 'Daminion vs. LR'. Szkoda tylko, że albo przez niewiedzę, albo celowo wprowadzają w błąd, nie tylko przemilczając pewne rzeczy, ale też normalnie przeinaczając fakty. Powtarzam, szkoda że tak robią, bo przykładając się bardziej wzbudziliby moje zaufanie, a tak zostaje pewien niesmak. Mam nadzieję że kłamią nie celowo i naumyślnie, żeby zagmatwać sprawę, tylko po prostu nie wiedzą, że pewne rzeczy są osiągalne też w LRze...
Dość wspomnieć, że wszędzie podkreślają (nawet w artykule pod znamiennym tytułem: 6 rzeczy, których nie zrobisz w LRZe), że w LR nei ma działań logicznych na keywordach (and/or), podczas gdy ja w LR cieszę się tymi sprawami od kilku wersji, w dodatku nie tylko prostymi and/or, ale też contain/not contain, żeby dać tylko przykład. Powtarzam, mam nadzieję, że twierdzą tak nie celowo, tylko z niewiedzy.
Zresztą te 6 rzeczy, których się nei da zrobić w LR jest tak strasznie szukane na siłę - znalazłbym jako user LRa sześć innych, zdecydowanie ważniejszych... Na przykłąd piszą, ze LR nie pokazuje wybranego punktu ostrości, na szczęście dodają, że jest (darmowy!) plugin, który to robi. Inna rzecza, której ponoć nie da się zrobić jest zaznaczenie zdjęćia jako Wersja Finalna. Też mi mecyje... Mogliby się postarać bardziej.
Co do programu - pojawia się parę pytań, na które nie ma odpowiedzi - a nie chce mi się instalować programu wyłącznie po to żeby się doweidzieć. Zresztą jak sami autorzy nie chcą odpowiedzieć, to zaczynam mieć większe wątpliwości... Na przykład piszą, ze Daminion potrafi generować podglądy RAWów (pracuję w 99% na RAWach, stąd ta tematyka mnie interesuje), lub używa podglądu zaszytego w RAWie. Świetnie - tylko nigdzie mi nie napisali, czy jak zrobię sobie czarnobiały kwadrat w LR, to co mi Daminiom pokaże: kwadrat, nieskropowany prostokąt, kolorowy, czy też czarnoabiały? A jak w LRze dodam na ten czarnobiały kwadrat zafarb różwy - co jako finalne zdjęcie mi pokaże Daminion? Obawiam się, ze pokaże mi podgląd całej klatki surowego RAWa...
Czy Daminion pokaże mi tzw. kopie wirtualne, czyli kilka wersji tego samego RAWA? Nigdzie ani słowa, więc sądzę, że nie... Znalazłoby się jeszce parę wątpliwości na podstawowym dla mnie poziomie.
Reasumując - dla mnie to (jeszce) nie jest alternatywa, jest to jakieś zastępstwo - ale raczej jakaś proteza, a ja bym chciał pełnoprawne narzędzie! Natomiast cieszy mnie, że wyraźnie społeczność użytkowników LRa ma powoli dość działań Adobe z tym programem i szuka jakichś alternatywnych rozwiązań. mam nadzieję, że Adobe w końcu to zauważy i weźmie się do roboty (choć sam w to słabo wierzę, bo skoro kasa leci obojętnie od tego, czy się starają czy nie, to po co się mają starać bardziej?).
Dziâki pompon za krótka recenzję. Co do IDimager to zassałem demo ale po kwadransie zabawy z nim jakoś nie zapałałem do tego softu uczuciem i odinstalowałem. Może nalezy mu dac więcej czasu na polubienie.
Daminion na pierwszy strzał wygląda znacznie lepiej. Ale LR dalej jest niezatapialny.
Capture One czyli w tym przypadku Media Pro moim zdaniem wyglada obiecująco ale ja wyczerpałem limit demo jakiś czas temu. Trochę ten czas zmarnowałem i w tej chwili nie mam możliwości samodzielnego obejrzenia tego programu. Z dużą ciekawością przeczytam uwagi na ten temat.
Nie używałem Media Pro, ale wygląda podobnie jak to co jest w CaptureOne, może zadziała trial w C1?
To w C1 jest jednak dla mnie gorsze od Library. Wszystkie znaki na ziemi i na nikoniarzach świadczą , że nie mam po co cudować bo z tego co chcę mieć mam to co jest aktualnie najlepsze. Media Pro jest znacznie bardziej ( o ile dobrze pamiętam swoje boje z demo) rozbudowany od zarządzania w C1
No to jest jeszcze możliwość, że trial jest związany z "większą" wersją programu. Czyli np. jak testowałeś 8.3 i tam się skończył trial, to jak zainstalujesz 8.2 albo 8.4 (a ich nie testowałeś), to trial będzie liczony od początku. Przynajmnej w C1 tak jest.
Dzięki za wskazówkę. Nie wiedziałem o tym.
2pompony
28-11-2015, 22:02
Jeszcze tylko malutka uwaga co do Daminiona, którą teraz doczytałem: w opisie jak się przesiąść z LRa na Daminiona piszą, że Daminion wczytuje tylko to, co będzie w plikach xmp - czyli mniej więcej ćwierć tego, co w tych plikach przechowuje LR, reszta idzie prosto w kosmos, co dla mnie dyskwalifikuje Daminiona jako alternatywę dla LRa. Nie po to się napracowałem przez tyle lat tworząc własną kolekcję, żeby teraz powiedzmy 3/4 mojej pracy wyparowało.
To już chyba nawet ten mułowaty pod względem przesiadki C1 odczytuje więcej danych z Catalogu LRa...