PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Złoty poranek

biegly
24-11-2015, 13:56
Sobotni poranek zaowocował złotem w Wicklow Mountains
Synoptycy zapowiadali zimno oraz przelotne opady śniegu, pomyślałem może warto spróbować?
Uważam że warto było, choć silny wiatr skutecznie obierał przyjemność czekania na tę chwile.
Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/22952544790_382b103cf4_b-1.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5779/22952544790_382b103cf4_b.jpg)

Dziękuję*za odwiedziny i pozdrawiam.
Rafal

akustyk
24-11-2015, 14:17
fantastyczne warunki i szacun za poswiecenie, bylo warto!

emet_b
24-11-2015, 17:28
żółty śnieg :)

A tak serio-pięknie i zimno.
Szacun

QubaKpl
24-11-2015, 18:56
No cóż... warto było ,,spróbować,, :D Rafale ty dobrze wiesz, jest piękniście 8-)

meshsmoth
24-11-2015, 20:53
Mają tam Śmieszne szlaki ;) Jakieś płyty wyłożone czy jak ?

A tak w ogóle, to się podoba ;)

basket
24-11-2015, 21:46
Pięknie, pięknie. Warunki wykorzystane na maxa. Ciepłe światło, a zimno czuć. Super foto!

Greg77
25-11-2015, 10:29
No powiem tobie Rafal, ze to jedno z najlepszych twoich zdjec i jedno z lepszych z Wicklow, gratuluje warunkow i swiatla.

Mają tam Śmieszne szlaki ;) Jakieś płyty wyłożone czy jak ?

Podklady kolejowe z przyczepiona siatka, chodzi sie calkiem dobrze a na dodatek nie jest slisko...oczywiscie takie szlaki sa tylko na trudnych odcinkach, podejsciach itp.
Gdyby nie stosowali takich rozwiazan bylo by momentami dosc trudno, zwlaszcza, ze tam prawie wszedzie bagnisto torfowe klimaty a po deszczu pewnie trzeba by jakies pletwy miec.

Pyzik
26-11-2015, 09:09
Śliczne światło. Nachalnej obróbki także nie czuć - co dla mnie na plus. Natomiast z kadrem mam już problem. Z jednej strony angażujący artystyczny pejzaż oferowany przez plan drugi i trzeci, z drugiej elementy charakterystyczne dla fotografii dokumentalnej na planie pierwszym. Trudno mi jest je pogodzić patrząc na to zdjęcie.
Dla mnie ten pierwszy plan jest zabójczy dla idei proponowanej przez dalsze plany... Aż nie chce mi się wierzyć, że nie było miejsca, z którego można by ująć pierwszy plan bez siatek. :-)

biegly
26-11-2015, 16:22
fantastyczne warunki i szacun za poswiecenie, bylo warto!
Dziękuję bardzo :)

żółty śnieg
Bardzie złoty ;) szkoda że w kieszenie go nie napakowałem :P

No cóż... warto było ,,spróbować,, Rafale ty dobrze wiesz, jest piękniście
Teraz wiem że warto było ;)

Mają tam Śmieszne szlaki Jakieś płyty wyłożone czy jak ?
Tak jak Gerg napisał, część szlaków jest wyłożona podkładami kolejowymi. To jest szlak Wicklow Way i z Dublina prowadzi daleko daleko przez góry ;)
Inaczej może być ciężko, jednego razu zachciało mi się zejść ze szlaku i wpadłem po same .... ;)

Pięknie, pięknie. Warunki wykorzystane na maxa. Ciepłe światło, a zimno czuć. Super foto!
Dziękuję bardzo, cieszy mnie że udało mi się pokazać ciepło < zimno ;)

No powiem tobie Rafal, ze to jedno z najlepszych twoich zdjec i jedno z lepszych z Wicklow, gratuluje warunkow i swiatla.
Niezmiernie miło mi słyszeć ze zdjęcie tak się podoba :)

