Zobacz pełną wersję : Pomoc przy wyborze obiektywu do zdjęć ślubnych
misiek20
20-11-2015, 19:05
Witam,
Prosiłbym o porade w sprawie wyboru obiektywu, gdyż 31.12.2015r mam do wykonania ślub wraz z przyjęciem weselnym. Jest to mój pierwsze ślub do wykonania
W swoim sprzęcie posiadam Nikon D3200 18-55mm, 50mm 1/8, sigma 10-20mm, 55-200mm, lampe SB-900 i zastanawiam się nad zakupem sigmy 17-50mm i co myślicie o tym?
Z takim sprzetem dam radę wykonać porzadny reportaż ślubny?
Proszę o doradę.
madebyzosiek
20-11-2015, 21:10
Sigma 17-50 jest dobrym pomysłem, jest ryzyko, że będziesz musiał ją kalibrować pod body. Jest to wykonalne, a jakość będzie zależała od Twoich umiejętności. A Ty to raczej dla znajomych z prośby robisz, czy masz tzw. zlecenie?
arturmsi
20-11-2015, 22:35
Jeśli kupisz sigmę ze światłem 2.8, to powinieneś dać radę coś tam zdziałać. Choć z nikonem d3200 nie odważałbym się podjąć takiego zlecenia jako główny fotograf.
Nie masz obaw o pracę af i wysokie czułości w tym aparacie?
Chyba że masz pewność o idealnych warunkach w kościele i sali na weselu, czytaj: wiesz, że będzie jasno.
adrianek32
21-11-2015, 02:08
jedno "plastikowe" body na slub ja bym sie nie odwazyl
Twój pierwszy ślub powiadasz? Hmmm :|
Początki też "grałem na tanich skrzypcach"....
Zalecał bym coś lepszego niż D3200...
Owszem, dało by się, ale.....
....pod warunkiem że masz już doświadczenie w Ślubniakach i znasz ograniczenia sprzętu.
Wtedy by stanął na wysokości zadania.(jak dobrze znasz swój sprzęt? Czy dopiero się uczysz?)
Co do tego body to ma słaby AF i ergonomia (odczuwalny brak drugiego "kółka")..no i dość małe akceptowalne ISO. Będziesz musiał kompensować tę ciemność lampą...(nie wychodź z ISO ponad 1600-3200... Choć do błysku stykanie 200 ISO).
Zalecam sporo Aku do tej lampy (tak 2 komplety dodatkowe) no i zapas do aparatu. +karty (rób w RAW+Jpeg )
Ps. Może zrób sobie mały test. Idź do kościoła/Urzędu Stanu Cywilnego i pocykaj fotki obcej parze młodych...(dużo daje takie doświadczenie)
Wybadasz jak ci idzie tym body...
Ps. Te szkła co masz to już dużo. Dasz nimi radę (jak na początek) ..
Szkło że światłem 2,8 może dać Ci trochę "przewagę"(może Ci pomóc)
Pytam tak z ciekawość absolutne minimum na ślub jeśli chodzi o body to jakie ?
Kiedys ludzie focili starymi body i dawali rade, a teraz zawsze placz ze tym sie nie da, tym sie nie da. Wiadomo, ze bedzie Ci latwiej focic od razu lepszym body, ale spokojnie - nie musisz od razu kupowac body za 10tys i obiektywy za drugie tyle. W canonie nadal duzo osob foci canonem 5d, ktory da sie kupic za 2k.
Zdecyduj sie czy od razu kupujesz pelna klatke czy chcesz na cropach pracowac.
misiek20
21-11-2015, 13:58
Ja jak na razie robię zdjęcia jedynie narzeczonych i kobiet, ale jak na razie dopiero wchodze w temat fotografii. Na sam poczatek zakupiłem tylkoNikona D3200, bo na tyle mi pozwalał budżet, a chciałem posiadac dodatkowo 50mm 1/8.
