Zobacz pełną wersję : SB-5000 oficjalnie
Dziś Nikon, przy okazji chwalenia się, że pracuje nad D5, wspomniał o nowej lampie SB-5000.
http://www.nikon.pl/pl_PL/news-press/2016/Q1.tag/news/BV-PR-WWA1601-SB-5000.dcr (http://www.nikon.pl/pl_PL/news-press...evelopment.dcr)
Podobno jednocześnie pracują nad WT-6.
Szkoda, że nie pochwalili się jakimiś danymi technicznymi.
A czym mieli się chwalić jak jeszcze nad nimi pracują. Poza tym link prowadzi na manowce.
Tu można coś się o tym dowiedzieć http://nikonrumors.com/2015/11/18/development-of-nikon-d5-wireless-transmitter-wt-6-and-speedlight-sb-5000-officially-announced.aspx/
jest i film https://www.youtube.com/watch?v=BULCpZSiM4o&feature=share
Pre-order 600$ wiec u nas napewno powyzej 2k :/
http://www.bhphotovideo.com/c/product/1214170-REG/nikon_4815_sb_5000_af_speedlight.html
Zmieniłem tytuł na oficjalny.
SB-5000 (http://www.optyczne.pl/9237-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_SB-5000.html)
Lampka zapowiada się ciekawie, ale koszmarnie mała liczba przewodnia, tylko 34,5 :(
Po mocy wygląda, że to następca SB-700.
Andrzej1974
06-01-2016, 10:31
Pre-order 600$ wiec u nas napewno powyzej 2k :/[...]
Po mocy wygląda, że to następca SB-700.
Wątpię, żeby był to następca SB-700. Nie za taką cenę. ;-)
Ta LP jest taka ni to pies ni wydra. Ani nie jest to jakas super mocna lampa ale bynajmniej słaba tez nie. Czym nowsza lampa tym troche słabsza D800 - D910 - D5000. Kasa spora - za chłodzenie no i oczywiscie za nowośc tzn za sterowanie radiem.
Dzis zostaly spełnione 2 rzeczy o ktorych baaaardzo dawno temu pisałem w takim zapomnianym temacie o tym co byśmy chcieli w Nikonach. Pola AF krzyzowe szeroko i radiowa lampa.
EDIT - widzę, że jednak D5000 ma podobną LP jak D910. Na razie nie ma w sieci pełnego manuala.
co należy dokupić do aparatu, aby móc radiowo wyzwalać taką lampkę? czy standardowe wyzwalacze Yongnuo będą z nią współpracować, czy też potrzebny będzie jakiś nadajnik z logiem Nikona?
@pavel_9:
Chyba nie wierzysz w to, że Nikon wziął od YN wadliwy system radiowego wyzwalania lamp???
Poza tym nigdzie na razie nie ma wzmianki o wyzwalaczu. Jest tylko o tym, że lampa ma radiowe wyzwalanie - czyli jak przy Canonie trzeba SB-5000 do wyzwalania SB-5000.
Co do tego że to następcą SB-700 - wyglądem też ją przypomina.
SB-800 i SB-900/910 mają wspomaganie na dole lampy. sB-600 i SB-709 na górze.
Poza tym wygląda, że nową lmpa ma tylko 2 diody do wspomagania AF, a to chyba będzie za mało aby w całości pokryć nowy rozkład punktów AF.
Jest prospekt body Nikon D500 w którym mowa o systemie. Są tam wymienione urządzonka WR-R10 (wireless remote controller) i WR - A10 (adapter).
EDIT - na stronie nikona sa info: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/speedlights/speedlight-sb-5000
A... To o WR-R10 mi jakoś umknęło w we wcześniejszych informacjach o SB-5000.
Ale z tego co pamiętam, to WR-R10 to wyzwalacz aparatów i nie ma w nim sterowania lampami, więc wygląda, że jest to w całości w menu aparatu - czyli system zupelnie bezużyteczny przy starszych puszkach.
Albo dorobią jakiś nadajnik/sterownik na wzór SU-800, a na razie używają dostępnych rozwiązań do samego wyzwalania lamp.
----
Edit:
Doczytałem - obsługa radiowego sterowania tylko z poziomu menu aparatu );
czyli można pomarzyć na razie o tym przy starszych puszkach.
tomisiek
08-01-2016, 09:21
No właśnie. To przykład bezsensownego podejścia Nikona. Z tych materiałów, które teraz są dostępne wynika, że lampa może być wyzwalana radiowo tylko z D5 i D500 i to z koniecznością stosowania zewnętrznych ustrojstw. Liczę, że jednak z czasem poprzez zewnętrzny sterownik dadzą możliwość sterowania radiowego z każdym body nikona. Bo wtedy sam bym przygarnął ze dwie takie lampy ;)
Myślę, że kwestia używalności lamp SB5000 z starszymi puszkami za pomocą kontrolerów WR może być rozwiązana przez aktualizację firmware aparatów. Jesli NIkon zechce.
Powinien chcieć, jesli chce sprzedać więcej SB5000. Tylko czy faktycznie zechce i czy to będzie technicznie mozliwe.
Jeśli wypuszą nowe firmware to tylko pewnie do najnowszych body typu D810, D750.
Nikon powinien wypuscic trigger taki jak ma Canon cos jak st-e3-rt. Wchodzenie do menu za kazdym razem gdy cos trzeba poprawic to (przynajmniej dla mnie) katorga.
Sama lampa ok, od czasu 910 radio powino byc na pokladzie.
Powinien chcieć, jesli chce sprzedać więcej SB5000. Tylko czy faktycznie zechce i czy to będzie technicznie mozliwe.
Jeśli wypuszą nowe firmware to tylko pewnie do najnowszych body typu D810, D750.
Do D750 nie da się podpiąć WR-A10 - musiałby być inny i nie wiem, czy będzie skąd wziąć zasilanie do WR-R10.
Chyba, że WR-R10 podłacza się bezpośrednio, ale wyłamać wtedy bardzo łatwo.
Do D750 nie da się podpiąć WR-A10 - musiałby być inny i nie wiem, czy będzie skąd wziąć zasilanie do WR-R10.
