Zobacz pełną wersję : OLYMPUS E-M10 czy... (wybór bezlusterkowca)
ARECKI777
16-11-2015, 20:15
Witam Panowie, zwracam się do Was z prośbą.
Jestem posiadaczem D3100 (już spory okres czasu), to moje pierwsze lustro, na nim się uczyłem i dzięki niemu dowiedziałem się czego mniej więcej potrzebuje i oczekuje od sprzętu. Miałem taką myśl żeby wysłużone D3100 zamienić na coś z rodziny D5XXX, ale przyszło małe ale... Z czasem zauważyłem, że wielkość ma jednak znaczenie i przydałoby mi się coś mniejszego, druga sprawa, że musiałbym kupić pewnie ze 2 - 3 szkiełka i robi się drogo i ciężko... Już jakiś czas temu, jeszcze przed myślą o zmianie na D5XXX pomyślałem o zmianie systemu i szukanie czegoś w bezlusterkowcach. Plusem są wiadomo, wielkość, oraz mnogość obiektywów, często za nieduże pieniądze. Nie jestem fotografem profesjonalnym, nie mam zleceń, ciągle się uczę także sprzęt będzie używany powiedzmy, że amatorsko z "ambicjami" :lol:
W oko wpadł mi aparat z tematu, do tego obiektyw na start, który jest w zestawie czyli EZ-M1442 IIR, a w planach dokupienie stałki/stałek, oraz zoom'a. I tutaj jest pytanie, czy jest coś w tej samej cenie lepszego, bardziej "wydajnego"? Główne wymagania co do aparatu to:
- gabaryty (tutaj raczej wszystko będzie mniejsze niż lustro)
- mnogość obiektywów (budżetowe mile widziane)
- najlepiej pojemna bateria (chociaż pewnie wyniki będą podobne u różnych producentów)
- szybki AF (ponoć Olympus wypada tutaj dobrze)
- WiFi (nie jest to priorytet, ale dobrze by było jakby aparat posiadał)
- jakość wykonania, dobrze żeby nie był to aż taki plastik fantastik
- elektryczny wizjer (konieczność)
- stabilizacja
To chyba na tyle, jak przyjdzie mi coś do głowy to napiszę, jakbym się na coś zdecydował to będę się pewnie radził co do obiektywów, ale nie obrażę się jeżeli podacie koledzy już teraz jakieś warianty aparatu + obiektywów. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam! ;)
No to bierz Olka. Mam E-m10 II i jest - jako mój taki zapas do wypadów - wystarczający sprzęt. dobrze zrobiony, metal. Miałem 3 lata e-pl5 I NIE ZAWIÓDŁ NIGDY, a napstrykałem nim mnóstwo zdjęć. System M4/3 ma bogatą szklarnię. Ale i tak idź za tym co się Tobie spodoba i tyle. Powodzenia w wyborze. :)
Popatrz jeszcze na E-M5, można dorwać zestaw z 12-50 za 2.5 tys. Masz uszczelnienia + wydajniejszą stabilizację.
ARECKI777
17-11-2015, 10:12
Zdecyduję się na em10 raczej. Mam pytanie jeszcze co do szkieł, czy budżetowe jasne stałki są tylko manualne? Patrzę na allegro i w sumie nic nie widać, jak możecie Panowie to był bym wdzięczny za pokazanie czegoś godnego polecenia. Te obiektywy Fujian są coś warte? Zooma będę szukał za jakiś czas, poki co do kitowego obiektywu chciałbym dokupić coś jasnego, ogniskowe od jak najmniejszej do powiiedzmy 50mm, taki rozrzut bo kupię pewnie coś 12-18, a później 26-50, z tych przedziałów, więc kolejność jest obojętna póki co bo pewnie z kitowym się trochę pobawie na początku.
Fujian'y to nie są szkła foto tylko do kamer przemysłowych. Nie można ich traktować poważnie z uwagi na specyficzny obraz jaki generują. Owszem wielu ludziom dają frajdę z tego samego powodu i również mam zamiar sprawdzić je w boju ale na chwilę obecną mam zamiar zbierać na 15mm/1.7 i 25mm/1.8. Zanim to nastąpi przejściowo zaopatrzę się w 20/1.7. Niestety ten system nie posiada stricte budżetowych, jasnych i do tego jeszcze stałoogniskowych szkieł. Możesz się pobawić różną szklarnią z użyciem odpowiednich konwerterów ale szerokości nie uświadczysz. Chcąc spełnić w/w oczekiwania trza mieć w portfelu ~ 1,5 kafla. Świat bez wad to nie tu
cezar1972
17-11-2015, 21:40
Biorąc pod uwagę Twoje wymagania to faktycznie wybór EM10 wydaje się optymalny. System Olympusa jest naprawdę bardzo fajny, ale chcąc mieć jasne obiektywy trzeba przygotować się na wydatek co najmniej ok 1300 PLN.
Jeżeli nie chcesz nic mniejszego od APSC to przyjrzyj się Sony lub Fuji, ale tutaj zarówno gabaryty, jak i ceny będą większe.
Ja po ponad dwuletnim kontakcie z bezlusterkowcami nia mam zamiaru wracać do lustrzanek.
20/1.7 to fajne szkiełko i dość optymalne jak od ogólnych zastosowań. ja od 3 lat praktycznie posługuję się nim i jestem zadowolony...AF lekko wolniejszy niż u Olków, ale bez przesady.. w każdym razie
polecam rozważenie zakupu.
ARECKI777
18-11-2015, 08:41
O 20 1/7 to wam Panowie chodzi o te od Panasonica? Po zakupie body z kitem będę szukał raczej tańszych stałek do zabawy, a z tego co widzę to na tego panasa trzeba szykować ok 1000zł. Na Olka jestem zdecydowany juz praktycznie w 100%, no może 99%...
ARECKI777
18-11-2015, 09:25
Chciałem edytować, ale chyba się nie da... Mam pytanie jeszcze co do GO, zależy mi na tym, a z tego co czytam nie jest to mocna strona Olka... Nie ma co liczyc na ładne rozmycia? Chciałem dokupić obiektyw z którym uzyskam ciekawy bokeh i bawić się GO, ale nie wiem czy bedzie duże pole do popisu z tego co czytam...
masz w Olympusie mniejszą matrycę - wiec tak dla łatwego porównania - rozmycie masz 2 razy ( taki mnożnik cropa) mniejsze .. czyli przy f1,8 - masz rozmycie w okolicach f3,5 w przybliżeniu przy f2,8 to f5,6 - zaznaczam to nie są jakieś wyliczenia ale tak jest w przybliżeniu
ja mam omd-m5 genialny aparacik ...
ARECKI777
18-11-2015, 11:00
I tu pojawia się lekki problem... Nie chciałbym kupować lustra tylko ze względu na GO, ale z drugiej strony szkoda kupić coś co nie do końca bedzie spełniać moje wymagania... Muszę chyba iść na kompromis albo szukać dalej złotego środka.
