Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęt na ślub ?
Witam serdecznie,
Napewno dużo hejtu pójdzie z waszej strony odnośnie tego posta bo wiem, że nie ma na to złotej receptury mimo wszystko chciałbym się was poradzić jako doświadczonych fotografów.
Co do korpusów to myślę nad: NIKON D610 oraz NIKON D300 jako zapas, co o tym myślicie ?
lampa błyskowa: NIKON SPEEDLIGHT SB 900
no i teraz temat rzeka czyli obiektywy, każdy lubi co innego. Na początek chciałbym się skupić na 3 obiektywach ze ze względów finansowych oczywiście, obiektyw który już posiadam to:
NIKKOR 50 MM/1.4
Co jeszcze byście polecili ?
Zastosowanie oczywiście kościół, wesele, plener.
hostman22
17-11-2015, 20:29
wow, faktycznie pytanie mega.... ;)
Nikona d300 bym wywalił, za duża będzie różnica miedzy tymi dwoma puszkami (jest to do ogarnięcia przez profile, ale trochę czasu na to będziesz musiał poświęcić), jak masz sb900 to ok, jak nie masz są inne tańsze lampy które sprawdzą się tak samo dobrze. Jak już wiesz, że chcesz kupić 3 obiektywy, to dziwi mnie pytanie.. (bo chyba wiesz dokładnie jakie, a nie dlatego aby były tylko 3 w torbie ;) )
Czy nikkor 50 f/1.4 to takie wybitne szkło, aby je zostawiać...
Przy okazji, to są zwolennicy zoomów jak i obiektywów stałoogniskowych - sens doradzania to ja widzę względem konkretnych obiektywów.
Jak ostatnio byłem na ślubie, to fotograf obleciał wszystko 35. I nawet fajnie wyszło.
B_Marcin
17-11-2015, 20:51
Jako zwolennik stałek polecę Ci:
nikkora 35mm i to nawet dx - sam na weselach używam i tutaj się sprawdza, nie ostrzy się na (zbyt) dalekie odległości i zazwyczaj nie przymykam (lub mało przymykam)
50mm masz wiec spoko
85 1.8g na plener
i cos szerszego by sie przydało, ja planuje zamienic n17-35 na n20 1.8 i tym samym wszystko robić stalkami - nie lubie zoomow :) spokojnie mozna wszystko na jednym body i kilkoma stalkami srobic (ale poczciwego gh3 na backup mam)
Lampe mam full manual (Y 560IV) i używam tylko lekko 'pykając' na sali.
Maciek N
17-11-2015, 20:55
Jako już mocno doświadczony fotograf ślubny napiszę na wstępie że musisz mieć sprzęt który sprawdzi się w każdych warunkach. Zaraz dojdę do tego co się za tym kryje.
Zacznę od obiektywów. Moim zdaniem to kwestia bardzo indywidualna. Jedni pracują tylko na stałkach inni bezpieczniej czują się używając zoom. Ważne żebyś miał pewien zakres. Począwszy od szerokiego np. 35mm do 85mm. Osobiście używam czasem nawet 14-24 f2.8 i 70-200 f2.8, ale sporadycznie.
Na początek zaproponuję taki standard ślubny czyli Sigma 35mm 1.4, Nikkor 50mm f 1,4, i Nikkor 85 f1.8. Stosunkowo tani i dobry komplet na śluby:) Dalej będziesz dokupywał gdy poczujesz że coś Cię ogranicza.
O body nie ma sensu pisać bo kupisz najlepszy na jaki Cię stać. Napiszę tylko że lepiej mieć 2 body z pełną klatką lub 2 z niepełną.
Na ślubach równie ważne co obiektywy będą lampy.
Na początek lampy błyskowe. Minimum 3 szt. 2 na statywach i jedna na body. Zawodowy fotograf wie że są różne sale balowe i bywają takie gdzie z jedną lampą ciężko zrobić poprawne zdjęcie. Np. ciemne, drewniane karczmy z wysokim sufitem... Praktycznie na każdej sali zdjęcia robione przy użyciu 2-3 źródeł światła wyglądają efektowniej. SB 800, SB900 spiszą się w sam raz.
Lampy błyskowe to nie wszystko. Zdarza się często, że na sali gasną światła i AF nie daje rady. Wówczas należy włączyć swoje oświetlenie. Polecam jakąś lampę filmową z wąskim strumieniem światła. (koszt 300 zł) Przecinając światłem salę balową nie psujemy klimatu a problem rozwiązany.