Chyba, że WR-R10 podłacza się bezpośrednio, ale wyłamać wtedy bardzo łatwo.
Do D750 nie podłączasz WR-A10, bo to tylko adapter do podłączenia WR-R10. Adapter ten służy do podłączenia tego ostatniego w aparatach gdzie nie ma gniazda na złącze w WR-R10 (D800 jednocyfrówki). D750 ma stosowne gniazdo akcesoriów do bezpośredniego podłączenia WR-R10.
Dzięki. Olśniło mnie, jak już nacisnąłem wyślij:).
Będzie jednak łatwo wyłamać gniazdo lub wtyczkę.
W D5 z adapterem trochę lepiej to wygląda.
kolorowooka
24-02-2016, 18:58
Nie jestem pewna, czy piszę w odpowiednim temacie..
Dzisiaj dowiedziałam się, że Nikon zaprzestał produkcji SB-910. Byłam w CALUMET (jedna z sieci sklepów foto w UK) aby w końcu kupić nowy UWA a przy okazji zapytałam się, dlaczego nie mają już dostępnych SB-910. Na Stronie internetowej mieli fajną zniżkę, wiec rozważałam także kupno tej lampy. Okazało się, że Nikon tak, jak po ukazaniu się SB-910 skończył produkcję SB-800, tak teraz po zapowiedzi SB-5000 nie będzie kontynuował produkcji SB-910 :roll:
leonstar
25-05-2016, 18:47
Dwa dni temu kupiłem tą Sabinę, mam SB-900 , w porównaniu 5000-tka jest jak by to ująć, smuklejsza.
Na palniku jedyna zmiana to 1 mm mniej na dłuższym boku, no i już nie kształt prostokąta, krótsze boki zaokrąglone.
Cichutko chodzi, świeci ładnie :)
Na plus na pewno sterowanie , wybierakiem wielofunkcyjnym na pewno szybciej wprowadza się ustawienia niż w starszych wersjach.
Do czego można się przyczepić , to karta odbijająca wchodzi za głęboko, nieraz trzeba parę razy wyciągać dyfuzor , a i nie zawsze to pomaga, w starej tego nie było. Może się wyrobi , bo wszystko ciasne jak to młode, eeeeeeeee nowe znaczy :D
Drugi mały minusik to pokrowiec na nią. Brak miejsca na zakładany dyfuzor, co dziwi. Brak tez kieszonki na stopkę, ot taki kondon na lampę tylko. Jest dodatkowy miękki pokrowiec na lampę, coś jak do nikorrów.
Trzeci minus to włączanie lampy, w starej off-on-remote-master, w nowej off-remote-on , czyli 2 x klik dopiero włączona, czyli trzeba się przyzwyczaić, choć nie wiem po co ta zmiana.
A co w niej zbędne moim zdaniem? A przycisk podświetlania modelującego, po ciemku można przestać być dyskretnym naciskając go, czyli kolejne coś, na co wypada zwrócić uwagę.
kurczeblade
26-05-2016, 19:39
Koszt tej lampy to 2.600zł ? :D
Widzę że SB 910 ceny też poszły w górę - teraz po 2tyś., a mi się niedawno udało kupić 910 za jakieś 1500zł odejmując keszbek :)
Wygląda na to, że Nikon zaprzestał produkcji sb-910. Podzwoniłam po sklepach i lipa, nie ma i to w żadnej cenie. Nieładnie tak na siłę wciskać sb-5000 za 2600... zwłaszcza do d750, w którym radiowe nowinki są póki co bezużyteczne. No to się pożaliłam:(
Andrzej1974
29-05-2016, 16:06
(...) Widzę że SB 910 ceny też poszły w górę - teraz po 2tyś., a mi się niedawno udało kupić 910 za jakieś 1500zł odejmując keszbek :)
Serio po 2k chodzą SB-910? I to z CB? A jeszcze niedawno tyle chodziły bez żadnego CB. A ta nowinka 2,6k? Chyba na głowę dostali. Z drugiej strony konkurencja się chyba cieszy...
Serio po 2k chodzą SB-910? I to z CB? A jeszcze niedawno tyle chodziły bez żadnego CB. A ta nowinka 2,6k? Chyba na głowę dostali. Z drugiej strony konkurencja się chyba cieszy...
Niedostępne nawet za 2k, a CB na lampy teraz nie ma.
madebyzosiek
29-05-2016, 17:54
2k za 910? Wychodzi na to, że po dwóch latach mogę ją sprzedać za kwotę, za którą ją nabyłem i będzie to dobrą okazją ;)
A wracając do SB-5000, czy jest ktoś, kto próbował ją "katować"? Jak wygląda czas gotowości na pełnej mocy i temperatura palnika przy częstym błyskaniu?
nikoniarz
29-05-2016, 20:17
Cena SB-910 bardzo skoczyła ostatnio. W czerwcu kupowałem za 1799 zł i to była już tendencja wzrostowa, bo 4-5 miesięcy wcześniej można było kupić za około 1650 zł.
madebyzosiek
29-05-2016, 20:23
No to nieźle, ja kupowałem równe dwa lata temu za 1550...
Andrzej1974
29-05-2016, 20:29
Jakieś 2 lata temu SB-910 chodziły po ok 1,5k. Ja wtedy za ok 2/3 ceny wolałem kupić SB-700, która teraz kosztuje 200 zł więcej.
kurczeblade
30-05-2016, 07:55
Na ceneo i niektórych tym podobnych jeszcze można znaleźć SB-910. Wczoraj łaziłem po sklepach i widziałem w fotojokerze, abfoto i innych sieciówkach. SB910 kosztowały w granicach 1969zł - 2200zł :o
Generalnie masakra, teraz żeby kupić topową lampę do aparatu, będzie trzeba wydać 2600zł (SB-5000) Tak jak pisałem gdzieś wcześniej, ceny każdej nowej zabawki fotograficznej idą drastycznie w górę i raczej nie będzie taniej, lub jak kiedyś. Zobaczcie na nowe aparaty i obiektywy, ceny kosmos. Nawet te stare modele mają zawyżoną cenę w sklepach, np. stary Nikkor 24-70 bez VC. Nikkory 24/35 1.4 - 10-20% droższe niż jakiś rok temu...