ARECKI777 pooglądaj w sieci zdjęcia ze szkieł systemowych:
https://www.mu-43.com/forums/native-lens-sample-image-showcase.80/
i nie systemowych:
https://www.mu-43.com/forums/adapted-lens-sample-image-showcase.81/
Dowiesz się z tych zdjęć ile można wycisnąć ze sprzętu Olka i zastanowisz się na spokojnie czy Ci to odpowiada. Osobiście mam trochę dość totalnego rozmycia tła. Dla mnie to trochę lenistwo gdy człek strzela w cel i nie zastanawia się zbyt nad kadrem, nie zwraca uwagi na dalszy plan. Do portretu to przejdzie ale ileż można trzaskać to samo?
Krzysztof_BB
18-11-2015, 11:47
Chciałem edytować, ale chyba się nie da... Mam pytanie jeszcze co do GO, zależy mi na tym, a z tego co czytam nie jest to mocna strona Olka... Nie ma co liczyc na ładne rozmycia? Chciałem dokupić obiektyw z którym uzyskam ciekawy bokeh i bawić się GO, ale nie wiem czy bedzie duże pole do popisu z tego co czytam...
"Rozmycia" w Olku kosztują sporo więcej niż w DX lub FF i to w pewnym zakresie bo potem jest ta granica gdzie OLEK nie jest wstanie zaoferować tak płytkiej GO.
Jak nie masz kasy to pomyśl o kompromisowym Samsungu NX- kupisz świetny aparat i świetne maleńkie szkła za dużo niższą kwotę.
Jak masz kasę pomyśl SONY A7 do wyboru 6 korpusów w serii - matryca pełnoklatkowa to jest to - możesz stosować też stare manuale dla "zabawy w rozmycia".
- - - - kolejny post - - - - - -
ARECKI777 pooglądaj w sieci zdjęcia ze szkieł systemowych:
https://www.mu-43.com/forums/native-lens-sample-image-showcase.80/
i nie systemowych:
https://www.mu-43.com/forums/adapted-lens-sample-image-showcase.81/
Dowiesz się z tych zdjęć ile można wycisnąć ze sprzętu Olka i zastanowisz się na spokojnie czy Ci to odpowiada. Osobiście mam trochę dość totalnego rozmycia tła. Dla mnie to trochę lenistwo gdy człek strzela w cel i nie zastanawia się zbyt nad kadrem, nie zwraca uwagi na dalszy plan. Do portretu to przejdzie ale ileż można trzaskać to samo?
W zasadzie to przed zrobieniem zdjęcia trudno przewidzieć co wyjdzie lepiej.
Dlatego ja często w Samsungu korzystam z opcji bracketingu GO i wybieram sobie później.
Jednak nawet do tego trzeba mieć możliwość uzyskania odpowiednio płytkiej GO i często nawet ta najpłytsza wydaje mi się za duża
dlatego nie bardzo widzę dla siebie aparat z mniejszą matrycą niż DX.
Przyszłość bezlusterkowców widzę w serii A7 itp. o ile powstaną.
Dużą GO to każdy kompakt oferuje a ten przynajmniej jest maleńki.
cezar1972
19-11-2015, 12:50
I tu pojawia się lekki problem... Nie chciałbym kupować lustra tylko ze względu na GO, ale z drugiej strony szkoda kupić coś co nie do końca bedzie spełniać moje wymagania... Muszę chyba iść na kompromis albo szukać dalej złotego środka.
To wybierz bezlusterkowca z matrycą APSC (Fuji, Sony, Samsung) lub FF (Sony). Olympus, czy Panasonic nie zapewnią Ci naprawdę małej GO, chociaż bez problemu odseparują główny obiekt od tła. Najlepiej by było jakbyś poszedł do sklepu z osobą towarzyszącą i na własną kartę zapisał po kilka zdjęć z zestawów:
- Olympusa + szkło 45 f 1.8
- sony nex + szkło 50 f 1.8
- lustrzanka FF + szkło 85 f 1.8
Podane powyżej zestawy powinny być bez problemu dostępne w większości sklepów foto.
Zdjęcia robisz osobie towarzyszącej na najmniejszej przysłonie. W domu na swoim komputerze spokojnie porównasz zdjęcia zrobione w podobnych warunkach i wybierzesz najlepszy dla Ciebie sprzęt.
Kolega szuka aparatu z kitem, a wyłożenie 1000 zł na dodatkowy obiektyw już budzi jego wątpliwości. Polecanie lustrzanki FF jest chyba nie na miejscu, tym bardziej, że lustrzankę już ma i przeszkadza mu jej rozmiar.
Zostają dwie opcje:
- dowolny bezlusterkowiec i jakaś stara manualna stałka podpięta przez przejściówkę, co jest rozwiązaniem tanim, ale ręczne ustawianie ostrości może stwarzać problemy;
- dowolny bezlusterkowiec i używana jasna stałka systemowa, tyle że poniżej 1000 zł to chyba tylko m.ZD 45 f/1,8 da się wyrwać.
Ja bym stawiał na a7 i jakies manualne szkło na adapterze.
Względnie tanio bedzie. A i bokeh da sie złapać.
ARECKI777
19-11-2015, 19:45
Lustro z FF odpada, co do Samsunga to nie jestem przekonany jakoś do ich foto "wyrobów", nie wiem czemu, sprzęt RTV czy telefon mógłbym kupić, jeśli chodzi o aparat to nie bardzo, może to źle, zobaczę w sklepie cóż to jest. Co do Fuji to czytałem, że szkła są dosyć kosztowne do tego systemu więc raczej też odpada. Kolega pisze, że wydanie 1000zł na obiektyw budzi wątpliwości - nie, jestem w stanie tyle przeznaczyć, ale nie od razu po zakupie aparatu, póki co do kit'a chciałbym dokupić jakąś jasną stałkę. A7 fajne, ale drooogie, znajdę coś APSC z obiektywem w zestawie do powiedzmy 2800zł? Głębia ostrości to nie jest jakiś priorytet nr. 1, ale jeżeli na przysłonie 1.8 mam mieć 3.5 (teoretycznie) to trochę kiepsko... Pójdę w weekend do sklepu i pomacam różne opcje, zobaczę również Samsunga, ale na zdjęciach wydaje się jakiś taki plastikowy w porównaniu z Olkiem.
edit:
A co sądzicie Panowie o Sony A6000?
A7 używki tanio juz chodzą...
Sam poszukaj i zobacz.
:)
Zawsze to ff. A nie crop :P
Poczytaj sobie blog Robina Wonga. I foty też ciekawe.
A może zamiast kombinować z Olkowymi kitami wystarczy Ci z jednym, jasnym szkłem mały Panasonic LX100 :wink:
Pozdr.
Ja mam A6000. Ogólnie aparat jest bardzo dobry, jak na cenę, ale gorzej ze szkłami (i dlatego chyba wrócę do Nikona albo przejdę na Canona).
A może zamiast kombinować z Olkowymi kitami wystarczy Ci z jednym, jasnym szkłem mały Panasonic LX100 :wink:
Pozdr.
Dobrze prawi. Polać mu!:D
ARECKI777
22-11-2015, 17:25
...ale gorzej ze szkłami (i dlatego chyba wrócę do Nikona albo przejdę na Canona).