Niestety niewielu fotografów to stosuje. Pracując jako filmowiec praktycznie zawsze się zdarza że przychodzi do mnie fotograf i prosi o włączenie moich świateł. Łatwo się przed taką sytuacją zabezpieczyć. Nie zawsze jest filmowiec:)
Jeśli z takim zestawem będzie doświadczenie to na pewno poradzisz sobie w każdych warunkach. Obiektywy i body są ważne, ale najważniejsze jest światło. Warunki do fotografii trzeba umieć sobie stworzyć. Nie ma złych czy dobrych sal balowych. Są lepiej lub gorzej przygotowani fotografowie. Ot cała tajemnica:)
Co do lampy to jeszcze jej nie kupiłem, mogę kupić inny tańszy model np SB- 700 ?
madebyzosiek
17-11-2015, 22:37
A może napisz nam jaki masz w tej chwili sprzęt oprócz obiektywu i jakie masz doświadczenie... Trochę ciężko doradzic nic nie wiedząc...
................
Na początek lampy błyskowe. Minimum 3 szt. 2 na statywach i jedna na body. DZawodowy fotograf wie że są różne sale balowe i bywają takie gdzie z jedną lampą ciężko zrobić poprawne zdjęcie. Np. ciemne, drewniane karczmy z wysokim sufitem... Praktycznie na każdej sali zdjęcia robione przy użyciu 2-3 źródeł światła wyglądają efektowniej. SB 800, SB900 spiszą się w sam raz. ......
Co do tych dodatkowych lamp, to powiedz jak je stosujesz. Dasz link do takich zdjęć, gdzie używałeś 3 lampy reporterskie? Może nie jestem mega doświadczonym fotografem, ale ponad 20 wesel zrobiłem i nigdy nie używałem więcej niż lampę na aparacie jako dopełnienie światła zastanego. Moje zdjęcia nie wyglądają tak jak niektórych, gdzie przód jest jasny a tył czarna dziura. Staram się tak dobrać parametry aby światło się równoważyło.
Co do doświadczenie to fotografią pasjonuje się od kilku lat natomiast jeśli chodzi tematykę ślubną to robiłem tylko znajomym sesje plenerową z której byli bardzo zadowoleni (przykładowe zdjęcie z tej sesji ustawiłem w profilowym ) dużo czytam na ten temat, przeglądam masę zdjęć, trochę literatury fachowej no i czas na praktykę bo bez tego teoria nic nie da, jeśli chodzi o sprzęt to cały czas zbierałem kasę żęby zrobić poważniejsze zakupy. Do tej pory tylko NIKON D5100.
madebyzosiek
17-11-2015, 23:45
Zbieraj na D610 i jasnego zooma np Tamrona 24-70 2.8, do tego posiadana przez Ciebie 50, 85 i SB910, na absolutny zapas zostaw D5100. Jak masz kasę to jeszcze 70-200 może się przydać. Na początek zabawy będzie super, a po jakimś czasie sam będziesz wiedział czego Ci potrzeba. Pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1160061147354516&set=a.1160060717354559.1073741827.100000519251030&type=3&theater)
NIKON D5100
- - - - kolejny post - - - - - -
źródło (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1160061147354516&set=a.1160060717354559.1073741827.100000519251030&type=3&theater)
Maciek N
18-11-2015, 09:28
Co do tych dodatkowych lamp, to powiedz jak je stosujesz. Dasz link do takich zdjęć, gdzie używałeś 3 lampy reporterskie? Może nie jestem mega doświadczonym fotografem, ale ponad 20 wesel zrobiłem i nigdy nie używałem więcej niż lampę na aparacie jako dopełnienie światła zastanego. Moje zdjęcia nie wyglądają tak jak niektórych, gdzie przód jest jasny a tył czarna dziura. Staram się tak dobrać parametry aby światło się równoważyło.
Nie ma tu jakiejś filozofii. Po pierwsze światło boczne zawsze jest korzystniejsze dla fotografowanych osób. Wyszczupla, podkreśla rysy twarzy, kreacje itp. Drugi plan z błyskiem też jest efektowniejszy niż światło zastane.
Topowi fotografowie (ja do nich się nie zaliczam) stosują nawet lampy studyjne.
Odpowiem tak: Spróbuj, a jestem pewien że na swoje stare zdjęcia nie będziesz patrzył z przyjemnością:)
Nie ma tu jakiejś filozofii. Po pierwsze światło boczne zawsze jest korzystniejsze dla fotografowanych osób. Wyszczupla, podkreśla rysy twarzy, kreacje itp. Drugi plan z błyskiem też jest efektowniejszy niż światło zastane.
Topowi fotografowie (ja do nich się nie zaliczam) stosują nawet lampy studyjne.