Pozostają jeszcze Metzy z takich dobrych lamp, ale obcując z Metzami, wole jednak taką SB910 niż Metza 58.
Andrzej1974
30-05-2016, 08:37
Na podwyżkach Nikona skorzysta konkurencja...
kurczeblade
30-05-2016, 14:55
Na podwyżkach Nikona skorzysta konkurencja...
Mówisz o Canonie ? Bo Canon i inne też podnoszą ceny. Zobacz ile nowe L'ki teraz kosztują :)
Co do lamp. takich firm jak Metz itp. to wydaję mi się że też pójdzie w górę ... :)
Jak ktoś chcę dobrą lampę z TTL'em i automatyką to systemową będzie musiał kupić, jeszcze można ewentualnie tego Metza. Ja jakiś yongnuo, czy innych tego typu nie biorę nawet pod uwagę. Chyba że do strzelania strobist ze statywu na manualu.
Andrzej1974
30-05-2016, 15:06
Mówisz o Canonie ? Bo Canon i inne też podnoszą ceny.
(...)
Co do lamp. takich firm jak Metz itp. to wydaję mi się że też pójdzie w górę (...)
Nie, nie myślałem o Canonie. Myślałem o Metzie, który chyba z cenami nie szaleje jak Nikon.
nikoniarz
30-05-2016, 15:54
Kto będzie potrzebował czy po prostu chciał to i tak kupi. A już napewno ktoś u kogo sprzęt na siebie pracuje. A hobbyści którym za drogo... no cóż... mogą sobie poszukać tańszych zabawek...
madebyzosiek
30-05-2016, 16:41
Dokładnie tak jest. Jeżeli lampa na siebie zarabia, może kosztować i 3000. Uważam, że 910 powinna kosztować maksymalnie 1600, więcej nie jest warta, ale gdybym miał ją dzisiaj kupić ponownie, zrobiłbym to, za 2000 też. A czy cena SB-5000 jest kosmiczna? Jest, ale pierwsze 910 też kosztowały 2499, a później spadły o 1000, poczekajmy ;)
Czy Metz jest konkurencją? Pod pełnymi względami może i tak, ale 100% kompatybilność systemowej jest bezcenna i bezkonkurencyjna...
kurczeblade
30-05-2016, 18:49
No fakt, gdybym miał teraz kupić drugi raz SB910 to też bym kupił :) dla mnie ta lampa w nikonie nie ma konkurencji, nawet jeśli chodzi o Metz. Chyba że ta nowa sb ...
Arturo Mari korzystał z Metza razem z Nikonem przez wiele lat. Topowe Metze zawsze były silniejsze od sabinek i choć nie miały wszystkich bajerów nikonowskich, to zawsze dawały radę i były fajną, na ogół tańszą, solidną alternatywą. Za mojego Metza zapłaciłem niecałe 1500zł i do dzisiaj wiernie mi służy :)
Zdaje sie ze Metz nadal robi jakiś model swojego "młotka". 76 MZ5 zdaje się. To jest silniejsze od kazdej sabinki. I ma TTL wiec czego chcieć więcej.
nikoniarz
30-05-2016, 22:45
wiec czego chcieć więcej.
Niektórzy pewnie by chcieli szerszego błysku niż pokrycie dla ogniskowej 20 mm.
Metz 64 AF-1 digital też jest mocniejszy (oczywiście z tych najnowszych, bo mój 54MZ4i również jest mocniejszy). Nawet mniejsze od 76 MZ-5 digital młotki Metza są mocniejsze :D
Dodatkowo, to wszystko lampy dwupalnikowe i wielosystemowe.
No i ceny: 58 - ok 1100zł, 64 - ok 1500zł, 76 - ok 2300zł.
Niektórzy pewnie by chcieli szerszego błysku niż pokrycie dla ogniskowej 20 mm.Na pewno są jakieś mydelniczki do nałożenia.
nikoniarz
31-05-2016, 08:41
Na pewno są jakieś mydelniczki do nałożenia.
Z tego co czytałem to "systemowa" jest tylko jedna mydelniczka, właśnie 20 mm (lampa ma palnik od 24 mm).
kurczeblade
31-05-2016, 14:39
Miałem Metza 58 AF1. Teraz mam SB910 i Metza 52. Wszystkie lampy bardzo dobrze działają, jeśli chodzi o automatykę.
Ale SB910 ma ogromną przewage w ergonomii użytkowania, jak ktoś dużo zmienia w lampie i potrzebuje szybko zmienić, to w SB910 jest dużo łatwiej i szybciej. Druga sprawa, zerknijcie sobie jakie pokrycie punktów wspomagania AF ma SB910 w porównaniu do Metzów. AF assist jest dużo lepszy w lampie Nikona, jest pokrycie na praktycznie wszystkie punkty AF i mocniej świecą czerwone diody i głównie dla tego wymieniłem Metza na Nikona ... Dla kogoś kto robi taką fotografie jak ja, te kilka stów dla takich rzeczy warto dodać :)
leonstar
10-06-2016, 13:50
Wczoraj miałem okazje w końcu konkretniej pobłyskać nową Sabiną.
Te 200 błysków z rządu mogą być nie tylko chwytem marketingowym, ja wczoraj zrobiłem serię około 40 i wszystkie klatki są oświetlone, ładuje się błyskawicznie ( białe eneloopy) , także jest jak na razie lepiej niż dobrze.
madebyzosiek
10-06-2016, 17:16
Wieje optymizmem :)
Czy można jeszcze gdzieś kupić Sb910 ?
W instrukcji SB-910 jest ładnie narysowane jakie punkty AF pokrywa wspomaganie z lampy na danej ogniskowej. Czy wiadomo coś o pokryciu przez SB-5000 ?