Gorzej w sensie, że dedykowane od Sony są drogie?
Wczoraj bawiłem się chwile Olkiem i muszę powiedzieć, że jakość wykonania, ogólne wrażenie "dotykowe" robi bardzo dobre, ale szczerze to jakoś mnogość przycisków mnie przeraziła, jakoś wydaje się tego dużo i ciasno... Dziś natomiast macałem Sony A6000 i tutaj przyciski mi odpowiadają, wydają się lepiej rozplanowane i nie tak ściśnięte, ale za to Olympus wypada lepiej jeżeli chodzi o jakość, nie to, że Sony jest źle wykonany, wręcz przeciwnie, jednak mając dwa aparaty w dłoniach Olek wydaje się bardziej taki "stylowy" i konkretny, nie do końca wiem jak to wytłumaczyć. Jednak po przemyśleniu sprawy jestem bardziej zdecydowany na Sony, główny argument to matryca... Co do szkieł póki co miałbym kitowy 16-50mm, dokupiłbym pewnie jakąś manualną stałkę do zabawy, a z zoomem się wstrzymam jak na razie. Chyba, że koledzy może przekonają, że to zły wybór i lepiej zamiast A6000 wybrać coś innego, ale w Sony kusi ta matryca, a z croopa na pewno zdarzy się skorzystać...
Odpowiedź jest prosta. Fuji x-t10. Stylowy wygląd jak w Olympusie i crop jak w A6000.
ARECKI777
22-11-2015, 18:45
Nie ten budżet niestety, Fuji było brane jako pierwsze pod uwagę, ale niestety za drogoo...
Fuji chyba rzeczywiście lepsze. Tam masz opcje na ciekawe szkła, a w Sony... trochę bieda. Ceny też zwalają z nóg. 50/1.8 - 1100 zł. 90 makro - 4600 zł (sic!). Jeśli potrzebujesz małej głębi, to ja bym na razie został w Nikonie i zbierał na FF. Jak do wycieczek i nie potrzeba małej GO, to może rzeczywiście Olek (tylko tam obiektywy chyba też drogawe) - mały, uszczelniony, metalowy (?).
Niedawno miałem podobny dylemat. Wszedłem w a6000. Miałem DX-a. Zostało mi jeszcze jedno szkło pod DX, które nie chce się za bardzo sprzedać i które powoduje pewien żal, bo bardzo je lubiłem a pod a6000 sobie nie podepnę. Manualne szkła niby spoko, ale kolory, kontrast, praca pod światło - nie taka jak w nowych szkłach. Pomijając AF, który przecież też jest bardzo wygodną rzeczą. Ten, który mam jest też dosyć miękki na pełnej dziurze (Rokkor 58/1.4). Olympus na pewno kusi innowacyjnością i jakością wykonania. Matryca w a6000 początkowo mnie rozczarowała. Nie było przepaści pomiędzy nią a D5000 przy dobrym oświetleniu. Przy słabym też niespecjalna. Jest za to duża różnica przy zabawie suwakami i wyciąganiu z cieni/świateł.
PS Bardzo fajna galeria. Jak wykonałeś to zdjęcie?
https://www.flickr.com/photos/aro777/12955990864/
Myślę, że wrócę za jakiś czas do Nikona (tyle że do FX). Dostępność obiektywów i akcesoriów robi swoje.
ARECKI777
23-11-2015, 20:08
Już mam srogi mętlik w głowie... Teraz zastanawiam się czy nie lepiej kupić D5200 i będę miał tańsze szkła w zamian za większe gabaryty, czy kupić A6000 i poniekąd męczyć się z manualami i szukać "okazji" na alledrogo polując na szkiełka. Tak jak pisałeś, AF jest baaardzo wygodny. Olympus też jeszcze trochę chodzi mi po głowie jednak jest raczej z tyłu. Fuji kusi, ale drogo i to główny powód wykluczenia go z rywalizacji. Żeby był większy wybór szkieł do Sony z AF to bym się nawet nie zastanawiał, a tak to jak widać...
Druga sprawa, warto dopłacić do D5300 600zł w porównaniu do D5200?
Co do zdjęcia o które pytasz to została wykorzystana miska, folia czarna (tzw. strecz), woda gazowana, statyw, "model" i mała dioda po lewej lub prawej stronie jak dobrze pamiętam. Dno naczynia wyłożyłem folią, zalałem zegarek wodą i czekałem aż bąbelki zaczną go obsiadać i cyk, nic trudnego, polecam sprawdzić, różne fajne rzeczy można "zatopić" jeżeli ma to jakiś sens w odbiorze zdjęcia, efekt końcowy może być ciekawy :)
Jeśli Cię Fuji kusi to X-T10 jest w cenie poniżej 3000zł wraz z obiektywem xc16-50 oisII, teraz dochodzi jeszcze cashback 215zł i już Cię stać ;-] A w jednym ze sklepów internetowych dostaniesz nawet torbę manfrotto. Do fuji też można podpiąć manualną stałkę przez adapter i uzyskać fajne efekty za grosze - polecam wątek tu na Nikoniarzach. Za jakiś czas jak dozbierasz to na alledrogo często można wyrwać używane stałki fujinon w dobrych cenach, lub też kupić np. 35/1.4 nowy w promocji cashback i wyjdzie to Cię jakieś 1550zł. Albo tez np. staruszka fuji x-pro1 za 3700zł z dwoma stałkami a wcześniej wymienionego zooma za grosze z "odkompletowanego" kompletu ;-].
ARECKI777
23-11-2015, 22:57
PSPhoto jak możesz to podeślij tą ofertę z torbą.
Póki co będę dalej czytal i pewnie do końca tygodnia podejmę decyzję.
Wysłałem prywatną wiadomością, bo tak szczerze napiszę, że nie wiem czy można na forum wklejać linki do ofert sklepów internetowych, nigdy nie chce mi się czytać tych wszystkich zasad... :-) Ale prawdzie powiedziawszy odszukanie takiej oferty to nic prostszego, przecież mamy wujka google ;-]
Wczoraj bawiłem się chwile Olkiem i muszę powiedzieć, że jakość wykonania, ogólne wrażenie "dotykowe" robi bardzo dobre, ale szczerze to jakoś mnogość przycisków mnie przeraziła, jakoś wydaje się tego dużo i ciasno... Dziś natomiast macałem Sony A6000 i tutaj przyciski mi odpowiadają, wydają się lepiej rozplanowane i nie tak ściśnięte, (...)
Jak dojdziesz do etapu (raczej prędzej, niż później), na którym zaczniesz tych przycisków używać do zmiany parametrów, zamiast się im przyglądać, to może okazać się, że jednak Olek łapie istotnego plusa.
Wysłałem prywatną wiadomością, bo tak szczerze napiszę, że nie wiem czy można na forum wklejać linki do ofert sklepów internetowych, nigdy nie chce mi się czytać tych wszystkich zasad... :-) Ale prawdzie powiedziawszy odszukanie takiej oferty to nic prostszego, przecież mamy wujka google ;-]
Nie można, dlatego też tego nie uczyniłem. Sprawdziłem jednak i są oferty po 2900pln za taki zestaw ale bez torby. Z torbą 2970peelenów z tym, że nie sprawdzałem czy ta torba jest warta dopłaty.
