PDA

Zobacz pełną wersję : D600 + Sigma 24-70/2.8 EX DG - problem z migawką

franek2001
22-11-2015, 16:01
Nie wiem, co jest grane. Mniej więcej co 15-25 zdjeć zawiesza się migawka, tzn. lustro nie opada, lamelki migawki są w innej kolejności, a na lcd mruga ERR.

Przychodzi coś komuś do głowy?

PS wytrzaskałem z 200 zdjęć na innym aparacie i nic....

nikoniarz
22-11-2015, 16:06
Spróbuj wytrzaskać zdjęcia na innym obiektywie ale na tym samym aparacie. Bo na podstawie tego co piszesz to winny jest raczej korpus.

franek2001
22-11-2015, 16:15
Ok, dobra, zapomniałem dodać, że na tym d600 zrobiłem ok 40 tyś zdjęć z różnymi obiektywami (z ok 30) i nigdy nie było czegoś takiego.

Dodam, że zanim zablokuje się lustro, słychać, jakby spowalniało (dźwięk podobny do wydłużania czasu naświetlania).

TOP67
22-11-2015, 17:19
Czy tak dzieje się tylko z tym obiektywem? Tytuł wątku na to wskazuje.

franek2001
22-11-2015, 17:31
Tak, tylko z tym, wcześniej używałem z tym d600 około 30 szkieł i z żadnym nie było takich problemów

jerzyk
22-11-2015, 17:33
Mam podobny problem z Sigmą OS 70-200 i D7100. Podczas Air Show zawieszał się co 30-40 zdjęć. Akumulator oryginalny, naładowany, karta pamięci - moim zdaniem OK - z obiektywami Nikkor wszystko w porządku.

TOP67
22-11-2015, 17:35
Tak, tylko z tym, wcześniej używałem z tym d600 około 30 szkieł i z żadnym nie było takich problemów

Pytanie czy w tej chili z innymi obiektywami też jest OK. Bo to może był uszkodzenie aparatu, powstałe ostatnio.

franek2001
22-11-2015, 17:52
Dobra chyba już wiem o co kaman: GRIP!. Mam Newella..., dwa aku oryginalne. Odczepiłem grip i aparat normalnie trzaska. Czyli kurde będę musiał wymienić albo szkło, albo grip ;/

Noo, to pierwszy raz stałem się ofiarą zamienników, bo jakoś wcześniej nie wierzyłem, że grip może mieć wpływ na działanie aparatu...

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie, to jednak nie grip, znów zaczął świrować :(

Zawiesza się także czasem, jak włączam LV

Pytanie czy w tej chili z innymi obiektywami też jest OK. Bo to może był uszkodzenie aparatu, powstałe ostatnio.

Tak, jest z innym ok..., do wczoraj używałem normalnie z kilkoma innymi i wszystko było ok...

Sorry, właśnie się przekonałem, że migawka zawiesza się z innymi szkłami, ku....a.
A przed zakupem tej Sigmy wszystko było ok, a teraz taki klops. Zwykły przypadek, czy ta Sigma mogła coś zepsuć?

Bez obiektywu też się zawiesza - więc migawka albo mechanizm lustra się zepsuł. Serwis :(
Zastanawia mnie tylko, dlaczego mogę w ogóle robić zdjęcia?

franek2001
22-11-2015, 18:55
Jaki serwis polecacie? Wysłać do Nikona, czy gdzieś indziej?

TOP67
22-11-2015, 19:09
studio5s

RepliK
22-11-2015, 21:43
Lub TOP67 :)

Sprawdź dział serwis i zobacz relację napraw które przeprowadził. Pełen profesjonalizm.

TOP67
22-11-2015, 21:51
Ja wolę naprawiać obiektywy. Jak aparaty, to usterki mechaniczne. Nie mam zapasu części do aparatów.

franek2001
05-12-2015, 10:11
W jednym ze serwisów powiedziano mi, że nie jest to wina migawki, tylko elektromagnesów podnoszących lustro.

Obelix
06-12-2015, 14:38
Z tego co przyjrzałem się elementom, to w D600 lustro podnosi silnik, a nie elektromagnesy. Elektromagnesy są tylko od blokady przysłony i zwalniania lamelek migawki, więc nie wiem na jakiej podstawie serwis tak powiedział. Chyba że coś przeoczyłem. A skoro Kolega piszę że cała mechanika dostaje szajby, to najprawdopodobniej problem dotyczy enkoderów położenia mechaniki.

franek2001
07-12-2015, 12:23
Z tego co przyjrzałem się elementom, to w D600 lustro podnosi silnik, a nie elektromagnesy. Elektromagnesy są tylko od blokady przysłony i zwalniania lamelek migawki, więc nie wiem na jakiej podstawie serwis tak powiedział. Chyba że coś przeoczyłem. A skoro Kolega piszę że cała mechanika dostaje szajby, to najprawdopodobniej problem dotyczy enkoderów położenia mechaniki.

Powiedział, że miał już podobne przypadki. Ja nie napisałem, że cała mechanika dostaje szajby, tylko podczas serii zdjęć w pewnym momencie lustro zatrzymuje się w górnej pozycji i wyświetla się err. Właśnie to, że err robił się po zrobieniu serii ok 20 zdjęć z rzędu może wskazywac na jakieś problemy z prądem (jak to się zrobi jeszcze raz, to wyciągne baterie - jeśli lustro samo opadnie, to będzie to chyba znaczyć, że to elektromagnes-tak mi się wydaje).

Dziwne, od tamtej pory ta przypadłość już nie występuje! Ostatnio nawet znów chciałem wywołać ten err, zrobiłem z marszu 200 szotów i nic. Może to jednak coś z zasilaniem?