Żadna rewelacja:
https://www.youtube.com/watch?v=1f9OQuxDZYE
Cieszę się, że kupiłem moją 910-siątkę z caschbackiem. Teraz bym sobie nie mógł darować :)
madebyzosiek
20-11-2016, 10:04
Właściwie to ja sobie wyrobię zdanie, jak mi SB5000 wpadnie w ręce, bo SB910 nie planuję się pozbywać. Ale zdziwiony jestem mocno, że flagowa lampa pro jest z Chin... Niby nic, miałem przez pewien czas SB700 i mam cały czas SB910 i SB800... Niby tylko napis, ale dla mnie różnica w wykonaniu jest wyczuwalna. W SB700 było tak jakby bardziej luźno, bardziej trzeszcząco... Jeżeli w SB5000 jest podobnie, to można to uznać za wtopę... No i ja 910 kupiłem za 1550 zł nową, jak na razie SB5000 jest po tym względem daleko od ideału ;)
leonstar
21-11-2016, 23:21
W SB5000 nic nie trzeszczy, nie ma luzów, bardziej zwarta konstrukcja niż Sb-900 która tez tyram :)
Poza nimi pojawiła sie ciekawa z Yongnuo YN968EX-RT, opis fajny, a cena boska :)
Chyba 2 lata temu kupiłem w euroagd SB-910. Taka fanaberia w przypływie kasy bo nienawidzę światła błyskowego. Pomyślałem, że się przełamię ale nic z tego. Łącznie zrobiłem nią nie więcej niż 400 wyzwoleń (stopki i filterków nie wyciągałem nawet z folii). Wygląda jak ze sklepu. Ponieważ nie ma ich już w sprzedaży - pytanie brzmi. Za ile waszym zdaniem mogę wystawić do sprzedaży SB-910 ?
koledzy porównywał ktoś bezpośrednio sb5000 do sb910 ? przede mną zakup sabinki i mocno się zastanawiam. Sb 5000 to chińszczyzna (910 japoniec) do tego ma tylko 2 diody do AF, które działają źle przy punktowym AF (jedna lewa lub prawa tylko się świeci i to nie w punkt) a w 910 działa jak trzeba. Do tego cena. No i wentylatorek, który zapewne po kilku latach przestanie działać lub się zasyfi i zacznie hałasować. Najśmieszniejsza jest radiowa komunikacja z aparatem ale tylko z D5 lub D500 i tylko przy dokupieniu WR R10 za prawie 500 zł hmmm.
W związku z tymi wątpliwościami mocno myślę czy czymś ważnym SB5000 bije na głowę 910 ? Jeśli nie to chyba zacznę odkładać kaskę i szukać używanej 910.
leonstar
03-01-2017, 19:01
Yahoo8 ja mam sabiny 900 i 5000, obie na D500, obie zasuwają jak trzeba, nowsza wiadomo, cichsza itp, jak masz dylemat bierz 910.
Problemów z diodami nie zauważyłem.
Czyli nie czujesz gorszej jakości itp na SB 5000 ? Co do diod chodziło mi to to https://www.youtube.com/watch?v=g4mLks9l_tE. Nie ukrywam, że wolałbym kupić nową sklepową a 910 zostały same używki.
leonstar
04-01-2017, 18:47
No ja nie odczułem nic na minus, wręcz przeciwnie, w porównaniu z sb900 pracuje mi się lepiej , może to "syndrom nowego sprzętu" ale pisze jak mam.
Szybsze ładownie , błyska w serii bez baboli, mam wrażenie że jest mniej prądożerna. Ja jestem zadowolony.
leonstar
06-03-2017, 21:24
Pojawiła się aktualizacja softu do świecidełka.
Czemu SB 5000 ma pokrycie od 24mm a SB 910 miała od 14mm ?
14mm chyba z dyfuzorem, a sb5000 podane bez dyfuzora. Tak myślę.
Dokładnie tak. Ponadto SB 910 miała pokrycie bez dyfuzora od 17 mm przy użyciu centrowego lub punktowego pomiaru światła. Nic nie piszą o takiej możliwości w manualu SB 5000.
Dla SB910 podają: krycie ogniskowej od 17-200 mm, plus biały, wbudowany dyfuzor dla 14 mm a dla SB 5000: zakres ogniskowych 24–200 mm w formacie FX (14 mm z wbudowanym dyfuzorem) czyli mamy różnice minimalnej 17 a 24 bez dyfuzora, czemu jest taka różnica? jeśli chciałbym zastosować SB 5000 do 20mm to kiepsko.
SB 910 z dyfuzorem pokrywa 12-17 mm, czyli jeszcze lepiej o 2 mm od SB 5000, a poniżej 24 mm przy pomiarze CW lub spot.
Właśnie chciałem kupić SB 5000 potrzebuje ją też do 20mm gdzie 20mm mamy tylko z dyfuzorem a w SB 910 nie potrzeba dyfuzora do 20mm dlatego mnie to martwi, że starszy model ma większy zakres
Nadal nic się nie zmieniło jeśli chodzi radiowe wyzwalanie ze starszymi modelami Nikona ? chciałem ją kupić do D5200, żeby później mogła już normalnie działać np z D850.
Jest jakiś sposób, żeby wyzwalać ja bezprzewodowo z D5200?
Radiowo nie da rady, ale można wyzwalać optycznie za pomocą lampy wbudowanej, lampy w stopce lub sterownika SU-800.
Nie da się z wykorzystaniem odbiornika wbudowanego w SB5000.
Radiowo się da, wykorzystując nadajniki i odbiorniki innych producentów np YN622, Pocket Wizard i wiele innych.
A jakby kupił odbiornik i nadajnik i nikonowski to będzie dzialać ?
Wypstrykasz kasę na horrendalnie drogie gadżety Nikona i perspektywa zakupu d850 mocno się oddali ;)
Za cenę tej lampy i nikonowskich nadajników zrobiłbym upgrade do body z normalną funkcjonalnością plus odkupił że 2 chińskie lampy. Efekt będzie podobny.
Wiem właśnie koszt około 700 zł samych nadajników:) źle napisałem chodziło mi bardziej o pytanie czy to będzie działać.
O jakim body mówisz ?
