PDA

Zobacz pełną wersję : PARASOL SFERYCZNY - ktoś używał/poleca?

veroniqa
20-11-2015, 16:17
Hej!
czy ktoś z forumowiczów używał parasola sferycznego 180/220 cm? jesteście zadowoleni? macie jakieś przykładowe zdjęcia? myślę nad zakupem tego konkretnie http://fripers.pl/p/parasol-studyjny-sferyczny-srebrny-220-cm-na-statywie-z-kolkami-mircopro/

z góry dziękuję za pomoc :)

RobertMiernik
20-11-2015, 16:25
2/3 fashionowych i beauty zdjęć ostatnio jest robiona takim modyfikatorem więc przykłady zdjęć w internecie znaleźć bardzo łatwo.

Tutaj rozmiar jest najważniejszy im większy tym lepiej, a regulując głębokość osadzenia lampy. Ogólnie jeśli masz dużo miejsca, to modyfikator bardzo fajny, dający charakterystyczne światło i przyjemne przejścia światło/cień.

Jacek_Z
20-11-2015, 16:38
Używaliśmy na warsztatach Kustry, w styczniu. Tu jest relacja http://fripers.pl/blog/warsztaty-z-joanna-kustra-w-palacu-w-paszkowce/
Trzeba mieć duuużo miejsca. Było sporo śmiechu przy rozkładaniu - 3 osoby nie miały siły rozłożyć parasola. Powinniśmy nakręcić film - komedię jak podejmowaliśmy próby chyba przez kwadrans :) - to zapamietałem bardziej niż światło. Bo światło jak światło - równo pokrywało cały plan, nie było tego że głowę modelki ma się OK, a na nogach brakuje 1,5 EV. Z tym parasolem jest równo.

morzon
20-11-2015, 17:19
Lampy też pewnie potrzeba dość mocnej? Zjada światło?

RobertMiernik
20-11-2015, 17:43
Zależy co się chce oświetlić, jeśli całą postać to 600 będzie mało, ja świeciłem połówki i 600 była na styk przy maksymalnie WYsuniętej lampie.

Jacek_Z
21-11-2015, 01:23
Lampy też pewnie potrzeba dość mocnej? Zjada światło?Nie było źle. Mieliśmy lampy 600WS, nie wychodziliśmy powyżej przysłony 8 (nie wiem czy to wtedy lampa była na full). Nie zwróciłem uwagi na jaki ułamek mocy była wtedy nastawiona lampa. Pokrętłami kręcili panowie z fripersa, Joasia tylko mówiła im czy mocniej czy słabiej, ja nawet nie robiłem pomiarów flashmeterem bo ona go nie używa - ona pracuje robiąc zdjęcia próbne i mając od razu zapalone naraz kilka lamp (efekty mieliśmy od razu wyświetlone na 32 calowym NEC z rozdziałką 4K więc się dobrze obserwowało efekt ustawienia lamp).
Nie wiem na jakiej częsci mocy pracowaliśmy. Na warsztatach nie ma spokoju, nie mogłem się sam bawić jedną lampą, a Joasia pracowała na kilku lampach naraz. Warsztaty był dla ludzi i nie chciałem im przeszkadzać zaspokajając swoją ciekawość co do tej parasolki sferycznej.
Joasia więcej używała zwykłej płaskiej parasolki 160 cm. Para był używany ze 2-3 godziny na jednym z setupów. Joasia wcześniej nie pracowała na takiej sferycznej, nie uczyliśmy sie pracy na niej. Nie zmienialiśmy odległości palnika od parasolki itd. Po prostu mieliśmy na jednym setupów duże źródło światła - coś tak jak wielkie okno. Potem pracowaliśmy na zwykłej parasolce 160 cm.
Mnie taka lampa interesowała, do czasu gdy ją zobaczyłem w praktyce. Jest zbyt ogromna jak na moje studio (mam tylko 50 m2).