W linku można zobaczyc zdj jakie wykonuję (http://michalopoka.wix.com/photography). Ten ślub jest mojej znajomej i jej najbardziej zależało na niskiej cenie za reportaż. W przyszły krok zamierzam przejść na pełną klatkę i dlatego się zastanawiam nad zakupem tej sigmy 17-50mm.
Dlatego nie wiem czy tym swoim D3200 wraz z moimi obiektywami podołam wyzwaniom i wykonam ładny reportaż z tego dnia.
misiek20
21-11-2015, 17:16
Pytam tak z ciekawość absolutne minimum na ślub jeśli chodzi o body to jakie ?
Niestety jeśli chodzi o Body to będę posiadał swojego D3200 i siostra również posiada ten model i będę pracował na 2 body, tylko wiadomo szkoda, że ten sam model. Mam tez okazję pożyczyć D3000, ale z czym do ludzi... Więc wybieram te dwa D3200
Dopóki robisz zdjęcia znajomym za symboliczne pieniądze to D3200 wystarczy. Oczywiście zakładam tu, że znajomi nie mają wygórowanych oczekiwań, a Ty bardzo dobrze znasz ten aparat, masz opanowaną guzikologię oraz wiesz, jak sobie z nim radzić w trudnych warunkach (kiepskie światło, dynamiczne sceny, itp.). Gdy już jednak zakładasz działalność gospodarczą i zaczynasz to traktować jako sposób na życie - D3200 to już jednak mało.
Do lepszego aparatu dopłaca się nie tylko za dodatkowe bajery, ale przede wszystkim za pewność jaką daje takie body w nawet najtrudniejszych warunkach. Zakładanie obrączek przez młodych podczas przysięgi to kilka sekund - tu nie ma czasu na pomyłkę, powtórek nie będzie. Sprzęt (body+obiektyw+ew.lampa) muszą być pewne i godne zaufania. Pomimo, że uwielbiam te małe korpusy Nikona (sam mam m.in D3300), to z duszą na ramieniu robiłbym tego typu zdjęcia mając tylko do dyspozycji D3200... AF w tych aparatach to jednak inna liga, niż w wyższych modelach typu D300s/D700 czy D7100/D610, itd.
Ale to tak na marginesie, bo tak na prawdę pytanie było o obiektywy. Sigma 10-20 (f/4.5-5.6?) i Nikkor 50/1.8G nie są wybitne, ale są królami jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości. 18-55 i 55-200 pozbyłbym się jak najszybciej i zamienił na coś lepszego. Sigma 17-50/2.8 to bardzo dobry pomysł - moim zdaniem do ślubnych zastosowań może być trochę ciemny, ale zakładając że będziesz wspomagał się lampą, spokojnie wystarczy i "będzie Pan zadowolony".
Pozostaje tylko jeszcze jakieś porządne tele do plenerów. Przy tym budżecie będzie z tym trudno. Może warto pomyśleć o jakimś obiektywie makro, typu Tamron 90/2.8 czy Sigma 105/2.8, który przy okazji by się przydał do zbliżeń detali na ślubie? Autofokus będzie w obu przypadkach powolny, ale w plenerze raczej robi się zdjęcia pozowane, więc powinny dać radę. Przy nieco większej ilości gotówki pomyślałbym o jakimś Nikkorze 85/1.8G czy Tamronie 70-200/2.8.
zbyszekD7000
22-11-2015, 19:11
Sigma 17-50 nie jest na FX, to obiektyw dla DX
golfplayer
22-11-2015, 20:07
Niestety jeśli chodzi o Body to będę posiadał swojego D3200 i siostra również posiada ten model i będę pracował na 2 body, tylko wiadomo szkoda, że ten sam model. Mam tez okazję pożyczyć D3000, ale z czym do ludzi... Więc wybieram te dwa D3200
Dasz radę z tym co masz. Jak masz dobrze ogarnięte to body w pracy z lampa musi być ok. Chęci i pasja jest , to na pewno będzie przez młodych docenione .pamiętaj że to co stoi za aparatem robi dobre foty a sprzęt ma tylko pomóc je popełnić :)