Tak czy siak, biorąc CashBack pod uwagę, oferta jest na tle Olka E-M10 bardzo konkurencyjna. Z tym, że cały zestaw będzie sporo większy od analogicznego w Olympusie.
Jak dojdziesz do etapu (raczej prędzej, niż później), na którym zaczniesz tych przycisków używać do zmiany parametrów, zamiast się im przyglądać, to może okazać się, że jednak Olek łapie istotnego plusa.
W myśl zasady: LEPIEJ COŚ MIEĆ NIŻ TEGO CHCIEĆ.
Z tym, że cały zestaw będzie sporo większy od analogicznego w Olympusie.
Nie ma analogicznego zestawu w Olympusie.
Nie ma analogicznego zestawu w Olympusie.
Analogicznego sensu stricto to nie uświadczysz. Zgoda! Miałem na myśli X-T10 + 16-50 vs. E-M10 + 14-42. Tak wiem, jestem świadomy jeszcze wielu innych różnic pomiędzy tymi obiektywami ale nie brnijmy w to.
W bardzo dobrej cenie jest GX7 ze stałką w komplecie 20/1.7 która osobno kosztuje 1500zł. Caly zestaw 2500zł. No i obiektywy olympusa i panasa są ze sobą kompatybilne i nie az takie drogie
Ja także myślę/ myślałem nad fuji XT10 doradzali mi koledzy z forum w moim temacie na nikoniarze , ale jednak po przeliczeniu fuji jest naprawdę drogie.
To nie Fuji jest drogie, tylko Panas jest tani, bo to stary model, zarówno korpusu jak i szkła. Na rynku jest już GX8 i druga wersja 20 f/1,7.
To nie Fuji jest drogie, tylko Panas jest tani, bo to stary model, zarówno korpusu jak i szkła. Na rynku jest już GX8 i druga wersja 20 f/1,7.
Panas 25 F1.7 kosztuje ok 175 EUR w wielu normalnych sklepach internetowych, Olympusie to Zuiko 25 F1.8 kosztuje ok 260 EUR (z cashbackiem). Zuiko 60 F2.8 Macro - ok 300 EUR z cashbackiem.
Koszt wysyłki (max kilka dni) to kilka/kilkanaście Euro. Gwarancja, rękojmia itp jest w pełni respektowana bo rynek jest wspólny.
Ceny dla m43 podałem konkretne.
Ciągle nie widzę jednak porównywalnych dla Fuji. Proszę podajcie mi ceny takie jak ma Olek i Panas?
Ceny w euro niewiele mi mówią. Weź pod uwagę, że odpowiednikiem wymienionych przez Ciebie szkieł jest XF 35 f/1,4. Nie dość, że szkło jest jaśniejsze o 2/3 działki, to matryca ma osiągi lepsze o ok. działkę. W jakości obrazu to będzie przepaść. Jeśli nie przekonuje Cię to do tego, aby zapłacić 300-400 zł więcej za szkło, to faktycznie m4/3 będzie najlepszym wyborem. Udanych kadrów życzę i dużo światła, bo się przyda :)
Ceny w euro niewiele mi mówią. Weź pod uwagę, że odpowiednikiem wymienionych przez Ciebie szkieł jest XF 35 f/1,4. Nie dość, że szkło jest jaśniejsze o 2/3 działki, to matryca ma osiągi lepsze o ok. działkę. W jakości obrazu to będzie przepaść. Jeśli nie przekonuje Cię to do tego, aby zapłacić 300-400 zł więcej za szkło, to faktycznie m4/3 będzie najlepszym wyborem. Udanych kadrów życzę i dużo światła, bo się przyda :)
Epicure po części masz rację. 15-16 listopada była promocja na Fuji XT10 2500zł + 215zł cashback, ale niestety minęła. Napisałem do sklepu i zgodzili się przywrócić dla mnie taką cenę więc nie pozostaje nic innego tylko zakupić XT10 w okazyjnej cenie 2300zł mam nadzieję, że nie będę żałował rezygnacji z GX7 ze stałką w zestawie.
Bardzo dobra cena, gratuluję :)
ARECKI777
25-11-2015, 22:28
Fuji jednak nie, zostaje Olek EM10 i Sony A6000, chyba muszę popatrzeć gdzie będzie więcej niedrogich (nie zabijających cenowo) szkiełek ze wsparciem AF, może tego cropa jakoś przeżyję...
Krzysztof_BB
27-11-2015, 09:44
W Samsungu :)
NX30 około 1500PLN (lub ciut drożej NX500 28 MP niestety ten bez wizjera)- dostajesz lightroom i masz do wyboru kilka stałek wielkości dekielka 10/F3,5 16/2,4 20/2,8, 30/F2 i ciut większy 45/F1,8 za to można nim i w 3D.
Są też dobre duże i jasne szkła no ale po co one kiedy się ma lustrzankę?
Sony A6000 jest fajny niemniej drogi i nie ma tylu naleśników. jest 16/F2,8 nieco gorszy od samsungowego 16/2,4 ale nie co dramatyzować.
z tego co tu i tam wiadomo, to Samsung się wycofuje z foto, więc chyba mało rozwojowy to pomysł, a i z odsprzedażą pewnie nie ędzie łatwo....
ARECKI777
27-11-2015, 18:05
Samsung odpada, pozostaje A6000 i EM10. Sony ma dodatkowo lampę odchylaną do góry, wiadomo, że to nie jakaś super lampa, ale dodatkowy atut, ma lepszą matryce, mniej mi się podoba niż Olek, gorzej leży niż Olek, ale wydaje mi się, że to będzie lepszy wybór, chociaż mogę się mylić. Żeby Olek miał tą odchylaną lampę to brałbym i nawet bym się nie zastanawiał, nie zamierzam dokupywać lampy, często z niej nie korzystam i tak zastanawiam się czy taki bajer jak odchylana lampa mi się przyda, ale w sumie lepiej coś mieć niż nie mieć...
z tego co tu i tam wiadomo, to Samsung się wycofuje z foto, więc chyba mało rozwojowy to pomysł, a i z odsprzedażą pewnie nie ędzie łatwo....
Jeszcze nic nie kupił a już o odsprzedaży myśli.. :)
Na codzienne focenie Olek bedzie bardzo dobry.
Choc sony tez, to ja bym Olka jednak. Szkła tańsze chyba jednak...
Lampa w olku chyba jest w zestawie. W epl5 była zewnętrzna. Żadne cudo, ale była.
Sony kita nie znam. Olkowy jest bardzo dobry. A stabilizacja w body wymiata.
ARECKI777
27-11-2015, 18:57
w EM10 lampa jest wbudowana i z tego co czytam, nie ma w zestawie oddzielnej. Nie wiem, jak się nie zdecyduję do końca przyszłego tygodnia to chyba rzucę monetą, a tak na serio to chyba pójdę jeszcze raz do sklepu i skonfrontuje ze sobą te dwa systemy, no i wezmę kartę bo ostatnio zapomniałem i cyknę i tym i tym ze dwa zdjęcia.