Odpowiem tak: Spróbuj, a jestem pewien że na swoje stare zdjęcia nie będziesz patrzył z przyjemnością:)
Ale jak kierujesz lampy boczne? W sufit, czy na ludzi? Bo rozumiem, że i tak dopełniasz pierwszy plan lampą na aparacie?
Maciek N
18-11-2015, 11:27
Ale jak kierujesz lampy boczne? W sufit, czy na ludzi? Bo rozumiem, że i tak dopełniasz pierwszy plan lampą na aparacie?
Lampy ustawiam na statywach z parasolką odbijającą. Żeby czujnik dobrze działał to musi być skierowany w stronę sali/fotografa. Lampę kreuję w parasolkę, czyli mam światło odbite
Szczegółowe ustawienia zależą oczywiście od warunków w jakich fotografujemy, ale generalnie staram się tak ustawić żeby światło z parasolek było dominujące a z aparatu dopełniające.
Zawsze tak robisz czy tylko w ciemnych lokalach ? i czy zarzadzający salą w dniu wesela nie robi z tym problemów ?
DaroD300S
18-11-2015, 14:20
Lampy ustawiam na statywach z parasolką odbijającą. Żeby czujnik dobrze działał to musi być skierowany w stronę sali/fotografa. Lampę kreuję w parasolkę, czyli mam światło odbite
Szczegółowe ustawienia zależą oczywiście od warunków w jakich fotografujemy, ale generalnie staram się tak ustawić żeby światło z parasolek było dominujące a z aparatu dopełniające.
Potwierdzam użycie kilku lamp na sali dokładnie tak samo jak kolega. Też z tego korzystam. Lampy koniecznie na manual TTL, sobie nie radzi. Kilka błysków testowych i można to ogarnąć. Jak któraś przeszkadza w danej chwili można szybko wyłączyć z poziomu lampy sterującej. A i każda lampa sterowana jako inna grupa.
Cały czas mam wrażenie, że jest to zabijanie klimatu sali. Nie widzę sensu robienia czegoś takiego przy jasnych salach. Mam wrażenie że powstaną ostre cienie itp.
B_Marcin
18-11-2015, 14:33
Jedni robią tak, inni inaczej, nie ma złotej reguły.
Sam musisz znaleźć swój sposób.
Maciek N
18-11-2015, 15:11
Zawsze tak robisz czy tylko w ciemnych lokalach ? i czy zarzadzający salą w dniu wesela nie robi z tym problemów ?
Opanowanie flesza/fleszy to nie lada sztuka. Jej efektem ubocznym jest uzależnienie:) Flesze stosuję wszędzie gdzie się da. Na sali balowej zawsze 2-3 lampy na statywach. W kościele też lubię postawić dodatkową lampę, szczególnie gdy młodzi siedzą w ciemnej dziurze. Nawet na sesje plenerowe nie wybieram się bez soft-boksu.
Czy to najlepsze rozwiązanie? Jeśli robią tak najlepsi fotografowie kasujący 6-8 tyś to pewnie tak, ale to moje zdanie i każdy powinien sam zdecydować.
Opanowanie flesza/fleszy to nie lada sztuka. Jej efektem ubocznym jest uzależnienie:) Flesze stosuję wszędzie gdzie się da. Na sali balowej zawsze 2-3 lampy na statywach. W kościele też lubię postawić dodatkową lampę, szczególnie gdy młodzi siedzą w ciemnej dziurze. Nawet na sesje plenerowe nie wybieram się bez soft-boksu.
Czy to najlepsze rozwiązanie? Jeśli robią tak najlepsi fotografowie kasujący 6-8 tyś to pewnie tak, ale to moje zdanie i każdy powinien sam zdecydować. Z tym najlepsi fotografowie, to przesadziłeś. Bo znam takich, dla których światło zastane jest najważniejsze i lamp używają tylko kiedy trzeba. Nic nie zastąpi naturalnego oświetlenia, jednak czasami sytuacja zmusza do użycia lampy.
PanMarecq
18-11-2015, 16:31
Maćku a mógłbyś pokazać parę zdjęć przykładowych gdzie użyłeś właśnie 3 lamp na sali weselnej? Jestem ciekaw jak to wygląda :)
Maćku a mógłbyś pokazać parę zdjęć przykładowych gdzie użyłeś właśnie 3 lamp na sali weselnej? Jestem ciekaw jak to wygląda :) Równiez jestem ciekaw efektów.
.
