Zobacz pełną wersję : Sigma AF 5-6.3 APO 170 - 500mm szybkie pytanie.
Witajcie,
na wstępie chciałbym się przywitać, ze względu na mój pierwszy temat i od razu prosić o... wyrozumiałość. :) Domyślam się, że był on już pewnie poruszany, aczkolwiek chciałbym usłyszeć o jakąś opinię w czasie rzeczywistym na temat tego obiektywu. Ktoś miał z nim styczność? Szukam czegoś budżetowego o sporej ogniskowej, podpięte to będzie do D90 i mam zamiar pstrykać tym samoloty (niekoniecznie chodzi tutaj o pokazy - czyli sporą dynamikę) i od czasu do czasu temat motoryzacyjny, czyli motocykle. Nie zależy mi na jak najbardziej profesjonalnych zdjęciach, chodzi mi tylko o spory zakres ogniskowej (wiem z doświadczenia że na lotniskach 300 mm to zdecydowanie za mało). Ten AF faktycznie mówi o wbudowanym silniku? Za granicą można trafić go w okolicach 800-900 zł co przemawia na korzyść w porównaniu do np 50-500 aczkolwiek to zupełnie dwa inne światy... Jest coś co w takiej kasie i w tych ogniskowych można kupić? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Michał
Wg opinii na internecie, nie jest to jakieś szałowe szkło, ale stosunek cena/jakość ma bardzo przyzwoity. W Sigmach AF nie oznacza wbudowanego silnika, dopiero obiektywy opisane HSM mają silnik.
Podejrzewam, że warto zainwestować 800-900zł żeby sprawdzić jak to działa. Jak by się okazało że jest słabo to wiele się nie traci przy odsprzedaży, a jak by się okazało że jest dobrze to nic tylko korzystać ;)
Ogólnie to wersję 'ucywilizowaną' i nieco zmodernizowaną (przynajmniej z zewnątrz) APO DG można kupić już za jakieś 1300 zł, trochę się waham czy zwyczajnie nie kupić używanej 70-300 za marne grosze i chwilę przeboleć i przeczekać do kupna 50-500. Swoją drogą nie będzie problemu z AFem powyżej f8? Coś takiego gdzieś ostatnio wpadło mi w oko... Poza tym silnik w D90 spokojnie sobie z nim poradzi? Opinie ma faktycznie całkiem niezłe, jak uda mi się go ustrzelić w dobrej kasie, to na pewno coś więcej o nim napiszę - to może być bardzo dobra alternatywa dla ludzi o ograniczonym budżecie. :)
Silnik w D90 demonem szybkości nie jest, ale nie powinien mieć problemów. A ostrość i tak zawsze ustawia sie na pełnej dziurze.
Mam ten obiektyw, używałem przez kilka lat z D90 aż ten ostatni padł. Następnie trzy lata z D600. Aha, kupiłem używany ale w nienagannym stanie.
Unikam używania ogniskowych powyżej 400 mm. Obiektyw jest słaby pod słońce i, zwłaszcza podpięty do D600, daje nieco mydlany obraz. Jeśli jest szaro i pochmurno - można zapomnieć o dobrych zdjęciach samolotów. Ale przy dobrym, kontrastowym świetle umożliwia wykonanie dobrych zdjęć. AF działa OK, szybkość zależy głównie od korpusu.
Parę wad: bardzo długi i ciągnie aparat nosem do dołu, po pochyleniu sam się wysuwa. Ręczne ogniskowanie jest kiepskie, ma nieduży kąt obrotu (jakieś 80 stopni) i bardzo lekko chodzi. W warunkach wilgotnego angielskiego domostwa na wewnętrznej powierzchni przedniego członu optycznego pojawiła się pleśń.
Obiektyw nie jest bardzo ciężki i ma solidną stopkę statywową.
Pod względem jakości optycznej nie dorasta do pięt klasycznego Nikkora 80-200/2.8, ale jeśli potrzebuję ogniskowej 300-400 mm to i tak nie mam wyboru i nadal go (Sigmę) używam. Ale już dawno dojrzałem do zmiany na znacznie lepsze szkło, pewnie zdecyduję się na nowego Nikkora 200-500. Aha, moim zdaniem w ogóle nie nadaje się do żadnych telekonwertorów. Próbowałem Kenko Pro 2x - katastrofa.
Mam ten obiektyw, używałem przez kilka lat z D90 aż ten ostatni padł.
Mega dzięki za konkretną odpowiedź! W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak się na niego 'przyczaić'.
p.s W jaki sposób padł Ci D90? Przebieg? Warunki użytkowania? Uszkodzenia mechaniczne?
Pozdrawiam
Michał
W D90 zablokował się mechanizm podnoszenia, czy może opuszczania, bo w pozycji podniesionej :) lustra. W cenie naprawy można kupić używany D90 a przecież po wymianie mechaniki lustra migawka i tak pozostałaby z dużym przebiegiem, nie wiadomo jak długo by pociągnęła. Zapewne przebieg miał decydujące znaczenie, ale może także fakt, że w momencie awarii wymieniałem stary manualny obiektyw bez wyłączenia aparatu.