Ja bym tam nie rezygnował z samsunga, z odsprzedaniem obiektywów nie ma problemu, z zakupem trzeba przypilnować aukcje, a jakość wielu obiektywów jest w tej cenie niestety nie osiągalna dla konkurencji bezlusterkowej.
Same aparaty obecnie taniocha, chciałem dokupić do okazyjnego obiektywu sony ale koniec końców mam dwa n300 w cenie jednego sony, a stałki jakie znam 16mm, 45mm śmiesznie tanie, NX500 z najnowszym firmware ostro masakruje konkurencje i to nadal cenowo atrakcyjne.
Ja biorąc się za zakup bezlusterkowca policzyłem ile wyjdzie aparat + 16mm + coś w okolicy 50mm + naleśnikowy zoom, nie trudno to policzyć.
Jeszcze nic nie kupił a już o odsprzedaży myśli.. :)
akurat tu jest w błędzie bo ewentualna odsprzedaż wychodzącego z rynku samsunga niie jest problemem i mało traci się na cenie, sklepy zjechały z marżami do zera w wielu przypadkach.
Jaką konkretną konkurencję masakruje ten nx500?
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Sony-A5100-versus-Olympus-PEN-E-PL7-versus-Samsung-NX500___967_972_1007
Wiem że to suche porównania matryc ale warto brać to też pod uwagę, a jak połączymy oferowane kity to znowu samsung wypada lepiej, oczywiście dyskutujemy o modelach za ~2000zł, lepsze aparaty konkurencja może zaoferować dopiero za sporo wyższe pieniądze.
Ale nie chce cię wciskać w temat bo obecnie jestem nieobiektywnym użytkownikiem samsunga :)
No ok, ale gdzie jest ta masakra? Bo ja widzę jakieś drobne różnice.
...a jakość wielu obiektywów jest w tej cenie niestety nie osiągalna dla konkurencji bezlusterkowej.
Same aparaty obecnie taniocha...
Bo to system na wymarciu. Nie będzie do niego już żadnych obiektywów ani korpusów. Kupisz i za jakiś czas obudzisz się z ręką w nocniku. Co z tego, że wydałeś stosunkowo mało, skoro i tak będziesz musiał zmienić system i wydać jeszcze więcej?
myślenie na przyszłość...poza tym ja nie kupuje tu tylko dyskutujemy o wyborze.
Fakt, producent zawsze może zmienić mocowanie obiektywów np z OM na 4/3, a potem na micro 4/3 lub po ogłoszeniu że wychodzi z polskiego rynku nagle aparaty przestaną robić zdjęcia ;)
faktycznie nie ma różnicy czy system jest rozwojowy czy nie.....no ale co ja tam wiem, jeśli idzie o Samsungi...nic.
Krzysztof_BB
02-12-2015, 18:21
Jaką konkretną konkurencję masakruje ten nx500?
Na dziś w micro 4/3 masz 16 MP
NX 500 ma 28 MP na większej matrycy w technologii BSI CMOS (matryca z topowego NX1)
Nawet zrobienie cropa do 4/3 pozwala na uzyskanie pliku 16 MP
A do tego przy 4/3 często trzeba mocniej cropować dla uzyskania proporcji 3:2 lub 16:9.
Bezlusterkowiec często jest używany z małą stałką. Bywa że brakuje wtedy zoomu.
Możliwość cropa pozwala mocniej przyciąć kadr i wciąż mieć dobra jakość.
Jest też kwestia DR, wyciąganie cieni i AF ale od tego są testy np dpreview, imaging resource itp.
Jest też kwesti afilmowania 4k tu akurat w przeciwieństwie do NX1 jest cropowane ale jest.
Cena NX500 z kitem PZ 16-50 (zoom naleśnik) jest poniżej 2 tysięcy. Do tego Lightroom 5.
Jakieś kontrpropozycje o takich parametrach?
Co do przyszłości to nikt nie wie co będzie a tu i teraz NX500 pozwala na uzyskanie lepszej jakości zdjęć przy dobrej cenie.
Ja sobie go kupię i przypnę mu na stałe nalesnika 16/F2,4.
Zanim micro 4/3 dorobi się takich osiągów upłynie sporo wody w rzece.
faktycznie nie ma różnicy czy system jest rozwojowy czy nie.....no ale co ja tam wiem, jeśli idzie o Samsungi...nic.
TZW. System zawsze można zmienić - kwestia kalkulacji kosztów.
Co byś dziś nie kupił za 4-5 lat będziesz chciał lub musiał zmienić.
Na rozwojowy sytem wyglada Sony A7 ale trzeba wyłożyć nieco gotówki i też nie ma gwarancji że przetrwa długo.
Świat biznesu jest bezwględny
Samsung odpada, pozostaje A6000 i EM10. Sony ma dodatkowo lampę odchylaną do góry, wiadomo, że to nie jakaś super lampa, ale dodatkowy atut, ma lepszą matryce, mniej mi się podoba niż Olek, gorzej leży niż Olek, ale wydaje mi się, że to będzie lepszy wybór, chociaż mogę się mylić. Żeby Olek miał tą odchylaną lampę to brałbym i nawet bym się nie zastanawiał, nie zamierzam dokupywać lampy, często z niej nie korzystam i tak zastanawiam się czy taki bajer jak odchylana lampa mi się przyda, ale w sumie lepiej coś mieć niż nie mieć...
Jak dla mnie A6000 to lepszy wybór ale chyba mówiłeś coś o kosztach czy mi się zdawało?
Tak dla uświadomienia.
Za cenę Sony A6000 ja mam NX30+kit 18-55 +16/F2,4+45/F1,8 plus Lightroom 5 jeszcze starczyło na Sandiska 64 GB 80 MB/s i zapasowy akumulator.
Ile Cię wykosztuje zestaw po dokupieniu choćby dwóch stałek ?
Nie namawiam bynajmniej ....
Bo to system na wymarciu. Nie będzie do niego już żadnych obiektywów ani korpusów. Kupisz i za jakiś czas obudzisz się z ręką w nocniku. Co z tego, że wydałeś stosunkowo mało, skoro i tak będziesz musiał zmienić system i wydać jeszcze więcej?
Kupi porobi zdjęcia potem wymieni na lepsze przynajmniej mało wyda.
Nie chcę myśleć co bedzie jak w przyszłym roku Fuji ogłosi, że zaprzestaje tego biznesu bo się nie opłaca..
Ludzie którzy kupili sprzęt tej firmy wydali jednak sporo kasy i szkoda by było...
Ja za cenę samego korpusu XT1 mogłem mieć 50% systemu NX a pomyśleć że byli tacy którzy wydawali podobną kasę na kompakt w stylu X100.
Z góry godzili się na system który wymrze i to wciągu roku:) a komu się posuł to mu system wymarł natychmiast:) To jest dopiero nocnik.