Śliczne światło. Nachalnej obróbki także nie czuć - co dla mnie na plus. Natomiast z kadrem mam już problem. Z jednej strony angażujący artystyczny pejzaż oferowany przez plan drugi i trzeci, z drugiej elementy charakterystyczne dla fotografii dokumentalnej na planie pierwszym. Trudno mi jest je pogodzić patrząc na to zdjęcie.
Dla mnie ten pierwszy plan jest zabójczy dla idei proponowanej przez dalsze plany... Aż nie chce mi się wierzyć, że nie było miejsca, z którego można by ująć pierwszy plan bez siatek.
Szczerze mówiąc, w tym końcowym fotografowaniu myślałem już tylko o gorącej herbacie w samochodzie ;) a spędziłem tam 3h
Niestety dwa metry w górę mam ogromny głaz i podest po prawej, dwa metry w dół jezioro mi znikało - tak, ku wyjaśnieniu ruchu
Do tego ja mam bardzo obszerną galerię z Wicklow i kilka zdjęć z tego miejsca, a teraz problem aby się nie powtarzać ;)

Dziękuję wszystkim jeszcze raz, pozdrawiam.
Rafal

creep
26-11-2015, 23:27
To zdjęcie jest doskonałym przykładem na to, że trzeba próbować i próbować, a dostaje się nagrodę jaką są świetne warunki. A potem "tylko" trzeba je wykorzystać ;) tak jak tutaj Tobie wyszło.
To jedno z tych zdjęć, które pewnie jeszcze zyskuje w większym rozmiarze - podlinkujesz nieco większą wersję?
Co do pierwszego planu, to mimo tego pięknego złotego śniegu muszę zgodzić się z Pyzikiem - prawdopodobnie przez te ciężkie siatki, średnio komponujące się z tym pięknym widokiem. Odrobinę inne proporcje pp/góry w tle mogłyby się sprawdzić.

Greg77
27-11-2015, 10:42
Mnie te siatki nie przeszkadzaja wcale, nie zajmuja tyle miejsca w kadrze zeby byly ciezkie (moze jednak patrze na to zdjecie bardziej osobiscie bo tam bylem), co do probowania to moze w koncu czesc zrozumie moje kikanascie podejsc do wraku ;)

Kulten
27-11-2015, 23:33
Troszkę brakuje jakby tematu na pierwszym planie ale i tak miło się zerka :D .

biegly
29-11-2015, 10:44
W tym miejscu bardzo ciężko o coś więcej, jeżeli chodzi o PP.
Jak byście przejrzeli moją galerię z Wicklow, to będziecie wiedzieli o czym mówię ;)
Rozumie o co Wam chodzi, ten problem pojawia mi się zawsze kiedy zachodzę w to miejsce.

Co do podkładów, dla mnie są częścią tego krajobrazu i ludzi znających ten pagórki.
Nie mówie, że można było by bez nich ustrzelić kadru!
Chodzi o to że inne już mam, a tego nie ;)
A powtarzanie tego samego lub zbliżonego kadru musi być naprawdę na wysokim poziomie warunków, aby zdublować ;)

Dziękuję i pozdrawiam

bajcy
29-11-2015, 13:08
Bardzo się podoba, super Warunki Ci się trafiły, no i szacun za poświęcenie;)
To jest tak jak z dźwiganiem lustra po górach, często ludzie się dziwią, że ciężko, niewygodnie- ale trafione warunki rekompensują trud, jaki trzeba włożyć;)
Identycznie jest w Twoim przypadku
Gratuluję Rafał,
Pozdrawiam
Janusz

biegly
29-11-2015, 19:31
Dziękuję Januszu

To jest tak jak z dźwiganiem lustra po górach, często ludzie się dziwią, że ciężko, niewygodnie- ale trafione warunki rekompensują trud, jaki trzeba włożyć
Dodam, że zabrałem jeszcze dodatkowo ze sobą torbę ze sprzętem w której była Mamiya RB67 ;) a co!
Trzeba być fit :D

Pozdrawiam
Rafal

jarekf34
01-12-2015, 10:52
Bardzo fajna odsłona, z miejsca które już nie raz pokazywałeś... jak widać warto było odwiedzić miejscówkę ponownie :)

palfinger
02-01-2016, 16:51
góry wicklow i śnieg rzadki widok :)

geralttt
04-01-2016, 23:26
Ilość różnic kolorystycznych bardzo mi się tutaj podoba. Pięknie w kadrze, waruny, że hu hu. Jak to biegły - biegle! :)