Topowi fotografowie (ja do nich się nie zaliczam) stosują nawet lampy studyjne. A co to za sztuka? Chodzi o sterowanie lampami? Są lampy studyjne którymi można sterować radiowo manualnie z pilota. Są też lampy działające z TTL - fakt, że drogie. Profoto B1 500 AIRTTL - ponad 8 tys http://www.profoto.com/int/products/off-camera-flash
Niby mało błysków na akku, ale to błyski na pełnej mocy. SB910 tez ma niby mało błysków, a w TTL robi się tysiące, bo błyska ułamkiem mocy
Z tym najlepsi fotografowie, to przesadziłeś. Bo znam takich, dla których światło zastane jest najważniejszeSą rózne podejścia do tematu. I w obu sa mistrzowie.
Może warto byłoby zamienić 50 mm 1.4 na 35 mm 1.4 ?
Maciek N
18-11-2015, 17:11
Z tym najlepsi fotografowie, to przesadziłeś. Bo znam takich, dla których światło zastane jest najważniejsze i lamp używają tylko kiedy trzeba. Nic nie zastąpi naturalnego oświetlenia, jednak czasami sytuacja zmusza do użycia lampy.
Przypomnę że mówimy o fotografii ślubnej z naciskiem na salę weselną. Tam raczej bez lampy nikt nie robi.
Maciek N można gdzieś obejrzeć Twoje zdjęcia ślubne ?
Maciek N
18-11-2015, 17:17
A co to za sztuka? Chodzi o sterowanie lampami? Są lampy studyjne którymi można sterować radiowo manualnie z pilota. Są też lampy działające z TTL
Nie chodzi o to że sztuka, tylko o to że warto stosowań na salach weselnych kilka źródeł światła. Oczywiście się nie upieram, przedstawiam tylko mój punkt widzenia.
Maciek N można gdzieś obejrzeć Twoje zdjęcia ślubne ?
jak ktoś się uprze to znajdzie ale to robię bardzo niechętnie. Moja strona nie była aktualizowana już ponad 2 lata i nie mam czasu się nią zająć. Zresztą są lepsze np. http://www.pospieszni.pl/ Byłem z nimi wielokrotnie na weselu i używali 2 lamp studyjnych
Przypomnę że mówimy o fotografii ślubnej z naciskiem na salę weselną. Tam raczej bez lampy nikt nie robi.Tak, ale głównie doświetlając plan od przodu i dobrać tak parametry aby drugi plan też sie równoważył.
B_Marcin
18-11-2015, 18:24
Proszę Was o nie rozgrzebywanie tego tematu, bo dobrze wiemy, że złotego środka nie ma. Jeden zrobi całe wesele 35mm, a drugi musi mieć plecak sprzętu (ani jednemu, ani drugiemu nie ubliżam).
użyłeś właśnie 3 lamp na sali weselnej? J:)
Trzech lamp rany amatorzy ja używam sześciu i jest git. O pierwszej w nocy już lecą same przytulańce bo fotograf idzie do domu.
hostman22
18-11-2015, 20:11
Może warto byłoby zamienić 50 mm 1.4 na 35 mm 1.4 ?
a jakim zestawem do tej pory robiłeś?
kurczeblade
18-11-2015, 21:59
A ja używam 10 lamp :)
Kłamiesz widzę że masz jedną. Śmiej się smiej ale to prawda. Głupi ten co myśli że 6 blyskam na raz. Ale więcej nic nie powiem bo to patent wart milionów.
Co do obiektywów, zaczynałem od 35mm 2.0 / 50mm 1.4 / 85mm 1.4. Z czasem zamieniłem 35mm na 28mm 1.8 jako podstawowe szerokie i zdecydowanie polecam takie właśnie, troszkę szerzej się przydaje.
Fotografując na 2 body (D700tki) zestaw 28mm/85mm był już w wystarczający w 90% sytuacji a 50tka podpinana na kilka/kilkanaście kadrów
Właśnie obejrzałem zdjęcia z linku, który napisałeś (www.pospieszni.pl) . Tak jak myślałem, zdjęcia z długimi cieniami na podłodze, na innych ludziach, zdjęcia na których widać że błyskane lampami. Ostre cienie na twarzach, to wszystko wygląda nienaturalnie. No ale jak już ktoś napisał, każdy ma swój gust. Tyle, że według mnie lamp należy uzywać tak, aby na zdjęciach nie bylo za bardzo widać że są używane.
A masz wzorcowy link i pokaz jak to ma wyglądać
madebyzosiek
19-11-2015, 09:18
To jest fajny efekt na pewną cześć zdjęć, ale nie na cały reportaż...
A masz wzorcowy link i pokaz jak to ma wyglądaćNie ma wzorcowego linku, każdy ma swój gust i styl. Ja wyrażam swoją opinię. Na mojej stronie ze stopki możecie zobaczyć moje zdjęcia. I nikomu nie muszą się podobać.