Myślałem wcześniej o strobosie 60 ale ciekawi mnie ta systemowa sb5000, niestety nie zalapalem się na 910 a pamiętam jak były po 1500zl, używana jakoś mnie nie przekonuje.
Z nadajnikami od Quadrlite będzie działać Sb 5000?
O jakimś normalnej wielkości i że sterowaniem lampami z lampy wbudowanej. Nie jest to komfort sterowania radiowego ale działa.
Druga opcja to kup ze 3-4 tańsze lampy, jedna zapnij do body i będzie sterowania pozostałymi. To też taniej niż sb5000:)
Wiem właśnie koszt około 700 zł samych nadajników:) źle napisałem chodziło mi bardziej o pytanie czy to będzie działać.
Chodzi o przekaźnik WR-R10 i nadajnik WR-T10? Z D5200 to nie zadziała, bo puszka nie obsługuje bezpośrednio sterowania radiowego.
Z nadajnikami od Quadrlite będzie działać Sb 5000?
Nie sądzę. To, że system radiowy obsługuje nikona nie znaczy, że on jest taki sam i można mieszać produkty różnych producentów. Raczej jest inne kodowanie sygnału radiowego.
Jeśli nie masz SB5000 to nie wiem po co się w to pchasz. Kup Stroboss 60 i Navigator X2. Albo radio YN622 i lampę YN 968N.
Sugeruję Strobossa o ile chcesz też wejść kiedyś w lampy studyjne, bo miałbyś kompatybilność z lampami Quadralite pro i Atlas.
To skoro nie działają nikonowskie radia z d5200 to wpadłem na pomysł żeby zakupić Navigator skoro działa tak samo jak nikona a można też połączyć lampy studyjne od Quadalite z SB od nikona lub strobosa 60 z SB tylko pytanie czy ktoś to testowal i czy dziala poprawnie. SB 5000 może bym miał od kogoś ale na razie chodzi mi o kompatybilnosc z radiem.
Lampa na odbiornik i będzie banglać. Tylko skoro SB5000 nie masz, to po cholerę kombinować. Już lepiej te strobbossy kupić.
Nie będzie kompatybilności z SB5000. Navigator nie gada na sygnałach nikona, rozumie to tylko sprzęt quadralite (czyli producenta navigatora).
By mieć radiowo w systemie producenckim Nikona to musisz mieć radiowe sterowanie lampą w meny body. Czyli w D850, D500, Z6 Z7. I do tych body musisz mieć dokupiony nikonowski nadajnik - to co pisał markB.
..wpadłem na pomysł żeby zakupić Navigator skoro działa tak samo jak nikona a można też połączyć lampy studyjne od Quadalite z SB od nikona lub strobosa 60 z SB .
Strobosa i Quadralite uzyjesz razem z SB tylko pracując w manualnych ustawieniach lamp. Zapomnij wtedy o TTL.
Navigatorem wyzwolisz Strobosa ale w trybie M SB5000 odpali z fotoceli, też w trybie M.
(jesli wyzwolisz Strobosa w TTL, to SB000 będzie nieprawidłowo zsynchronizowana, odpali się z przedbłysku TTL, czyli za wcześnie, jej błysk sie nie zarejestruje),
SB na odbiornik navigator x. Na puszce nadajnik. Dlaczego by miało nie działać?
Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]
Navigator x 2 nowsza jest ma dodatkowo kilka opcji i możemy sterować wszystkim od SB po Strobosy i lampy studyjne a yongnuo juz nie no i Navigator jest czytelniejszy. Mam rację ?
SB na odbiornik navigator x. Na puszce nadajnik. Dlaczego by miało nie działać?
Tak to będzie działać. Sęk w tym, że Simon kombinuje by używać radia wbudowanego w SB5000.
- - - - kolejny post - - - - - -
Navigator x 2 nowsza jest ma dodatkowo kilka opcji i możemy sterować wszystkim od SB po Strobosy i lampy studyjne a yongnuo juz nie no i Navigator jest czytelniejszy.
Nawigatorem możesz przenosić informacje pod dwoma warunkami.
1. lampa zdalna ma wbudowany odbiornik navigatora
2. lampa zdalna jest lampą systemową (ma 5 styków w stopce) i pod nią podepniesz odbiornik navigatora. Czyli np SB5000 - jest systemowa i ma styki do kontaktu z odbiornikiem radiowym.
Lampy studyjne - posterujesz nimi jak mają wbudowany odbiornik, czyli Quadralite i Atlas. Inne lampy studyjne (jakiekolwiek - Powerlux, Elinchrom, Profoto) wyzwolisz, ale bez starowania nimi.
Wyzwolić lampy - to praca w manualu, energię błysku nastawiasz ręcznie to na lampie. Sterować lampami - robisz to zdalnie, na navigatorze.
To, że radio wbudowane w sb nie będzie działało z navigatorem x zapiętym na saniach to wiem. Chodziło mi o to żeby kupić Navigator x2 https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/wyzwalacz-quadralite-navigator-x2-do-nikon.html który będzie na d5200 a do SB będzie wpięty ten odbiornik https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/odbiornik-quadralite-navigator-x-usb-odbiornik.html tylko, że w SB nie widzę gniazda.
Nie ten odbiornik, panie kolego.
Ten:
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-quadralite-navigator-x-do-nikon-odbiornik.html
Choć dalej twierdzę, że kupno SB 5000 do takiego używania jest bezsensowne.
To nie może być X2? sprzedawca mówił ze z x2 tez będzie działać zastanawia mnie tylko jak :)
Ja mówię o odbiorniku, nie nadajniku. Jak chcesz odbiornik na USB do lampy podpiąć?
Wiem, sprzedawca musiał się pomylić.
Ja to wytłumacze w skrotcie. Powiedzmy, że nie mam teraz żadnej lampy studyjnej ani strobosa mam tylko jedna SB na statywie i chce nią sterować radiem czy istnieje jakikolwiek zestaw który zadziała ? T
W skrócie? Tak.
Nawet parę.
Navigator X zestaw odbiornik i nadajnik.