Całą ideologię o systemie przyszłości obala więc " ideologia finansowa".
Niech sobie każdy przemyśli to również pod tym kątem.
cz4rnuch
02-12-2015, 18:24
Na dziś w micro 4/3 masz 16 MP... Panas GX8 ma 20 Mpxów.
Krzysztof_BB
02-12-2015, 18:26
Za 4999 PLN? Dziękuję wolę Nikona D7200
cz4rnuch
02-12-2015, 18:36
Stwierdzam jedynie fakt :) Znaczy to mniej więcej tyle, że nowa matryca niedługo pojawi się też w innych aparatach. Co do Samsunga to nie mam pewności czy w ogóle będą nowe aparaty tej firmy.
Najmłodsze wróbelki ćwierkają, że zamiast Samsungów będą Nikosamy...
megasnajper
02-12-2015, 20:16
http://www.dpreview.com/articles/8930601010/samsung-nx1-discontinued-in-europe-rumors-say-yes
Z Europy samsung się wycofuje, co znaczy tyle ze późniejsze dokupienie akcesoriów (np. akumulator) bądź obiektywów będzie coraz trudniejsze, co nie zmienia faktu, ze jeżeli liczy się jakość na dziś oferowana za sensowną cenę samsung ma bardzo dobrą ofertę.
Jeżeli rozważany jest tylko oly i Sony to jednak nie ignorowalbym jak aparat leży w dłoni, nawet jeżeli na papierze Sony oferuje więcej.
hostman22
02-12-2015, 20:26
czy niechęć do systemu m4/3 nabywa się wraz z niechęcią do żydów i masonów..? ;)
Niechęć do systemu 4/3 bierze się z formatu kadru 13x17mm, jak Pocket Instamatic 110... ;-).
czy niechęć do systemu m4/3 nabywa się wraz z niechęcią do żydów i masonów..? ;)
Nie, ją się nabywa wraz z zakupem Samsunga :-D Dodają w pakiecie z Lajtrumem i stałkami f/2,4 (wow!).;-)
KadryZpodróży
02-12-2015, 22:31
Jeśli można się wtrącić z pytaniem :)
epicure napisz proszę krótko o stałce Samyanga 12mm 2.0 z góry dzięki :)
Niechęć do formatu 110 (13x17) mam od lat 80-tych... ;-) Mylisz się zatem, Waść! ;-)
Jeśli można się wtrącić z pytaniem :)
epicure napisz proszę krótko o stałce Samyanga 12mm 2.0 z góry dzięki :)
Ja mam tę stałkę i mieszane odczucia co do niej. Kilka zdjęć z tego szkła znajdziesz w linku z mojego podpisu (500px).
KadryZpodróży
02-12-2015, 22:50
Ja mam tę stałkę i mieszane odczucia co do niej. Kilka zdjęć z tego szkła znajdziesz w linku z mojego podpisu (500px).
Dzięki wielkie za odzew. Co dokładnie znaczy mieszane odczucia? Jest nieostra czy ogniskowa nie pasuje czy problemy z manualnym fokusem?
Ja z kolei nie mam mieszanych uczuć, bardzo mi ta stałka pasuje.
Chyba nie lubię po prostu UWA. Miałem też kiedyś Sigmę 10-20 i sprzedałem. Przez UWA wszystko wygląda na znacznie mniejsze niż w rzeczywistości. Nie do końca też umiem opanować kolory z tego szkła. Ostrość jest chyba całkiem ok.
Przez UWA wszystko wygląda na znacznie mniejsze niż w rzeczywistości.
Praca z perspektywą się kłania :-) UWA jest nie tylko po to, żeby w kadrze zmieściło się dużo. Równie ważną zaletą jest możliwość podejścia bardzo blisko. Zrób małemu dziecku zdjęcie na szerokim kącie z odległości kilkudziesięciu centymetrów, a stanie się olbrzymem :-)
Powykrzywianym we wszystkie strony. Ja kupiłem UWA do krajobrazu i tak średnio podobają mi się efekty. :P
Ja kupiłem UWA do krajobrazu i tak średnio podobają mi się efekty. :P
Przejrzałem Twoje zdjęcia krajobrazowe i widzę, że UWA się jednak sprawdza. Niepotrzebnie jesteś tak skromny ;)
Krzysztof_BB
03-12-2015, 11:38
Stwierdzam jedynie fakt :) Znaczy to mniej więcej tyle, że nowa matryca niedługo pojawi się też w innych aparatach. Co do Samsunga to nie mam pewności czy w ogóle będą nowe aparaty tej firmy.
Jest to 20 MP ale na mniejszej matrycy wiec ich zdolność do zbierania światła jest gorsza, poza tym aby uzyskać 3:2 lub 16:9 trzeba nieco ich stracić.
Kolejna sprawa to kwetsia CMOS BSI - to rozwiązanie pozwala zwiększyć powierzchnię zbierania światła.
Zobacz na dpreview porównanie osiagów Panasonica GH4 (16MP) i Samsunga NX1 (28MP)- liczba pikseli na mm2 podobna ale osiągi NX1 są dużo lepsze podobne do Nikona D7200.
I kolejna sprawa to nie jakaś niechęć do 4/3 tylko fakt taki, że 4/3 można uzyskać również z DX zwykłym cropem czyli masz 2 w1.
Koejna sprawa to kontrola GO prawie 1 działka to nie tak mało a do tego dochodzi kwestai użyteczności ISO.
To po prostu chłodna czysto techniczna kalkulacja i fakty nic więcej.
Ta kalkulacja wyraźnie preferuje APS-C zwłaszcza, że cenowo taki paradoks wypada korzystniej.
Jeszcze korzystniej wypada dla FF ale tu jest sytuacja właściwa FF jest droższe od DX więc argument kosztowy istnieje.
Jeżeli ktoś kupuje 4/3 drożej niż APS_C ,no przyznam, że nie bardzo to rozumiem ale OK to nie mój problem.
Kwestia czy coś będzie czy nie to wróżenie z fusów.
Ja np samochody kupuję model wstecz bo wypadają korzystnie cenowo- za nowości płaci się podatek.
Tych samochodów też już nie będzie ale jeżdżę póki się da.
Tu i teraz zostaje mi kasa np. na paliwo wycieczki a przecież auto mogą ukraść albo spadnie na niego drzewo albo rozbijesz je w wypadku (przy okazji siebie).
Po co tak daleko planować rzeczy niepewne?
Krzysztof_BB, daj namiary na dilera.
KadryZpodróży
03-12-2015, 12:39
Krzysztof_BB, daj namiary na dilera.
Dobre , dobre :razz: Jeśli On tak na sucho to ja nie wiem co będzie jak przyjmie jakiegoś "Mocarza" :P
cz4rnuch
03-12-2015, 12:45
Tylko po co mi to Krzysztofie wykładasz? Napisałeś, że na chwilę obecną w m43 jest 16MPxów co nie jest prawdą więc doprecyzowałem i tyle w temacie.
Krzysztof_BB
03-12-2015, 12:48
epicure - Dane techniczne - masz może jakieś zastrzeżenia merytoryczne? Po co ten niegrzeczny ton?
