PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - inne zdjęcia po imporcie.

maxwawa
24-11-2015, 23:21
Witam,

Mam problem z kolorystyka zdjęć po imporcie zdjęć z Canona 5D Classica (wiem że to to forum dla Nikona :)

Przed importem zdjęć CR2 w LR i podczas podglądu miniaturek zdjęć wyświetlają się one z prawidłową kolorystyką, ekspozycja itd.
Zaraz po imporcie (przez ułamek sekundy widzę jeszcze poprawną kolorystykę by już za chwilę widzieć inne ustawienia w zdjęciach.
dodam że w różnych przeglądarkach zdjęć oraz w Canonie DPP (Digital Photo Professional) kolorystyka jest taka jak być powinna tylko LR uprawia własną "twórczość" z 5D

W sekcji Develop po zmianie profilów tylko się zbliżyłem do tego co być powinno ale nie uśmiecha mi się obrabiać np kilkaset zdjęć po sesji w ten sposób.
Chciałbym mieć po imporcie zdjęci takie jak być powinny.

Próbowałem w Edit/Preferences jakiś tam ustawień ale bez skutku bo raczej nie powinienem tego robić skoro przed i po imporcie zdjęć w formacie RAW z aparatów Nikona, Samsunga czy kiedyś Pentaxa wszytko w LR jest OK tylko z Canona mam problem.

Czy ktoś zna rozwiązanie tego istotnego problemu?

TOP67
24-11-2015, 23:37
Tak ma być. To co widzisz przez moment, to podgląd w JPG. A porem czysty RAW, którego dopiero trzeba ustawić.

maxwawa
25-11-2015, 00:04
Tak ma być. To co widzisz przez moment, to podgląd w JPG. A porem czysty RAW, którego dopiero trzeba ustawić.

wiem ze to podgląd JPG
ale dlaczego RAW-y z innych aparatów (Nikon ,Samsung, Pentax) ładuję się "normalnie" a z Canona nie?
w różnych przeglądarkach RAW-y z Canona oraz w Canonie DPP (Digital Photo Professional) kolorystyka jest taka jak być powinna
więc coś raczej z Lightroomem jest coś nie tak?

TOP67
25-11-2015, 00:11
Większość przeglądarek nie potrafi interpretować RAW, tylko pokazuje JPG. Soft Canona potrafi to samo co aparat, dlatego kolory są identyczne. LR, ACR, C1, RT mają swoje algorytmy, które nie zawsze dają podobny efekt. Ten sam problem dotyczy Nikona.

cezary-k
25-11-2015, 11:06
...ale dlaczego RAW-y z innych aparatów (Nikon ,Samsung, Pentax) ładuję się "normalnie" a z Canona nie? ...

Z nikona zdjęcia ładują się tak samo "nienormalnie" ;)