Ja ciebie nie atakuje tak tylko z ciekawości spytalem bo lubię blyskać ale zawsze Lubie tez się uczyć od lepszych.
Nie chodzi o to że sztuka, tylko o to że warto stosowań na salach weselnych kilka źródeł światła..
Tak. Chyba mnie nie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o błyskanie, ale o to że tak nabożnie traktujesz lampy studyjne. Ja napisałem, że ich (tzn studyjnych) uzywanie to żadna sztuka, bo ich się używa tak samo jak SB910 - podałem nawet dokładnie model lampy studyjnej z TTL i link do tego. Takich lamp jest więcej.
Maciek N
19-11-2015, 14:07
Nie chodzi mi o błyskanie, ale o to że tak nabożnie traktujesz lampy studyjne
No tak, (cokolwiek masz na myśli pisząc ,,nabożnie") bo dla fotografa który nie ma studia jest to spory wydatek, ale równie dobrze można stosować lampy reporterskie. Jest z tym trochę więcej kłopotów, bo trzeba pilnować akumulatorków, no i mniejsza moc.
To i tak ogromny przełom w stosunku do jednej lampy na aparacie, szczególnie gdy są sale na których nie ma od czego odbić flesza.
Osobiście nie wiem po co walić kilkoma lampami naraz na imprezie z pogaszonymi światłami, rozświetlonej kolorowymi lampami sali/orkiestry, po co nadużywać kontrastu, czerni, przejrzystości, po co dodawać sztuczny szum, czyli jak dla mnie psuć klimat imprezy oraz jakość zdjęć... Klimat i jakość zdjęć to powinna być podstawa w reportażu ślubnym. Najłatwiej jest obrabiać w ten sposób zdjęcia, ukrywa się wtedy błędy podczas ich wykonywania, złe ustawienia, braki w podstawowej wiedzy. Najgorsze jest to, że taki model jest ostatnio trendi, nie wiem, może dlatego, że przez lata zdjęcia ślubne to były "kotlety" bez wyrazu, a sztuczne rozpiżdżanie zdjęć nadało im "jakiś" w końcu klimat... I młodzi się jarają, że mają zdjęcia inne, niż sąsiadka czy znajomi, gdzie robił ziutek z lampą na wprost na przysłonie 4.0.
kurczeblade
19-11-2015, 18:07
Właśnie obejrzałem zdjęcia z linku, który napisałeś (www.pospieszni.pl) . Tak jak myślałem, zdjęcia z długimi cieniami na podłodze, na innych ludziach, zdjęcia na których widać że błyskane lampami. Ostre cienie na twarzach, to wszystko wygląda nienaturalnie. No ale jak już ktoś napisał, każdy ma swój gust. Tyle, że według mnie lamp należy uzywać tak, aby na zdjęciach nie bylo za bardzo widać że są używane.
Odniosłem to samo wrażenie. Są ostre światło cienie, brakuje plastyki zdjęć.
No to jeśli to nie jest wzór do naśladowania to kto robi to w miarę poprawnie?
No to jeśli to nie jest wzór do naśladowania to kto robi to w miarę poprawnie?
Sam musisz znaleźć złoty środek, które zdjęcia się podobają Tobie, a przede wszystkim Twoim klientom. Dla mnie takie "walenie" fleszami jest niedopuszczalne.
No ale z tego co widać po stronie to chyba ma klientów.
Pośpieszni trochę przesadzają z błyskiem. Idzie błyskać delikatniej.
Wg mnie optymalnie wygląda to tak:
źródło (http://www.kraskastudio.pl/galerie/portfolio/portfolio_038.jpg)
źródło (http://www.kraskastudio.pl/galerie/portfolio/portfolio_113.jpg)
źródło (http://www.kraskastudio.pl/galerie/portfolio/portfolio_116.jpg)
Każdy ma swój gust. Ja bym mocniej nie błyskał, pierwszy plan ma mieć jakość, reszta kadru ma być wyraźnie widoczna, z zachowaniem klimatu imprezy. Ale każdy "robi" inaczej, i w zasadzie każdy ma prawo, więc nie ma co generalizować.
Panowie fotografowie ślubni: a nie porwał Wam już ktoś (w ferworze zapitej zabawy) tych 2-10 lamp z parasolkami do tańca? ;)
Każdy ma swój gust. Ja bym mocniej nie błyskał, pierwszy plan ma mieć jakość, reszta kadru ma być wyraźnie widoczna, z zachowaniem klimatu imprezy. Ale każdy "robi" inaczej, i w zasadzie każdy ma prawo, więc nie ma co generalizować.