Tylko po co mi to Krzysztofie wykładasz? Napisałeś, że na chwilę obecną w m43 jest 16MPxów co nie jest prawdą więc doprecyzowałem i tyle w temacie.
Po to, żeby doprecyzować iż 20 MP na powierzchni X różni się od 20 MP na powierzchni Y . Do tego dochodzi róznica w proporcji boków zmuszająca do cropowania .
cz4rnuch
03-12-2015, 12:54
Nie wiem czy to do mnie, ale ja mam jedno małe zastrzeżenie. Cropem na kompie nie da się załatwić zmiany rozmiaru szkieł i korpusów, wodoszczelności czy 5-osiowej stabilizacji. Dla każdego coś dobrego więc nie wnikając głębiej w twój wywód na temat wyższości jednego formatu nad drugim idę o zakład, że nawet taki olympus może być dla kogoś najkorzystniejszą opcją. Pozdrawiam.
...Do tego dochodzi róznica w proporcji boków zmuszająca do cropowania . Jeśli komuś odpowiada taki format to do niczego nie jest zmuszony ;) Każdy wybiera pod siebie.
Krzysztof_BB
03-12-2015, 15:01
Nie wiem czy to do mnie, ale ja mam jedno małe zastrzeżenie. Cropem na kompie nie da się załatwić zmiany rozmiaru szkieł i korpusów,.
Da się to kwestia chęci i konfiguracji nie pamiętasz jeszcze nie tak dawno używanych analogowych kompaktów 35 mm?
Weź przy tym pod rozwage sprowadzenie do wspólnego mianownika parametrów fizycznych aby porównywać jabłka z jabłkami.
==================================
wodoszczelności czy 5-osiowej stabilizacji. .
--------------------------
Wodoszczelnoć może być stosowana w każdym segmencie również w kompaktach co to ma do rzeczy?
A stabilizacja nie zamrozi ruchu poza tym nie wiem czy ta nawet 5-osiowa jest jakimś istotnym atutem przy optycznej?
=======================
Dla każdego coś dobrego więc nie wnikając głębiej w twój wywód na temat wyższości jednego formatu nad drugim idę o zakład, że nawet taki olympus może być dla kogoś najkorzystniejszą opcją. Pozdrawiam.
Jeśli komuś odpowiada taki format to do niczego nie jest zmuszony ;) Każdy wybiera pod siebie.
Pełna zgoda - po prostu ważne aby mieć to czego się potrzebuje i spełnia nasze oczekiwania.
To też ja nikogo do niczego nie namawiam - przedstawiłem kilka faktów dopotencjalnego rozważenia przez niezdecydowanego autora wątku - to wszystko.
W zasadzie nie mam więcej do powiedzenia w tym temacie więc się wyłączam.
Bardziej mnie teraz interesuje plotkowana fuzja Nikona z Samsungiem.
Dziękuję za dyskusję.
Da się to kwestia chęci i konfiguracji nie pamiętasz jeszcze nie tak dawno używanych analogowych kompaktów 35 mm?
A czy ty pamiętasz tę super jakość jaką dawały?
epicure - Dane techniczne - masz może jakieś zastrzeżenia merytoryczne? Po co ten niegrzeczny ton?
Mam zastrzeżenia merytoryczne: nie każdy jest cebulakiem chcącym kupić jak najwięcej megapikseli na jak największej matrycy za jak najmniejsze pieniądze. Niektórzy chcą mieć po prostu frajdę z fotografowania, o której często decydują drobne smaczki i niuanse. Dla jednego będzie to szeroka gama obiektywów, dla drugiego kompaktowe rozmiary, dla trzeciego stabilizacja z każdym szkłem, a dla dziesiątego klasyczny sposób obsługi aparatu.
Najedzonego do syta nie przekonasz, żeby zeżarł jeszcze dwa razy więcej (no chyba, że cebulaka - ten nażre się na zapas). Wielu amatorom i hobbystom (może nawet większości) jakość obrazu w m4/3 w zupełności wystarcza, o czym świadczy popularność systemu. Lepszej nie potrzebują, choćbyś męczył ich tymi elaboratami aż do zarzygania. Dla tych, którzy tego nie rozumieją lub maja inne potrzeby, jest jeszcze Samsung. Przepraszam, był...
cz4rnuch
04-12-2015, 11:07
Da się to kwestia chęci i konfiguracji nie pamiętasz jeszcze nie tak dawno używanych analogowych kompaktów 35 mm? Proszę jedynie o czytanie ze zrozumieniem. Naprawdę uważasz, że kadrując fotkę na kompie potrafisz przy okazji zmniejszyć rozmiar szkieł itd? Bo odnoszę się do Twojej wcześniejszej wypowiedzi gdzie wszystko sprowadzasz do wymiarów matrycy pomijając zupełnie innne zalety, cechy systemu m43.
Wodoszczelnoć może być stosowana w każdym segmencie również w kompaktach co to ma do rzeczy?... Rozmawiamy o faktach czy sobie gdybamy? Jasne, że można zrobić aparat idealny i wsadzić do niego wszystko ale póki co tak nie jest więc 5-osiową stabilizację masz jedynie u olków i w nowych 7kach od Sony. Podobnie jest z wodoszczelnością (choć po prawdzie powinienem użyć raczej słów "odporność na deszczyk czy pył"), rozmiarem szkieł, obudową z tytanu wysadzaną diamentami czy gripem pękatym jak bebzon Janusza z Bigbradera. Można je wsadzić, zrobić wszędzie ale nie wszędzie są.
A stabilizacja nie zamrozi ruchu poza tym nie wiem czy ta nawet 5-osiowa jest jakimś istotnym atutem przy optycznej? Ruchu nie zamrozi, ale ma inne zalety i działa z każdym (lub prawie każdym) szkłem więc nie musisz za nią dodatkowo płacić przy kupnie każdego nowego obiektywu. Oczywiście jeżeli obiektyw takową posiada bo w większości stałek (w szczególności tych starszych - kultowych) jej nie uświadczysz. To też bardzo dobre narzędzie dla filmujących z ręki, strzelających fotki w kościołach, muzeach i innych miejscach gdzie nie wolno rozstawić nóżek a potrzebna jest dość duża GO. I przy okazji stabilizacja z OM-D E-M1 jest bardzo skuteczna, moim zdaniem sporo lepsza niż np ta którą mam w Sigmie 17-50 OS.
Krzysztof_BB
08-12-2015, 11:49
Proszę jedynie o czytanie ze zrozumieniem. Naprawdę uważasz, że kadrując fotkę na kompie potrafisz przy okazji zmniejszyć rozmiar szkieł itd? Bo odnoszę się do Twojej wcześniejszej wypowiedzi gdzie wszystko sprowadzasz do wymiarów matrycy pomijając zupełnie innne zalety, cechy systemu m43.
Rozmiar szkieł? To rzecz względna bo albo walczymy na rozmiar jako taki albo na ich cechy użytkowe.
Proszę bardzo taki praktyczny przykład - mam Samsunga 30/F2 wiesz jak to wygląda? A może wiesz jak wygląda 16/,24?
