Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szybka obróbka NEF w Camera RAW

NiKtos
17-11-2015, 22:52
cześć!

Problem zapewne banalny, pewnie do znalezienia w internecie... ja nie znalazłem nic konkretnego, dlatego pytam o porady od Was (ewentualnie jakiś link).

Jak szybko obrabiać RAWy przy pomocy Camera RAW i Adobe Bridge?

Zawsze robiłem przy pomocy procesora obrazów + Photoshop, ale jak wiadomo, zdjęcia różnią się od siebie, czasem trzeba coś dodać, czasem odjąć, więc robiłem to partiami, albo pojedynczo, a wiadomo, że otwieranie co rusz nowego okienka i zapisywanie JPG to dużo czasu. Jak zrobić to szybciej? Przez pewien czas po prostu kopiowałem metadane z poprzedniego zdjęcia i wklejałem do podobnych, bo szybko wyświetlał mi to Bridge, ale przecież to też czasochłonne, a moja obróbka opiera się praktycznie tylko na korekcji balansu bieli, albo "rozjaśnieniu" zdjęcia, co przy zmiennym świetle na "imieninach ciotki" i szkłach bez stałego światła jest czasem loterią. Jak Wy obrabiacie fotografie? (albo tutorialowi koledzy do których mi ciężko trafić)

z góry dzięki i pozdrawiam,

Kuba

Borat1979
18-11-2015, 00:17
Skoro twoja obróbka opiera się praktycznie tylko na korekcji balansu bieli, albo "rozjaśnieniu" zdjęcia to po kombinujesz jak koń pod górę z ACR i Bridge jak do tego wystarczy darmowy soft Nikona.

B_Marcin
18-11-2015, 00:19
A Lightrooma masz?

KELT
18-11-2015, 13:18
Może wystarczy robić w JPEG?:->
A tak na serio.. otwierasz wszystkie pliki w jednym camera Raw, robisz korektę na pierwszym (suwaczki), jak będzie ok - zapisujesz z poziomu camera raw do wybranego formatu, wielkości, jakości i idziesz robić herbatę :-)

NiKtos
19-11-2015, 19:48
Skoro twoja obróbka opiera się praktycznie tylko na korekcji balansu bieli, albo "rozjaśnieniu" zdjęcia to po kombinujesz jak koń pod górę z ACR i Bridge jak do tego wystarczy darmowy soft Nikona.

Wiadomo, że czasem bywa i inaczej, to znowu droga to niepotrzebnych komplikacji :D

A Lightrooma masz?

Nie mam, na allegro widziałem po 35 zł, czy to możliwe?

A tak na serio.. otwierasz wszystkie pliki w jednym camera Raw, robisz korektę na pierwszym (suwaczki), jak będzie ok - zapisujesz z poziomu camera raw do wybranego formatu, wielkości, jakości i idziesz robić herbatę :-)

Mówisz o ustawieniu parametrów korekcji dla wszystkich jednocześnie? Napisałem w temacie, że właśnie tego nie chcę, bo potrzebuję szybko obrabiać poszczególne zdjęcia, a nie wszystkie na raz. Z tym nie mam problemu!

kamillo270
19-11-2015, 20:01

Ja gdy potrzebuje szybkiego zrzutu zdjęć z puszki, każdorazowo przestawiam się na focenie w JPEGu. W aparacie ustawiam drobne korekty i zapis do JPEG.
A jeśli mam chwilę na drobne poprawki to zawsze korzystam z Lightrooma. To jest szybka i zadowalająca metoda.

Borat1979
19-11-2015, 21:15
Nie mam, na allegro widziałem po 35 zł, czy to możliwe?

Masz na myśli tego typu aukcje z "najnowszą" wersją :-o
http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-pc-mac-24-7-promocja-i5739177802.html
Już jedno z pierwszych zdań opisu to jawne oszustwo.

TOP67
20-11-2015, 11:00
Do masowej obróbki zdjęć w podobnych warunkach służy właśnie Lightroom. Możesz pobrać triala i spróbować.
ACR służy raczej do cyzelowania pojedynczych zdjęć.
Ale to takich drobnych poprawek wystarczy ViewNX2