Pięknie doświetlone pięknie zrobione. Wydaje mi się że tutaj jedna lampa na body w zupełności wystarcza. Ja robiąc w swoich okolicach zawsze robię jedno zdjęcie na sali w zastanym. I lampy wyciągam jeśli parametry są nie wystarczające i musiałbym jeszcze zejść poniżej czyli 1/80 f-2 iso 6400. Wtedy salę ubarwiam lampami i schodzę z parametrów dużo niżej.
Panowie fotografowie ślubni: a nie porwał Wam już ktoś (w ferworze zapitej zabawy) tych 2-10 lamp z parasolkami do tańca? :wink:
Nigdy znaczy nigdy.
michasacuer
20-11-2015, 10:11
źródło (http://www.kraskastudio.pl/galerie/portfolio/portfolio_038.jpg)
źródło (http://www.kraskastudio.pl/galerie/portfolio/portfolio_113.jpg)
źródło (http://www.kraskastudio.pl/galerie/portfolio/portfolio_116.jpg)
Cienie pod oczami na pierwszym zdjęciu nie są super :D
Maciek N
20-11-2015, 12:32
No tak, kazdy widzi jaka sala. Biały nisko położony sufit, dużo włączonych świateł co jest rzadkością. Teraz zaprezentuj zdjęcia z drewnianej karczmy z sufitem pomalowanym w ciemnym kolorze np. jakiś brąz, czerwień i przygaszonych światłach. Przecież nikt nie pisze że nie da się dobrze doświetlić zdjęć w sprzyjających warunkach.
Chodzi o to, żeby zrobić równie dobre zdjęcia na beznadziejnych salach. Ciekawe co mówisz klientom, kiedy oglądają na prezentacji poprawnie doświetlone zdjęcia a oddajesz im kichę bo jedna lampa nie dała rady?
Wracając do Pośpiesznych to oni oddają wszystkim zdjęcia na jednakowym poziomie. Dlatego kasują 6 tyś i więcej. Dla mnie poziom nie do przeskoczenia, dlatego podałem ich przykład.
Dziś wieczorem podeślę "wzorcowe" zdjęcie zrobione w zastanym w takich warunkach jakie miałem.
No tak, kazdy widzi jaka sala. Biały nisko położony sufit, dużo włączonych świateł co jest rzadkością. Teraz zaprezentuj zdjęcia z drewnianej karczmy z sufitem pomalowanym w ciemnym kolorze np. jakiś brąz, czerwień i przygaszonych światłach. Przecież nikt nie pisze że nie da się dobrze doświetlić zdjęć w sprzyjających warunkach.
Chodzi o to, żeby zrobić równie dobre zdjęcia na beznadziejnych salach. Ciekawe co mówisz klientom, kiedy oglądają na prezentacji poprawnie doświetlone zdjęcia a oddajesz im kichę bo jedna lampa nie dała rady?
Wracając do Pośpiesznych to oni oddają wszystkim zdjęcia na jednakowym poziomie. Dlatego kasują 6 tyś i więcej. Dla mnie poziom nie do przeskoczenia, dlatego podałem ich przykład. Dziwne Masz trochę kategorie, bo kasują 6t. to są super. To nie jest wyznacznik. Owszem zdjęcia z pleneru mają na prawde fajne, ale te z sali zabaw są w porównaniu z tymi, które np. kolega wrzucił, kiepskie.
[img=http://img17.imagevenue.com/loc184/th_015180754__7500680_resize_122_184lo.jpg] (http://img17.imagevenue.com/img.php?image=015180754__7500680_resize_122_184lo. jpg) [img=http://img167.imagevenue.com/loc689/th_015184786__7500733_resize_122_689lo.jpg] (http://img167.imagevenue.com/img.php?image=015184786__7500733_resize_122_689lo. jpg) [img=http://img102.imagevenue.com/loc401/th_015188200__7500940_resize_122_401lo.jpg] (http://img102.imagevenue.com/img.php?image=015188200__7500940_resize_122_401lo. jpg)
Zdjęcia z drewnianej karczmy. Jedna lampa na aparacie.
Po pierwsze Twoja uwaga jest bardzo chybiona. Podlinkowałeś pośpiesznych, którzy używają kilku lamp, wszedłem na ich stronę i zobaczyłem zdjęcia w ŁADNYCH salach, gdzie sufit jest jasny, jest nisko, jest od czego odbić. Moim zdaniem rozstawianie wielu lamp w takich warunkach i robienie dnia z wieczora/nocy jest przesadzone, po czym wrzuciłem moje zdjęcia z TAKICH sal. Dlaczego więc próbując wykazać swoją racę każesz mi wysyłać zdjęcia z gorszych, drewnianych lokali?