YN622TX+ YN622.
Pixel king też, ale to już nie ta cena. ;)
Jest tych duetów już znacznie więcej.
Najdroższy to Pocket Wizardy, najtańszy Yongnuo.
Chyba jedyny, który działa z lampami reporterskimi i studyjnymi to navigator, bo ma kompatybilny odbiornik radiowy w lampie studyjnej.
Super:) teraz jeśli chodzi o zestaw Navigatora x to który odbiornik i nadajnik? Poproszę o linki.
Ech...
Nadajnik:
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/wyzwalacz-quadralite-navigator-x2-do-nikon.html
Ewentualnie ten taniej:
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-quadralite-navigator-x-do-nikon-nadajnik.html
Odbiornik:
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-quadralite-navigator-x-do-nikon-odbiornik.html
Zestaw:
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-navigator-x-do-nikon.html
O to chodziło teraz już jest jasna sprawa link 1 i link 3. TTL działa na tym poprawnie ? Oczywiście tylko jeden rodzaj jedna firma, bo jak było wspomniane wcześniej w przypadku SB + Strobos to tylko manual?
Niby dlaczego? Przecież pod SB masz mieć odbiornik navigatora, ten z linku nr 3.
Ciągle nie kumasz jak to działa ...
Miałem wątpliwości po tym poście """"Strobosa i Quadralite uzyjesz razem z SB tylko pracując w manualnych ustawieniach lamp. Zapomnij wtedy o TTL.
Navigatorem wyzwolisz Strobosa ale w trybie M SB5000 odpali z fotoceli, też w trybie M.
(jesli wyzwolisz Strobosa w TTL, to SB5000 będzie nieprawidłowo zsynchronizowana, odpali się z przedbłysku TTL, czyli za wcześnie, jej błysk sie nie zarejestruje)""" dlatego wolałem zapytać, upewnić się, że chodzi o różny rodzaj lampy.
Porównując mocą i ogólnie funkcjami SB 5000 do Strobossa 60 jak je oceniacie w praktyce, ma ktoś lub miał obydwie lub podobną.?
Tak by było w przypadku gdybyś chciał używać gołej SB5000, bez odbiornika radiowego pod nią.
Jaka jest różnica między SB5000 a Profoto A1 ?
Chodzi mi o to czy warto dopłacać do A1 dla większej mocy i czy jest różnica w jakości światła od Sb5000?
Ech widzę, że do tematu o YN miałby juz kilka postów a tak to każdy olewa, Co jest tego powodem?
Może po prostu nie ma na forum nikogo, kto ma/miał obie lampy?
Poszukaj jakiejś wypożyczalni sprzętu foto, wypożycz, zobacz.
Rozumiem a z punktu teoretycznego? Może ktoś ma jedną z nich i się wypowie.
Kojocisko
23-10-2019, 15:14
Jaka jest różnica między SB5000 a Profoto A1 ?
nie mam żadnej z nich, ale mnie kazali w szkole nauczyć się czytać ze zrozumieniem, więc czytam:
różnice:
cena!
A1 zasilana z pakiektu li-ion, dużo wydajniejsza
Z powodu kształtu odbłyśnika A1 powinna ciut lepiej współpracować modyfikatorami
A1 potrzebuje własnego, dosyć drogiego sterownika
A1 mocniejsza
A1 ma fajne fabryczne modyfikatory
A1 ma światło modelujące
A1 jest śliczna :-), Jak się nauczę robić zdjęcia z lampą, to sobie kupię, ale pewnie A1X
Kojocisko, jak chcesz A1 tylko dla wyglądu kupować, to poczekaj na Quadralite V1, albo oryginał Godoxa w Chinlandii kup. Ceny bez porównania. Choć Godox brzydszy. ;)
Kojocisko
23-10-2019, 15:39
Kojocisko, jak chcesz A1 tylko dla wyglądu kupować, to poczekaj na Quadralite V1, albo oryginał Godoxa w Chinlandii kup. Ceny bez porównania. Choć Godox brzydszy. ;)
Jak się domyślasz, nie tylko o wygląd chodzi, ale ze względów finansowych rozważam. Ale najpierw się nauczę z SB910.
Jak się domyślasz, nie tylko o wygląd chodzi, ale ze względów finansowych rozważam. Ale najpierw się nauczę z SB910.
Szczerze mówiąc, chętnie bym porównanie PF A1 z G V1 zobaczył.
Na papierze wyglądają podobnie:
obie ważą w okolicach ~.5kg
obie mają moc ~76Ws
obie mają LEDowego pilota
A1 ładuje ciut szybciej, V1 za to ma więcej strzałów na aku
obie mają okrągłe głowice z magnetycznymi modyfikatorami
Z tym, że A1 dużo ładniejszy. ;)
Edycja: A nawet dwa porównania:
Jedno z lampami prosto z pudełka i drugie, gdzieś tak po roku intensywnego używania.
O akumulatorze to akurat wiem to fajna sprawa.
Nie będzie pracowała radiowo jak Sb5000? czyli odbiornik pod nią i nadajnik na korpusie x2 przeciez to taka sama zasada.
Śliczna to ona jest:)
SB tez ma jakieś tam modyfikatory niestety nie na magnes i chyba tylko pojemnik na mydło najbardziej przydatny.
Bo chodzi o to, że mamy Sb 5000 która kosztuje 2300 porównując ja z A1 to czy SB jest tyle warta bo mocą SB nie różni się bardzo od chińczyka, kwestia działania, wykonania, nie obnizania mocy. To czy warto dołóżyć 1000zl do A1 czy jednak SB jest warta 2300. ?
To Quadralite zrobi dla nas wersje Godox V1 żeby ją można u nas w Polsce kupić?
To Quadralite zrobi dla nas wersje Godox V1 żeby ją można u nas w Polsce kupić?
W katalogu V1 już jest. Okrągła głowica do 200TTL już jest. Akcesoria już są. Lampy na sklepie niet. I bądź tu człowieku mądry.
Kojocisko
23-10-2019, 21:41
Ponieważ zadajesz to pytanie, to znaczy, że obie lampy nie są warte swojej ceny. Dla Ciebie.
