Zobacz pełną wersję : Wolnostojąca zmywarka do naczyń (60 cm)
Chcę zakupić do domu zmywarkę jak w temacie. Raczej nie może być do zabudowy.
W sklepach lokalnych są przede wszystkim marki: Ariston, Whirlpool i Bosch, ew. Beko czy Amica. Na forach różnie piszą o nich. Chcę wydać w granicach 1300-1400 zł, coś tam znalazłem. Pytania do praktyków, serwisantów, sprzedawców i przede wszystkim posiadaczy - co tu wybrać? Najładniejsze to Hotpointy Aristona.
I proszę nie polecać Miele. Kupiłbym, ale to już nie moja półka.
Od trzech lat mam Hotpointa . Wybrałem go ze względu na ilość produkowanych decybeli , chyba tylko 42 (kuchnia połączona z pokojem) . Na razie spisuje się bez zarzutu . Jest prawie bezgłośny .
Też mam Hotpointa, tylko do zabudowy. Wybrane właśnie dla ciszy i układu półek.
Wcześniej miałem dwie inne zmywarki i właśnie układ półek uważam za najistotniejszy.
1. Możliwość swobodnej konfiguracji dołu (raz talerze, raz garnki).
2. Odpowiednia szerokość półek na górnej szufladzie. Weź ulubiony kubek i sprawdź czy się mieści. Czasami robią tylko na szerokość szklanki i potem nic rozsądnego tam nie postawisz.
3. Koszyk na sztućce. Możliwość zmiany miejsca, żeby się nie przewracał, najlepiej dwuczęściowy (można połowę wyjąć).
Polecam bosh i siemens
Odradzam amikę i whirlpoola (strasznie szybko zapychają się dysze)
Polecam bosh i siemens
Odradzam amikę i whirlpoola (strasznie szybko zapychają się dysze)
Czym się zapychają?
Coś mają nie tak z filtrem i cząstki jedzenia się przedostają (np ziarno siemienia)
W obu niepolecanych przypadkach trzeba bylo raz na miesiac popraciwac wykalaczka, bosh dziala mi juz 2,5 roku bez problemow
Od 8 lat mam Beko. Używam przynajmniej raz dziennie, pracuje bez problemowo.
madebyzosiek
23-11-2015, 16:11
Ja też polecam bosch, mam od lat i bardzo sobie chwalę
.... Odradzam ..... whirlpoola (strasznie szybko zapychają się dysze)
Jakieś brednie wypisujesz. Miałem zmywarkę Whirlpool przez prawie 14 lat - bez awarii. Wymieniłem na Whirlpool i już prawie 4 lata działa - też bez awarii. Nic się nie zapycha. Ale ja używam porządnej chemii i soli dosypuję, jeśli trzeba. :wink:
robin102
23-11-2015, 19:24
Też mam HotPointa 60 cm 3 lata myje, ale wcześniej w poprzednim mieszkaniu miałem Boscha i mył dokładniej i głośniej :D
ALE ALE jak niedawno leżałem na ortopedii to w podręcznej kuchence gdzie pielęgniarki przygotowują jedzenie dla unieruchomionych stała sobie dalej ta sama co przed 10 laty mała zmywarka Candy, czy Kandy. Uruchamiana jest pełnym cyklem 3 razy dziennie ! Chodzi 10 lat, bo byłem przy tym jak ją bogaty sponsor do szpitala przywiózł na oddział. 10 lat i bez żadnej awarii 3 razy dziennie. Nie był to jakiś tani model, bo nawet dziś wygląda fajnie.
Mam indesit od czterech lat za 720zł z promo carefour, liczyłem że to szybko się posypie i będzie słabe za te pieniądze, a tu okazuje się ze bosh u brata po 2,5 roku poszedł na złom, a moja chodzi nadal, wyczuwam tu spisek producentów ;)
robin102
23-11-2015, 20:17
Ale one w tej samej fabryce pewnikiem robione :D takie czasy :(
ps.
u mnie BOSCH bezawaryjnie chodził 10 lat i sprzedałem za 200zł :)
U mnie odpukac SIEMENS (czyli BOSCH) od 8.5 roku dziala bezawaryjnie i cicho. Co prawda bralem najwyzszy model - z racji produkcji w DE, choc dzisiaj to juz nic nie znaczy (moze miec jakies dziwne oprogramowanie oszukujace w testach zuzycia pradu/wody). Jest cicha, ale brakuje mi np mycia wstepnego.
Pojechałem do Nowego Sącza po Aristona, zakupiłem przecenionego Whirlpoola. Wahałem się w sklepie, zajrzałem na neta poczytać opinie o obu sprzętach. Były identyczne, pisane przez tę samą, wynajętą osobę. Dostęp do wiedzy czy rzetelnych testów (o ile są) google blokuje skutecznie.
I jest jakaś promocja, że jak go kupię i zarejestruję to 5 opakowań tabletek dostanę.
W środę dowiozą na miejsce. Miałem brać do auta, ale jak transport za darmo to niech się pracownicy przejadą na wycieczkę, oni też potrzebują pracy.
Opinie z netu już dawno są jedna wielką ściemą, fora pełne specjalistów z wiedzą ograniczającą się do forumowych dyskusji, doradca klienta w markecie musi wyrabiać cele sprzedażowe i recytować info zdobyte na szkoleniach, nie ma lekko... oj nie ma :)
JA mam siemensa w zabudowie, siostra ma identycznego boscha, tylko nazwa firmy inna naklejona (podobno siemens ma niektóre części gorszej jakości, np. Plastikowe zamiast metalowych itp), rodzice mają wolnistojacego boscha. Wszystkie działają już około 4-5 lat i zero problemów.
Z indesita mam lodówę, daje radę już z 6 rok, ale w pralce tej samej firmy poszły łożyska które miały więcej tworzywa niż metali, z powodu klejonego bębna wymieniłem na boscha.
Opinie z netu już dawno są jedna wielką ściemą, fora pełne specjalistów z wiedzą ograniczającą się do forumowych dyskusji, doradca klienta w markecie musi wyrabiać cele sprzedażowe i recytować info zdobyte na szkoleniach, nie ma lekko... oj nie ma :)
A jakie to opinie chciałbyś znać. Albo coś komuś działa bezawaryjnie, albo nie. Z tym, że praktycznie nikt nie piszę o warunkach,sposobie eksploatacji, jak również czy stosuje się ściśle do zaleceń producenta, jakości wody itp. Znam takich co są w stanie zepsuć każdy sprzęt.
Znam takich co są w stanie zepsuć każdy sprzęt.
To już jest insza inszość.
Zresztą jeśli będzie działać 5 lat to wystarczy. A takie ubezpieczenie proponują dodatkowe. Za parę stówek na 5 lat. Czyli raczej 5 lat wytrzyma :).
Zastanawiają mnie ubezpieczenia od głupoty, zniszczeń, zalań. sporo sprzętu można tak ubezpieczyć. Telefony, laptopy. Trzeba przed końcem gwarancji zrzucić ze schodów?
Właśnie, ubezpieczenia, pod nazwa "gwarancji" - warto przy nich poczytać regulamin żeby nie być zdziwionym że sprzęt się amortyzuje, żeby nie być zawiedzionym któregoś dnia. Chociaż są też i takie gdzie sprzętu nie amortyzujemy, ale tutaj czytanie i tylko czytanie umów.
Klemens20
02-12-2015, 08:51
Polecam zmywarki Elektrolux/AEG. Posiadam 60 i bardzo dobrze myje. Zero problemów po ponad roku użytkowania.