Nic im nie mówię, bo nie muszę się z takich rzeczy tłumaczyć. Nie ma w mojej firmie takich sytuacji, zdjęcia niezależnie od miejsca ich wykonywania mają trzymać poziom, dlatego nigdy przez lata pracy nikt nie zarzucił mi że widział w portfolio co innego a dostał co innego. Jak już chcesz zobaczyć kadry z gorszych sal, to masz, zdjęcia z drewnianych sal, światła praktycznie pogaszone, sufit boazeria:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/1-5.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/ciemna_sala/1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/2-4.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/ciemna_sala/2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/3-2.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/ciemna_sala/3.jpg)
Napiszę jeszcze raz, bo może źle mnie odebrałeś.. Nie twierdzę że zawsze i wszędzie jedna lampa da radę, bo oczywiście nie da. Sęk w tym, że w miejscu gdzie jedna-dwie dadzą radę nie stawiam sześciu w każdym kącie, bo to moim zdaniem bez sensu. Pewnie po obejrzeniu powyższych zdjęć znowu odbijesz piłeczkę "a co jeśli nawet orkiestra pogasi światła" - to Ci powiem - nic. Mam ze sobą zawsze 3 lampy wyzwalane bezprzewodowo, więc na takie sytuacje jestem przygotowany. Nie twierdzę żeby zawsze błyskać jedną na aparacie, po prostu w danych warunkach używam tylko takiego błysku, jaki jest potrzebny żeby była odpowiednia jakość zdjęcia a jednocześnie żeby nie spierniczyć klimatu.
Chodzi o to, żeby zrobić równie dobre zdjęcia na beznadziejnych salach.
I na koniec - nie widzę u nich na stronie zdjęć z beznadziejnych sal. To skąd mam wiedzieć że zrobią je dobrze? To co teraz tam widzę to ładne sale z jasnym sufitem nisko położonym, z zaświetlonymi żyrandolami, gdzie pierwszy plan jest zmasakrowany lampami i kontrastem a na drugim planie jest ciemno, jak tu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/1398417766535a29664da06-2.jpg
źródło (http://www.pospieszni.pl/pics/gallery/1398417766535a29664da06.jpg)
Moim zdaniem to jest bez sensu, ale każdy robi jak uważa, każdy ma inny gust, dlatego dalsze roztrząsanie tego tematu nie ma sensu.
Cienie pod oczami na pierwszym zdjęciu nie są super :D
Nie retuszuję zwałdków skóry na każdym zdjęciu każdemu gościowi weselnemu, bo po pierwsze to jest reportaż a nie sesja beauty, po drugie nie biorę 6000 za zdjęcia i nie jest to dla mnie opłacalne. Po trzecie jak ktoś ma głębokie oczodoły czy worki pod oczami to każde światło padające z góry spowoduje mniej korzystny wygląd takiej osoby, a nie mam w zwyczaju walić lampą na wprost. Czy to się kiedyś zmieni - czas pokaże.
Podobnie miałem przytoczyć zdjęcie które umieszczone zostało powyżej, jasna sala, nisko sufit i ..... to co już pisałem. Więc jak się to ma Macieju do tego co mówisz. Zdjęcie miejscami przepalone, w rogach ludzie ciemni, na podłodze "duchy", itd itd.
Aeon88, gdzie wstawiasz zdjęcia aby można było je umieścić na forum?
Robię gorsze zdjęcia ale Wasze tu zaproponowane ni jak mi się podobają no sorry ale daleko Wam do tych błyskaczy we wszystkim.
Robię gorsze zdjęcia ale Wasze tu zaproponowane ni jak mi się podobają no sorry ale daleko Wam do tych błyskaczy we wszystkim.
Każdy ma swój gust, błyskać 3 lampami to żadna sztuka. Nadajnik, 3 odbiorniki i strzał. Błyskać i wydobyć klimat już nie jest tak łatwo... moje zdanie. Każdy robi jak uważa.
Błyskać i wydobyć klimat już nie jest tak łatwo... moje zdanie.
Choć bym nie chciał muszę się zgodzić.
Dziś wieczorem podeślę "wzorcowe" zdjęcie zrobione w zastanym w takich warunkach jakie miałem.
Manfred, już wieczór ;)
Manfred, już wieczór ;)
manfred film ogląda. Wycofuję się z tego gdyż ukaże to tylko mój słaby warsztat. W sumie to nie wiem co mi da umieszczenie takiego zdjęcia.
