PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 17-55/f2.8 popychacz przesłony nie wraca

switch
25-11-2015, 14:21
Hej wszystkim!

Po krótkiej przerwie od fotografowania wygrzebałem swój sprzęt z szafy i chciałem cyknąć kilka fotek. Wszystko sobie wyczyściłem, naładowałem aku, przykręcam obiektyw(rzeczony nikkor) i robię testowe zdjęcie... Zauważyłem że niezależnie od ustawień przysłony w body zdjęcie jest jednakowo rozmyte(zawsze przysłona otwarta na maxa). Podłączyłem Sigme, wszystko ok. Zacząłem oglądać tego Nikkora i okazało się że popychacz chodzi trochę ciężko i nie wraca.

Macie może pomysł co to może być? Czy rozkręcenie obiektywu i sprawdzenie samodzielnie będzie bezpieczne?

dzidch
25-11-2015, 14:57
Hej wszystkim!

Po krótkiej przerwie od fotografowania wygrzebałem swój sprzęt z szafy i chciałem cyknąć kilka fotek. Wszystko sobie wyczyściłem, naładowałem aku, przykręcam obiektyw(rzeczony nikkor) i robię testowe zdjęcie... Zauważyłem że niezależnie od ustawień przysłony w body zdjęcie jest jednakowo rozmyte(zawsze przysłona otwarta na maxa). Podłączyłem Sigme, wszystko ok. Zacząłem oglądać tego Nikkora i okazało się że popychacz chodzi trochę ciężko i nie wraca.

Macie może pomysł co to może być? Czy rozkręcenie obiektywu i sprawdzenie samodzielnie będzie bezpieczne?

Sama dźwignia trzyma się na górze bagnetu. Można odkręcić parę śrubek i ją wyjąć (odkręcając wcześniej styki i uważając na tasiemkę połączeniową)

ASAHI
25-11-2015, 15:32
Pogadaj z TOP67. Powinien pomóc.

Obelix
25-11-2015, 16:39
Czy będzie bezpieczne ciężko orzec - wszystko zależy od Twoich zdolności manualnych i doświadczenia. Ogólnie jeśli sprawa dotyczy tylko popychacza to naprawa jest prosta, ale dla niewtajemniczonych ryzyko uszkodzenia zwłaszcza flexa styków jest dosyć spore.

TOP67
25-11-2015, 19:41
W tym modelu trzeba bardzo uważać na samodzielną naprawę. Zakładając bagnet bardzo łatwo uszkodzić właśnie popychacz lub samą przysłonę. Miałem dwa aparaty po takiej naprawie z przysłoną do wymiany.
Sam popychacz jest bardzo wrażliwy na brud i wykrzywienie. Miałem przypadek, gdzie popychacz chodził idealnie na wykręconym bagnecie, a po zakręceniu następowało minimalne odkształcenie i się blokował.

Tyle straszenia. Sam popychacz jest metalowy i łatwo go naprawić. Zacząć trzeba od wyczyszczenia. Jak dalej będzie się zacinał, to trzeba prostować.