Zobacz pełną wersję : Fotopro MGA-684 a Camrock Tactic Evo T70
Witam, planuje zmienić w końcu statyw na coś bardziej solidnego, w planach mam te dwa. Z tego co czytałem bynajmniej o pierwszym opinie są pozytywne ale z racji tego że drugi na rynku jest od niedawna ciężko o opis inny niż producenta. Czy ktoś używa któregoś z tych trzech wersji Camrocka? Do tej pory mialem tani chiński szajs który kupiłem jak mialem kompakta ale to nawet do kompakta się średnio nadaje.
Statywu potrzebuje głównie do lasu z zasiadki z podpietym D7100 + T150-600 opcjonalnie jakieś widoki z czymś lekkim i krótkim.
nikoniarz
22-11-2015, 14:09
Może nie ma sensu kombinować z Tactic Evo T70 tylko wziąć sprawdzonego już MGA-684? Nie twierdzę, że Camroc jest zły, ale porównując co oferuje w stosunku do Fotopro przy bardzo podobnej cenie chyba bym się zbytnio nie zastanawiał...
Ze zdjęć wyglądają prawie identyczne, niestety raczej u mnie w mieście nie znajdę sklepu który będzie miał chociaż jeden z tych modeli. Miałem ostatnio Triopo MT-3230x8 aluminium z jakąś tanią głowicą Triopo, statyw nawet niezły ale głowica lipa. Mam natomiast w domu samą głowicę Camrocka (modelu nie pamiętam) ale tej od Triopo to nawet porównywać do niej nie ma sensu.
nikoniarz
22-11-2015, 15:58
Dlatego tym bardziej uważam, że zakup Fotopro ma większy sens. Osobiście będąc na Twoim miejscu starałbym się "obmacać" oba (co zresztą sam czynię kupując sprzęt), aczkolwiek jeśli nie masz takiej możliwości, to brałbym Fotopro chociażby ze względu na opinie o nim. Pisałem o moich odczuciach po zakupie w wątku o statywach Fotopro, więc może conieco miałeś okazję przeczytać. Z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że nie brakuje mi osobnego pokrętła do regulacji oporu kuli- jedno jest zdecydowanie szybsze przy moich zastosowaniach. Myślę, że MGA-684 to dobry kompromis między masą a stabilnością i solidnością.
Przeczytałem chyba wszystko o tym modelu. A o Camrocku praktycznie nie ma nic. Jeżeli ktoś posiada niech napisze swoje odczucia z nim związane.
nikoniarz
22-11-2015, 19:23
Chyba nie ma sensu zawracać sobie głowy Camrockiem... Nie wnosi względem Fotopro nic "wyjątkowego" co byłoby warte ryzyka... MGA-684 sprawdzony w boju przez wielu. Jak cena pasuje to brać używać...