PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 - Panie świeć nad jej duszą?

wyso
18-11-2015, 15:51
Witajcie
Szukajka nie znalazła i przejrzałem jakieś 50 stron archiwum o lampach - też nic, a mam dosyć poważny i wydaje mi się, że nietypowy problem z lampą SB-900.

Lampa po ostatnim włączeniu od razu zaczęła piszczeć, że przegrzana mimo tego, że wcześniej kilka dni leżała wyłączona na półce. Po wyłączeniu i włączeniu zaczęła bez ostrzeżenia, co 2-3 sekundy głośno "strzelać wewnątrz" chyba z kondensatora (bez błysku), powodując rozładowanie i przygaśnięcie wyświetlacza (oprócz tego wciśnięcie testu dawało normalny błysk). Po wymianie baterii na inny komplet chwilę był spokój, po czym zaczęło dziać się dokładnie to samo. Jak na razie wyłączyłem, wyjąłem baterie i tyle - lampa czeka na jakiegoś czarodzieja co by poradził czy warto próbować reanimować, czy jakiegoś YN dokupić zamiennie?

Jeszcze kilka wyjaśnień mogących mieć wpływ na ocenę sytuacji przez mądrzejszych:
- lampa swoje lata ma - kupiona w 2008 r. z serii tych przegrzewających się (druga kupiona w 2011 nie ma już tego problemu przy tym samym obciążeniu, aktualizacja oprogramowania tylko częściowo pomogła, ale ostatecznie nauczyłem się jej tak używać by jej nie przegrzewać);
- przez moją głupotę jakiś rok temu upadła, powodując pęknięcie szybki palnika, ale bez wpływu na działanie (kilkuletnia siostrzenica nie doniosła jej do stołu...:));
- zazwyczaj używam dwóch Sabinek równocześnie - na statywach z wyzwalaniem radiowym przez YN RF603, więc raczej nie obciążam jednej bardziej kosztem drugiej, standardowo ustawiam moc na 1/32 w obu urządzeniach i świecę oboma na raz;
- do zasilania używam Eneloopów ładowanych na BC-1000 i problemów nigdy z tym nie miałem, więc zasilanie wykluczam jako przyczynę.

Czy może ktoś się spotkał z takim problemem? Warto to reanimować i wysyłać do jakichś czarodziei albo serwisów, czy lepiej kupić coś innego?
Jeśli innego, to co polecacie przy założeniu, ze wszelkie CLSy, TTLe mi nie są niezbędne a priorytetem dla mnie jest moc błysku i w miarę szybkie zbieranie się do kolejnego. Możliwość montażu filtrów żelowych do korekcji WB też by była mile widziana.

stanseba
18-11-2015, 15:57
Yongnuo 560. To samo co SB-900, tylko bez ttl i synchronizacji z krótkimi czasami, ale skoro uzyważ 603 to i tak Ci to niepotrzebne.

wyso
20-11-2015, 23:05
a ktoś coś o Sabince może więcej napisać?

zbyszekD7000
21-11-2015, 02:07
Trzeba by ją rozebrać i zobaczyć czy gdzieś wysokie napięcie nie wali do masy, bez oględzin raczej trudno ocenić, jak upadła mogło coś w środku się przemieścić i teraz przywierać. To na początek.