Zobacz pełną wersję : Lightroom 6 certyfikat
hubert28
18-11-2015, 14:04
Witam wszystkich.
Mam pytanie i zagwostkę bo zakładam firme i zakupiłem w sklepie nowego Lightrooma 6 a w środku jest tylko płyta. Czy powinien być jeszcze jakiś certyfikat autentyczności?? a może jakaś naklejka na pudełku jest tym certyfikatem już sie sam gubie a musze to mieć by okazać to w urzędzie gdzie dostałem dotacje :/
Pozdrawiam
Faktura podstawą dla zaksięgowania, a pudełko z płytą do okazania podczas kontroli? Tak mi teraz przyszło do głowy - co pokazać podczas kontroli, gdy wykupujesz abonament CC? Zaprezentować zawartość konta Adobe?
Borat1979
18-11-2015, 18:36
Tak mi teraz przyszło do głowy - co pokazać podczas kontroli, gdy wykupujesz abonament CC? Zaprezentować zawartość konta Adobe?
Fakturę zakupu. Przecież to jest podstawą do stwierdzenia, że nabyłeś oprogramowanie legalnie a nie żadne płyty naklejki czy certyfikaty, które można sobie na aukcji internetowej kupić za grosze.
Fakturę zakupu. [...]
Kobieta z UP kontrolująca moje wydatki, prócz faktur kazała sobie pokazywać każdą jedną zakupioną rzecz. Nie było tego wiele, miałem wszystko na miejscu, to i problemu nie było. Ale Creative Cloud wtedy też nie było. O to mi chodzi - jak pokazać pani urzędnik, oprogramowanie kupione w abonamencie z chmury? Z całym szacunkiem, ale mało kto wie, że można coś opłacać i tego "nie mieć". Nam, oblatanym, wszystko wydaje się jasne, ale spróbuj to wytłumaczyć swojej Mamie ;-)
RobertMiernik
19-11-2015, 01:00
A pokaż mamie abonament do komórki... Chyba ciut nie doceniasz mamy...
Robert, ale do abonamentów jako takich, wszyscy - od dawna - przywykliśmy; Telefon masz w ręku, prąd w gniazdku etc. A program? O, tutaj - wskazując palcem na monitor, bo przecież jak pokażesz pudło pod biurkiem, to nikt Ci nie uwierzy ;-)
Borat1979
19-11-2015, 01:26
Robert, ale do abonamentów jako takich, wszyscy - od dawna - przywykliśmy; Telefon masz w ręku, prąd w gniazdku etc. A program? O, tutaj - wskazując palcem na monitor, bo przecież jak pokażesz pudło pod biurkiem, to nikt Ci nie uwierzy ;-)
A jak pokazujesz abonament za intetnet? Jak pokazujesz opłaty np. za serwer www? Przecież nawet nie wiesz gdzie on jest i faktura jakoś wystarcza.
Nie mam problemów z księgowaniem faktur za serwery, domeny etc. Cała, hipotetyczna sytuacja - jak pokazać pani z kontroli, że kupiłem oprogramowanie, do którego nie posiadam pudełka.
W moim przypadku było banalnie prosto i wręcz sympatycznie, ale CS4 miałem w pudełeczku; Tutaj faktura, tutaj pudełeczko, proszę, dziękuję, dalej. Kolega Hubert ma wątpliwości, bo nie wie co pokazać - płytę? Hologram? Ja pokazałem pudełko z płytami. Nikt nie pytał, czy mam to zainstalowane. Jeśli kontrola nie będzie drążyć tematu, to pewnie nie będzie żadnego problemu. Przypominają mi się jednak te czasy, gdzie przepisy były tak skonstruowane, że o legalności świadczyły: faktura, oryginalny nośnik, naklejka na obudowie komputera. Pamiętasz? Ja pamiętam. Absurd, ale nikt nie protestował. Teraz kupujesz laptopa i nawet naklejki nie ma, nie mówiąc o nośniku ;-)
kamillo270
19-11-2015, 19:57
Ja już miałem styczność z kilkoma księgowymi i wieloma urzędnikami, nie tylko na płaszczyźnie konieczności udowodnienia kosztu czy legalności zakupu. Zawsze powtarza się jedna reguła - co człowiek, to indywidualna interpretacja. Idziesz do tej Pani urzędniczki i mówi TAK, idziesz następnego dnia, a druga mówi SIAK. Najlepiej w takich sprawach najpierw zapytać, a potem kupować sprzęt czy oprogramowanie. Człowiek śpi spokojniej.