Podpowiem są bardzo małe pomimo tego, że są na matrycę DX.
A weźmy pod uwagę, że 30/F2 na DX ma mniej więcej takie takie możliwości w kwestii GO i kąta widzenia jak 25/1,5 na MFT.
Czy 25/F1,5 na MFT jest mniejsze od tegoż 30/F2?
I kolejny bonus tak matryca właśnie przycięcie kadru z tegoż 30/F2 do 4/3 da mi ekwiwalent 60 mm to czasem bardzo dobra funkcja bo nie musze przekładać szkła:)
Na DX też moga być robione małe obiektywy - przykład Canon EOS-M. Wystarczyło, że zrobili zoomik F,6.3 i jest taki jak te na micro 4/3 ale to jest jednak F 6.3 z pełnymi tego konsekwencjami.
A czy ty pamiętasz tę super jakość jaką dawały?
Oczywiście, że pamiętam robiłem setki zdjęć na kliszy.
Nawet radziecki Elikon z optyką 35/F2,8 produkował świetną jakość - kwestia kliszy...
Mam zastrzeżenia merytoryczne: nie każdy jest cebulakiem chcącym kupić jak najwięcej megapikseli na jak największej matrycy za jak najmniejsze pieniądze. Niektórzy chcą mieć po prostu frajdę z fotografowania, o której często decydują drobne smaczki i niuanse. ...
Hmm to przecież tylko aparat, taka zabawka i dyskusja - zwykłe przedstawianie argumentów za i przeciw
a tu nagle z Twojej strony takie emocje, wyzwiska, nerwy jakby Twoje życie od tego zależało?
No jeżeli tak to przepraszam - Twoje zdanie jest jedynie słuszne i nie podlega dyskusji wycofuję wszystko co napisałem.
Nie chę mieć na sumienu czyjegoś bezrobocia.
PS.
Czy użytkownicy np. Sony A7 z dużą matryca i dużą ilością MP nie moga mieć tzw frajdy?
Majaczysz jak potłuczony. To nie są nerwy, wręcz przeciwnie - mam po prostu ubaw z tego, co piszesz. Wrzuć na luz, chłopie...
Krzysztof_BB
08-12-2015, 11:55
Majaczysz jak potłuczony. To nie są nerwy, wręcz przeciwnie - mam po prostu ubaw z tego, co piszesz. Wrzuć na luz, chłopie...
Niezły ten Twój ubaw cebulaki majaczysz itp. jedziesz na granicy regulaminu albo już ją przekroczyłeś - kto tu powinien wrzucić na luz?
Faktycznie, jazda po bandzie bez trzymanki :D
cz4rnuch
08-12-2015, 21:15
...To rzecz względna bo albo walczymy na rozmiar jako taki albo na ich cechy użytkowe... Jakby to powiedziała moja koleżanka: "następny z małym" :) Proponuję by na chwilę odstawić na bok teorię względności oraz filozoficzne rozważania, bo niestety za nic nie mogę się zgodzić z tym że nie da się porównać rozmiarów i wagi poszczególny szkieł czy to na Ziemi czy na orbicie Jowisza. Przynajmniej mi to nie sprawia większej trudności. I tak przy okazji to waga i rozmiar szkiełka to taka sama cecha użytkowa jak jego światłosiła czy luz na pierścieniu ostrości. Po prostu dla niektórych jest bardziej a dla innych mniej istotna.
...Proszę bardzo taki praktyczny przykład - mam Samsunga 30/F2 wiesz jak to wygląda? A może wiesz jak wygląda 16/,24? Znasz powiedzenie: "wyjątek potwierdza regułę"? Twoje stwierdzenie odnoście cropa z matrycy DX było z kategorii ogólnych zatem powtórzę się i napiszę że nie będę gdybał. Wiem, że Samsunga i nie tylko jego stać na produkowanie małych, jasnych szkiełek ale skoro tego nie robi (poza chlubnymi wyjątkami) to generalnie szkiełka produkowane pod m43 są mniejsze (a przynajmniej mniejsze niż większość produkowanych pod DXy). Może nie jest to wielka różnica i w poszczególnych systemach jest cała masa wyjątków, ale musiałem uogólnić. Poza tym wspominałem też o innych cechach systemu, pewnie Ci to umknęło. I tak przy okazji wiem jak wygląda 30ka Samsunga. Ma ją mój brat razem z NX300, którego mu kupiłem. Nie jestem samsungofobem.
...I kolejny bonus tak matryca właśnie przycięcie kadru z tegoż 30/F2 do 4/3 da mi ekwiwalent 60 mm to czasem bardzo dobra funkcja bo nie musze przekładać szkła:)... Z każdej matrycy można sobie robić wycinanki. DXy nie mają tego ficzera na wyłączność.
..Czy użytkownicy np. Sony A7 z dużą matryca i dużą ilością MP nie moga mieć tzw frajdy? Mogą, podobnie jak użytkownicy każdego innego systemu z którego są zadowoleni. Trochę ta dyskusja wygląda tak jakbyś miał pretensje o to, że ktoś śmie z Tobą polemizować. Przypomnij sobie od czego się rozpoczęła. Błędnie podałeś ilość MPxów dostępnych w jednym z systemów na co wydaje mi się bez złośliwości jedynie zwróciłem Ci uwagę. To co pisałeś później odbieram jednak bardziej jako próbę bronienia się za wszelką cenę, kilka dziwnych teorii poprzeplatane faktami. Źle to sprzedałeś, przynajmniej moim zdaniem.
helopawelo
09-12-2015, 00:28
Cholercia znowu czytam i widzę, że wybrałem zły system :( no nic trzeba będzie sprzedać na rzecz S. A tak nie lubię tej marki :/
Ja tam z dużą przyjemnością używam EM5. Co więcej z większą niż Nikona D7000.
ja np. kupiłem E-m10 II i jestem zadowolony, ale z czasem może będzie fufu, a jako podstawa zawsze pozostanie fx Nikona, każdemu co kto lubi. i nie widzę sensu by rejtanowsko bronić tego czy innego systemu, bo po co? pozdrowienia dla wszystkich posiadaczy po prostu aparatów. aha mądre i rzeczowe wypowiedzi z przyjemnością czytam, pieniactwo i zajadłość omijam.
ARECKI777
09-12-2015, 20:09
Dzięki Panowie za pomoc, dziękuje za uwagi i "wywody", zawsze się czegoś człowiek dowie ;)
Wybór jak widać padł na A6000, póki co bawię i zapoznaje się z nowym systemem, w odpowiednim wątku się zamelduje i pewnie wrzucę od czasu do czasu jakieś "pstryki", no i za jakimś szkiełkiem się powoli będę rozglądał...
Nieważne jaki system, ważne żeby chciało Ci się robić zdjęcia. Podobno najlepszy aparat to ten, który masz przy sobie
Dla niektórych pewnie tak, ale sporo osób nosi przy sobie zawsze aparat typu Sony RX czy Olek XZ2. Mam takiego znajomego, który zawsze ma futerał od aparatu przy pasku