Zobacz pełną wersję : W jakim programie można uzyskać Kolory pstelowe
Witam,
W jakim programie poza PS, można uzykać Kolory pstelowe ?
Mam LR 5. oglądałem i czytałem i już bardzo dużo na ten temat po wielu próbach jedank to nie jest to.
Pozdrawiam
http://fotopolis.pl/n/20953/adobe-lightroom-w-malym-palcu-cz-34edycja-w-pastelowej-tonacji/ pierwszy z brzegu wynik szybkiego szukania
To zdjęcie "po" wygląda koszmarnie ;) Już zdecydowanie lepsze jest drugie w kolejce za oryginalnym.
Te kwiaty są pastelowe, tylko zdjęcie poprostu za ciemne.
2pompony
27-11-2015, 19:20
Witam,
W zasadzie to w każdym, od jakiegoś stopnia skomplikowania programu. To znaczy jeśli jakiś program przekroczył pewien próg (obrazowo mówiąc potrafi coś więcej niż tylko najbardziej podstawowe rzeczy), to w takim programie da się to uzyskać. Inna sprawą jest, ze niektóre są wyjątkowo mętne w obsłudze, lub działają słabo przewidywalnie, ale patrząc na tzw. czołówkę, to w każdym.
Witam,
Mam LR 5. oglądałem i czytałem i już bardzo dużo na ten temat po wielu próbach jedank to nie jest to.
Tutaj widzę przyczynę nie w tym co masz (jak program), tylko co w nim umiesz zrobić (oglądanie i czytanie się nie liczy, liczą się umiejętności).
To zdjęcie "po" wygląda koszmarnie ;) Już zdecydowanie lepsze jest drugie w kolejce za oryginalnym.napisz do fotopolis :D
Witam,
Pozdrawiam
Tzn ze nie umiesz sie posługiwać lightroomem. Więcej praktyki i teorii polecam. Generalnie nie z presetow na gotowe, ale z zasady działania co po kolei jaka sekwencja i suwak robi i jaki bedzie to miało wpływ w na zdjęcie.
W pastelowych kolorach bedzie dominował moduł HSL,
Popatrz na swoje zdjęcie, np na kwiaty na zdjęciu, jeśli jakies takie masz i zobacz co trzeba zrobic.
Kwiaty maja np dominujący zielony i czerwony kolor (niech to bedą róże na ten przykład). Co należało by z nimi zrobic? Nie patrząc na zdjęcie, w dużym skrócie, należałoby rozjaśnić zielenie i delikatnie odsaturowac i podobnie z czerwienią. Byc moze trzeba by jeszcze zmienić tony w danym kolorze w Suwałkach HUE.
Po pierwsze patrz na zdjęcie jak docent pompon zawsze radzi i zobacz co sie na nim dzieje. Czy cienie maja jakaś dominantę, co sie dzieje ze światłami, jak wyglada WB itd. Poszukać wpisów 2pompony to jeden z najmądrzej udzielających sie fajnych użytkowników [emoji6]
Na to wygląda że jednak nie umiem :) pozostaje książka i do nauki.