Te lampy kupuje się dla poczucia niezawodności, powtarzalnej mocy błysku i jego barwy.
Zobacz ile kosztuje Godox V1 o którym rozmawiamy. Cena firmowych lamp jest z kosmosu.
Jako zawodowiec - kupiłbym A1 - ze względu na szybkość cyklu ładowania - modyfikatory.
Jako amator nie kupowałbym SB5000. Zobacz jaki masz tu odzew w sprawie tej lampy.
Topowe lampy reporterskie N i C są wypuszczane chyba tylko po to, żeby była jakaś referencja dla firm niezależnych, które dostarczają 95% jakości za 30% ceny oryginału.
PS. Skoro piszesz o użyciu mydelniczki, naprawdę nie wyrzucaj pieniędzy na SB5000.
madebyzosiek
23-10-2019, 21:47
W miejsce jednej SB5000 wolałbym dwie SB910... Generalnie jak masz okazję kupić na aparat SB910, to jest to lampa z najlepszym stosunkiem ceny do możliwości. Jeżeli chcesz radiowo wyzwalać, to najlepiej pójść w Quadralite. Jeżeli bardzo chcesz czuć top i masz sporo wolnej kasy, to kup SB5000, ale nie warto na chinola tyle wydawać.
Myk taki, że żelki od profoto na magnes kosztują 200 zł sztuka. ;)
Cenią się, skubańcy.
Do tego, Godox ma adapter, umożliwiający dopinanie modyfikatorów pierścieniowo-magnetycznych (:lol:) na zwykłą lampę.
O mydelniczce to akurat tak napisałem z żartem, że na mydło dobra.
Chodzi też głównie o to, że
Niektorzy uważają iż lampy systemowe to strata kasy a mają swojej torbie np sb910 lub nawet 2 takie.
Mówicie o modyfikatorach dołączonych do kompletu z A1 ?
Jesli miała to by być np A1 to po zakupie Navigatora x2 i odbiornika będe chcial ją wyzwalac radiowo przez ttl i na inne sposoby.
Mając A1 możemy korzystać z chińskich dodatkow czy to softbox lub beauty dish. Nie jest przecież wymagane mając lampę A1 iść dalej w profoto?
Mnie nie interesuje znaczek i jakieś ekstra samopoczucie, ale jeśli różnica między tymi produktami jest to trzeba to przemyśleć, będzie ona podstawową lampą. W przyszłości będzie kupowana dodatkowo czy to druga reporterska ale wtedy juz np chińska lub albo tez jakaś mocna studyjno-przenośna Quadralite.
Dariusz Breś
25-10-2019, 02:12
Używałem profoto a1 na zleceniach, w klubie. Bardzo fajna, mega prosta obsługa.
Plus że można włączyć światło stałe.
Na minus ograniczone akcesoria, zresztą jak cały system, nie podepniesz tu bowensa.
Odbłyśnik na magnes, niestety nietrafiony pomysł. Odpinał mi się kilka razy tak że lądował wśród tłumu.
Ja zostałem przy sb910, nie ma lepszej lampy obecnie na stopkę, lepsza od tandetnej "nowości" jaką jest sb5000.
Powiem szczerze, że długo myślałem o sb-5000 swego czasu albo używanej sb-910.
Choć myślę, , że przy cenie obiektywów to ceny lamp, aż tak wysokie tu nie są wbrew pozorom (tanio nie jest, ale z drugiej strony - to drogi sport...).
Ostatecznie potoczyło się inaczej i na szybko kupiłem strobossa 60 (Quadralite) - cóż, potrzebny był mi na wyjazd na jakiś obóz...
Teraz używam teoretycznie 2 takich + nawigatora X2 (zazwyczaj jedną lampa błyskam, a druga to jakiś zapas/okazyjnie/do nauki, choć użycie statywu i parasolek - naprawdę uprzyjemnia zabawę).
Czy to był lepszy wybór (system quadralite zamiast Nikona)? Raczej nie. Na pewno inny ui tańszy (żałować nie ma czego:)).
Ale do sedna, a dokładnie offtopu:
Ostatnio wymieniłem lampę na Godoxa V1. Kupując ja warto brać pod uwagę parę jej cech: modyfikatory światła to kolejny wydatek - lampa jest "goła" i brak jej jakiegokolwiek modyfikatora (zakupiłem od razu, nawet na pudełku to sprzęt dedykowany 200 ttl, a dokładnie w moim przypadku - bo brałem to razem - chińskiemu odpowiednikowi), jest w komplecie jeden aku - w przypadku rozładowania trochę lipa (paluszki są dostępne wszędzie, dobrej jakości komplet Aku kupuje się za 35 zł, ładowarkę porządna warto mieć do wielu rzeczy... a tu dodatkowy Aku to ponad 200 zł lekko...). Robiąc zdjęcia zarobkowo nie wyobrażam sobie nie mieć zapasu (martwi mnie brak zapasu robiąc zdjęcia amatorsko:P). Tak więc cena wchodzi w górę. Studyjnie, że statywem itp. - mam wrażenie, że lepszym i bardziej rozwojowym wyborem jest quadralite 200 ttl albo reporter 360 (wiem, że trochę drożej...). Z samej lampy jestem bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o jakieś wrażenia - to jak jest jakaś potrzeba (kogoś interesuje) to mogę zrobić jakiś temat/dopisać gdzieś (bo tutaj to offtop totalny już:P) wrażenia i co dostajemy/jakiej jakości w paczce z lampą i akcesoriami. Ewentualnie subiektywnie ocenić czemu uważam ta lampę lepszą od strobossa 60 (choć to oczywistości, zwłaszcza, że Stroboss jednak i cenowo jest dużo tańszy, ale inne porównanie mam tylko do sb-600 czekającej od 2 lat na naprawę/wymianę żarnika...)