Szkoda. Liczyłem, że będziesz przeciwwagą dla słodko-cukierkowo-lukrowanego bufetu towarzyskiego...
michasacuer
21-11-2015, 09:44
@Aeon88
Co do ciemnych oczodołów, da się błyskać tak by ich nie było, nie powiesz że nie. I nie mówię tu o waleniu na wprost :D I zasłanianie sie tym że nie bierze się 6000 zł jest moim zdaniem nie na miejscu. Podobają mi się twoje kolory, ale podejrzewam że pewna część kobiet byłaby niezadowolona z czarnych oczu ;)
Ludzie, nie przesadzajmy. Nikt nie retuszuje kilkaset zdjec z zabawy. I nie patrzy na oczy, tylko na calosc. Owszem, mozna wybrac kilka zdjec z para mloda i poprawic co nie co. Ale nie kilkaset.
Wysłane z mojego HUAWEI G6-L11 przy użyciu Tapatalka
Ja robie retusz na 100 jak kończę to mam ochotę komputer wywalić przez okno. Teraz kończę setkę i po łepkach 1,5 tys i koniec sezonu. Potem tylko góry.
kurczeblade
21-11-2015, 11:34
Dokładnie do 100 zdjęć fajnie się obrabia. Później mam to samo uczucie, wyrzucić kompa i pójść się napić :)
Jak dla mnie zdjęcia kolegi Aeona88 są lepsze i to dużo.
A co myślicie o tym obiektywie:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-35-mm-f/18-af-s-dx.html
tylko nie wiem czy będzie kompatybilny z NIKON D610, inna matryca ?
Wysiłku trochę włóż i poszukaj na forum
A co myślicie o tym obiektywie:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-35-mm-f/18-af-s-dx.html
tylko nie wiem czy będzie kompatybilny z NIKON D610, inna matryca ?Obiektyw DX, nie do pełnej klatki. Jest świetny ale ma winietę na FX. Jest tego pełno na forum.
Jeśli chodzi o zdjęcia z wesela z kilkoma lampami to polecam książkę "Fotografia ślubna emocje uchwycone światłem" Davida A. Zisera.
On używał głównie ciemnych zoomów typu 18-85mm Canona, a nawet 18-200mm na APS-C.
Przypuszczam, że na naszym forum brzmi wygląda to na herezję.
Ale on na weselu używał lampy na aparacie, jednej na statywie plus trzeciej trzymanej przez asystenta.
Ten ostatni musiał biegać by utrzymać odpowiednią pozycję względem obiektu zdjęcia i fotografa.
Każdy może ocenić czy zdjęcia z takim oświetleniem mu pasują.
Moim zdaniem czasem światło zastane jest nieco przeidealizowane.
Przecież to są często przypadkowo rozmieszczone lampy w suficie przez osoby nie mające pojęcia o optymalnym oświetleniu.
Nie raz żarówki o różnej barwie, lub dające czarne oczodoły gdy światło pada pionowo od góry.
Jeśli chodzi o zdjęcia z wesela z kilkoma lampami to polecam książkę "Fotografia ślubna emocje uchwycone światłem" Davida A. Zisera.
On używał głównie ciemnych zoomów typu 18-85mm Canona, a nawet 18-200mm na APS-C.
Przypuszczam, że na naszym forum brzmi wygląda to na herezję.
Ale on na weselu używał lampy na aparacie, jednej na statywie plus trzeciej trzymanej przez asystenta.
Ten ostatni musiał biegać by utrzymać odpowiednią pozycję względem obiektu zdjęcia i fotografa.
Każdy może ocenić czy zdjęcia z takim oświetleniem mu pasują.
Moim zdaniem czasem światło zastane jest nieco przeidealizowane.
Przecież to są często przypadkowo rozmieszczone lampy w suficie przez osoby nie mające pojęcia o optymalnym oświetleniu.
Nie raz żarówki o różnej barwie, lub dające czarne oczodoły gdy światło pada pionowo od góry.
Jak przeczytałem tytuł książki, to sobie uświadomiłem, że ją mam. Niestety jest to książką do której zajrzałem raz gdy ja czytałem. I o niej zapomniałem. Nie podobały mi się zdjęcia umieszczone w tej publikacji, czyli prace autora. Fakt są tam zdjęcia z zabawy robione kilkoma lampami. Niestety ten styl mi się nie podoba, gdyż zdjęcia wyglądają jak robione lampami na wprost, nie maja głębi. To co już wkoło maglowane, ostre, długie cienie na podłodze i ludziach obok itp.
Są zwolennicy takich zdjęć i są zwolennicy zdjęć umieszczonych w tym wątku. Nie ma co dyskutować, które są lepsze, gdyż każdy ma inny gust.