PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc przy wyborze obiektywu do zdjęć ślubnych

misiek20
20-11-2015, 19:05
Witam,
Prosiłbym o porade w sprawie wyboru obiektywu, gdyż 31.12.2015r mam do wykonania ślub wraz z przyjęciem weselnym. Jest to mój pierwsze ślub do wykonania
W swoim sprzęcie posiadam Nikon D3200 18-55mm, 50mm 1/8, sigma 10-20mm, 55-200mm, lampe SB-900 i zastanawiam się nad zakupem sigmy 17-50mm i co myślicie o tym?
Z takim sprzetem dam radę wykonać porzadny reportaż ślubny?
Proszę o doradę.

madebyzosiek
20-11-2015, 21:10
Sigma 17-50 jest dobrym pomysłem, jest ryzyko, że będziesz musiał ją kalibrować pod body. Jest to wykonalne, a jakość będzie zależała od Twoich umiejętności. A Ty to raczej dla znajomych z prośby robisz, czy masz tzw. zlecenie?

arturmsi
20-11-2015, 22:35
Jeśli kupisz sigmę ze światłem 2.8, to powinieneś dać radę coś tam zdziałać. Choć z nikonem d3200 nie odważałbym się podjąć takiego zlecenia jako główny fotograf.
Nie masz obaw o pracę af i wysokie czułości w tym aparacie?
Chyba że masz pewność o idealnych warunkach w kościele i sali na weselu, czytaj: wiesz, że będzie jasno.

adrianek32
21-11-2015, 02:08
jedno "plastikowe" body na slub ja bym sie nie odwazyl

Tibi7
21-11-2015, 05:07
Twój pierwszy ślub powiadasz? Hmmm :|
Początki też "grałem na tanich skrzypcach"....

Zalecał bym coś lepszego niż D3200...

Owszem, dało by się, ale.....

....pod warunkiem że masz już doświadczenie w Ślubniakach i znasz ograniczenia sprzętu.
Wtedy by stanął na wysokości zadania.(jak dobrze znasz swój sprzęt? Czy dopiero się uczysz?)

Co do tego body to ma słaby AF i ergonomia (odczuwalny brak drugiego "kółka")..no i dość małe akceptowalne ISO. Będziesz musiał kompensować tę ciemność lampą...(nie wychodź z ISO ponad 1600-3200... Choć do błysku stykanie 200 ISO).
Zalecam sporo Aku do tej lampy (tak 2 komplety dodatkowe) no i zapas do aparatu. +karty (rób w RAW+Jpeg )

Ps. Może zrób sobie mały test. Idź do kościoła/Urzędu Stanu Cywilnego i pocykaj fotki obcej parze młodych...(dużo daje takie doświadczenie)
Wybadasz jak ci idzie tym body...

Tibi7
21-11-2015, 05:09
Ps. Te szkła co masz to już dużo. Dasz nimi radę (jak na początek) ..
Szkło że światłem 2,8 może dać Ci trochę "przewagę"(może Ci pomóc)

dzasek
21-11-2015, 07:44
Pytam tak z ciekawość absolutne minimum na ślub jeśli chodzi o body to jakie ?

salas
21-11-2015, 09:44
Kiedys ludzie focili starymi body i dawali rade, a teraz zawsze placz ze tym sie nie da, tym sie nie da. Wiadomo, ze bedzie Ci latwiej focic od razu lepszym body, ale spokojnie - nie musisz od razu kupowac body za 10tys i obiektywy za drugie tyle. W canonie nadal duzo osob foci canonem 5d, ktory da sie kupic za 2k.
Zdecyduj sie czy od razu kupujesz pelna klatke czy chcesz na cropach pracowac.

misiek20
21-11-2015, 13:58
Ja jak na razie robię zdjęcia jedynie narzeczonych i kobiet, ale jak na razie dopiero wchodze w temat fotografii. Na sam poczatek zakupiłem tylkoNikona D3200, bo na tyle mi pozwalał budżet, a chciałem posiadac dodatkowo 50mm 1/8.
W linku można zobaczyc zdj jakie wykonuję (http://michalopoka.wix.com/photography). Ten ślub jest mojej znajomej i jej najbardziej zależało na niskiej cenie za reportaż. W przyszły krok zamierzam przejść na pełną klatkę i dlatego się zastanawiam nad zakupem tej sigmy 17-50mm.
Dlatego nie wiem czy tym swoim D3200 wraz z moimi obiektywami podołam wyzwaniom i wykonam ładny reportaż z tego dnia.

misiek20
21-11-2015, 17:16
Pytam tak z ciekawość absolutne minimum na ślub jeśli chodzi o body to jakie ?