Z wypowiedzi można wywnioskować , że dla większości SB 5000 to badziew tylko, że ocena polega na opini gdzie została wyprodukowana i ile kosztuje, bo większość osób posiada 910 a przecież ona jest podobnie wykonana czyli co to już nie jest badziew? Cena cena no faktycznie jest duża ale jeśli kosztowalaby 1500zl sądzę że była by polecana na tym forum, wiec teraz nie do końca rozumiem uważacie w końcu ze jest badziewiem bo badziewiem chińskim bym tego nie nazwał ponieważ wiele osób używa Strobosy i Yn wiec to samo można powiedzieć by o nich czy chodzi bardziej o cene ?
Jesli chodzi o A1:
- akumulator ale z czasem przeciez przyda się drugi. Z jednej informacji słyszałem, że są lub były, problemy z akumulatorem tylko nie wiem ile w tym prawdy.
- lepsze swiatlo ponieważ ma okragla głowice i szkiełko.
- przejście cieni jest bardziej łagodne na krawędziach od Sb?
- To że ładniejsza i bardziej prosta to już trochę mniej ważne.
- Końcówki na magnes jak napisał Dariusz przy mocniejszym ruchu spadają?
- niepowtarzalność błysku i jej stałej temperatury (to Sb juz tego nie potrafi?)
Moc pomiędzy tymi lampami nie da się tak dokładnie teoretycznie obliczyć ale czy to będzie chociaż 30% porównując np do sb5000?
V1 ma się pojawić na początku listopada.
madebyzosiek
30-10-2019, 14:58
SB800 i SB910 to chyba najbardziej opłacalne lampy w systemie. Właściwie gdyby nie przegrzewający się palnik, to możnaby jeszcze SB900 dołączyć. To są lampy, których cena nie zwala z nóg (nawet ceny nowych, choć wiem że to były inne czasy), są niezawodne, powtarzalne, w pełni współpracują, świetnie błyskają w TTLu. SB5000 nie oferuje wiele więcej względem SB910, a kosztuje dużo, więc stąd komentarze, że jest droga. Jest też wykonana gorzej od swoich topowych poprzedniczek, nie tylko dlatego, że w Chinach, ale spasowanie i jakość materiałów jest na poziomie SB700. Może stąd takie wnioski... Jest w tej chwili topową lampą, jako jedyna pracuje z nowym systemem wyzwalania z D5/D850/D500, ma innowacyjny system chłodzenia, który ponoć pozwala błyskać bez ograniczeń. Tyle, że część z nas jej nie kupiło, bo po zapoznaniu się z nią doszło do wniosku, że przy cenach SB910 jest bezsensownie droga i lepiej kupić stare, dobre, sprawdzone. Ot tak, sam używam trzech SB910, dwóch SB900 i mam SB800 na zapas, a SB5000 zmacałem dokładnie w sklepie i stwierdziłem, że za 1500 tak, za 2000+ nie.
Szczerze powiedziawszy to nie jest 2000+, a raczej coś ok. 3000 zł, gdyby ktoś chciał skorzystać z wyzwalania radiowego. BTW dziwię się, że Nikon nie wbudował takiego wyzwalacza w body Zetek, nadal trzeba zaopatrzyć się w dodatkowy pilot WR-R10.
BTW dziwię się, że Nikon nie wbudował takiego wyzwalacza w body Zetek, nadal trzeba zaopatrzyć się w dodatkowy pilot WR-R10.
Właśnie dlatego.
darksidephoto
31-12-2019, 16:33
SB5000 zmacałem dokładnie w sklepie i stwierdziłem, że za 1500 tak, za 2000+ nie.
Czyli na dzień dzisiejszy szukać używki SB 910 czy kupić jednak SB 5000?
Jeśli szukać SB 910 to gdzie? Wszędzie oferty: mało używana, od amatora, stan BDB, większość czasu przeleżała w pudełku itp itd.
madebyzosiek
31-12-2019, 19:04
Ja oprócz jednej, którą kupiłem jako nową mam jeszcze dwie, jedną z allegro, jedną z OLXa. Ta z allegro jest dość zamordowana, padł mi w niej palnik, wymiana jakieś niecałe 200 zł, działa dalej jak nowa. Druga z OLXa faktycznie jak nowa, błyska na równi z moją nową z 2015 roku. Szukaj, nie kupuj najtańszej, spokojnie coś trafisz. Może u nas na giełdzie.
Ps. Do błyskania z wyzwalaczy mam jeszcze dwie SB900. Jedną kupiłem z takim opisem, że nowa, leżała, itp. Cena fajna, 500 zł, przyszła i szok... Wyglądała jak ze sklepu, sztywno wszystko chodzi, działa wspaniale. Czasem da się znaleźć, nawet lampę pro od amatora.
voyager100
28-02-2020, 10:58
Niektóre opinie na temat SB5000 w tym wątku są zadziwiające. Badziew itd. Po co piszą ludzie którzy w ręku nie mieli lampy. Nie wiem. Jakaś zazdrość czy co ?
Używałem SB910 teraz używam SB5000. Wcale nie chciałem jej kupować. Wolałbym tańszą SB910. Używana nie wchodzi w grę bo żarnik zapewne zużyty padnie wkrótce. Wymienny już nie ten sam. W SB910 miałem uszkodzenie polegające na tym, że odkleiła sie szklana osłona żarnika i to wszystko mocno uszkodziło lampę podczas pracy. Inne lampy które używałem zamiennie nie dorównują funkcjonalności SB. Żadne quadralite żadne Metze. Szmelc który w najważniejszym momencie nie błyska. Może być jedynie rezerwą dla Nikona. A SB5000 no cóż podświetlenie wyświetlacza znacznie słabsze od starej SB910 dlaczego ? Chyba ktoś chciał dopasować je do podświetlenia w D850, które też jest słabsze niż np w D750. I to widać od razu .No cóz nie ma już świetnej zielonej charakterystycznej lampki. Po jakimś czasie ta wada staje się zaletą . Jednak sama praca Sb5000 to sam miód. W życiu nie miałem tak szybko ładującej się lampy. Sb910 przy niej to ślimak.
Pracuje przepięknie i równo. SB910 była w miarę równa ale zdarzały się jej przepały. Tutaj jest idealnie i można błyskać i błyskać.