Niestety jeśli chodzi o Body to będę posiadał swojego D3200 i siostra również posiada ten model i będę pracował na 2 body, tylko wiadomo szkoda, że ten sam model. Mam tez okazję pożyczyć D3000, ale z czym do ludzi... Więc wybieram te dwa D3200

Drogis
22-11-2015, 16:25
Dopóki robisz zdjęcia znajomym za symboliczne pieniądze to D3200 wystarczy. Oczywiście zakładam tu, że znajomi nie mają wygórowanych oczekiwań, a Ty bardzo dobrze znasz ten aparat, masz opanowaną guzikologię oraz wiesz, jak sobie z nim radzić w trudnych warunkach (kiepskie światło, dynamiczne sceny, itp.). Gdy już jednak zakładasz działalność gospodarczą i zaczynasz to traktować jako sposób na życie - D3200 to już jednak mało.

Do lepszego aparatu dopłaca się nie tylko za dodatkowe bajery, ale przede wszystkim za pewność jaką daje takie body w nawet najtrudniejszych warunkach. Zakładanie obrączek przez młodych podczas przysięgi to kilka sekund - tu nie ma czasu na pomyłkę, powtórek nie będzie. Sprzęt (body+obiektyw+ew.lampa) muszą być pewne i godne zaufania. Pomimo, że uwielbiam te małe korpusy Nikona (sam mam m.in D3300), to z duszą na ramieniu robiłbym tego typu zdjęcia mając tylko do dyspozycji D3200... AF w tych aparatach to jednak inna liga, niż w wyższych modelach typu D300s/D700 czy D7100/D610, itd.

Ale to tak na marginesie, bo tak na prawdę pytanie było o obiektywy. Sigma 10-20 (f/4.5-5.6?) i Nikkor 50/1.8G nie są wybitne, ale są królami jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości. 18-55 i 55-200 pozbyłbym się jak najszybciej i zamienił na coś lepszego. Sigma 17-50/2.8 to bardzo dobry pomysł - moim zdaniem do ślubnych zastosowań może być trochę ciemny, ale zakładając że będziesz wspomagał się lampą, spokojnie wystarczy i "będzie Pan zadowolony".

Pozostaje tylko jeszcze jakieś porządne tele do plenerów. Przy tym budżecie będzie z tym trudno. Może warto pomyśleć o jakimś obiektywie makro, typu Tamron 90/2.8 czy Sigma 105/2.8, który przy okazji by się przydał do zbliżeń detali na ślubie? Autofokus będzie w obu przypadkach powolny, ale w plenerze raczej robi się zdjęcia pozowane, więc powinny dać radę. Przy nieco większej ilości gotówki pomyślałbym o jakimś Nikkorze 85/1.8G czy Tamronie 70-200/2.8.

zbyszekD7000
22-11-2015, 19:11
Sigma 17-50 nie jest na FX, to obiektyw dla DX

golfplayer
22-11-2015, 20:07
Niestety jeśli chodzi o Body to będę posiadał swojego D3200 i siostra również posiada ten model i będę pracował na 2 body, tylko wiadomo szkoda, że ten sam model. Mam tez okazję pożyczyć D3000, ale z czym do ludzi... Więc wybieram te dwa D3200

Dasz radę z tym co masz. Jak masz dobrze ogarnięte to body w pracy z lampa musi być ok. Chęci i pasja jest , to na pewno będzie przez młodych docenione .pamiętaj że to co stoi za aparatem robi dobre foty a sprzęt ma tylko pomóc je popełnić :)